Imaj7 bIIImaj7 bVI7 V7 nepovažuju za jeden set.
Set si představuju, jako to, co někeří nazývají tóninou.
Dmaj7 Fmaj7 Bb7 A7, že?
Když si to upravím na logičtější Dmaj7 Fmaj7 Bbmaj7 A7 Tak tu mám dva sety = dvě tóniny :
Dmaj7 A7 = D dur
Fmaj7 Bbmaj7 = F dur
(omlouvám se, ale to Bb7 mi trochu překáží, dostáváme se do Es duru a to je v pohodě, ale protože nevím, jak dlouho by akordy zněly, jo? jak rychle by se střídaly, tak bude bezpečnější zůstat u toho Bbmaj7, aby to, co sem napíšu mělo naději na úspěch a znělo dobře)
Melodicky bych používal do D maj7 D E Fis A H Cis - G bych vynechal, nezní mi dobře. To raději Gis.
Do F maj 7 F G Gis (blue tón, byl i v Dmaj7) H (ale dal bych pozor na to, aby nezněl bezprostředně před Bbmaj7) C D E
Do Bbmaj7 Bb C D E F G A
Do A7 --- A H Cis E Fis G - D bych vynechal a nebo dal raději Dis --- záleží, co bude dál.
Jednou jsem zkusil toto:
Zahrál jsem si C E G a přidal k tomu H -- tedy -- C E G H a slyšel jsem, že je to dobré.
Zahrál jsem C E G H a přidal k tomu D -- tedy -- C E G H D, v basu jsem držel C a ostatní tóny jsem zkoušel přehazovat. Dlouho jsem si s tím pohrál a všechno to znělo dobře.
Zahrál jsem C E G H D a přidal k tomu --- logicky --- F a zjisil jsem, že se mi to vůbec nelíbí. Když jsem zkoumal, proč to tak je, zjistil jsem, že si překážejí tóny E a F.
Zahrál jsem C G H D F a dobré. Zahrál jsem C E G H D F a špatné.
Zkusil jsem ještě C E G H D A a dobré. C E G H D F A špatné. C G H D F A dobré.
Prostě to F je kur... a nebo musí E pryč.
Tón F má tři řešení: 1 pryč 2 hrát rychle, jako by tam nebyl 3 nahradit Fisem, pokud to nevadí spoji s následujícím akordem.
Tuto proceduru, zjišťování problémových tónů jsem udělal s každou harmonickou funkcí v durových i mollových tóninách a zjistil jsem, že těch tónů, co zní špatně, je jen několik. Strach při impovizaci tedy není namístě. Spousta, spousta toho projde.
Od té doby, co sem takto začal uvažovat, se mi ani jednou nestalo, že bych se nějak moc trápil s tím, co do kterého akordu hrát.
Set si tedy představuju například jako:
C E G H D (F) A
D F A C E G H
E G H D (F) A (C)
F A C E G H D
G H D F A (C) E
A C E G H D (F)
H D F A (C) E G
například druhý řádek je dórská st
Třetí rfygická a frygidní tóny jsou ty v závorce.

a tak dál
Ale chybí tam alterace na dominantě (pátý řádek) a bluetóny a chybí přechod -- modilace a vymočení, jak by asi řekla Pipi dlouhá punčocha
Super je, že každému se může líbit něco malinko odlišného a tedy je na každém, který tón dá člověk do závorky. Blbotóny se můžou člověk od člověka lišit.
Je tomu rozumět?