Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Pikus

Re: Homemade kytara

Příspěvek od Pikus »

Já díry na snímače dělal tak, že jsm udělal přesně obrys díry tou nejmenší frézkou a v rozích to odsekal dlátkem do pravýho úhle... čili jsem to měl bez rádiusu, ale protože to byly díry na HB a plánoval jsem tam dát rámečky, nevadilo to :D.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Začal jsem něco stavět. Zatím vím, že to bude mít menzuru 27" (díky pain2), asymetrický profil krku, P90, pevnou kobylu. Dnes jsem probral stodolu a z červavého futra z vybouraných dveří chlíva jsem říznul hmatníky, může to být hruška. Ty světlé hmatníky jsou akát, k mahagonovému krku by se asi barevně nehodil. Tvar ani materiál těla memám rozmyšlený. Máte nějaký tip?
http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_B
lathur

Příspěvek od lathur »

Viděl bych to na tu borovici, co z ní máš pracovní desku. Krásná kresba. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
simiruz

Příspěvek od simiruz »

kmensik píše:bude mít menzuru 27"
Proč tak moc? Sedmistrunná?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Lathure, to je voskovaná modřínová podlaha a odřezky schovávám na top něčeho víc country, taky se mi moc líbí.
Simiruzi, bude to šestistrunná baritonka. Hrál jsem v obchodě na 28" Ibanez RG a přišlo mi to pohodlné, na 27" mám šablonu. Hlavně abych zkusil něco nového než pořád jen 648mm. Je to jen o jeden pražec delší. Na podladěné prasárny se to bude hodit.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Foto otevřených pórů afrického mahagonu, když se hobluje trochu šikmo přes léta.

Dírky 8/10mm na mechaniky se tentokrát povedly bez nehody.

Zato jsem si dřív než úplně pozdě všimnul, že mám drážku na jeden pražec o necelý milimetr mimo, asi jsem nedocvakl šablonu na index pin. Zalepit a znova, snad v tom bude pražec dobře držet.

d.r.07

Příspěvek od d.r.07 »

Ahoj, když jsme u toho pražcování. Je nutností rovnat nové pražce? Myslím tím
zabrousit dlouhým špalkem nebo radius blokem a následně přepilovat korunky
pilníkem? U vymačkaných pražců je to jasný ale děláte to i u nových? dík
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Je to nutné. Lízneš třeba jen vrcholky ani ne desetinu mm, ale nikdy nejsou úplně přesně v rovině.
Třeba tady, jak jsem přeřezával špatnou drážku na pražec, ten drát nesedí úplně na dřevě. Sice to přilepím, ale i tak je to na mnoha dalších pražcích taky tak, o pár setin níž nebo výš, i podle měkkosti dřeva zrovna v tom místě. Pokud chceš mít dobře seřiditelnou kytaru s pohodlným dohmatem, je dobré pražce srovnat co nejpřesněji.
P1450855.JPG
jipaa

Příspěvek od jipaa »

Kdo si děláte sami výztuhu, kde se dá sehnat ta plochá tyč? V železářstvích maj jenom hranol čtvercového průřezu.
Affinity Strat, Harley Benton GA5H, 112 box (Eminence Texas Heat) | Epi Viola, Hocke Bass 100
zami

Příspěvek od zami »

jipaa píše:Kdo si děláte sami výztuhu, kde se dá sehnat ta plochá tyč? V železářstvích maj jenom hranol čtvercového průřezu.
Taky jsem nikde nesehnal. Koupím hranol a ten sfrézuji na požadovaný rozměr. Vím, je to zvěrstvo a určitě je lépe koupit hotovou výztuhu. Ale už jsem to tak párkrát dělal. Požadovaný rozměr výztuhy taky nemají pořád na skladě a někdy prostě nechci čekat....... :wink:
Miloš.
d.r.07

Příspěvek od d.r.07 »

Díky kmensik. Kdybych si tu fotku nezvětšil ani bych si nevšiml že drážka
byla o fous vedle.
square

Příspěvek od square »

Ahoj, přemýšlím, že bych přes léto udělal zase nějakej kousek. Z kladovky sem uřezal kus břízy, rok mi ležel ve sklepě a asi měsíc je nadeskovanej. Dvě (středové) desky mám 50mm tl. a tvar telete se tam vleze i napříč. Spíš ale uvažuju, že tělo udělám z dvou desek. Dělal někdo s podobným dřevem? Díky.
Přílohy
Bříza celek.jpg
◘Laney CUB 12R ◘Telecaster ◘Vox Satchurator ◘Boss CE3 ◘Ditto Looper
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jo, březové tele. Vybíral jsem rovnou a čistou, ty máš to dříví hodně divoké barevné, o to zajímavější to bude. Dělá se s tím dobře, moje byla hodně tvrdá. Zní dobře, jen trochu jinak než třeba typická olše nebo jasan, něco mezi.
nastroje/homemade-kytara-t10471-2240.ht ... le#p662397
Peta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peta »

kmensik píše:Začal jsem něco stavět. Zatím vím, že to bude mít menzuru 27" (díky pain2), asymetrický profil krku, P90, pevnou kobylu. Dnes jsem probral stodolu a z červavého futra z vybouraných dveří chlíva jsem říznul hmatníky, může to být hruška. Ty světlé hmatníky jsou akát, k mahagonovému krku by se asi barevně nehodil. Tvar ani materiál těla memám rozmyšlený. Máte nějaký tip?
Ahoj, chystám se teďka taky postavit nějakou kytaru s barytonovou menzurou. Nejspíš to bude kopie Ibanez DCM100 s pár úpravami :)

Teď trochu lamentuju nad krkem. Myslíš, že by takto mohl vypadat návrh hmatníku?
hmatník here

v CADu s kótami

Jen mi trochu vrtá hlavou. U kobylky je teď rozteč strun asi 70mm. To budu muset použít nějaký custom bridge? Nebo tyto single string bridge co ?

Jak se to potom dělá u kytar, kde je ta menzura ještě větší? Nejsou tam ty struny moc daleko od sebe?

Díky
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jestli děláš sedmičku, tak opiš data z té Ibanezky, šířka krku 48mm u ořechu = rozteč strun cca 42mm; a u kobylky 10,8*6=64,8mm. Je dobré si najít data ke konkrétní kobylce a ořechu a podle toho to dělat. Ony jsou standardní rozteče strun okolo 6-7mm u ořechu a 10-11mm u kobylky. Děláš v nějakém CADu? Máš vybraný hardware?
Až si do toho výkresu dáš skutečnou rozteč strun u kobylky, tak ten hmatník bude vypadat líp, struny nebudou tak moc v kraji. 68mm hmatník bude asi dobře.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Rozteč 70 na kobyle je moc. max. to bývá tak, jak to píše Kmenšík, čili od 63mm po 64,8mm. U rozteče 70mm na kobyle bys měl struny od sebe 11,6mm, což jsem snad ani ještě neviděl. U sedmiček dělám konec hmatníku na šířku 66mm. Je jedno, jak je dlouhá menzura, rozteč strun je pořád stejná.
Peta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peta »

kmensik píše:Jestli děláš sedmičku, tak opiš data z té Ibanezky, šířka krku 48mm u ořechu = rozteč strun cca 42mm; a u kobylky 10,8*6=64,8mm. Je dobré si najít data ke konkrétní kobylce a ořechu a podle toho to dělat. Ony jsou standardní rozteče strun okolo 6-7mm u ořechu a 10-11mm u kobylky. Děláš v nějakém CADu? Máš vybraný hardware?
Až si do toho výkresu dáš skutečnou rozteč strun u kobylky, tak ten hmatník bude vypadat líp, struny nebudou tak moc v kraji. 68mm hmatník bude asi dobře.
Pražce navrhuju pomocí fretfind 2D a pak to exportuju do CADu.
pain2 píše:Rozteč 70 na kobyle je moc. max. to bývá tak, jak to píše Kmenšík, čili od 63mm po 64,8mm. U rozteče 70mm na kobyle bys měl struny od sebe 11,6mm, což jsem snad ani ještě neviděl. U sedmiček dělám konec hmatníku na šířku 66mm. Je jedno, jak je dlouhá menzura, rozteč strun je pořád stejná.
Aha, já jsem právě vzal rozměry dle té Ibanezky ( 68mm na konci hmatníku a 48mm na začátku) a dal jsem tam konstantní vzdálenost krajních strun od kraje hmatníku. Tak to potom nechápu, proč je na konci krku těch 68mm. Stačilo by tam klidně i míň, jak píšeš ty. U toho druhého návrhu mi připadá, že pak mám zbytečně velkou vzdálenost struny od kraje hmatníku (asi 4,5mm), když se snažím dodržet rozměry hmatníku Ibanezky. Asi tam dám taky 66mm.

Takže návrh číslo 2:

použitá kobylka
návrh hmatníku

Teď by to teda mělo být OK. Možná ještě opravdu snížím šířku hmatníku u kobylky.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Teď to vypadá velice dobře, tak bych to udělal, i ten odstup krajních strun od hmatníku. 4,5mm je akorát.
Peta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peta »

kmensik píše:Teď to vypadá velice dobře, tak bych to udělal, i ten odstup krajních strun od hmatníku. 4,5mm je akorát.

Když jsem to měřil na mojí šestistrunce ibanezce, tak je ten odstup u nultého pražce a na konci hmatníku skoro stejný. Ještě se asi zajdu mrknout do audioteku. Na tento detail jsem se nikdy nezaměřoval abych pravdu řekl.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Raději ať se okraj postupně zvětšuje, na posledních pražcích je velmi snadné uklouznout se strunou mimo hmatník. Teď budu kvůli tomu dělat hmatník na std. šestistrunku na konci široký 62mm, běžné je 54-58mm.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“