Reproboxy na high gain metal

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
innerself

Re: Reproboxy na high gain metal

Příspěvek od innerself »

No proto si myslim že ta hromada lidí by měla šáhnout po jinym zesilovači.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Pokud má ale zesilovač charakter zvuku, který mi sedí, tak ho krabičkama jenom dotvořím a nemusím nutně hledat něco jiného, jenom kvůli tomu, kolik to má gainu. Např. JCM800, tam je ten základní zvuk naprosto perfektní pro nakopnutí krabičkou a ve výsledku máš naprosto špičkový higain zvuk se kterým jdeš slyšet jak na podiu tak v celkovém mixu kapely.
Přijde mi to, že jsi zkrátka posednutý slovem gain a tím, že je to ta zásadní věc na celém zesilovači. Buď jsi tak tvrdohlavý nebo nemáš dostatek zkušeností s jinými apararáty v různých situacích (live, studio, pokojíček...), jinak si ty tvrzení o výběru aparátů jenom na základě množství gainu nedokážu vysvětlit :-)
innerself

Příspěvek od innerself »

Nevim co je na tom špatnýho chtít hlavu, která má v sobě všechno co potřebuju :D Bych si nechal klidně nějakou takovou radši postavit na míru, než abych k tomu připojoval tisíc dalších věcí. Jedinou věc kterou teda ještě nějak beru je připojení šumový brány. Zkrátka když dám do zesilovače prachy jako je 20 tisíc a vejš, což pro mě pořád jsou velký peníze, tak by potom neměla mít absolutně žádnej nedostatek. Ale neni to jenom o gainu. Kdyby nějakej z nich produkoval třeba málo středů, tak bych taky nehledal nějakej další eq čim bych ty středy nakopnul. Zkrátka chci říct, že je lepší mít větší rezervu, než menší. Je to jak kdyby člověk srovnával ferrari a porsche. Ferrari umí jet 320, ale porsche jenom 300 (umělo by 320 třeba s přidánim dusíku nebo co já vim čeho :D). A kdyby se nějak výrazně nelišily cenou a ostatnína věcma, tak si vyberu to ferrari, protože s nim můžu jet stejně rychle jak s porschem, plus ještě o něco rychlejš, co to porsche zkrátka nesvede.

A zpátky k zesilovačum. Stejně si myslim, že každej nějak známej zesilovač hraje víceméně dobře. V něčem líp a v něčem zase hůř. Nejde říct třeba na vyhlášenej model nějaký značky že je to s****a. A jediný čim se výrazně liší je právě ten gain. A ostatně podobnou věc s tim gainem napsal i gary z exodus a ten má zkušeností s hranim který nedaj dohromady ani všichni tady z fora. Jo a ještě jsem našel tady kousek článku v češtině a zase od garyho z exodus/slayer:

Dneska používám řadu DSL, ale abych byl upřímný, vidím jeho hlavní nedostatky v rámci sekce Gain. Nějak mi toho nenabízí dostatek. Vlastnil jsem třeba i výborný kousek z řady JVM, ale ten zase až moc šuměl.

Ještě dodám, že ve Slayer musí nejspíš používat nějakej Marshall, protože tam na to hrajou všichni kromě bubeníka :D. Sice v rozhovoru tvrdí, že Slayer je Marshallovská kapela, ale každej si to vyloží jinak. A kdo by si chtěl přečíst celej rozhovor tak může tady: http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... enec~2015/
Stanley Glazoff

Příspěvek od Stanley Glazoff »

A sakra,zase ten gain :D Dnes jdu na Cavaleru,tak jsem zvesav jak jim ty kytary budou znet :D I když je to v Meet Factory,tam je obecne strasny zvuk,posledne na Kataklysm jsem malem nepoznal ani Where The Enemies Sleep :mrgreen: Podobnou debatu jsem vedl i na FB,ale na jmeno uz si nevzpomenu,nebyl jsi to nahodou ty? :)
frytol

Příspěvek od frytol »

Já nechci nikoho hanit, nebo něco takovýho, ale já nevim na co je tolik gainu. Já obecně používám gain na cca 3/10 u všech zesilovačů a dokopávám krabičkou. To je podle mě naprosto zásadní věc oproti samotnýmu aparátu.
Jak psal bubucci - proč když se mi líbí charakter zvuku, proč si ho nezachovat, jen si ho doupravit k obrazu svýmu právě těma krabičkama. Po zkušenosti s fractalem vím, že třeba takovej úzkej eq může naprosto upevnit zvuk a nestává se z něj zahuhlaná koule, ani naopak uřvaná sekačka.
Chápu, že každýmu se líbí něco jinýho, ale právě proto musí respektovat názory ostatních, kterejm prostě přijde gain od půlky dál šílenej, stejně jako třeba mně.
Co jsem měl já duala, ten zesík je skvělej, ale čistej. Gainu má dost, ale pořád je čitelnej, není to ta písková věc, co se sleje, pro mě dobře, pro někoho vůbec.
innerself

Příspěvek od innerself »

Stanley Glazoff píše:A sakra,zase ten gain :D Dnes jdu na Cavaleru,tak jsem zvesav jak jim ty kytary budou znet :D I když je to v Meet Factory,tam je obecne strasny zvuk,posledne na Kataklysm jsem malem nepoznal ani Where The Enemies Sleep :mrgreen: Podobnou debatu jsem vedl i na FB,ale na jmeno uz si nevzpomenu,nebyl jsi to nahodou ty? :)
Hele nevim je to možný :D. Co se týče cavalerů/soulfly tak tam se mi u nich zvuk nelíbí poslední dobou ani na albech. Ale vim, že hrajou na peavey 6505+ a gaiem taky nešetří. Kytaristu Marca Rizza mam přidanýho právě na tom fb a když jsem viděl tuhle fotku, tak mi to bylo jasný proč se mi nelíbí. A neni to tim gainem, ale mít basy a resonance na max je brutalita i na mě :D

Obrázek
frytol píše:Já nechci nikoho hanit, nebo něco takovýho, ale já nevim na co je tolik gainu. Já obecně používám gain na cca 3/10 u všech zesilovačů a dokopávám krabičkou. To je podle mě naprosto zásadní věc oproti samotnýmu aparátu.
Jak psal bubucci - proč když se mi líbí charakter zvuku, proč si ho nezachovat, jen si ho doupravit k obrazu svýmu právě těma krabičkama. Po zkušenosti s fractalem vím, že třeba takovej úzkej eq může naprosto upevnit zvuk a nestává se z něj zahuhlaná koule, ani naopak uřvaná sekačka.
Chápu, že každýmu se líbí něco jinýho, ale právě proto musí respektovat názory ostatních, kterejm prostě přijde gain od půlky dál šílenej, stejně jako třeba mně.
Co jsem měl já duala, ten zesík je skvělej, ale čistej. Gainu má dost, ale pořád je čitelnej, není to ta písková věc, co se sleje, pro mě dobře, pro někoho vůbec.
Jestli je teda potřeba všechny aparáty světa dokopávat nějakou krabičkou, tak bych si nechal radši postavit něco na zakázku, kde by ta krabička byla zabudovaná rovnou v zesilovači. Každopádně jsem nechtěl zajít k tématu kolik gainu je dost nebo tak. Chtěl jsem se jenom zeptat, který další aparáty disponujou takovym zkreslenim, jako high gainy od peavey, který jsou s tim gainem za půlkou pro většinu lidí už nepoužitelný. S vyjímkou teda všech mejch kámošů co si zkoušeli 6505 u mě. Většina ten gain taky dala přes půlku a kdž si zkusili Crate Bv-150, tak tam vytočili gain uplně na konec. Dokonce i kámoš, kterej o sobě tvrdí že moc gainu rád nemá musel ten Crate dát na max Ale to je na jiný téma. Jak píšu, mojí otázkou bylo: Který další aparáty disponujou takovym zkreslenim, jako high gainy od peavey
torst

Příspěvek od torst »

innerself píše:Který další aparáty disponujou takovym zkreslenim, jako high gainy od peavey
žádný. PV je nejpřevícza-u-nad-vícegainovací.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, naopak je jich spousta, jen nejsou tak známé v naší kotlině. Z těch známějších např. Engl, Soldano, Rivera. Z méně známých (u nás) Carvin, Trainwreck, Splawn a různé Dumble modifikace převážně Fenderů.
Jsou drahé a hůř dostupné, proto nejsou u nás moc známé. Zisku (gainu) mají až nadbytek, zvukově se samozřejmě od Peavey liší, což je normální. Peavey přece není žádný etalon "hi-gainu" :? .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
innerself

Příspěvek od innerself »

Tube Guru píše:Zdar, naopak je jich spousta, jen nejsou tak známé v naší kotlině. Z těch známějších např. Engl, Soldano, Rivera. Z méně známých (u nás) Carvin, Trainwreck, Splawn a různé Dumble modifikace převážně Fenderů.
Jsou drahé a hůř dostupné, proto nejsou u nás moc známé. Zisku (gainu) mají až nadbytek, zvukově se samozřejmě od Peavey liší, což je normální. Peavey přece není žádný etalon "hi-gainu" :? .
Díky za normální odpověď, na kterou jsem se celou dobu ptal. A s těma zvukovejma rozdílama mi přišlo jasný, že si nebudou navzájem všechny podobný. Šlo mi jenom o to kdo dělá u svejch aparátů ten nadbytek gainu. ;)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Spousta zesiků a preampů má přece podobný nadbytek gainu jako 5150. Např. i český ESH nebo Bogner Uberschall, Diezel VH4 - je toho fakt hodně. :) Z mých současných krámů má gainu jak sviňa všechno - Triaxis, Krankenstein a i pidipreamp AMT SS11B (verze B je s větším zkreslením, než verze A).
Kopátka před vstup si často lidi zapojujou třeba proto, aby si pošoupli středy na krapet jinou frekvenci, případně používají méně gainu na preampu a donakopnou si tón na sóla krabkou, protože se to pak chová jinak pod rukama.
Např. Triaxis už má "clean boost" na vstupu a interakce s gainem, resp. vliv na míru zkreslení je ukrutný.
Krankestein má nejspíš ještě víc gainu než 5150. :)

Proč to vlastně řešíš? :)
innerself

Příspěvek od innerself »

No vlastně mi dali brouka do hlavy spíš moji známý. Jak už jsem psal většina co u mě zkoušeli hrát na peavey, tak jsem je nechal si tam nakroutit co zesilovač dovoluje a skoro všichni si tam dali gain za půlku. Apak mi zpětně řikali že zkoušeli ještě jiný high gainy a museli ten gain honit někde u konce a i tak to nebylo ono. Takže bych jim chtěl doporučit co by měli vyzkoušet a mohlo jim vyhovovat. Ještě k tomu jsem narazil na ten komentář garyho holta na kranky jak jsem tu už psal poprvé a vlastně mě to začalo taky zajímat, protože je možný že v budoucnu bych chtěl zkusit něco jinýho než peavey. Třeba mě omrzí třeba ne, ale kdyby jo tak bych chtěl vědět co je na tom gainem podobně, ale liší se jenom tónem. Jinak z českejch zesilovačů jsem měl tu čest si zahrát na rockwell red trip a ten byl na mě taky málo gain a potřeboval by dle mě dokrmit.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Mi ale naprosto není jasné, podle čeho to jako porovnáváš, ten svůj magický gain. Na jednu stranu řekneš, že ti nadupané ampy, na které hrajou světové deathmetalové kepaly, příjdou jako gainově nedostatečné, ale pak se spokojíš s odpovědí, že gainu má dostatek kdejaký amp. Ale podle čeho? Chceš to srovnávat matematicky? Jakože poměrem zesílení vypočteným rovnicí? Nebo počtem gain stageů? Nebo podle ucha, že zrovna tobě "tenhle zesík" přijde jako "více nagainovaný"? To bys měl jako vysvětlit. Jinak to je všechno jen plácání se v subjektivních dojmech...
Teoretický příklad, pro pochopení o čem mluvím: Tube guru řekne, že zesilovač XX má o jednu gain stage víc než peavey 6505. Ty jej vyzkoušíš a řekneš, že ti ten zvuk přišel málo nagainovaný i vytočeným kroutítkem gain na max, protože nebyl chlupatý a Gary Holt řekl, že to je málo. Přitom matematicky má zesílení o 20% větší než peavey. Kde je pravda potom? Nebo zde mlčky přijímáme fakt, že počet gain stagí = chlupatější zvuk = nagainovanější zvuk?
A ono to subjektivní je, protože je to zvuk a jeho vjem člověkěm. Tebou, mnou, ostatníma. Každý má svoje ucho a "chuť" v tomhletom.
Takže se pořešil, prd. A napsaly se o něm mraky stránek. Kdo z vás je čehokoli tady napsaného chytřejší? Já teda ne. :) Naštěstí mi o to nejde.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
torst

Příspěvek od torst »

Demilich - 100% souhlas !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

Demilich píše:Mi ale naprosto není jasné, podle čeho to jako porovnáváš, ten svůj magický gain. Na jednu stranu řekneš, že ti nadupané ampy, na které hrajou světové deathmetalové kepaly, příjdou jako gainově nedostatečné, ale pak se spokojíš s odpovědí, že gainu má dostatek kdejaký amp. Ale podle čeho? Chceš to srovnávat matematicky? Jakože poměrem zesílení vypočteným rovnicí? Nebo počtem gain stageů? Nebo podle ucha, že zrovna tobě "tenhle zesík" přijde jako "více nagainovaný"? To bys měl jako vysvětlit. Jinak to je všechno jen plácání se v subjektivních dojmech...
Teoretický příklad, pro pochopení o čem mluvím: Tube guru řekne, že zesilovač XX má o jednu gain stage víc než peavey 6505. Ty jej vyzkoušíš a řekneš, že ti ten zvuk přišel málo nagainovaný i vytočeným kroutítkem gain na max, protože nebyl chlupatý a Gary Holt řekl, že to je málo. Přitom matematicky má zesílení o 20% větší než peavey. Kde je pravda potom? Nebo zde mlčky přijímáme fakt, že počet gain stagí = chlupatější zvuk = nagainovanější zvuk?
A ono to subjektivní je, protože je to zvuk a jeho vjem člověkěm. Tebou, mnou, ostatníma. Každý má svoje ucho a "chuť" v tomhletom.
Takže se pořešil, prd. A napsaly se o něm mraky stránek. Kdo z vás je čehokoli tady napsaného chytřejší? Já teda ne. :) Naštěstí mi o to nejde.

Spíš mi šlo o to co jsem vložil jako první garyho komentář. Třeba gain xxx na 6/10 > krank s gainem na 10/10. Nebo třeba dám příklad gain englu powerball na 7/10 > mesa dual 10/10. A ptal jsem se jaký další výrobci a modely mají ten nadbytek gainu jako třeba ty peavey. Zkrátka to co je například u kranků maximum gainu 10/10 dosáhnete (toho samýho zkreslení) s peavey xxx na 5/10. To znamená že to peavey má nadbytek gainu. A ptal jsem se jaký modely to maj právě podobně. To je celý. Jako asi jsem se blbě vyjádřil, nebo je to takovej názor na kterej se nikdy nikdo neptal (a proto se ptám já). Ale ostatně jsem na zahraničnim foru našel částečně dopověď

rectifiers are not 5150s, firballs or JVMs, they do in fact have less gain back then they were considered a very gainy amp, but compared to todays standards, one set the the 5150, its a low gain for a hi-gain amp

Jinak stavba aparátu mě absolutně nezajímá. Hlavně aby to hrálo tak, jak požaduju a nemusí tam bejt klidně žádná gain stage, ale třeba klidně malej gary holt co tam bude hrát.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Když furt odkazuješ na Kranky, tak je potřeba brát v potaz, že - stejně jako je to u ostatních značek - i Krank samozřejmě mají víc modelů a každý hraje jinak. Takže pokud jsi nevyčetl, na který model pan Slayer hrál, je to vyjádření docela k hov*nu. :wink:

:) Ale popravdě mi taky připadá trochu praštěné (bez urážky, nemyslím to zle) se zabývat tím, jestli se zvuk stane nepoužitelným "už" na 12 h. nebo "až" na 14-15 h. :)
innerself

Příspěvek od innerself »

cherreda píše:Když furt odkazuješ na Kranky, tak je potřeba brát v potaz, že - stejně jako je to u ostatních značek - i Krank samozřejmě mají víc modelů a každý hraje jinak. Takže pokud jsi nevyčetl, na který model pan Slayer hrál, je to vyjádření docela k hov*nu. :wink:

:) Ale popravdě mi taky připadá trochu praštěné (bez urážky, nemyslím to zle) se zabývat tím, jestli se zvuk stane nepoužitelným "už" na 12 h. nebo "až" na 14-15 h. :)
Hele dával jsem příklad toho co napsal pan Slayer. a i s tim englem jsem dával příklad. ale já můžu dát teda holej fakt a to ten že peavey 6505/XXX/JSX s gainem na 6/10 > Crate Blue Voodoo 150/ Rockwell Red Trip 10/10.

No popravdě jsem tu otázku čekal a existuje na to jednoduchá odpověď. Všechny svoje peavey aparáty jsem měl nebo mám, točim s gainem na 7/10, aby to bylo pro mě bylo tak jak potřebuju. A to mi třeba ten crate nedovolí, když s gainem na max skončí tam, kde peavey maj políčko 5. Jo ted čekám na odpovědi, že gain je takle nezdraví mít atd. Ale kapely který poslouchám a líbí se mi jejich zvuk to taky dost točí viz. obrázek kytaristy soulfly s gainem na max. Takže je to taky od toho co člověk chce docílit.
torst

Příspěvek od torst »

ono je otázka, jestli knoflík na max je opravdu maximum. Jestli třeba není uvnitř nějaká redukce gainu aby moh dát knob nadoraz, věděl že je to "akorát" a nemusel se strefovat do nějaké pozice ...
innerself

Příspěvek od innerself »

No jako jasný, taky mě to napadlo, konkrétně teda u toho crate vyměnit 250k gain knob za 1M, ale pak jsem si to rozmyslel. Snižuje to hodnotu apce a je to zásah do zesilovače, kterej takle od výrobce může vyhovovat vlastně většině lidí, který nejsou gainový prasata jako já.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

tak predevsim je to pan Exodus, Gary nikdy nebude pan Slayer, to jediný pravý pan Slayer nikdy nedovoli ;)

Obrázek

zkus nejdriv udelat nejaky zvuk (nahravka) pak mozna pochopis, proc tady s tebou nikdo nebude souhlasit.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
torst

Příspěvek od torst »

Slayer = Marshall
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“