Ahoj, vítej na fóru.
Intervaly a stupnice bych se na tvém míst neučil, z not si zahraješ i bez jejich znalosti.
Učebnice pro dospělé neznám, dcera začínala na Nové klavírní škole od Janžurové a Borové.
Nejvíce bych ale doporučil najít si učitele - třeba přes hudebka.cz. Nemusí být hodiny každý týden, pokud se dá jiná perioda s učitelem domluvit, ale je to opravdu velká pomoc. Abych tak řekl - naučit se mačkat správné klávesy v přibližně správný čas je jen část učení - a ten zbytek se člověk sám naučí, nebo někde vyčte, těžko.
Jak se načit na klavír bez učitele?
Pravidla fóra
Re: Jak se načit na klavír bez učitele?
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Jako někdo kdo se čtvrtým rokem učí na klavír sám ti můžu dát 2 typy, proti špatným návykům.
1) Pokud nemáš nikoho, kdo by ti poradil, jestli to hraješ špatně (moc rychle, moc silně, moc potichu, nebo nějakou část písničky hraješ mimo rytmus) použij funkci, kterou má snad každý digitální piano/klávesy - recording. Jednoduše si nahraj svojí hru a pak si to poslechni. Já takhle odbourávám chyby, které během hry prostě neslyším, ale při zpětném poslechu mě mlátí do uší. Pokud danou skladbu neznáš dobře a nedokážeš si to posoudit, porovnej to s nějakou nahrávkou na YouTube. Pokud máš akustickej nástroj, hru si nahraj alespoň na mobil, záznam nemusí znít pěkně/kvalitně.
2) Zkoukni videa na YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=tw05NjZoAcQ
https://www.youtube.com/watch?v=4NKY8VvqaaA
https://www.youtube.com/watch?v=ftXOEz2JBcQ
https://www.youtube.com/watch?v=d6sDR9twpQQ
Je to anglicky, což může být problém, ale pokud se chceš učit sám, rozhodně tomu těch cca 4x10 minut dej. Snaž se najít ty zmíněné chyby na sobě a mysli na to při hraní. Když už jsme u YouTube, prostě poslouchej a poslouchej. Já třeba nedodržuji perfektně metrum, jelikož mě nikdy nikdo nevedl k počítání, ačkoliv délky not teoreticky znám. A vždycky se naučím nějakou skladbu z not nazpaměť a přibližně a pak to opět přes nahrávání své hry porovnávám s nahrávkou nějakého profesionála a snažím se vypilovat rychlost, metrum a expresivitu - je to pro mě taková poslední fáze učení se dané skladby.
3) bonus tip: Nenech se odradit. Já jsem ve svých začátcích (první rok a půl) obdržel fakt hodně kritiky za svojí hru a bylo mi to líto. Pokud tě hudba baví, vykašli se na takové lidi. Teď jsem na tom s hraním a i s teorii (která není pro samotné hraní (a samouctví) moc důležitá, ale mě prostě zajímá a baví) líp než spousta těch znuděných ZUŠkařů, kteří se na začátku smáli a kritizovali.
Hodně trpělivosti, štěstí a naučených skladeb!
1) Pokud nemáš nikoho, kdo by ti poradil, jestli to hraješ špatně (moc rychle, moc silně, moc potichu, nebo nějakou část písničky hraješ mimo rytmus) použij funkci, kterou má snad každý digitální piano/klávesy - recording. Jednoduše si nahraj svojí hru a pak si to poslechni. Já takhle odbourávám chyby, které během hry prostě neslyším, ale při zpětném poslechu mě mlátí do uší. Pokud danou skladbu neznáš dobře a nedokážeš si to posoudit, porovnej to s nějakou nahrávkou na YouTube. Pokud máš akustickej nástroj, hru si nahraj alespoň na mobil, záznam nemusí znít pěkně/kvalitně.
2) Zkoukni videa na YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=tw05NjZoAcQ
https://www.youtube.com/watch?v=4NKY8VvqaaA
https://www.youtube.com/watch?v=ftXOEz2JBcQ
https://www.youtube.com/watch?v=d6sDR9twpQQ
Je to anglicky, což může být problém, ale pokud se chceš učit sám, rozhodně tomu těch cca 4x10 minut dej. Snaž se najít ty zmíněné chyby na sobě a mysli na to při hraní. Když už jsme u YouTube, prostě poslouchej a poslouchej. Já třeba nedodržuji perfektně metrum, jelikož mě nikdy nikdo nevedl k počítání, ačkoliv délky not teoreticky znám. A vždycky se naučím nějakou skladbu z not nazpaměť a přibližně a pak to opět přes nahrávání své hry porovnávám s nahrávkou nějakého profesionála a snažím se vypilovat rychlost, metrum a expresivitu - je to pro mě taková poslední fáze učení se dané skladby.
3) bonus tip: Nenech se odradit. Já jsem ve svých začátcích (první rok a půl) obdržel fakt hodně kritiky za svojí hru a bylo mi to líto. Pokud tě hudba baví, vykašli se na takové lidi. Teď jsem na tom s hraním a i s teorii (která není pro samotné hraní (a samouctví) moc důležitá, ale mě prostě zajímá a baví) líp než spousta těch znuděných ZUŠkařů, kteří se na začátku smáli a kritizovali.
Hodně trpělivosti, štěstí a naučených skladeb!
Všem začátečníkům na klavír srdečně doporučuju sehnat si noty na Let It Be a Imagine. Jsou to nádherný a jednoduchoučký písničky, který jsou hrozně vděčný, takže je můžete s úspěchem kdekoliv zahrát a to vás nakopne k dalšímu snažení. Tímto způsobem se naučil na klavír můj brácha a já svým způsobem taky.
A když už jsme u toho přehrávání zpívaných písní, doporučuji se s tím ze začátku nestresovat a akordy hrát s pedálem jen při změně - bude to znít hezky a už budeš konečně hrát "oběma rukama". Pak postupně zkoušet rozklady a pak hrát akordy do rytmu (třeba na první a třetí dobu, etc). Mně osobně rozklady šly už po půl roce, ale rytmus jsem začal pořádně vnímat až po cca 2 letech (a s hraním klasiky, která teď činní 90% toho co hraju jsem začal asi až po 2-3 letech).
-
fallcon967
- Nový uživatel
Hezky vecer,
Chci se take naucit hrat na piano, ale jakozto zacatecnik se chci zeptat nad typem prvniho nastroje (klavesy vs. digitalni piano). Aspektem je pro me take cena, jelikoz se mi hned nechce davat 12 000 za digitalni piano. Takze se spise priklanim ke klavesam. Na druhou stranu jsem cetl, ze kdyz se budu ucit na klavesach tak potom na pianu nebudu umet zahrat
Druhou veci je, ze bydlim v byte a tudiz by mel nastroj mit moznost pustit si zvuk do slichatek.
Dekuji za odpovedi a preji hezky den.
Chci se take naucit hrat na piano, ale jakozto zacatecnik se chci zeptat nad typem prvniho nastroje (klavesy vs. digitalni piano). Aspektem je pro me take cena, jelikoz se mi hned nechce davat 12 000 za digitalni piano. Takze se spise priklanim ke klavesam. Na druhou stranu jsem cetl, ze kdyz se budu ucit na klavesach tak potom na pianu nebudu umet zahrat
Druhou veci je, ze bydlim v byte a tudiz by mel nastroj mit moznost pustit si zvuk do slichatek.
Dekuji za odpovedi a preji hezky den.
Každé rozumné elektronické klávesy a každé digitální piáno má výstup na sluchátka. Je to taky vždy uvedeno ve specifikacích nástroje.
Klávesy jsou jiný hudební nástroj než piáno, hraje se jinou technikou. IMHO je nejlepší podívat se na hráče na Youtube, jaká hra se vám více líbí, a ten druh nástroje koupit. Piáno je možná dražší a zabírá více místa (mívají 88 kláves), ale pokud vás přitahuje piánová hra, klávesy IMHO dobrou náhradou nejsou.
Klávesy jsou jiný hudební nástroj než piáno, hraje se jinou technikou. IMHO je nejlepší podívat se na hráče na Youtube, jaká hra se vám více líbí, a ten druh nástroje koupit. Piáno je možná dražší a zabírá více místa (mívají 88 kláves), ale pokud vás přitahuje piánová hra, klávesy IMHO dobrou náhradou nejsou.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Přechod z měkkých kláves na klasický klavír je hodně těžký. Je to fakt velký rozdíl. Já pokud nehraju třeba rok na klavír a jen na klávesy, tak pak když k tomu sednu, trvá mi aspoň hodinu se do toho vůbec dostat. Pro začátečníka to bude docela hardcore.
Souhlasím. Mně to trvalo 2 měsíce, než jsem si na klavírní mechaniku (Yamaha Clavinova) navykl. Moje první reakce byla "Tyvole, to se mačká tak těžko/z těžká, že si o to snad zlámu prsty.". Teď už mi klaviatura vůbec těžká na zmáčknutí nepřijde a už jsem se tak nějak naučil dělat s tím škálu různých zvuků podle síly úderu. Furt jsem ale jenom pianista debílek (chcete-li samouk) a nechci říct, že jsem se s tím 100% pracovat naučil, ačkoliv sám si sebevědomě myslím, že už celkem ano. Celý ten přechod je skutečně velká věc, která obnáší učení se celkově nové techniky hraní a je nejlepší s tím začít co nejdřív.vasekh píše:Přechod z měkkých kláves na klasický klavír je hodně těžký. Je to fakt velký rozdíl. Já pokud nehraju třeba rok na klavír a jen na klávesy, tak pak když k tomu sednu, trvá mi aspoň hodinu se do toho vůbec dostat. Pro začátečníka to bude docela hardcore.