Kombo na semiakustiku

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
maaarinka

Kombo na semiakustiku

Příspěvek od maaarinka »

Ahoj, mám v plánu koupit si semiakustickou lubovku Gretch G2420T. Dosud jsem hrála jen na akustickou kytaru, v elektrice jsem naprostý zelenáč. Poradí mi prosím někdo, jaké si k ní mám koupit kombo na domácí hraní? Bydlím v lese, hlasitost mi nevadí. Díky.
Tube Guru
Odborník

Re: Kombo na semiakustiku

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar maaarinko, Gretch G2420T je lubová elektrická kytara, na kterou se dá hrát doma i "na sucho" t.j. bez zesilovače, ale slovo semiakustická mi k ní nesedí :wink: . Jako "zaváděcí" kombo by Ti mohl vyhovovat podle mého skromného názoru např. Peavey Valveking 50W. Na bazaru je momentálně k mání kombo i hlava: http://hudebnibazar.cz/?is=1&p=1&f=valv ... 25&o=datum
Jsou to sice 100W, hlasitostní rozdíl mezi 50W a 100W ovšem není dvojnásobek, takže jediná nevýhoda 100W oproti 50W je dražší přelampování. Bydlení v lese Ti upřímně závidím. :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ano, kup si na doma k lubovce 100W křáp, který je dobrý snad jen pro úplné začátečníky metalisty. To Ti i tenhle levný Gretch pěkně poděkuje. Pokud přes to chceš hrát nějaké rockabilly, či blues, kde budeš vyžadovat určitou dávku zkreslení, tak snad nějaký Fender, na který dosáhneš finančně, stačí výkon kolem 15W. S přivřením obou očí možná i to Peavey, ale z řady Classic ( na mě má až příliš tenký a ostrý zvuk ), tam je myslím nejslabší 20W. Pakliže to chceš používat jako semiakustickou kytaru, což chápu tak, že budeš požadovat čistý zvuk co nejpodobnější zvuku akustickému, tak opět Fender, ale spíš už něco dražšího, třeba 22W Deluxe Reverb, nebo Vox AC.
Když mrkneš tady do nedávné hostorie, tak uživatel Maj7 si také pořídil Peavey Valvekinga, na kterého chtěl hrát čistý zvuk z telete a z akustické kytary, snad i z banja a byl z toho dost nešťastný. Tube Guru mu radil, jak upravit obvod ve Valvekingovi, tak aby hrál jako Vox. Velmi úsměvná záležitost. Nicméně, můžeš se zeptat jeho, jak celou situaci vyřešil. Každopádně Valveking V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ!
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Základní otázky jsou, kolik na to máš peněz, a jestli by ti vadila bazarová koupě. Bez toho ti stejně nikdo nedokáže pořádně poradit. Neuškodilo by také napsat, co na to chceš hrát. :)
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
starypard

Příspěvek od starypard »

Jelikož podobné kytary miluji a celý život nějak provozuji a též bydlím u lesa (a hraji naplno třeba ve tři ráno), již 24 let, doporučuji co nejlepší celolampu toho zvuku, který máš ráda. Zastávám názor, že je velmi příjemné hrát potichu (tedy mít malé kombo s dobrým zvukem), ale hlavní účel rocku a opírání se do kytary je kravál (mimo jiné). Nejen finesy hry a skladatele, ale i ten hluk, jsou nám drogou, bez které nemůžeme být. Pokud finanční možnosti dovolí, koupit lampová komba, dvě, jedno malé až velmi malé, jedno plnohodnotné až předimenzované.
Je to o penězích. A o stylu hry a o zvuku, který chceš. Kytara, kterou sis vybrala, je univerzální, snesla by i ten metal. Snad se moc neptat a raději si napůjčovat od kamarádů (a z obchodů - v kapitalismu ti to půjčí) dest komb a hrát a zkoušet.
maaarinka

Příspěvek od maaarinka »

Moc děkuji všem za cenné rady, které mi určitě pomůžou se trochu zorientovat.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

To jsou zase zasvěcené rady... :roll: Nač si hned pořizovat celolampové silné kombo? Na domácí hraní?
Chceš ho výhledově na hraní s kapelou? Jaký styl chceš hrát? Potřebuješ spíš čistý, nebo zkreslený (rockový - hardrockový - metalový) zvuk?
Pokud se nebojíš bazaru, doporučuju kompromis - lampu s modelingovým předzesilovačem:
http://hudebnibazar.cz/fender-super-champ-xd/ID46454/
Hraje velmi dobře i úplně potichu a nahlas utáhne v pohodě i hraní s kapelou. Zvukově je opravdu univerzální, má hezký fenderovský čistý zvuk a na druhém kanále výběr z několika typů-modelů zesilovačů, většinou pro zkreslené zvuky, ale i simulaci akustiky. Navíc i nějaké dozvukové a modulační efekty (reverb, delay, tremolo, chorus, atd.). Kombo mám a léta jsem na něj hrál v kapele, ve zkušebně i na pódiu, od popíku po hard rock.
A pak bych neohrnoval nos ani nad tímto Rolandem Cube:
http://hudebnibazar.cz/kombo-roland-cube-40-xl/ID67512/
Má dokonce i zabudovaný looper. V sobotu jsem byl na koncertě kapely Free Ride, a nevěřil jsem svým uším a očím. Kdybych to kombo neviděl na pódiu a o přestávce se nešel přesvědčit, že to je opravdu Cube, klidně bych se vsadil, že hraje na nějaký slušný lampáč. Nahlas to bylo taky docela dost, aspoň zvukař tvrdil, že kytaru nemusí skoro přizvučovat. Byla to ale asi 80w verze, tato:
http://www.sramus.cz/hudebni-nastroje/k ... -80gx.html
Tady se zase nabízí možnost využití ve spolupráci s PC pomocí speciálního softwaru CUBE JAM.
Kytarista hrál na stratocastera přímo do komba bez jediné krabičky, a stahování hlasitosti na kytaře to hrálo od zcela čistého až po šťavnatý marshallský zvuk (používal na kombu jeho simulaci). Mám doma nejmenší 2 w verzi (Microcube), a to vyčištění funguje i na Les Paulovi s humbuckery. Takhle se nechová ani leckterý lampový zesilovač.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 31.10.2016 12:42, celkem upraveno 1 x.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

starypard píše:Kytara, kterou sis vybrala, je univerzální, snesla by i ten metal
I to je pěkná blbost. Je to hollow body bez centrálního bloku, takže při vyšší hlasitosti a zkreslení bude pěkně houkat. IMHO už výběr kytary naznačuje, že o zkreslený zvuk asi až tak nepůjde.
Takže Maaarinko, pokud jsi ještě kytaru nekoupila, ještě si rozmysli, co na ni chceš hrát! :wink:
Možná by byla univerzálnější pololubovka, pokud se ti líbí Gretsch, tak v podobné cenové kategorii např. GRETSCH G2622T:
https://kytary.cz/gretsch-g2622t-stream ... /HN161586/
maaarinka

Příspěvek od maaarinka »

Fořtovi moc děkuji za odpovědi, rozmyslím si to, i ta pololubovka je úžasná. Co na ni chci hrát? Opravdu hledám asi univerzální nástroj, vím, že metal hrát nikdy nebudu. Miluju kapelu Switchfoot a chci hrát hlavně její písničky a stylem podobné. Takže de facto poctivý rokec, ačkoliv tahle kapela je multižánrová. :)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“