Tóny na hmatníku

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Surimi

Tóny na hmatníku

Příspěvek od Surimi »

Chtěla bych se zeptat, zda umíte zpaměti všechny tóny na hmatníku. Dívala jsem se na tohle video- https://youtu.be/mVCmlA_UKnU
No a tak si říkám, jestli je to opravdu nezbytné se je všechny naučit. Jsem začátečník a ani nevím k čemu to je. Když je budu umět, bude se mi to k něčenu hodit? Nerada bych se je pracně učila a pak zjistila, že je mi to k ničemu. Díky za odpověď. :-)
Jester
Rádce

Re: Tóny na hmatníku

Příspěvek od Jester »

jo. Umím. Pro začátečníka je to naprosto zbytečné. Jestli se potřebuješ naučit tóny na hmatníku, nauč se zatím první polohu (do IV. pražce). Zbytek se naučíš, až to budeš opravdu potřebovat. Stejně se to např. vyučuje v klasické kytaře. Co vůbec a na co hraješ?
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Jak říká Jester, ze začátku ti bohatě stačí znát první polohu - do 5. pražce. Od pátého pražce vejš se naučíš tzv. za pochodu, jak se budeš učit hrát složitější věci a učit se stupnice ;)
Surimi

Příspěvek od Surimi »

Hraju na el. kytaru, ale jsem začátečník. Chtěla bych hrát rock a metal :-) Tak já se naučím aspoň tu část!
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Na elektriku bych řekl, že je důležité znát noty na struně E a A až po dvanáctý pražec - aspoň budeš vědět, kde hrát který powerchord. Jako né že by noty nebyly důležité, ale stejně asi budeš hrát ze začátku spíš podle tabů.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Surimi píše:.. jestli je to opravdu nezbytné se je všechny naučit.
Zalezi kde a co hodlas hrat. Znalost tónů (víceméně noty), slouží predevsim ke zrychleni komunikace s ostatními muzikanty (a taky tvoji reakce na ruzne situace).

Tedy cim vic lidi se tveho pidlikani ucastni, tim vic je potreba to znat.
Abys nedopadla treba jak Devin Townsend pred prazskym symfonickym orchestrem, kterým jako autor kompozice nedokázal ani říct jaké správné tóny tam mají hrát a předváděl jim to na kytaru = považovali ho za naprostého hňupa :) Pro hraní v rockové kapele noty nepotřebuješ, tam si to jde vysvětlit i bez nich.

Takže otázka je příliš obecná, rozhodně to není k ničemu, záleží na tobě jak to využiješ. Ze začátku je mnohem důležitější drnkat (abys zjistila jestli u toho vydržíš dýl než tři měsíce) a teprve potom začat přemýšlet nad dalšíma věcma.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
torst

Příspěvek od torst »

Souhlas s předchozími.
Moje vlastní metoda bez znalosti not :
Naučil jsem se C durovou stupnici (do re mi fa so la si do) v VII. poloze od E do e1 a ten prstoklad jsem si zafixoval do paměti. http://www.guitar-chords.org.uk/scales- ... tterns.gif - 4. tabulatura.
A totéž pak posouvám nahoru a dolů (transponuji) pro jiné tóniny. O 2 pražce nahoru je D dur, o 3 dolů A dur a td. Pak jsem si zapamatoval i "bloky" před a za tím prvním, výchozím, takže pokryju vlastně celej hmatník. Nevím jestli je to srozumitelné a taky nevím, jestli ta metoda je muzikantskyý v pořádku, ale mě to funguje. Jméno tónu samozřejmě nevím, ale dokážu si ho po chvilce dopočítat.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
starypard

Příspěvek od starypard »

torst to rozťal celkem dobře.
Moje maličkost sice umí noty od šesti let (na jeden nástroj) a ve dvanácti letech na asi 4 nástroje a zpěv a oba klíče, ale vůbec to nepoužívám. Používám vlastně intuitivní hraní a odhadování tónů, tak, jak to popsal torst. Kde je jaký tón na struně E je mi jasné na první pohled (začátečník se naučí), co je oktáva také a její hmat je na kytaře (a na baskytaře zvláště) triviální (díky kvartovým rozestupům mezi strunami, na kytaře samozřejmě s malou korekcí). Takto tedy okamžitě člověk ví, kde je jaký tón na struně D. Stejně tak si to může odvodit odshora, od tenké struny e, s tím, že tam je hmat mírně jiný. Ale to si člověk zvykne rychle. Vůbec, "oktávový systém" se dá s úspěchem užít i na strunách sousedních. Znám názvy prázdných strun, vím, kde je na sousední struně oktáva, takže je to ten samý tón .... a jak správně napsal torst, zahrát stupnici by člověk měl umět, to je přecjen základ, takže už ji umíš vlastně i "dole" i "nahoře" a to u sousední struny. A od 12. pražce je už same vše stejné .... a ještě tam máš tečky. Takhle si postupně osvojíš celý hmatník. Dělal jsem to tak na kytaře, na baskytaře, na houslích, na pianě (i když, to má stupnici jasně danou bílými a černými a jejich uspořádáním, tam je to vidět hned), na mandolíně, na brači ... i banjo se dá takto ovládnout (byť jsem na něj nikdy dlouho nehrál).
Snad jsem to moc nezesložitil :D
to surimi: V důsledku, jde nakonec stejně vždy o to, jak často a na jak dlouho vezmeš kytaru do ruky. Časem už všechno uslyšíš a budeš hrát intuitivně, aniž by sis uvědomovala, jaké tóny hraješ.
Kilgore

Příspěvek od Kilgore »

2 starypard: keců plno, včetně části životopisu, ale informační hodnota téměř nula
2 Surimi: projížděj durové a mollové stupnice v různých tóninách a postupně v různých polohách a dostaneš se do toho
waldir

Příspěvek od waldir »

2 Kilgore: No, stupnice jsou z me zkusenosti na nauceni se tonu celkem k nicemu. Kdyz hraju stupnici, tak proste jdu nahoru po intervalech, nikoli po notach a tedy asociuji primo stupnici s intervaly a zvukem aniz bych se zabyval tim, co je to za noty. I kdyz se pokusim si cilene uvedomovat tony, strasne lehko sklouznu do 'odrikavani'/'odpredstavovani' sekvence posobejdoucich pismen/not s dodanymi krizky, cimz patricna asociace asociace take nevznika.

Na rozehrani, jako technicky cviceni a jako sluchovy stimulus jsou stupnice fajn, ale noty se na nich clovek fakt nenauci.

2 Surimi: na puvodni dotaz: noty perfektne umim (tzn. mam je asociovane tak, ze nemusim nijak premyslet - proste vidim notu a chytnu ji) po 12 prazec na vsech strunach s vyjimkou E, A (basy), kde mam trochu diru okolo 9-12 pozice. Naopak vrchni struny (e, h) cca po patnacty. S ucenim presne jak pise Jester s Pikusem.
Miloš V.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miloš V. »

Naopak, mně osobně to z uvedeného přijde jako nejpraktičtější možnost.
Kilgore píše:2 starypard: keců plno, včetně části životopisu, ale informační hodnota téměř nula
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“