Dřevo...
Re: Dřevo...
Jak nepoužitelným, já mám všechna těla natruc červotočivá. Je to z nouze ctnost. Co mi zbývá, když se těm šmejdům u nás tak daří. Jen do akátu zatím nelezou.
kmensik píše:Jak nepoužitelným, já mám všechna těla natruc červotočivá. Je to z nouze ctnost. Co mi zbývá, když se těm šmejdům u nás tak daří. Jen do akátu zatím nelezou.
Akát je jedovatý a tak jim nejede
Mimochodem, určité druhy akátu jsou velmi krásně a užitečné stromy. Med je naprosto úžasný, stromy v plném květu nádherně voní (vyrostl jsem v akátových alejích), v soustruhu (a po obrobení venku z něj) je naprosto bezva, a pikanterie na závěr, znal jsem nějakou grupu lukostřelců a lukovýrobců, kteří ho používali na luky (kterých jsem , mimo jiné, již "pár" (stovek) vyrobil). Po jejich vyprávění se mi jen sbíhaly sliny, asi to budu muset zkusit. Těžko říci, jak souvisí mechanické vlastnosti dřeva vhodného pro luky s hudebními vlastnostmi. Takový průzkum neznám a rád se přiučím. Zdá se mi to zajímavé téma. Možná žádná souvislost není !:).
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Dřevo...
Nad akátem jsem vždycky uvažoval, akorát nám vždycky na dvorku přistálo několik metrů jasně zvonivých špalků, ale nikdy jsem neměl trpělivost alespoň kousek trpělivosti udělat fošnu a několik let jí nechat schnout..
Tak si ho užij v soustruhu, čerstvý se bude škrábat mnohem líp, mnohem. A při rozumném odleření věci se jen zbortí (krásně), ale nepraskne. Mimo to, existují sušičky (jsou všude). Rozumný ošetřovatel té věci nastaví takový režim, že bude dřevo (jednu sezonu staré) za nějakých 14 dnů jak víno. Třeba olše (na straty) se může dokonce sušit čerstvá. Akát, si myslím, že ne. Sušení stojí pár stovek za kubík.José píše:Nad akátem jsem vždycky uvažoval, akorát nám vždycky na dvorku přistálo několik metrů jasně zvonivých špalků, ale nikdy jsem neměl trpělivost alespoň kousek trpělivosti udělat fošnu a několik let jí nechat schnout..
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Dřevo...
z agátu sa myslím vyrába aj ukulele, tak hádam aj na gitaru to nebude úplne nepoužiteľné 
Pozor, neplést agathis a akát (robinia pseudoacacia), je to úplně jiný strom.
ach tak, zase som o niečo múdrejší
To by byla asi acacia koa... To jsme někde jinde...
Jinak trnovník akát,podle mě,čeká na objevení "hudebními nástrojáři". Jak již bylo psáno výše,vyloženě zvoní... Krásně...
Jinak trnovník akát,podle mě,čeká na objevení "hudebními nástrojáři". Jak již bylo psáno výše,vyloženě zvoní... Krásně...
Ahojte, asi před 2měsíci mě naš děda řekl že má na půdě 2ks 3metrových
jasanových fošen. Jsou silné 8cm a staré jsou asi 15 let. A ted se chci zeptat
jestli byste to komlet zpacovali na těla kytar nebo z toho popř. udělat
něco jineho. např velkou hoblici atd. proč se ptám? Spousta lidí tady
píše že evropský jasan není uplně to pravé na výrobu hudebních nastrojů.
Rád bych to využil co nejlíp. díky za názory.
jasanových fošen. Jsou silné 8cm a staré jsou asi 15 let. A ted se chci zeptat
jestli byste to komlet zpacovali na těla kytar nebo z toho popř. udělat
něco jineho. např velkou hoblici atd. proč se ptám? Spousta lidí tady
píše že evropský jasan není uplně to pravé na výrobu hudebních nastrojů.
Rád bych to využil co nejlíp. díky za názory.
Já bych se toho nebál... materiálu máš až až, klidně z toho jednu kytaru zkus a uvidíš
. Co jsem četl, tak by oproti bahením jasanu měl být ve zvuku krapet ostřejší - mít větší podíl vyšších kmitočtů, což se dá eliminovat konstrukcí kytary (lepený krk, TOM kobylka, humbuckery,...). Kdybys nevěděl, co s ním, možná bych od tebe nějakej "odřezek" za rozumnou cenu i vzal, abych si v létě po státnicích krapet pohrál
.
Já používám jen Evropský. Na el. Kytary se mi zvukově v líbí víc a zatím všichni zvukově spokojení. Bahenni je takovy tupejsi a přestože má hezčí kresbu, pouzival bych spis na topy, což často custom výrobci el. Kytar dělají.
-->d.r.07

taktéžKdybys nevěděl, co s ním, možná bych od tebe nějakej "odřezek" za rozumnou cenu i vzal..
Affinity Strat, Harley Benton GA5H, 112 box (Eminence Texas Heat) | Epi Viola, Hocke Bass 100
Nazdar, já mám krk na jakoteleti z jasanu a na to, že v něm nemám výztuhu, tak skvěle drží a kytara v kombinaci jasan krk a javor tělo má dozvuk, jak zvon. A jasanový krky mám rozdělaný i na akustiku a na basu. Za mě supr. A k tomu výše psanému akátu, tak z toho chci dělat sendvič akát, ořech a asi javor(ještě se rozmýšlím). JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
Ahojte, chci se zeptat jestli už někdo z vás dělal kytaru v kombinaci tělo jasan, krk
mahagon. A co by jste této kobinaci řekli. dík
mahagon. A co by jste této kobinaci řekli. dík
To asi nikdo nedělal, ale není důvod to nezkusit. Mám krk tvrdý těžký mahagon + tělo lehká olše. Pocitem bych si řekl, že krk má být vždy z tvrdšího a hustšího dřeva než tělo.
Dva kolegové mají celojasanové kytary s pruhem teaku uprostřed krku a nedají na ně dopustit.
Do sbírky řeziva přibyla pěkná olšová fošínka.
Dva kolegové mají celojasanové kytary s pruhem teaku uprostřed krku a nedají na ně dopustit.
Do sbírky řeziva přibyla pěkná olšová fošínka.
Pěkná fošnička jak je stará? Já jsem ted´ nechal ohoblovat jasanové fošny.
Jsou 15let staré ale na některych místech po dýlce prasklé. Co se s tím dělá?
Odřeže nebo něčím vyspraví
Jsou 15let staré ale na některych místech po dýlce prasklé. Co se s tím dělá?
Odřeže nebo něčím vyspraví
Fotky nejsou nejlepší ... ale obávám se, že ani to dřevo není nejlepší. Co z toho má být, police?
Ne fotky jsou z mobilu. Z čeho usuzuješ že je to dřevo špatný?
Dřevo je pěkný
jasan bývá popraskaný a většinou to lepím tak, abych se těm trhlinám vyhnul při vyfrézovávání těla. Taky na těla nebo topy jasanové volím ty kousky, které jsou nařezané blíže středu, aby to dělalo tu pěknou kresbu. A nebo jsou varianty tam tu prasklinu nechat a odlít něčím barevným. http://66.media.tumblr.com/e6f3387508e9 ... 2_1280.jpg tento příklad je extrém, ale jdou s tím dělat impozantní věci.