Notebook jako zvukový modul pro live hraní, zvuky, software
Pravidla fóra
Notebook jako zvukový modul pro live hraní, zvuky, software
Ahoj. Toužím po pianovém softwaru Ivory (nebo i jiném), chtěl bych hrát na živých koncertech tak, abych měl pocit, že hraju na normální dřevěné piano. Ale ty softwary se prodávají samotné, se složitými návody, klíči, člověk musí vědět spoustu dalších počítačových věcí. Ne, že bych to nebyl schopen pochopit, ale mně to prostě z principu štve, nechci zatěžovat hlavu zbytečnostmi. Existuje nějaká firma, která by mi dala notebook, kde by bylo fungující Ivory, příp. další zvuky, ten notebook by měl MIDI IN vstup (pětikolíkový), já bych připojil na to svůj masterkeyboard, výstup z notebooku (audio) do zesilovače a prostě bych hrál ? Aniž bych musel studovat nějakou problematiku VST, pluginů apod. ? A vůbec, dá se postavit klávesová live produkce na masterkeyboardu a notebooku (s výběry zvuků, splitováním klávesnice, různé zvukové kombinace) ?
Já jsem se u jedné firmy, co prodává Ivory, na to ptal, oni by mi rádi prodali ten software, ale když jsem jim řekl, že bych to chtěl takto kompletně i s notebookem, tak najednou couvli (třebaže i notebooky prodávají), že je to moc složité !!!!! Takže pro profesionální firmu je to složité a já amatér to musím zvládnout ?????
Děkuji za tipy a rady. Vladimír
Já jsem se u jedné firmy, co prodává Ivory, na to ptal, oni by mi rádi prodali ten software, ale když jsem jim řekl, že bych to chtěl takto kompletně i s notebookem, tak najednou couvli (třebaže i notebooky prodávají), že je to moc složité !!!!! Takže pro profesionální firmu je to složité a já amatér to musím zvládnout ?????
Děkuji za tipy a rady. Vladimír
Re: Notebook jako zvukový modul pro live hraní, zvuky, softw
Na 99% ne.Vladimír píše:Existuje nějaká firma, která by mi dala notebook, kde by bylo fungující Ivory, příp. další zvuky, ten notebook by měl MIDI IN vstup (pětikolíkový), já bych připojil na to svůj masterkeyboard, výstup z notebooku (audio) do zesilovače a prostě bych hrál ? Aniž bych musel studovat nějakou problematiku VST, pluginů apod. ?
Ano.Vladimír píše:A vůbec, dá se postavit klávesová live produkce na masterkeyboardu a notebooku (s výběry zvuků, splitováním klávesnice, různé zvukové kombinace) ?
Ano.Vladimír píše:Takže pro profesionální firmu je to složité a já amatér to musím zvládnout ?????
Problematika VST je tak zložitá, že sa to dá obsiahnuť iba jednou odpoveďou a doporučením: googli alebo začni tu hľadať príslušné vlákna, kde sa o tom pojednáva.
Děkuju Ivanovi za potvrzení mých zkušeností, že je to víceméně beznadějné. Přitom těžko najít jednodušší případ - SW v počítači a připojení masterkeybordu. Co už je více triviální ??? Proč to nikdo neumí ? Na co pak ten SW vlastně je ?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tady nejde o to, že to nikdo neumí. Spíš by bylo pro firmu velmi nákladné dělat řešení na míru pro jednoho zákazníka. Resp. by i udělala, ale cena za takový produkt by tě zcela jistě odradila.
Ono naučit se těch pár základů ohledně VSTi není zas takový problém, navíc tu můžeš řešit dotazy se spoustou lidí a zadarmo
. Jde jen o čas, který tomu chceš věnovat.
Ono naučit se těch pár základů ohledně VSTi není zas takový problém, navíc tu můžeš řešit dotazy se spoustou lidí a zadarmo
Pochybuji, že bys našel notebook s pětikolíkovým vstupem, budeš muset mít notebook + externí zvukovku, a koupit si je sám.Vladimír píše:ten notebook by měl MIDI IN vstup (pětikolíkový)
¨
Problém s live produkcí postavení na notebooku je ten, že se na to nemůžeš 100% spolehnout tak jako na jedno zařízení. I kdyby byl software 100% spolehlivý, je tam více konektorů, kabelů, větší šance že někdo něco převrhne apod. Četl jsem o lidech, kteří používají notebook, ale v případě jakéhokoli problému jsou schopni hned přejít na vnitřní zvuky piána.Vladimír píše:A vůbec, dá se postavit klávesová live produkce na masterkeyboardu a notebooku (s výběry zvuků, splitováním klávesnice, různé zvukové kombinace) ?
Není to složité pro profesionální firmu ani pro člověka. Pokud se nepoužije podivný hardware, mělo by to jít rozchodit za chvilku.Vladimír píše:Proč to nikdo neumí ? Na co pak ten SW vlastně je ?
Spíš bych čekal, že se firma bojí údržby - typický uživatel je schopný na notebook si bezhlavě instalovat další věci/notebook si zavirovat/podivně si notebook nabořit, a pak reklamovat, že mu to přestalo fungovat.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Dobře, se skřípěním zubů mi asi nic jiného nezbude, než se učit věci kolem propojení kláves s počítačem. Já tedy nejsem úplný laik, používám doma třeba Cakewalk, programuju si zvuky na klávesách apod. Víte tedy někdo jak bych měl postupovat ?
1) přijdu do krámu, řeknu "Dobrý den, prosím jedno Ivory" (cca 8 500 Kč)
2) koupím notebook se základními Windowsy (nebo je lepší Mac ?)
3) nainstaluju Ivory (ale ono se mně to určitě bude během instalace ptát na spoustu blbostí, o kterých nebudu mít zdání, o čem je řeč, nakonec mi to napíše, že se instalace nezdařila ....)
4) v teoretickém případě, že se instalace podaří, budu pokračovat propojením kláves (masterkeyboardu) s notebookem. Já mám ovšem jen pětikolíkový výstup MIDI out. Na notebooku žádné pětikolíkové MIDI IN není. Existují nějaké "fórichtungy", redukce apod. ?
5) Určitě bude třeba nastavovat nějaké ty output devicy, input devicy apod.
Hodně problémů najednou, že ? Znáte někdo k tomu aspoň články, literaturu apod. ? Nebo máte přímo s tím zkušenosti ?
1) přijdu do krámu, řeknu "Dobrý den, prosím jedno Ivory" (cca 8 500 Kč)
2) koupím notebook se základními Windowsy (nebo je lepší Mac ?)
3) nainstaluju Ivory (ale ono se mně to určitě bude během instalace ptát na spoustu blbostí, o kterých nebudu mít zdání, o čem je řeč, nakonec mi to napíše, že se instalace nezdařila ....)
4) v teoretickém případě, že se instalace podaří, budu pokračovat propojením kláves (masterkeyboardu) s notebookem. Já mám ovšem jen pětikolíkový výstup MIDI out. Na notebooku žádné pětikolíkové MIDI IN není. Existují nějaké "fórichtungy", redukce apod. ?
5) Určitě bude třeba nastavovat nějaké ty output devicy, input devicy apod.
Hodně problémů najednou, že ? Znáte někdo k tomu aspoň články, literaturu apod. ? Nebo máte přímo s tím zkušenosti ?
P.S. Nebo bych, pokud to neodporuje pravidlům zdejšího fóra, mohl dát poptávku na realizaci tohoto řešení. Kromě pianového SW bych tam rád měl i další klávesové zvuky a potřeboval bych možnost ukládání zvukových kombinací (split klávesnice, příp. speciální kombinace pro určitou skladbu). Dá se to v rozumném čase přepínat ? (mezi písničkami) ?
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ty už prostě dopředu víš, že to nebude fungovat? Vyzkoušel si to? Není to nic složitého a pokud bys to myslel vážně, stejně je potřeba se s tímhle naučit. Když si budeš chtít koupit jiný modul/jiné zvuky, tak zase budeš kupovat nový počítač? Jediné, v čem u tebe vidím problém, je absence MIDI vstupu - v tom případě budeš potřebovat:
A) USB/MIDI převodník - https://kytary.cz/kytary/prislusenstvi- ... hone-ipad/
nebo
B) Externí zvukovku s MIDI vstupem - na té,a zvukové karty je tu spousta příspěvků, já bych doporučil M-Audio M-Track 2X2 - https://kytary.cz/m-audio-m-track-2x2m/HN167357/
Pokud chceš ale opravdu, aby ti to někdo udělal, tak napiš třeba na hudební bazary, že sháníš někoho, kdo ti to takto koupí a zapojí...
Jinak ty asi hledáš spíš tohle:
A) USB/MIDI převodník - https://kytary.cz/kytary/prislusenstvi- ... hone-ipad/
nebo
B) Externí zvukovku s MIDI vstupem - na té,a zvukové karty je tu spousta příspěvků, já bych doporučil M-Audio M-Track 2X2 - https://kytary.cz/m-audio-m-track-2x2m/HN167357/
Pokud chceš ale opravdu, aby ti to někdo udělal, tak napiš třeba na hudební bazary, že sháníš někoho, kdo ti to takto koupí a zapojí...
Jinak ty asi hledáš spíš tohle:
Hraju na kytary a mašinky
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Proti pravidlům to určitě není, když to bude zdeVladimír píše:P.S. Nebo bych, pokud to neodporuje pravidlům zdejšího fóra, mohl dát poptávku na realizaci tohoto řešení.
trziste/
nebo zde
http://hudebnibazar.cz
Ostatně i zmínka tady může být pro někoho podnět, aby se ti ozval přes SZ.
Přátelé, já jsem vůbec nevěděl, že Synthology dělá taky HW moduly. To je tedy bomba !! Tím by u mně bylo tedy vše vyřešeno. Není to nějaká novinka ? A kolik to tak může stát ?
Každopádně Rottenovi77 strašně děkuju za tento skvělý tip, který, pokud tedy ta cena nebude nějak astronomická, mi vyřeší úplně všechno a uspokojí můj mnohaletý hlad po pořádném pianu !!!
Každopádně Rottenovi77 strašně děkuju za tento skvělý tip, který, pokud tedy ta cena nebude nějak astronomická, mi vyřeší úplně všechno a uspokojí můj mnohaletý hlad po pořádném pianu !!!
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tohle jsem našel po zadání "Ivory Piano Hardware" do Google - Ivory vůbec neznám a tohle jsou první odkazy, co na mě vyskočiliVladimír píše:Přátelé, já jsem vůbec nevěděl, že Synthology dělá taky HW moduly. To je tedy bomba !! Tím by u mně bylo tedy vše vyřešeno. Není to nějaká novinka ? A kolik to tak může stát ?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já rozšířím obzory o modul od Ketronu, který používá kolega v kapele. Velmi si jej chválí a zvuky od Ketrona považuje za top, s čím se zatím setkal. Nevím přesně, který modul má (myslím, že orchestral), ale piano modul je zde: http://www.ketron.it/en/products/35-mod ... /klavi-pro. Na stránkách mají i audio ukázky.
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Našel jsem jenom ty dvě videa a nějaké zmínky v článcích. Podle mě to bude spíš zatím nějaký prototyp, ale určitě by nebylo špatné se podívat i po jiných alternativách, viz:Vladimír píše:Tím by u mně bylo tedy vše vyřešeno. Není to nějaká novinka ? A kolik to tak může stát ?
Hendrek píše:Já rozšířím obzory o modul od Ketronu, který používá kolega v kapele. Velmi si jej chválí a zvuky od Ketrona považuje za top, s čím se zatím setkal. Nevím přesně, který modul má (myslím, že orchestral), ale piano modul je zde: http://www.ketron.it/en/products/35-mod ... /klavi-pro. Na stránkách mají i audio ukázky.
Pro mne, myslím si, je to tím modulem obsahujícím softwarové piano Ivory vyřešeno. Bohužel to asi bude skutečně zatím jen prototyp, ani po usilovném hledání jsem nikde nenašel dostupnost, krám, cenu atd. Ale čekal jsem na to léta, tak si ještě chvíli klidně počkám. Zatím používám celkem slušné pianové samply, které jakžtakž uspokojí, ale nenadchnou.
Já jsem chtěl jít do toho řešení s počítačem skutečně jen z nouze, protože žádná jiná piana než ty z velkých počítačových bank řešením nebyla. Ta kvalita je opravdu nesrovnatelná. Pravda, ty lepší piana ze synťáků se mohou dobře pojit v kapele, ale stejně to není ono. Tak jsem se skřípěním zubů smířil s tím, že holt mi nezbývá než použít ten neoblíbený počítač, i když mne spousta lidí varovala, že to furt padá, hlásí chyby, je to nespolehlivé a složité apod.
Existuje - li řešení bez počítače, tak už pak opravdu není co řešit.
Ještě jednou děkuji tomuto fóru za opravdu převratnou informaci, která zcela změnila celé moje uvažování.
Já jsem chtěl jít do toho řešení s počítačem skutečně jen z nouze, protože žádná jiná piana než ty z velkých počítačových bank řešením nebyla. Ta kvalita je opravdu nesrovnatelná. Pravda, ty lepší piana ze synťáků se mohou dobře pojit v kapele, ale stejně to není ono. Tak jsem se skřípěním zubů smířil s tím, že holt mi nezbývá než použít ten neoblíbený počítač, i když mne spousta lidí varovala, že to furt padá, hlásí chyby, je to nespolehlivé a složité apod.
Existuje - li řešení bez počítače, tak už pak opravdu není co řešit.
Ještě jednou děkuji tomuto fóru za opravdu převratnou informaci, která zcela změnila celé moje uvažování.
I když otázka už byla zodpovězena, dovolím si ještě zeptat:Vladimír píše:Zatím používám celkem slušné pianové samply, které jakžtakž uspokojí, ale nenadchnou....
...Ta kvalita je opravdu nesrovnatelná. Pravda, ty lepší piana ze synťáků se mohou dobře pojit v kapele, ale stejně to není ono....
Zkusil sis zvuk nějakého slušného digitálnío piána, ne synťáku? Třeba Roland FP-90 s modelovaným zvukem...možná bys byl spokojený a nemusel bys používat ani krabičku. Synťáky přece nemívají stejný zvuk piana jako mají digitální piana.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Vladimíre, podle toho, co píšeš, není notebook řešení pro tebe.
Jestli máš kvalitní midi masterkeyboard, tak hledej nějaký HW piano modul.
Osobně, kdybych to myslel s klavírem vážně, tak bych šel například do Kurzweil Artis, nebo něčeho podobného v této úrovni. Je to jeden sladěný kus železa, který zapnu a hraju.
Nemá podle mě smysl to přehánět. Na sólovou hru elektronické nástroje stejně nemůžou konkurovat opravdovému klavíru a v kapele už se supertop kvalita stejně nepozná.
Jestli máš kvalitní midi masterkeyboard, tak hledej nějaký HW piano modul.
Osobně, kdybych to myslel s klavírem vážně, tak bych šel například do Kurzweil Artis, nebo něčeho podobného v této úrovni. Je to jeden sladěný kus železa, který zapnu a hraju.
Nemá podle mě smysl to přehánět. Na sólovou hru elektronické nástroje stejně nemůžou konkurovat opravdovému klavíru a v kapele už se supertop kvalita stejně nepozná.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
HW piano modul v požadované kvalitě nenajde, musel by hledat komplet nástroj (=výrazně větší finance).
Ale prakticky jiné možnosti aktuálně nejsou.
P.
Ale prakticky jiné možnosti aktuálně nejsou.
P.
Tak moje radost byla předčasná. Ten modul, který byl před rokem s velkou slávou uveden na NAMI (Synthogy Vixano Ivory VR II), prostě zmizel ze světa. Synthogy ho na svých stránkách nemá, nereaguje ani na moje přímé dopisy (zkouším jim psát na support, na různé diskuse apod, bez odezvy).
Ale našel jsem dobrou možnost Muse Receptor. To je vlastně takový počítač přizpůsobený hudební práci. Stojí přes 40 000, ale viděl jsem inzeráty za cca polovinu, dokonce i s kýženým softwarem. Máte s tímto někdo nějaké zkušenosti ?
Ale našel jsem dobrou možnost Muse Receptor. To je vlastně takový počítač přizpůsobený hudební práci. Stojí přes 40 000, ale viděl jsem inzeráty za cca polovinu, dokonce i s kýženým softwarem. Máte s tímto někdo nějaké zkušenosti ?
Človeče, ja ti neviem, ale komplikuješ si život neuveriteľne... Za tie peniaze máš špičkové stage piano a máš vybavené. Možno si až príliš idealizuješ zvuk zo SW riešenia (simulácia, sample). Ja som si napríklad prednedávnom sťahoval trial verzie Pianoteq (VST simulácia) a Air Mini Grand (VST sample) ale na interný zvuk môjho piana, ktoré je jedno z najlacnejších na trhu, sa veľmi teda nechytali. Polož si otázku, čo chceš s tým SW/modulom robiť? K čomu to vlastne potrebuješ?
Jestli nevydali něco nového nedávno, tak Muse receptor je docela stará krabička. A byly problémy, že tam ani všechno nešlo nainstalovat - např. teď na jejich stránkách vidím jako kompatibilní od Synthogy jen Ivory, ne Ivory2 ... to je pak dost na nic.
Mimochodem, Roland FP-90 se špičkovou klaviaturou i zvukem stojí dle Heuréky jen 48 600. Tohle piano přitom má výborný modelovaný zvuk, následník V-piana/V-grand, dříve dostupný jen v HP 6xx řadě konzolových pián.
Nenapsal jsi, jestli sis vyzkoušel kvalitní modely digitálních pián - kromě Rolandu FP-90 má možná slušný zvuk i levnější Kawai ES-8 (zvuky několika různých pián), dražší Nord piano má několik uznávaných zvuků apod.).
Ještě jednou, nelze zaměňovat se zvuky v synťácích, takové zvuky nemají.
Mimochodem, Roland FP-90 se špičkovou klaviaturou i zvukem stojí dle Heuréky jen 48 600. Tohle piano přitom má výborný modelovaný zvuk, následník V-piana/V-grand, dříve dostupný jen v HP 6xx řadě konzolových pián.
Nenapsal jsi, jestli sis vyzkoušel kvalitní modely digitálních pián - kromě Rolandu FP-90 má možná slušný zvuk i levnější Kawai ES-8 (zvuky několika různých pián), dražší Nord piano má několik uznávaných zvuků apod.).
Ještě jednou, nelze zaměňovat se zvuky v synťácích, takové zvuky nemají.