Reproboxy na high gain metal

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
cherreda
Rádce

Re: Reproboxy na high gain metal

Příspěvek od cherreda »

Konstrukce ja tahle:
přední deska 18 mm / cca 5 mm mezera / druhá stejná 18 mm deska, na které jsou repra namontěná zevnitř boxu.
Oproti Ampegu postrádá ty štěrbinové podlouhlé díry, prostě jsou to jen 2 stejné desky za sebou a s mezerou - svítil jsem si baterkou skrz přední tkaninu, plná plocha.
Pak jsem někde vyčetl, že s tím Mesa v nějakém období experimentovali a následně opustili - cena, materiál, hmotnost, nic to nedělá...? :) Nevím.
Ampeg ještě nedávno dělali tuhle kytarovou bednu - cituju "featuring Ampeg's double-baffle design for more low end": http://www.ampeg.com/products/gvt/gvt112ew/
Takže jestli je to jen jakási variace bassreflexu, co hlavně masíruje kytaristovo libido, nedivím se, že se na to Mesa vyprdli. :)

Zhruba takhle nějak to vypadá:

Obrázek
Obrázek
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tý jo, tak s tím jsem se ještě nesetkal. Zřejmě se tím pokoušeli směrovat nižší frekvence. Rozhodně to vypadá zajímavě. Nezveřejnili Mesa, nebo Ampeg někde měření charakteristiky u této konstrukce, případně impedanční křivku?
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

To nemůžu sloužit... odhaduju, že pokud vůbec, tak spíš k té Ampeg by něco mohlo existovat, protože jsem na netu nabyl dojem, že ta basová bedna je menší kult. :)
Edit: Mám na mysli tuhle bednu:
https://www.fliptops.net/catalog/p-1005 ... le-cabinet

Obrázek

Ale to už je dost OT, tak asi není nutné se v tom tady rochnit.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

https://www.talkbass.com/wiki/technical ... r-cabinet/

Tady je pěkně popsaný ten Ampeg, tedy baskytarový. Tam to skutečně funguje jako rezonátor, kdy se využívá odražený zvuk od zadní stěny z opačného pohybu membrány. Když má být bedýnka malá, hodí se každý způsob, pakliže se jim to povedlo sfázovat, muselo to fungovat. I když naladit větší množství malých rezonátorů je nesrovnatelně složitější, než ladit jeden velký. Klobouk dolů před tím konstruktérem, který to dokázal uvézt v provoz.
Ovšem u té Tvé Mesy se tenhle princip uplatnit nedá. Každopádně to je zajímavost a rozhodně si netroufám odhadnout, na kolik to je funkční, či jen šméčko.
Když se zamyslíme nad funkcí každého membránového reproduktoru, tak membrána vyzařuje od středu ke kraji frekvence od nejvyšších po nejhlubší. A také v tomto pořadí frekvence směrují. Tedy do té "kapsy" se dostanou jen nejhlubší frekvence, které je použitý reproduktor schopen vyzářit. Lidově řečeno se zachytí, aby neutekly někam za bednu, ale šli více dopředu tím otvorem. Nakolik se ta deska rozrezonuje a jak se tím změní rezonanční kmitočet boxu by se dalo odhadnout z impedanční křivky. Navíc tam zřejmě dochází k určitému zpoždění signálu oproti původnímu. A nebo to funguje úplně jinak a já to prostě nechápu.

Než jsem to sesmolil a v hlavě si to aspoň trochu srovnal, Ty jsi přidal tu samou konstrukci.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jak jsem psal... v Mesách to nejspíš nemělo takový efekt, aby to stálo za materiál navíc. :) A nebo třeba mělo, ale obchoďáci řekli nene, to je drahé a není to přitom vůbec vidět. :)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Každopádně máš raritu, vnoučata jednou zbohatnou!
jurator

Příspěvek od jurator »

Když se zamyslíme nad funkcí každého membránového reproduktoru, tak membrána vyzařuje od středu ke kraji frekvence od nejvyšších po nejhlubší. A také v tomto pořadí frekvence směrují. Tedy do té "kapsy" se dostanou jen nejhlubší frekvence, které je použitý reproduktor schopen vyzářit.
To snad nemyslíš vážně? :)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

jurator píše:
Když se zamyslíme nad funkcí každého membránového reproduktoru, tak membrána vyzařuje od středu ke kraji frekvence od nejvyšších po nejhlubší. A také v tomto pořadí frekvence směrují. Tedy do té "kapsy" se dostanou jen nejhlubší frekvence, které je použitý reproduktor schopen vyzářit.
To snad nemyslíš vážně? :)
Máš s tím snad nějaký problém? Pochopitelně u středu membrány jsou nejvyšší frekvence, které nejvíce směrují a postupuje to směrem ke kraji membrány k nejhlubším frekvencím, které směrují nejméně. Trošku jinak je to u oválných reproduktorů, ale to sem nepatří.
V životě by mě nenapadlo, že se najde někdo, kdy by chtěl zpochybňovat takto samozřejmou věc.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Čím blíže na ploše membrány k okraji, tím více se vlivem deformace papíru výšky vytrácí, ale opačně to neplatí. Čím nižší frekvence, tím rovnoměrněji je celá plocha vyzáří. Tohle už je ale spíše problém přeteoretizovaných kecáren, hlavně v HiFi oblasti...

Edit: Kecám, uplatní se to při umisťování mikrofonu před repro :mrgreen:
innerself

Příspěvek od innerself »

Čus. Trochu oživim téma. Jaký repráky ve svejch boxech používáte 8ohm nebo 16 ohm? Co jsem se koukal tak se u 4x12 vyskytujou spíš ty 16 kromě mesy a englu. Vlastně by to mimojiný moh bejt i důvod proč engl boxy zní víc basovějš než konkurence. A nebo taky proč orange 2x12 hraje pro lidi líp než 4x12. Zvukově se to docela dost liší. Usuzuju ale spíš jenom z tajtoho videa:
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
torst

Příspěvek od torst »

v životě by mě nenapadlo spojovat zvuk repra s ohmáží. Vždy si jen hlídám, aby celková Impedance boxu odpovídala výstupu zesíku.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Tak si někdy zkus zapojit 4x12 do 16ohm a do 4ohm. Rozdíl tam je, akorát nevím jaký vliv má na to samotné zapojení a nebo výstup trafa na zesilovači.
Např. u V30 větší vliv to, jak je repro vyhrané než jakou má ohmáž, nemluvě o ostatních faktorech jako je front/rear loaded, velikost, konstrukce, samotné dřevo atd...
torst

Příspěvek od torst »

ale samozřejmě, že se projeví, když máš/nemáš na zesíku adekvátní impedanci. Ale pokud je to vždy správně, tak bedna bude vždy hrát +- stejně, ať má celkově 4, 8 nebo 16 Ohm.
Bacha, stáří a vyhranost repra naprosto uznávám, osobní zkušenost ! Totéž výrobce (EN, China). Dokonce si myslím, že ani 2 stejná repra z jedné série nebudou hrát 100% shodně. Ale ohmy bych do toho netahal.
Tvar, velikost, konstrukce, to má vliv úplně zásadní, protože ten nábytek, vnitřní odrazy prostě hrajou. I při blízkém sejmutí ! I když to někdo zpochybňuje.
tohle jsem kdysi vyrobil : https://www.youtube.com/watch?v=Y2ql-9kWTgc
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

No v tom videu co jsem postnnul. Nahrává oboje přes stejnou konstrukci bedny a mění jen repra. Takže buď jsou jedny víc vyhraný, nebo tam rozdíl fakt je. Ale tak nikoho asi nenapadne to takhle řešit. Buď bedna hraje dobře nebo ne. Ale ty ohmy budou mít dle mě taky nějakej podíl na výslednym zvuku.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

innerself píše: Ale ty ohmy budou mít dle mě taky nějakej podíl na výslednym zvuku.
Souhlas.
Otázka jenom, jestli ten podíl bude 1,4 nebo třeba až 2,5% 8)

jenom poznámka k double baffled kontrukci boxu (viz výš), v mezicase sem to resil s vyrobcem beden....
takze ano bassreflex, akorát pomerne slozity na vyrobu a obtížně laditelný.
Obligátní nátrubek udělá stejnou službu mnohem jednodušeji.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
innerself

Příspěvek od innerself »

V tom videu je to docela dost slyšitelný, ale jak jsem psal. Nikdo asi nemá náladu to zkoumat a šťourat se v tom. Vlastně já osobně bych na to byl línej to nějak srovnávat, protože už jenom snímání mikrofonem je taková operace, že když jsem to zkoušel tak pokaždý byl výsledek trošku jinej. A to tam mám dokonce i značku kam dát mikrofon :D Já se jenom chtěl zeptat jestli s tim tady někdo nelaboroval podobně jak frajer ve videu. Vim, že tu jsou různý stavitelé tak jenom jestli by to někdo nepotvrdil. Samozřejmě se bavim o tom že nastavíte i hlavu podle impedance boxu. Osobně jsem zkoušel na 16 ohmovym boxu přepnout hlavu na 8 ohmů. A tam rozdíl ve zvuku byl. Hlavně teda klesla hlasitost, ale někde jsem čet, že i když je to safe match tak rychlejš odchází lampy, takže i kdyby to takle hrálo líp, tak hraju radši na 16 do 16.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

No tak jistě, je to logické. Když máš navinout drátem 16 Ohmů, tak toho drátu musí být více, než když motáš jen 8 Ohmů. Takže pro větší impedanci, ač se použije i trochu slabší drát, bude cívka o kousíček vyšší. Řekněme, že třeba o milimetr ( ve skutečnosti to bude asi méně ). Což potom má za následek vyšší zdvih membrány, právě o ten milimetr. Ovšem ten rozdíl ve zvuku bude nepatrný a nikdy to snad v historii nikdo neřešil, protože není proč to řešit. Ten drobný rozdíl ve zvuku, pokud bys ho tam našel a chtěl ho eliminovat, snadno vyrovnáš pohnutím patřičného knoflíku v korekcích. Uložení mikrofonu pochopitelně dělá hodně a mít to označkované, je dobrá praxe.

Naladit smysluplně rezonátor u kytarové bedny osazené reproduktorem s Fs kolem 90 Hz musí být fakt švanda,
zvláště v případech, kdy nebývá dodržen ekvivalentní objem kolikráte ani z poloviny a rezonanční kmitočet se pak ještě výrazně posouvá výše. Vtipné v podobných případech bývá vyjádření výrobce, kdy doslova napíše např., že takovýto box s bassreflexovou ozvučnicí má naladěn do středního pásma.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

brzo vyzkousim takový posun paradigmatu...

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Smůla, že před pár měsíci zemřel Hubert Mašín z Prodance. Byl to jeden z mála lidí v republice, který měl k dispozici sofistikované zařízení ke měření reproduktorů - systém MLSSA, velmi dobře tuto problematiku ovládal a navíc byl celkem ochotný ledasco změřit. V současnosti se kolem servisu reproduktorů v Prodance motají strašní ocasové. Nedávno jsem chtěl pouze informaci ohledně průměru cívky u náhradní kmitačky pro 12´´ Fane, který měly v nabídce, stálo mě to asi tři telefonáty, pět e-mailů a po množství různých protichůdných odpovědí bez záruky mi přišel e-mail se skutečným průměrem asi za měsíc. To už jsem měl KIT dávno doma a bylo to samozřejmě blbě.

Jaký reproduktor chceš vůbec použít a jak budeš měřit výsledek?
torst

Příspěvek od torst »

hyenik : Jo, o tom se tu už psalo. Ale tys to opravdu zrealizoval! Taky jsem téhle metodě nakloněn. S. Vai má myslím něco podobného. Tak napiš, jak to hraje. Celest. V30?
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“