SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Bobas49

Re: SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Příspěvek od Bobas49 »

Nero píše:Co dělám? No, pořádně si tu kytaru seřídím, a pak to ladí :)

Se pochlub, co jsi vymyslel, jinak ten příspěvek moc nemá smysl :)
Ještě vyčkej, mám to podaný na patentovým úřadě a pokud mi to nepožehnaj, tak nechci, aby mě někdo předběhnul, i když jen z fotky několik detailů, bez kterých to nefunguje nejsou vidět.
Tobě to ladí i když dole hraješ rozložené akordy třeba A,E,D, baré G, Hmi, Emi atd? Pokud ano, tak jsi jeden ze šťastných. Kolega z kapely si nedávno koupil Squier Fender Strat. a ať s tím dělal všechno možný včetně dohmatu má to jen na pádlování na pramici. Zatím to nechce upravit, je to v záruce, ale může ji používat jen na orchestrálky Shadows, protože tam furt vrklá vibratem, tak to není tak strašný. Vyzkoušej zmačknout dole akordy a každý tón překontroluj kvalitní ladičkou, která má nejen ručičku, kontrolku ale i ukazuje přesně v centech a možná se budeš divit. Koukni na fóra o ladění jak tam kluci brečej, že jim to dole neladí.
Měj se a vyčkejte. :D Bobas49
torst

Příspěvek od torst »

To myslíš vážně, že vymyslíš nějakej zázrak? Jinak moc nechápu celej problém. Ano, jemné odchylky ladění se u kytary určitě projevujou, hlavně u struny G. Ale (skoro) nikomu to nevadí a hraje se. Ani kompenzované nuláky se neujaly. Smířil se s tím Clapton, Vai, Gilmour i Pavlíček.
PS.: Mám a měl jsem i poměrně levné šunky a pokud se správně seřídily oktávy, tak ladily bez problémů.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Souhlas, pokud je krk v pořádku, kvalitní mechanika, seřízené oktávy a dobrá volba strun k dané kytaře neni co řešit patentama. Ladička ti vyhodí frekvenci v číslech, neznamená to že budeš perfektně ladit, Je hodně vlivů na dokonalý tón, ale tu dokonalost ( né v číslech ) vždy dolaďuji uchem, viz G cca o 5% níže. Nakonec každý má i jiný stisk prstů atd. Záleží jak kdo vnímá míru tolerance v přesnosti ladění.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Pavdi

Příspěvek od Pavdi »

Ahoj, pročetl jsem si zdejší témata a poprosil bych o potvrzení, zda uvažuji správně. Drnčí mi struny na 1.-4. pražci, na vyšších už ne.
Je tedy správný postup povolit vystuhu krku proti směru hodinových ručiček o čtvrt otáčky? Díky
Harley Benton Fusion-II HSH, Cort m200, Mooer ge150, jbl flip 3, Lexicon alpha

Jestliže zůstáváš klidný, zatímco ostatní ztrácejí hlavu, je to neklamná známka, že jsi problém nepochopil
Bobas49

Příspěvek od Bobas49 »

torst píše:To myslíš vážně, že vymyslíš nějakej zázrak? Jinak moc nechápu celej problém. Ano, jemné odchylky ladění se u kytary určitě projevujou, hlavně u struny G. Ale (skoro) nikomu to nevadí a hraje se. Ani kompenzované nuláky se neujaly. Smířil se s tím Clapton, Vai, Gilmour i Pavlíček.
PS.: Mám a měl jsem i poměrně levné šunky a pokud se správně seřídily oktávy, tak ladily bez problémů.

Doře víš, že když vyměníš struny musíš seřídit oktávy, to je úsek mezi dvanáctým polem a kobylkou, to víš, to samé bys měl seřídit mezi nultým pražcem a oktávou, ale s tím nemáš možnost nic dělat takže to nemůže přesně ladit :x ! A to je právě ono. Když špičkový kytaristi to valej na stadionu, nebo i ve velkým sále, tak ty drobný falše zaniknou v tom kravále a mají servisáky, kteří mění jednotlivou strunu tak dlouho, až najdou tu, která ladí i pod oktávou. Já hraju ve dvou kapelách z toho jedna hraje revival The Shadows, u skladby Sailing a Cavatina hraju celé skladby rozložené akordy a bez mé úpravy to tahalo za uši, teď je to perfektní. :) Nevím, co je na tom pravdy, ale prý ve studiu (nevím kde) kytarista naladí přesně na třeba akord D dur, ten zahraje, oni to natočí, pak přeladí třeba na E, zas to natočí a na konci to použijou a smíchaj.
No hlavně, že nás hudba baví.
Měj se, Bobas49
grock

Příspěvek od grock »

drnceni na 1. prazci neodstrani nic jiného nez vymena nebo uprava nulaku. To patrne vyresi i ty další 3 prazce.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Jediná indikace k manipulaci s výztuhou krku, je nevyhovující prohnutí krku.

Pokud je prohnutí v pořádku, proč bys hýbal výztuhou - problém je jinde, v tvém případě jak píše grock.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Pavdi

Příspěvek od Pavdi »

Prohnutí krku opticky neumím posoudit, připadá mi rovný.
Našel jsem tu na fóru, ze pokud drnčí struny na prvních pražcích, může být buď moc dosažená výztuha nebo problém s nultým pražcem. Proto můj dotaz.
Díky oběma za odpověď
Harley Benton Fusion-II HSH, Cort m200, Mooer ge150, jbl flip 3, Lexicon alpha

Jestliže zůstáváš klidný, zatímco ostatní ztrácejí hlavu, je to neklamná známka, že jsi problém nepochopil
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Vyzkoušením nic nezkazíš. Prostě tu čtvrtotáčku povol a uvidíš.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Pavdi píše:Prohnutí krku opticky neumím posoudit, připadá mi rovný.
Našel jsem tu na fóru, ze pokud drnčí struny na prvních pražcích, může být buď moc dosažená výztuha nebo problém s nultým pražcem. Proto můj dotaz.
Díky oběma za odpověď
Prohnutí se neposuzuje opticky.
Stiskni G strunu na 1(aby se vyloučil ořech) a 12(resp za 11) pražci a zkoukni vzdálenost struny od pražce uprostřed.
Struna by neměla přímo ležet na pražci, ale měla by tam být malá vůle (podle síly strun desetiny mm).
Pokud je to v pořádku, nehýbal bych šroubem a hledal problém jinde.
Pokud šroub přesto povolíš, a struny třeba i přestanou drnčet, kytara nemusí správně znít a téměř určitě nebude ve vyšších polohách ladit.

http://www.fretnotguitarrepair.com/repa ... ss-rod.php
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Milan

Příspěvek od Milan »

Bobas49 píše:Doře víš, že když vyměníš struny musíš seřídit oktávy, to je úsek mezi dvanáctým polem a kobylkou, to víš, to samé bys měl seřídit mezi nultým pražcem a oktávou, ale s tím nemáš možnost nic dělat takže to nemůže přesně ladit :x ! A to je právě ono.
A proto jsi vymyslel bezpražcovou kytaru, která ladí přesně tam kde chceš ty :lol:
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Bobas49 píše:
torst píše:To myslíš vážně, že vymyslíš nějakej zázrak? Jinak moc nechápu celej problém. Ano, jemné odchylky ladění se u kytary určitě projevujou, hlavně u struny G. Ale (skoro) nikomu to nevadí a hraje se. Ani kompenzované nuláky se neujaly. Smířil se s tím Clapton, Vai, Gilmour i Pavlíček.

Doře víš, že když vyměníš struny musíš seřídit oktávy, to je úsek mezi dvanáctým polem a kobylkou, to víš, to samé bys měl seřídit mezi nultým pražcem a oktávou,
Mně přijde že nevíš úplně o čem píšeš ...

seřízení "oktáv" má vliv na intonaci po celé délce krku, tedy i mezi nultým pražcem a oktávou (má vliv i na 1 pražec ...). Oktáva se říká, a k tomu požívá hlavně proto, že se dobře porovnává uchem, a můžeš použít flažolet. Pokud jsou pražce správně udělány, kytara po seřízení intonuje "v normě".
Logicky teda kdybys seřizoval něco dole, co mění menzuru, rozdrbeš zase "oktávy". A mohl by si seřizovat pořád dokola ...
K přesnějšímu ladění bys musel posouvat pražce (třeba posunem hrany na koruně zbroušením nebo selektivně měnit napětí struny (třeba promáčknutím). Obojí sice jde, ale prakticky je to nepoužitelné. Navíc by korekce intonace byla potřeba u každého akordu jinak.
Na ořechu se kompenzuje především "rádius ohybu" struny na uzlu, a to nevyžaduje takový rozsah, aby se ořech dělal seřiditelný po jednotlivých strunách. On totiž ořech má přímý vliv na intonaci (teď neberu v úvahu změnu menzury) jen na prázdných strunách, tedy na celé menzuře, a je to tedy relativně malá část kmitající struny, ve vyšších polohách je posun kamene na kobylce relativně mnohem větší.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
torst

Příspěvek od torst »

Bobas49 píše:Doře víš, že když vyměníš struny musíš seřídit oktávy
Ne, nemusim a neseřizuju.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
starypard

Příspěvek od starypard »

Bobas49 píše:Já hraju ve dvou kapelách z toho jedna hraje revival The Shadows, u skladby Sailing a Cavatina hraju celé skladby rozložené akordy a bez mé úpravy to tahalo za uši, teď je to perfektní. :) Nevím, co je na tom pravdy, ale prý ve studiu (nevím kde) kytarista naladí přesně na třeba akord D dur, ten zahraje, oni to natočí, pak přeladí třeba na E, zas to natočí a na konci to použijou a smíchaj.
Nu, rozložené akordy jsou trošku problém vždy, kytaru nelze naladit tak, aby všechno znělo dobře "dole", dokonce třeba s použitím prázdných strun a zároveň "nahoře", použitím barré. Nelze mít i otevřené akordy i "baryky". Nelze mít čistě E a zároveň D. Hraje se na kompromis. Zmíněné skladby ale celkem unesou nevýhody temperovaného ladění. Stewartovo "Sailing" rozhodně - hrál jsem ho mockrát (ne ale instrumentálně - zas tak dobrý nápad to není). To tvé "údajné studiové" nějak nesedí, spíše se hraje na celkový výraz a drive nežli na dokonalost každé části skladby (a patlání se se stříháním). Ono by to ani moc dobře nevyznělo. Jinak, pokud hrajete ty Shadows na straty, pak máte v ruce jednu z nejlepších kytar na světě - dobře seřízený strat až zázračně ladí skoro všude s přijatelným kompromisem.
torst

Příspěvek od torst »

starypard píše: Jinak, pokud hrajete ty Shadows na straty, pak máte v ruce jednu z nejlepších kytar na světě.
Nesouhlasím. Stratocaster není jedním z nejlepších, ale úplně ta jediná, nejlepší kytara na světě. A to píšu přesto, že (zatím) na Stratocaster sám nehraju.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

starypard píše:Zmíněné skladby ale celkem unesou nevýhody temperovaného ladění.
Tohle nejsou nevýhody temperovaného ladění, protože jinak by to bylo stejné i třeba na piánu, ale není. Tam rovnoměrně temperované ladění je, a tolik nevadí.
Tohle jsou problémy odchylek intonace, které kytara má z principu její konstrukce.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Bobas49

Příspěvek od Bobas49 »

starypard píše:
Bobas49 píše:Já hraju ve dvou kapelách z toho jedna hraje revival The Shadows, u skladby Sailing a Cavatina hraju celé skladby rozložené akordy a bez mé úpravy to tahalo za uši, teď je to perfektní. :) Nevím, co je na tom pravdy, ale prý ve studiu (nevím kde) kytarista naladí přesně na třeba akord D dur, ten zahraje, oni to natočí, pak přeladí třeba na E, zas to natočí a na konci to použijou a smíchaj.
Nu, rozložené akordy jsou trošku problém vždy, kytaru nelze naladit tak, aby všechno znělo dobře "dole", dokonce třeba s použitím prázdných strun a zároveň "nahoře", použitím barré. Nelze mít i otevřené akordy i "baryky". Nelze mít čistě E a zároveň D. Hraje se na kompromis. Zmíněné skladby ale celkem unesou nevýhody temperovaného ladění. Stewartovo "Sailing" rozhodně - hrál jsem ho mockrát (ne ale instrumentálně - zas tak dobrý nápad to není). To tvé "údajné studiové" nějak nesedí, spíše se hraje na celkový výraz a drive nežli na dokonalost každé části skladby (a patlání se se stříháním). Ono by to ani moc dobře nevyznělo. Jinak, pokud hrajete ty Shadows na straty, pak máte v ruce jednu z nejlepších kytar na světě - dobře seřízený strat až zázračně ladí skoro všude s přijatelným kompromisem.
Kluci, na straty hrajeme, ale kopie Squier hraje sólák a já hraju na strata-šunku od thomanna za pár kaček a můžu jen říct, že s mojí úpravou ladí FŠUDE. Je to sice téměř nepochopitelný, ale ladí mi Epiphone SG 400. Na youtube jsem viděl krk kytary, kde byly pražce do hmatníku vsazeny né běžně rovné,ale různě prohýbané. To asi ladí jen do té doby, než vymění struny.
Poraďte mi, jak sem mám jednoduše vložit fotky a pak to uvidíte. Dík Bobas49 :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jednoduše je sem vlož :).
Jako přílohu.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Bobas49 píše:Ještě vyčkej, mám to podaný na patentovým úřadě...
Podal jsi zadost o mezinarodni patent?
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Bobas49

Příspěvek od Bobas49 »

hyenik píše:
Bobas49 píše:Ještě vyčkej, mám to podaný na patentovým úřadě...
Podal jsi zadost o mezinarodni patent?
Firma, která mě výkresy a popis zpracovává mě poradila, abych to podal jako Užitný vzor, což je téměř stejný, jen to nebude platit po celým světě. Kdybych to chtěl jako patent, tak schválení trvá minimálně 2 roky, musí po celém světě zjišťovat, jestli to už někde není schváleno a stojí to majlant. Raději bych se domluvil na prodeji přímo s cizí firmou, která by si to potom nechala jako svůj nápad patentovat. Zatím jsem v jednání s Fende :| rem.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“