Reproboxy na high gain metal

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Re: Reproboxy na high gain metal

Příspěvek od pigdestroyer »

Stanley Glazoff píše:
pigdestroyer píše:když se tady teď bojuje o 7/10 nebo 4/10 gainu, je možná dobré si připomenout, že je to jen jedna z mnoha proměnných. S aktivníma snímačema, dobrou bednou s V30, jistou pravačkou a kvalitní kabeláží může být klidně i 4/10 příliš.
No aktivni snimace nejak nemusim,ale i se silnym pasivem jsem se skoro na tu 4ku dostal :D Ale ted uz mam celkem vintage snimace,tak na 6ku to hrne :D Kdybych zkusil metlu na telecastera,mozna se dostanu i na 8 :mrgreen:Ale celkem mam pocit ze z PA mi to vždy hraje vic zkreslene nez mam na aparatu.
Stenly, ty hraješ v Kryptoru?? 15 let zpátky jsme si vymývali hlavu 2l vínem Luger za 39,- vypitým nadvakrát a legendárním Justičním omylem :) Legendární Paráda!
Naposledy upravil(a) pigdestroyer dne 4.12.2016 23:26, celkem upraveno 1 x.
J.T2

Příspěvek od J.T2 »

tak první co dělá zvuk jsou ruce pak kytara bedna a nakonec zesík a třeba já osobně aktivy nepoužívám mám v kytarách většínou středně silný snímače viz:Dimarzio Dominion,Dimarzio The Tone Zone,BKP Ńailbomb Alnico V a jedinej hodně silnej je Gibson Dirty Fingers,ale pravdu díš je to hlavně v rukách
J.T2

Příspěvek od J.T2 »

Stanley Glazoff píše:
J.T2 píše:No ale já nehrál 4 koncerty ročně ale třeba 68/70 do roka i velky fesťáky jako RFP,Basinfire,Mor stalo se nám že sme dávaly i 2 v pátek a 3 v sobotu neboj mám toho nahranýho hodně a přesně vím že moc gainu prostě škodí ale ať si každej dělá co chce
No ale asi neprislo to hned,a to jsme asi všichni hulili ten gain co to jde :mrgreen: To toceni smerem vlevo prave muselo prijit s téma 68/70 do roka,jedine tak clovek pozna,ze je něco spatne :D
Tak jasně že to nepřišlo hned a ještě samozřejmě s hodně gainem klasický nejstrašnější frekvency basy vejšky na max a středy na 0 :mrgreen:
Stanley Glazoff

Příspěvek od Stanley Glazoff »

J.T2 píše:Tak jasně že to nepřišlo hned a ještě samozřejmě s hodně gainem klasický nejstrašnější frekvency basy vejšky na max a středy na 0 :mrgreen:
Tak equaliser do V me nastesti nelakal nikdy,skoda ze uz nikdy neuslysim Dimebaga nazivo,ten to mel hodne zajimave nastaveny,a uz se neda zjistit jestli mu to fungovalo i live :(
pigdestroyer píše: Stenly, ty hraješ v Kryptoru?? 15 let zpátky jsme si vymývali hlavu 2l vínem Luger za 39,- vypitým nadvakrát a legendárním Justičním omylem :) Legendární Paráda!
No 15 let zpatky jsem prave byl zavreny ve zkusebne s gainem na max a nechapal proc naší skvělou zabavovku nikde nechteji :mrgreen:
innerself

Příspěvek od innerself »

Dimebag to měl stažený na aparátu, ale měl ještě snad ve smyčce nějakej eq kde si ty středy nakopnul. Samozřejmě na jiný frekvenci než aparát. Já měl jeden čas středy na 0 u peavey 5150, ale to má samo o sobě hodně středů i tak, takže se žádná ekvalizace do V nekonala. A mělo to ve zvuku i tak dost středů, jako nějaký jiný aparáty nemaj ani s potákem středů na půlce :D Tam fakt nějakej Včkovej zvuk bez přidanýho eq udělat nejde :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jen pro info, jak jste zase u toho Dimbága.
Krankenstein má parametrické středy, takže zkreslený kanál jde dost nebývale variovat.
Tady Ola s tím trochu hejbe, je to ten 3. pot zleva (sweep):
https://youtu.be/mrAtQPoipeI?t=178
Sweep mi připadá jako nejzajímavější fíčura těch Kranků - hodně vlevo se lze dostat až do střeďáku ála Mesa Mark/Caliber, při výkrutu doprava se středová frekvence posunuje výš a zvuk se nabrušuje. Cca od 14 h. doprava se frekvenčně dostanete tak blízko k potu Treble, že dochází k V efektu - od určité chvíle už vlastně nemáte pot Middle, ale 2x Treble (nižší/vyšší). :)
J.T2

Příspěvek od J.T2 »

Já mám Revolutiona+1 sweep je zlatej grál super knoflík
Stanley Glazoff

No a videl jste ho někdo nazivo?Mam doma DM super 3,byl pry primo navrzen pro ty vyveckovane zvuky,ale takhle jsem ho zkousel jen doma,je pravda ze takhle tlaci lip nez obycejny snimac,ale co ja vim,pouziva ho jen Phil Collen z Def Leppard,a ten zadnou Panteru nehraje :mrgreen: Kazdopadne uz jsme uplne OT,se divim ze nam to moderatori ještě toleruji :D Uz jste někdo zkusil tu novou bednu od 4rockers?Vizualne mi to trochu pripomina Genz Benz,a ta mi kdysi prisla hodne odolna proti nesmyslnym nastavenim :D Cena fakt není mala,ale Slavek fakt umi,nejaky sunt by do světa nepustil,tak jsem zvedav jak se mu povedla :)
J.T2

Příspěvek od J.T2 »

Mám jí od Slávka slíbenou na testování tak pak písnu ale když sliším jak hraje její předchúdce co má v dílně tak to bude super záležitost ale je fakt že cca 28 je dost ale zase když chceš kvalitu musíš platit a o nastrojích bednách zesíkách to platí obzvlášť
innerself

Příspěvek od innerself »

Já se teda radši vrátim k původnímu tématu a budem tu radši zase řešit reproboxy. Měl jste někdo čest si zahrát na mesácký 4x12 boxy s V30? Pomalu si na mesáckou bednu brousim zuby, ale jsou dva druhy: Recto traditional/stiletto a pak Recto standard oversized. Měl někdo z vás tu čest vyzkoušet oba dva typy? Z ukázek na youtube se mi vždycky líbil spíš zvuk menší traditional verze.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Stanley Glazoff

No to je stejny jako s tim gainem...se mi libil nejaky zvuk,uz jsem davno prisel na to,ze zvuky co se mi libi,v kapele nefunguji :D Každý chceme znit jako kapela XY,ale tam slyšíme celou kapelu,a jedna kytara to nenahradi.Co ja vim,ESH nabízí také kopie tech zvetsenych boxu,ale ted jsem zvedav na tu bednu od Samala,kdybych nekdy sel zase do 4x12,tak to urcite zkusim.Zatim mi moje thiele podium pokryje,a do PA to stejne zenu palmerama,na to muzu mit bednu jakoukoliv,ten zvuk to asi neovlivni :D Spis by me zajímalo,jak jsem se zamiloval do EVM,jaka bedna by to stravila v 4x12,tady mmjuz pise ze to je hovadina,ale někdo to tak ma :D Nechtel bych to ale stehovat :mrgreen:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Stanley Glazoff píše: [u]/ chudák se /[/u] zamiloval do EVM,jaka bedna by to stravila v 4x12,tady mmjuz pise ze to je hovadina,ale někdo to tak ma : :mrgreen:
Poslyš, Stando, vyséér se na to, co říká nějaký mmjuz, či kdokoli jiný, a zkus si osvojit alespoň úplné základy fyzikálních vztahů nutných k posouzení praktické funkčnosti repoboxu osazeného tím, či oním způsobem. Je to opravdu snadné a odpovídá to výuce fyziky sedmé třídy ZŠ. Tedy prakticky. Oblíbená bedna Marshall 1960 má vnitřní objem kolem 200l. Přesné rozměry se mi v pátek odpoledne nechce hledat, hospoda čeká, tedy je to můj odhad. Když jsou v ní 4ks V30, kdy každý má ekvivalentní objem nějakých 40l, tak čtyři kusy v objemu 200l představují absolutně ideální stav a pakliže rezonanční kmitočet V30 je někde kolem 90 Hz, tak v takovéto škatuli tahle repra jsou využita velice dobře i v případě, že celkový max. povolený příkon 240W krmíš jen nějakým ubohým výkonem cca 40W, páč více v běžných prostorech nelze, díky vysoké účinnosti reproduktorů. To znamená, že opravdu hrají téměř ( u hodně zkresleného zvuku snad úplně ) tak jak mají a ozvučnice boxu je nijak nedegraduje.
A teď tedy k EVM 12L ( předpokládám, že jsi je měl na mysli). Ekvivalentní objem tohoto reproduktoru je někde kolem 80 litrů, možná více. Pakliže chceš využít jeho vlastností, musíš pro 4 ks použít ozvučnici, která bude mít 4 X 80l + alespoň 10%, ( přesný koeficent z hlavy nevím ) tedy kolem 350l min. To není malá bedna, že? Pokud bys to nacpal do té škatule Marshall 1960, tak se Ti původní rezonanční kmitočet cca 55 Hz posune hodně vysoko a to klidně až někam nad 100 Hz. Můj odhad. A pokud chceš takovouto škatulu budit na plný výkon zesilovačem o 40W, tedy do každého reproduktoru půjde tak 5% povoleného příkonu, tak to pochopitelně bude hrát jako sluchátko a trubec majitel bude mít vyhřezlou plotýnku z přenášení nesmyslného monstra a bude po sociálních sítích fňukat, že EVM neumí hrát basy. Přiblblí kámoši někde od Beskyd pokývou hlavou a přidají odkaz na trubku, kde nějaký ňouma cpe do do maličkého korpusu dva tucty různých reproduktrorů a nechápaje jejich vlastnosti, cosi snímá mikrofonem a vážně kýve hlavou, protože v ní má jasno. Úplně a jen jasno.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

2 stanley: řešil bych to 4 x thiele boxy :-)

2 innerself: mě se víc líbí ten menší, ten větší hraju víc zabasovaně a to pro mě nefunguje a zbytečně to akorát hučí. Víc mi sedí i 2x12 s Mesa V30, ten má konkrétnější zvuk a rychlejší odezvu v basech.

A k té 4rockers bedně...já si nemůžu pomoct, ale vypadá to jako kopírka Genz Benz. I ty měli tuším kulatou ozvučnici a basu reflexy. A pokud se potvrdí ta cena, tak jsem zvědavý, jaké budou prodeje.
Stanley Glazoff

Genz Benz bassreflexy ma,ale je hranaty,mozna by poslouzil jako spodek do fullstacku pod to Slavkovo Acko :mrgreen: Co by ale zvukar s tolika basy delal,nevim :mrgreen:
mmjuz píše:
Stanley Glazoff píše: [u]/ chudák se /[/u] zamiloval do EVM,jaka bedna by to stravila v 4x12,tady mmjuz pise ze to je hovadina,ale někdo to tak ma : :mrgreen:
Poslyš, Stando, vyséér se na to, co říká nějaký mmjuz, či kdokoli jiný, a zkus si osvojit alespoň úplné základy fyzikálních vztahů nutných k posouzení praktické funkčnosti repoboxu osazeného tím, či oním způsobem. Je to opravdu snadné a odpovídá to výuce fyziky sedmé třídy ZŠ. Tedy prakticky. Oblíbená bedna Marshall 1960 má vnitřní objem kolem 200l. Přesné rozměry se mi v pátek odpoledne nechce hledat, hospoda čeká, tedy je to můj odhad. Když jsou v ní 4ks V30, kdy každý má ekvivalentní objem nějakých 40l, tak čtyři kusy v objemu 200l představují absolutně ideální stav a pakliže rezonanční kmitočet V30 je někde kolem 90 Hz, tak v takovéto škatuli tahle repra jsou využita velice dobře i v případě, že celkový max. povolený příkon 240W krmíš jen nějakým ubohým výkonem cca 40W, páč více v běžných prostorech nelze, díky vysoké účinnosti reproduktorů. To znamená, že opravdu hrají téměř ( u hodně zkresleného zvuku snad úplně ) tak jak mají a ozvučnice boxu je nijak nedegraduje.
A teď tedy k EVM 12L ( předpokládám, že jsi je měl na mysli). Ekvivalentní objem tohoto reproduktoru je někde kolem 80 litrů, možná více. Pakliže chceš využít jeho vlastností, musíš pro 4 ks použít ozvučnici, která bude mít 4 X 80l + alespoň 10%, ( přesný koeficent z hlavy nevím ) tedy kolem 350l min. To není malá bedna, že? Pokud bys to nacpal do té škatule Marshall 1960, tak se Ti původní rezonanční kmitočet cca 55 Hz posune hodně vysoko a to klidně až někam nad 100 Hz. Můj odhad. A pokud chceš takovouto škatulu budit na plný výkon zesilovačem o 40W, tedy do každého reproduktoru půjde tak 5% povoleného příkonu, tak to pochopitelně bude hrát jako sluchátko a trubec majitel bude mít vyhřezlou plotýnku z přenášení nesmyslného monstra a bude po sociálních sítích fňukat, že EVM neumí hrát basy. Přiblblí kámoši někde od Beskyd pokývou hlavou a přidají odkaz na trubku, kde nějaký ňouma cpe do do maličkého korpusu dva tucty různých reproduktrorů a nechápaje jejich vlastnosti, cosi snímá mikrofonem a vážně kýve hlavou, protože v ní má jasno. Úplně a jen jasno.
No ja mam jen jeden EVM,a krmim to 15ti wattovym mrnousem,takze zrejme to sluchatko mam :D No ten zvuk v podstate hezky není,ale na rozdil od tech hezkych slysim ho všude kam se pohnu.Takze vlastne Pete Townshend nebyl zas uplne mimo,kdyz od marshalla chtěl "velkou a hranatou" bednu 8x12 :mrgreen: Litry sedej,akorat mel tam nacpat 4 EVM :D No a ty Zakkovy signovany repraky mají jinou charakteristiku?Ma to v normálních marshallech,a nerekl bych ze tomu zvuku něco schazi :)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Když začala před lety tahle móda MB Thiele, tak jsem shodou okolností měl doma docela velkou zásobu starých EVM 12L. Přijel jazzman kdesi od Zlína, že mu jeden kousek prodám. Dovezl si právě MB Thiele, se kterou byl hrozně spokojený, ale díky vysoké ceně si chtěl udělat kopii a k tomu potřeboval zmíněné repro, aby mohl hrát stereo. Abych ho ubezpečil o funkčnosti, tak jsem před jeho příjezdem vytáhl starou prázdnou bednu 2 X 12´´. Do jednoho volného okénka jsem na dva šrouby lehce přichytil EVM 12L a připájel volně konektor, abych to mohl připojit k zesilovači. Hrálo to hrozně, nicméně na posouzení stavu to stačilo. Jazzman přijel s origo Thiele a hned že mi ji předvede. Spadla mi čelist. EVM 12L už znám dobrých dvacet let, ale takhle mizerně hrát jsem ji ještě neslyšel. Když jsem nabyl dojmu, že to myslí vážně, tak jsem mu předvedl zvuk nabízeného repra v té šílené škatuli. Ten šel do kolen. Zvuk byl tak o dvě třídy lepší, než Thiele. Upozorňuji, že nás zajímal čistý zvuk. Každopádně tahle zkušenost mi dost naznačila, jaký asi je vkus lidí, kteří tuhle nesmyslnou bedýnku vychvalují. Kupodivu to jsou vesměs lidi hrající ultra zkreslené zvuky.
Druhý příklad z praxe. Nedávno jsem udělal malou otevřenou bedýnku s reproduktorem Dynacord Orchestra 12´´, což je kopie JBL D 120 F. Tedy solidní buldozer se 4´´ cívkou a těžkou membránou, ač podle původních data sheet z 60. let má povolený max. příkon 75W. Když jsem bedýnku dodělal, tak jsem to připojil ke 12W kombu "tweed" konstrukce, vůbec to nehrálo. Byl jsem z toho dost rozmrzelý, ale připojil jsem to na 40W zesilovač a najednou to byla úplně jiná bedna. Nádhera. Ale ten výkon to prostě chtělo. Takže pokud mi tu píšeš, že svůj 200W EVM 12L ( pokud to dobře chápu ) krmíš jen 15W, tak si to docela dokážu představit.
Opět, možná jsem úplně mimo chutě metalistů, ale mně vychází EVM 12L nejlépe v otevřené ozvučnici tvaru kufru, řekněme 40 X 55 X 25 cm. Fs se sice posune někam k 80 Hz, ale zvuk je jasný, krásně konkrétní a čitelný a basů má pořád dost. Hlavně ty hluboké frekvence nijak nehučí, neleze to na pódiu do basy, či jiných nástrojů a zvuk je prostě pevný. Pochopitelně s patřičně kvalitním a výkonným zesilovačem.

Když už jsem se na tohle téma rozepsal, neodpustím si ještě jednu poznámku. Dělat kytarové boxy s bassreflex ozvučnicí je snad největší podvod na muzikanty, který jsem kdy viděl. Zajímavé je, že nikomu nedochází, proč v tom slově bassreflex jsou ta první čtyři písmena. A chtěl bych vidět génia, kterému by se povedlo rozrezonovat ty nátrubky ve smysluplné kytarové frekvenci, tedy někde nad 100 Hz.
Nedávno mě jeden zděšený kamarád upozornil na www stránky jednoho našeho "boutigue" výrobce, který má v nabídce maličké kytarové boxy s bassreflexovou ozvučnicí, které mu pochopitelně nefungují, tak je inzeruje se slovy tak nějak: " tento box je naladěn na středový zvuk". Tohle už je opravdu příliš a jestli se najdou lidé, kteří to koupí, tak mi jich opravdu líto není. I když v tajuplných zákoutí high gain psychologie se opravdu neorientuji, ovšem podvádět by se neměl nikdo. Ani metalisti!
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Já jsem si EVM12L už před lety velmi oblíbil, měl jsem je v 1x12" kopiích Mesa Rectifier (vnitřní objem 69 l). V současnosti mám EVM v bedně Mesa vertical 2x12", která má dejme tomu 140 l(?). Takže do předimenzované 400W bedny hrnu 50W. :) Jsem laik, takže nevím, kam se posune rez. kmitočet, ale co se týká koncertování, tak jsem zatím za ty roky nehrál na nic, z čeho bych se líp slyšel - bedna produkuje čitelný konkrétní zvuk s pevnými spodky. I když nejsem tavič, tak svůj pocit bych nablble popsal, že se "ten bordel do ní vejde". :wink:

Zajímavé bedny vyrábí progresivní italové DV Mark, na ty aparáty hrajou docela zajímaví lidi, naprostá ikona je asi Frank Gambale, který jistě může hrát na co si zamane. DV boxy osazujou 150W neodymy, které si nechávají dělat u B&C Speakers, takže jejich "maršalské áčko" má 600W. :)
http://www.dvmark.it/products.php?id_g= ... k=Cabinets

Mmjuz:
Prosímtě, trochu mimo téma mám na Tebe dotaz - když jsem tehdy rozmontil tu moji vertikální Mesu, tak jsem ke svému překvapení zjistil, že má dvě přední desky - myslel jsem, že ji někdo zbastlil, ale po lustraci na netu jsem zjistil, že to je nějaký Mesy experiment s double baffle, co odkoukali nejspíš u Ampegu. Netušíš, co tím u té kytarové bedny mohli sledovat? Díky.
Naposledy upravil(a) cherreda dne 12.12.2016 11:21, celkem upraveno 1 x.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

cherreda: jenomze ty seš priblblej metalista, takze nemas nárok na nějaký názor a už vůbec ne ohledně EVM 8)

stanley glazoff: opravdu si chces smysluplne nechat radit od člověka, který metal nenávidí a higain považuje za bordel a ne zvuk?
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
torst

Příspěvek od torst »

cherreda : Zdvojená přední deska u Mesy je celkem známá věc, ne? Aspoň sám jsem na tu informaci párkrát narazil, u kolegy nebo na fóru, nevím. Někde se to určitě probíralo. Týká se to snad jen 2x12.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

U Mesy naopak spíš unikátní věc a nejspíš jsi na to narazil, když jsem to řešil na imentu. :)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Jakým způsobem je zdvojená? Ideál by měl být v případě, že je repro upevněné na vnitřní desce z venkovní strany a ta druhá je připevněna z venčí tak, aby byla zároveň s krajem reproduktoru. Tedy repro není ani vystouplé před přední část ozvučnice, ale ani není zezadu a nemá tedy ten kratičký "zvukovod" tvořený tloušťkou desky. Má to snad vliv na interferenci vlnění, řeší to hlavně hifisté, ale na škodu to být nemůže ani u kytarového boxu. Navíc zdvojená přední deska u boxu se zatižitelností 400W je jakási jistota. V tomhle bych konstruktérům Mesy důvěřoval, hlavně u PA, nebo baskytarových beden to bývá často vidět.
Kdybych měl dělat box pro 2 X EVM 12L a uzavřený, také bych volil objem kolem 140l. A k tomu kolečka. Kolečka, která lze zabrzdit. Věřím, že v tomto případě jsou vlastnosti EVM 12L dobře využity a přesně vím, co myslíš tím hutný pevný zvuk. Přesně tohle mám rád. Logicky to funguje s čistým zvukem, stejně jako lehce, nebo brutálně zkresleným.

DV Mark neznám, ale rád se na ten odkaz mrknu. Repra moderní koncepce od BC, Precision Devices, RCF a pod. používaná v baskytarových a PA boxech jsou zajímavá. Vyloženě konstrukčně navazují na tradici JBL. Nechápu, proč se takto luxusní takřka nedělají i kytarová repra a lidem se předhazuje více méně drek. Co jsem hledal, tak podobným způsobem se dělá pro kytaru snad jen Beyma Liberty, bohužel jejich zástupce pro ČR - Dexon mi tento reproduktor nedokázal dodat. V muzikantských e-shopech jsem ho našel jen v USA a ta cena je pak dost vysoká. Před časem jsem dostal od kemoše odvařený 10´´ Gallien Krueger Paragon z 90.let. Výrobce jsem nezjistil, ale konstrukčně to hodně připomíná ta výše zmíněná PA repra. Litý koš, obří magnet s chlazením v dutém trnu pólového nástavce, těžká membrána na dvouvlnce a velká cívka. Nechal jsem ho upravit pro použití na kytaru s výkonem kolem 50W a hraje to solidně. Rozměrově maličké kombo má hutný zvuk jako velká bedna i krásné tlusté výšky, ale chybí tomu trochu citlivost. Je to kompromis. JBL K 110 je lepší.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“