Jak dlouho postačí levnější dig. piano?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Estrali
Nový uživatel

Jak dlouho postačí levnější dig. piano?

Příspěvek od Estrali »

Zdravím,

je mi 17 let a chtěl bych se začít učit hrát na klavír. Bohužel studuji a veškeré náklady si musím hradit sám, proto mi má situace nedovolí začít s ničím nad 10 tisíc, což mi s trochou štěstí vyjde na Yamahu P-45 či Casio CDP 120 v pěkném stavu z druhé ruky. S tím by ani takový problém nebyl, jenom mi vrtá hlavou, za jak dlouho by mě začalo takové piano omezovat nebo výrazně brzdit můj posun.

Děkuji za odpovědi,
Estrali
PtJaa
Moderátor

Re: Jak dlouho postačí levnější dig. piano?

Příspěvek od PtJaa »

P-45 a CDP120 jsou opravdu nejlevnější značkové modely a obsahují o dost generací zastaralé klaviatury a zvuk. Teoreticky se dá cvičit na všem, ale v praxi bych se bál, že s tím začínající muzikant brzo sekne, mnohem pravděpodobněji / dříve než s lepším nástrojem.

Tj. nemyslím, že dává smysl říkat "tento nástroj stačí půl roku a tento rok", technika se učí od začátku. Třeba můj otec v důchodu má už mnoho let CDP100 a hraje velmi hezky (hrál celý život). Ale asi by hrál více, kdyby měl lepší nástroj.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Je celkom prirodzené, že začiatočník siahne po najlacnejších modeloch a myslím, že by to tak aj malo byť. Ja mám Yamahu P-45 a aj keď mi už na nej prsty celkom šikovne hrajú (hrám 9 mesiacov), nemám dojem, že by ma ako začiatočnícky model nejak obmedzovala v napredovaní. Samozrejme som nevyskúšal vyššie modely, ale na čo, keď je človek spokojný s tým, čo má?!

Poradím ti - nerieš hypotézy, ale urob zásadný krok a začni. Vždy sa nájde nejaký rodič, ktorý základnú Yamahu alebo Casio radi od teba kúpia pre synka slebo dcerku, keď budeš "potrebovať" niečo lepšie.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
johncreek

Příspěvek od johncreek »

Já jsem začínal na klávesách Yamaha E343 a naučil jsem se na tom dost, prakticky všechny písničky co teď umím a hraju. Až teď, po cca 2,5-3 letech si kupuji už pořádné digitální piano, jelikož už mi chybějící klávesy na klaviatuře opravdu začínají chybět.

Ono ti to levnější digitální piano bude teoreticky stačit navždy. Podle mého názoru jsou 2 priority:

klaviatura - pokud máš 88 klávesovou, tak tě to skutečně omezovat nebude nikdy, jediné co asi klaviatura nástroje v této cenové relaci nedokáže je připravit tě na reálné akustické pianino/klavír, jelikož tě nenaučí dobře pracovat s odporem kláves. Není to však žádná tragédie, akorát když si sedneš k akustice, možná budeš trošku v šoku a bude ti trvat 10-20 minut, než si aspoň trochu zvykneš na odpor a přizpůsobíš se mu se svojí dynamikou úhozu.

zvuk - podle mě zcela nejdůležitější parametr (i když by asi učitel ze ZUŠ upřednostňoval klaviaturu nad zvukem).. proč je to pro mě důležitější než klaviatura? Protože když hraješ protože tě to baví, fascinuje, děláš to dobrovolně a rád, tak to chce především krásný a příjemný zvuk. Když to bude znít hnusně (jako 85% ne-Yamaha nástrojů pod 10 tisíc), tak tě to bavit nebude a časem od toho i možná odejdeš.

A právě z důvodu zvuku bych šel do Yamahy a asi bych se ani nebál říct, že bych šel v této nebezpečné cenové relaci 0-11 000 Kč do jakékoliv Yamahy.

I když za tuto cenu neseženeš skvělou klaviaturu, můžeš sehnat solidní nástroj a rozvíjet se na něm. Hlavní je, aby tě to bavilo a bavit tě to bude, když to bude znít hezky. Za svůj 3 letý muzikantský život jsem měl pod rukama mnoho různých kláves, digitálních pian i akustických klavírů a tímhle příspěvkem jen chci nasdílet svůj pohled na věc a jak bych po těchto zkušenostech vybíral já. Hodně štěstí a hraj, hraj a hraj! :wink: :) :wink:
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“