Praskání tenkého E u ladící mechaniky

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
dawydj3

Praskání tenkého E u ladící mechaniky

Příspěvek od dawydj3 »

Dobrý den,
Pár měsíců zpátky jsem koupil bazarovou, velmi zachovalou kytaru Schecter Hellraiser C1 a neustále mi praská tenké E těsně u ladící mechaniky (přikládám fotku, zelený flek). Byl jsem u jednoho kytaráře, neví čím to může být. Tak Vás prosím o pomoc, strunu jsem měnil asi tak 20krát.

Děkuji. David
Přílohy
WP_20161031_19_30_39_Pro.jpg
starypard

Re: Praskání tenkého E u ladící mechaniky

Příspěvek od starypard »

Jako řemeslník to vidím strašně jednoduše. Vymontovat celou mechaniku a pořádně si ji prohlédnout. Kolík mechaniky vyleštit, kompletně, včetně otvoru skrz kolík a hlavně opracovat náběhy do toho otvoru. Ty bych udělal prostě dokonalé, jak to jen jde, hlaďoučké, žádná hrana, nikde. Samozřejmě to nebudeš dělat "šmirglem stovkou"! A chod mechaniky "zestoprocentnit" promazáním, pořádně, i pouzdro v hlavě.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Někdy je tam fakt blbá hrana kolem té dírky na strunu a není moc co už pilovat a vyhlazovat, nehledě na to, že holá ocel pak rezaví a může to být ještě horší. Tak se dá struna motat víc závity, aby jako tečna vycházela už z té hladké válcové části kolíku a ne z té s dírkou/hranou. U tenkého e se nemusíš bát mít 5-8 závitů, na stabilitu ladění to zásadní vliv mít nebude.
http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_RG/#P1390967.jpg
http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Tele/#P1400169.jpg
dawydj3

Příspěvek od dawydj3 »

kmensik píše:Někdy je tam fakt blbá hrana kolem té dírky na strunu a není moc co už pilovat a vyhlazovat, nehledě na to, že holá ocel pak rezaví a může to být ještě horší. Tak se dá struna motat víc závity, aby jako tečna vycházela už z té hladké válcové části kolíku a ne z té s dírkou/hranou. U tenkého e se nemusíš bát mít 5-8 závitů, na stabilitu ladění to zásadní vliv mít nebude.
http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_RG/#P1390967.jpg
http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Tele/#P1400169.jpg
Děkuji za pomoc, ale ať motám závitů kolik chci (zkoušel jsem i 8 ) tak stejně struna po 3-4 dnech praskne.
dawydj3

Příspěvek od dawydj3 »

starypard píše:Jako řemeslník to vidím strašně jednoduše. Vymontovat celou mechaniku a pořádně si ji prohlédnout. Kolík mechaniky vyleštit, kompletně, včetně otvoru skrz kolík a hlavně opracovat náběhy do toho otvoru. Ty bych udělal prostě dokonalé, jak to jen jde, hlaďoučké, žádná hrana, nikde. Samozřejmě to nebudeš dělat "šmirglem stovkou"! A chod mechaniky "zestoprocentnit" promazáním, pořádně, i pouzdro v hlavě.
Tohle všechno udělal kytarář u kterého jsem byl. Ale děkuji za pomoc.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Jak se dívám na tu fotku, tak to vypadá, že struny namotáváš směrem "nahoru"? Podle mě by se měly namotávat směrem dolů (jeden závit nad a další už pod strunu) - tak jak to má na fotkách kmensik.

Zkus strunu namotat takto, je možné, že to bude v tom. Fender třeba doporučuje struny namotávat jenom směrem dolů (bez jedné otáčky nad strunou):

starypard

Příspěvek od starypard »

dawydj3 píše: Tohle všechno udělal kytarář u kterého jsem byl. Ale děkuji za pomoc.
Tak ještě jeden, třeba blbej, nápad - jakože pokus, zda to je opravdu tou mechanikou. Prohoď tu éčkovou mechaniku s jinou, z jiné struny. Je to debilní, ale moc práce to nestojí ... a?
dawydj3

Příspěvek od dawydj3 »

rotten77 píše:Jak se dívám na tu fotku, tak to vypadá, že struny namotáváš směrem "nahoru"? Podle mě by se měly namotávat směrem dolů (jeden závit nad a další už pod strunu) - tak jak to má na fotkách kmensik.

Zkus strunu namotat takto, je možné, že to bude v tom. Fender třeba doporučuje struny namotávat jenom směrem dolů (bez jedné otáčky nad strunou):

Vyzkouším děkuji za pomoc.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

A praská teda na mechanice, nebo u mechaniky (kousek od ní)?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
starypard

Příspěvek od starypard »

Ještě ku navíjení strun - je jasné, že struny bývají dlouhé, zvláště e, má mechaniku nejblíže. Viděl jsem lidi, kteří odhadnou délku struny a pak ji zlomí do pravého úhlu a zastrčí ji do kolíku - prý, aby se "kousla" a neprokluzovala při napínání. To je ale špatně, už tím naruší matroš. Struna se strčí do kolíku a ohne se, stačí mírně, na druhé straně (já ji ohýbám nahoru) a pak se napnutá!! pečlivě navíjí, jeden závit těsně pod druhý. Struna si sama sedne do díry a sama se ohne přes náběh díry a ovine se kol kolíku, žádné zlomy, jen plynulý přechod, byť v malých poloměrech.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Zalomení v kolíku nemůže mít vliv na praskání struny. Na ten lom není vyvíjena žádná tahová síla, mechanická degradace materiálu je pouze lokální. Několik správných závitů eliminuje způsob, jak se struna v kolíku uchytí. Každopádně, jak je psáno již výše, jednoznačně navíjet směrem dolů (první otáčka nad být nemusí) a docílit tak co největšího zalomení strun v ořechu. Jinak by docházelo mimo jiné k většímu mechanickému namáhání ladicí mechaniky, horšímu ladění, apod. (princip páky)
Milan

Příspěvek od Milan »

Já bych tu strunu hlavně přestal ladit o oktávu výš, jinak to bude praskat každý druhý den pořád. :?
Čavli

Příspěvek od Čavli »

starypard píše:Ještě ku navíjení strun - je jasné, že struny bývají dlouhé, zvláště e, má mechaniku nejblíže. Viděl jsem lidi, kteří odhadnou délku struny a pak ji zlomí do pravého úhlu a zastrčí ji do kolíku - prý, aby se "kousla" a neprokluzovala při napínání. To je ale špatně, už tím naruší matroš. Struna se strčí do kolíku a ohne se, stačí mírně, na druhé straně (já ji ohýbám nahoru) a pak se napnutá!! pečlivě navíjí, jeden závit těsně pod druhý. Struna si sama sedne do díry a sama se ohne přes náběh díry a ovine se kol kolíku, žádné zlomy, jen plynulý přechod, byť v malých poloměrech.
Když se struna zalamuje, tak se ten zálomek dává (aby se kousla) na vzdálenější hranu díry, a vliv to má jen běheme začátku navíjení, aby ti neproklouzla dál, a nemusel si dělat víc závitů než chceš. Při napínání při ladění už to nemá žádný vliv. Takže i kdyby tam praskla (jakože není proč), nemá na nic vliv, jen by odpadl volný konec. Stejně ale jak píše Hendrek, tření několika závitů minimalizuje sílu na minimum, a zlom přes nehet není nijak brutální.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
dawydj3

Příspěvek od dawydj3 »

Čavli píše:A praská teda na mechanice, nebo u mechaniky (kousek od ní)?
Praská spíše na mechanice.
dawydj3

Příspěvek od dawydj3 »

starypard píše:
dawydj3 píše: Tohle všechno udělal kytarář u kterého jsem byl. Ale děkuji za pomoc.
Tak ještě jeden, třeba blbej, nápad - jakože pokus, zda to je opravdu tou mechanikou. Prohoď tu éčkovou mechaniku s jinou, z jiné struny. Je to debilní, ale moc práce to nestojí ... a?
Tohle už jsem taky udělal. Struna praská i nadále.
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Praská tá struna vždy presne na tom istom mieste? Praská vždy iba táto jedna struna? Aké struny používaš? Aké ladenie? Meníš ladenia? Toto celé sa mi zdá ako nejaká hlúposť...
dawydj3

Příspěvek od dawydj3 »

Ivan.ps píše:Praská tá struna vždy presne na tom istom mieste? Praská vždy iba táto jedna struna? Aké struny používaš? Aké ladenie? Meníš ladenia? Toto celé sa mi zdá ako nejaká hlúposť...
Vždycky stejná struna na stejném místě používám struny D'Addario éčko je 11ka. Ladím standardně E a drop C.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pak už jedině zkusit vyměnit ladicí mechaniku, ale zdá se mi to nějaké divné.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“