Metalová píseň pro začátečníky
Pravidla fóra
Metalová píseň pro začátečníky
Čus lidi, já vím že tyhle temata už tu byly, ale chci se zeptat:
2 roky hraju na kytaru a chtěl bych se naučit nějakou tvrdší písničku(celou i se solem). Nevíte někdo o něčem jednoduššim? Jednoduchý znamená bez tappingů, sweepingů a podobných blbin.
PS. Mám na mysli metal ala Ozzy, Accept, Iron maiden nebo Metallica. Ty moderní výmysly ala SOAD, Linkiny nebo Papa roach si nechte.
2 roky hraju na kytaru a chtěl bych se naučit nějakou tvrdší písničku(celou i se solem). Nevíte někdo o něčem jednoduššim? Jednoduchý znamená bez tappingů, sweepingů a podobných blbin.
PS. Mám na mysli metal ala Ozzy, Accept, Iron maiden nebo Metallica. Ty moderní výmysly ala SOAD, Linkiny nebo Papa roach si nechte.
Re: Metalová píseň pro začátečníky
Enter Sandman 
Nevím jestli ozzy a accept jsou zrovna tvrdší věci. Tak třeba nějakou pohodu Bathory - One rode asa bay.
Nebo mě se líbí třeba Sepultura - The hunt. Něco z desky Tiamat - wildhoney.
Přičemž nemusíš všechno doslova obšlehnout. Spoustu věcí si můžeš zjednodušit. Důležitej je motiv základní melodie a složitější vyhrávky nebo věci který ti tam nesedí si můžeš zjednodušit zpomalit. Muzika není jen o kopírování a spousta muzikantů to tak dělá. A až na tom budeš co se týká zkušeností dál můžeš si to zahrát v originále nebo to ještě vylepšit.
Nebo mě se líbí třeba Sepultura - The hunt. Něco z desky Tiamat - wildhoney.
Přičemž nemusíš všechno doslova obšlehnout. Spoustu věcí si můžeš zjednodušit. Důležitej je motiv základní melodie a složitější vyhrávky nebo věci který ti tam nesedí si můžeš zjednodušit zpomalit. Muzika není jen o kopírování a spousta muzikantů to tak dělá. A až na tom budeš co se týká zkušeností dál můžeš si to zahrát v originále nebo to ještě vylepšit.
Moje první metalová písnička byl Prowler od Iron Maiden
tak nějak jsem měl za to že bych měl začít hezky od popořádku a to je první písnička z prvního alba. Sólo ale není zrovna z nejjednodužších (hlavně kvůli rychlosti, není tam sweep ani tap) takže nemůžu úplně doporučit.
Naopak takový Fade to Black je jednoduchý celý včetně sóla a většina drsnějších písniček Deep Purple v sólu taky neobsahuje žádný šílenosti (skoro)
Naopak takový Fade to Black je jednoduchý celý včetně sóla a většina drsnějších písniček Deep Purple v sólu taky neobsahuje žádný šílenosti (skoro)
No, za nejjednodušší metalové songy jsem měl vždycky pár songů od Judas Priest z alba British Steel - např. Breaking the Law a United. Tam koneckonců sóla ani nejsou. Asi proto je kopírovala celá řada českých tancovačkových kapel, ale třeba i Citron (United - V tu ránu).RiffmanCZ píše:Čus lidi, já vím že tyhle temata už tu byly, ale chci se zeptat:
Od Metallicy kromě Fade to Black bych doporučil třeba For Whom the Bell Tolls, to se dá vč. sóla.
Od Acceptů jsme s první kapelou na střední škole, po asi tak roce hraní na el. kytaru, hráli třeba Shake Your Heads (ale měli jsme tu drzost zkusit třeba i Metal Heart).
Od Iron Maiden třeba Running Free, tam se i sóla dají nadřít. My jsme si časem troufli i na Run to the Hills, Prisoner a Aces High; no za moc to nestálo, ale když si dnes na YT poslechnu živáky přeloučského Polymetalu z té doby, tak myslím, že jsme se neměli zač stydět...
Dnes už asi není moc v kurzu německá kapela Running Wild, ale od ní se dala zvládnout např. skladba Genghis Khan.
Úplně mám nostalgii.
Jj, Enter Sandman je jasnej základ a jde s kytarou i odzpívat, protože už je to tak samozřejmě vymyšlené.
Pak např. tenhle Paradise Lost je jednoduchej pro všechny nástroje - co se týká zpěvu, nedokázal jsem to nikdy chrčet tak falešně jako je to v originále
...fakt je to v některých pasážích peklo, co tam zpěvák předvádí chacha
a jak to bylo slavný a nikomu to nevadilo, žejo. 
Tenhle Megadeth je snadno hratelnej (jeden z mála) a Mustain zpívá tak otřesně, že ani to není problém - pokud teda někdo chce napodobit hlas nasraného mickeymouse, pomůže křivit hubu jako Mistr.
Jj, Enter Sandman je jasnej základ a jde s kytarou i odzpívat, protože už je to tak samozřejmě vymyšlené.
Pak např. tenhle Paradise Lost je jednoduchej pro všechny nástroje - co se týká zpěvu, nedokázal jsem to nikdy chrčet tak falešně jako je to v originále
Tenhle Megadeth je snadno hratelnej (jeden z mála) a Mustain zpívá tak otřesně, že ani to není problém - pokud teda někdo chce napodobit hlas nasraného mickeymouse, pomůže křivit hubu jako Mistr.
| Cruel YT | Cruel sptf
ale vadilocherreda píše:...to nevadilo, žejo.![]()
presne kvuli tomu sem to neposlouchal
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz jsme u tehlech chlapcu (dle meho jeden z nejlepsich heviku), tak klidne otvirak z Pile of skulls (dle meho jejich nejlepsi album).Fořt píše:Running Wild, ale od ní se dala zvládnout např. skladba Genghis Khan.
Je to tak jednoduchy, ze jsem se to naucil hrat (i kdyz pomerne spatne) v prvnich tydnech az mesicich hrani, zni to dobre i na akustiku.
A nevim, jestli to lze vlastne jeste vubec nazvat metalem, ale Path od Apocalypticy (ta melodicka linka) je taky docela fajn a primitivni. Na rytmickou kyta...cello bych si teda ale asi netrouf snad ani dneska
Hodně budem někde...
Jakákoliv polka-český metal, nebo walz-zbytek světa. Patřičně zrychli a osol to efektama a krákáním. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
,,Nevím jestli ozzy a accept jsou zrovna tvrdší věci.´´
diamondia: Dej si facku.
,,Mustain zpívá tak otřesně, že ani to není problém - pokud teda někdo chce napodobit hlas nasraného mickeymouse, pomůže křivit hubu jako Mistr.
´´
cherreda: Taky si dej facku.
diamondia: Dej si facku.
,,Mustain zpívá tak otřesně, že ani to není problém - pokud teda někdo chce napodobit hlas nasraného mickeymouse, pomůže křivit hubu jako Mistr.
cherreda: Taky si dej facku.
Tenhle riff je ideální na odposlouchání pro začátečníka.
https://www.youtube.com/watch?v=Ke8hll8R7Ks
https://www.youtube.com/watch?v=Ke8hll8R7Ks
Solo ze sandmana je imho tak těžký že budu mít fousy jak ZZ než se to naučim. A takový věci jako Bathory nebo PL si nechte. Na začátku tématu bylo řečeno že myslim takovej ten retro power/speed/glam/heavy metal ala Maideni, ozzy nebo Judasi. 80.léta, NWOBHM.
Jasný?????
Jasný?????
Super, teď abych si založil nové téma, kde si zase já specifikuji co mi má kdo psát a když to uděláme vsichni, hezky se nám to fórum rozroste
Ze sóla Sandmana mám stejný pocit, ale já bojuji kousek po kousku s celou písní, sólo je zatím mimo mé možnosti.
Ale musím říct, že mě to hodně baví a nutí mě to aspoň trochu se zlepšovat. Děkuji všem za dosavadní tipy.
Ze sóla Sandmana mám stejný pocit, ale já bojuji kousek po kousku s celou písní, sólo je zatím mimo mé možnosti.
Ale musím říct, že mě to hodně baví a nutí mě to aspoň trochu se zlepšovat. Děkuji všem za dosavadní tipy.
Harley Benton Fusion-II HSH, Cort m200, Mooer ge150, jbl flip 3, Lexicon alpha
Jestliže zůstáváš klidný, zatímco ostatní ztrácejí hlavu, je to neklamná známka, že jsi problém nepochopil
Jestliže zůstáváš klidný, zatímco ostatní ztrácejí hlavu, je to neklamná známka, že jsi problém nepochopil
No pak připadá v úvahu Dreamer od Ozzyho, to má i jednoduchý sólo...
Na Dreameru me desi ten lauf na konci.
Ale jinak dik, uz zkousim Ace of spades od Motőrhead a Mama im coming home od Ozzyho.
Ale jinak dik, uz zkousim Ace of spades od Motőrhead a Mama im coming home od Ozzyho.
No ... uvádět prvoplánově popové písně, slaďáčky, z Ozzyho dílny, v tomto vlákně ... je poněkud mimo, ne?
Možná, ale spojení Ozzy (Zakk Wylde) a lehké sólo to prostě nejde dohromady... 
A o Ace of Spades si myslíte co??
Imho je to dost jednoduchý, pár věcí jsem si upravil a šlo to.
Imho je to dost jednoduchý, pár věcí jsem si upravil a šlo to.
Ace of Spades jde.
Jo, ještě mě napadlo Nemo od Nightwish.
Stačí si to sólo rozdělit tak na 3 části, ty pár dní cvičit a pak to spojit.
Není to těžký, předpoklad je ale ladění do dropu C...
Stačí si to sólo rozdělit tak na 3 části, ty pár dní cvičit a pak to spojit.
Není to těžký, předpoklad je ale ladění do dropu C...