Odstranění laku

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
José

Re: Odstranění laku

Příspěvek od José »

Tak tak teď mám v plánu jeden natural finiš dělaný tungovým olejem..
cid

Příspěvek od cid »

Mám starou Kramerku z Hořovic a mohla by vypadat velice dobře. Uvidím, co mně na to řekne odborník. Ona to nebude sranda, nejde jenom o to, jak sundat barvu. Třeba mně to kytarář rozmluví, ale ta představa je ohromně lákavá a jak vidím, nejsem sám. Ono dneska koupit origo Floyda, Duncany, zamykání na popruhy a Shaller ladící zapouzdřené strojky a vypínače, na to 25k skoro nestačí a to nemáte dřevo. Už to není jako dříve, je to všechno ojebané kde se dá a to nemyslím jenom levné nástroje, ... tohle je ale jiná kapitola.

Doplněno 28.11 - Tak jsem mluvil po telefonu s člověkem "od fochu", kterému už pár kytar Kramer z Hořovic prošlo rukama. Kytary se dělaly z topolu (bylo to v papírech), předpokládám kanadského topolu. Topol je měkké dřevo a tělo bude pravděpodobně zakryté za předu a ze zadu "fornýrem", který zpevňuje povrch a v místech, kde jsou zkosení, to bude vidět, tak s natural vzhledem se můžu rozloučit. Na tyto kytary se používají sice vícesložkové barvy, ale jsou určené pro hudební nástroje, asi nejsou tak tvrdé a složení je trochu jiné, není to stejné jako na tyčkový plot :wink: . Mluvili jsme spolu jenom po telefonu a pojedu za ním, aby to okouknul. Může stát, že po odstranění laku, kytara změní zvukové vlastnosti, půjde víc do středů a výsledek nemusí dopadnout podle očekávání.
Podařilo se mně konečně sehnat kontakt na člověka který má pár starých Jolan a měl staré korpusy natřené štětkou a barvu sundával prý v pohodě "barvožroutem", v některých místech se to muselo lehce dobrousit a nakonec kytaru stříknul velice řídkým lakem, takové ty "chlupy" na dřevě ztvrdly, lehce to obrousil a bylo to OK. Akorát pokud použijete špachtli, chce to "zakulatit" rohy, abyste nezajeli do dřeva.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Zdravím,

koukám, že jsem si měl nejprve přečíst tohle vlákno, než teď ex post řešit problémy. :-)
Vzal jsem to horkovzduškou, vrchní tenká černá vrstva jde dobřě, spodní transparetní tlustá jde o poznání hůř. 3krabkou jsem zajel mockrát do dřeva, spálil na pár místech, nedostatečně prohřátá vrstva šla i s kousky dřeva.. :-D Rád nych přední stranu udělal lépe. Takže radíte spíš brousit? Je to fakt hodně tlustá vrstva a s rukama mám bohužel handicap(neuropatie), který vylučuje delší práci se šmirglem...
Je to kytara, na kterou nehraju, ale rád bych ji dal trochu do pucu a měl aspoň trochu radost z výsledku. Záměr je nechat vyniknout kresbu dřeva. Namořit do odstínu a dát tenkou vrstu polomatného laku.
Btw. tušíte, z kolika kusů to vůbec je? Jde mi z toho oko šejdrem.
Přílohy
PXL_20211106_140050782.jpg
PXL_20211106_140042933.jpg
PXL_20211106_124917118.jpg
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

A co zkusit odstranovac starych nateru tzv barvozrout?
Po pouziti ocisteno a bez problemu nalakovano, nebal bych se toho
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Trevor píše: 6.11.2021 15:46 A co zkusit odstranovac starych nateru tzv barvozrout?
Po pouziti ocisteno a bez problemu nalakovano, nebal bych se toho
Aha. Díky za tip. Četl jsem výše, že by to mohl být problém v případě, že chci nechat kresbu dřeva. Takže s tím máš dobrou zkušenost? Každopádně by to asi bylo ideální řešení.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

taky jsem měl strach že se to do dřeva nějak vpije,ale měl jsem štěstí, bylo to v poho, vyzkoušej to na nějakém kousku na zkoušku a když to bude v pořádku na tvém dřevě, tak hurá do toho, druhá otázka je jak si to poradí zrovna s tvým lakem, já měl takovou nějakou obyč barvu,zádný extra silný lak atd...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Trevor píše: 6.11.2021 19:48 taky jsem měl strach že se to do dřeva nějak vpije,ale měl jsem štěstí, bylo to v poho, vyzkoušej to na nějakém kousku na zkoušku a když to bude v pořádku na tvém dřevě, tak hurá do toho, druhá otázka je jak si to poradí zrovna s tvým lakem, já měl takovou nějakou obyč barvu,zádný extra silný lak atd...
No asi to risknu...jinak to je hrozná drbačka. :-D Překvapila mě ta kresba.
volfi

Příspěvek od volfi »

Elektrickou excentrickou brusku by si s rukama zvládl? Na tohle stačí ta z Lídlu a hodit na to hodně hrubej smirek cca 50 a až budeš na dřevu, tak to přejet zhruba 400.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

HoSL: haha, máme podobné zájmy !! Viz
https://torst.rajce.idnes.cz/Fokus-Gibson_SGT/
Barvožrouta jsem použil, určitě ničemu neulbížil, ale pokud si pamatuju, rozpustil většinou horní vrstvy. Hlavní vrstvu polyuretanu jsem musel servat mechanicky. Některé plochy šlo oloupat jak mandarinku, jinde to bylo přirostlé jak cementem. Do dřeva jsem taky občas zajel. Držím palce, ale je to rubařina !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
ombre
Bydliště: Východní čechy,ještě v Evropě,jak říkají někteří, za Českou Třebovou už je Asie

Příspěvek od ombre »

torst píše: 7.11.2021 9:50 HoSL: haha, máme podobné zájmy !! Viz
https://torst.rajce.idnes.cz/Fokus-Gibson_SGT/
Barvožrouta jsem použil, určitě ničemu neulbížil, ale pokud si pamatuju, rozpustil většinou horní vrstvy. Hlavní vrstvu polyuretanu jsem musel servat mechanicky. Některé plochy šlo oloupat jak mandarinku, jinde to bylo přirostlé jak cementem. Do dřeva jsem taky občas zajel. Držím palce, ale je to rubařina !
Vypadá dost šeredně,možná jsou blbé fota.
SG Epina-gibson snímače,Fender Squier- Macho snímače,Blackheart Killer Ant,Pod 2,asi dvacet různých efektů.Fender Telecaster Squier,Akustika Sigma guitar,Zoom G1on.
torst

Příspěvek od torst »

fota JSOU DOBRÁ. JE TO ŠEREDNÉ. A PŘECE SE DOBŘE PRODALA ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
himself

Příspěvek od himself »

A na to je dobre si zapnout capslock!
HoSl

Příspěvek od HoSl »

volfi píše: 6.11.2021 23:09 Elektrickou excentrickou brusku by si s rukama zvládl? Na tohle stačí ta z Lídlu a hodit na to hodně hrubej smirek cca 50 a až budeš na dřevu, tak to přejet zhruba 400.
Po delší době jsem se k tomu dostal malinko pokročil(už mám ošmirglované skoro celé tělo, fotky jsou z průběhu). Díky moc za tip, tou bruskou z Lidlu to jde dobře. Jako drbačka zbydou jen ty vnitřní části rohů, ale to nějak dám. Po sundání černé vrstvy vykoukla další vrstva laku(viz porovnání přední a zadní strany těla). Netušíte ale, co je to za dřevo? Na spoji krku vidím zřetelně mahagon, ale to tělo teda netuším...
SG_1.jpg
SG_2.jpg
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“