rad by som tieto vianoce pridal ku svojim akustikam nejaku prvu elektriku a mam prosbu ako clovek elektrickych gitar dost neznaly, ktoru z tychto dvoch je lepsie kupit
Harley Benton tele z odkazu je věrnější co do konstrukce materiálu původním telecasterům z 50. let - dřevo z bahenního jasanu (předpokládám, že American ash je totéž co swamp ash), javorový krk vč. hmatníku, pouze 3 dolaďovací kameny na kobylce (i když víc vintage by byly z mosazi). Ale je otázka, zda ti o to jde, možná by se ti zvukově víc líbilo tělo z olše a hmatník z palisandru - zvuk by měl být teplejší, kulatější, učesanější se zkreslením. Ale je to jen teoretizování, měl by sis radši obě kytary (nebo aspoň oba typy v obdobné cenové třídě) někde vyzkoušet.
Fořt píše:Ale je otázka, zda ti o to jde, možná by se ti zvukově víc líbilo tělo z olše a hmatník z palisandru - zvuk by měl být teplejší, kulatější, učesanější se zkreslením.
Dakujem za nazor
z vlastnych znalosti dreva mi pride olsa mozno az prilis makka
gitarku planujem viacmenej na take domace improvizovanie prevazne blues + nejake folkovinky...
takze viac mi ide o to ci sa najde niekto kto (pripadne mal oba modely v ruke a) vie porovnat vyhotovenie nastrojov
Víme, jak to s tím vyzkoušení většinou je, pokud nemá po ruce hudebniny. Člověk ze Slovenska si těžko vyzkouší kytaru z Německa nebo z Prahy. Lepší obě koupit, vyzkoušet, tu lepší nechat a tu horší poslat zpět. Bude jej to stát jen to poštovné nazpět navíc.
Nebo spolehnout na recenze a videa na Youtube, ale to jen, pokud má nějaké ověřené nestranné kanály, které jen nechválí za peníze zboží prodejců.
Tak co jiného radit u pořizování tak levného nástroje? Buď se sebrat, dojet do krámu a na místě si vybrat (ovšem nevím, ve kterém obchodě budou mít skladem tolik kytar stejného typu v dané cenové kategorii), nebo koupit přes eshop a risknout to. Za sebe si nemyslím, že by se ve skladech eshopů válely šitózní nástroje se zkroucenými krky. 99% těch nástrojů bude v pořádku, pokud si člověk vybere ze zavedených značek.
A pokud se člověk rozhoduje mezi 2 konkrétníma kytarama a podle fotky se rozhodnout neumí, tak co? Kupoval jsem z eshopu levnou kytaru 2x a v pohodě. To se ani nevyplatí nad tím moc špekulovat a vybírat. V téhle ceně se počítá s tím, že to není profi nástroj a může pouze překvapit. Navíc pokud má reklamovatelnou závadu, poštovné nazpět se neplatí (u Thomanna).
Osobně bych jezdil zkoumat až dražší kousky, kde by mi mohlo být špatně investovaných peněz případně líto, ale ne tak levný matroš.
Moje osobní preference by byl nákup Harley Benton, i když jsem slyšel, že u těch levných kytar jim jdou spíše ty s HB snímači. Nicméně moje HB semiakustika za necelých 5 tis. je naprosto OK kytara, co se zpracování týče. HB je sice čína, ale s německou kontrolou výstupní kvality.
Taky bych se nebál koupit levnou kytaru přes eshop, s Thomannem mám dobrou zkušenost při koupi semiakustiky HB, optickou vadu obchod řešil naprosto promptně vč. platby dopravného a okamžitým dodáním nového kusu. Kytary HB se mi zdají úplně v pohodě (kromě té lapálie která neměla vliv na zvuk a nabídli i slevu). Jinak víc se mi líbí HB TE-70 ale to je věc vkusu.
..mam ju doma mam z nej veliku radost, uzasne sadne do ruky a je ovela krajsia ako na fotkach z webu
...kedze je to moja prva elektricka gitara, nebudem sa tu hrat na mudrlanta a ani ju nejako objektivnejsie hodnotit ci porovnavat si netrufam
..dakujem za pozornost nateraz nemam dalsie otazky