akustická kytara - ladění
Pravidla fóra
-
bassmurphy
- Nový uživatel
akustická kytara - ladění
zdravím všechny. Koupil sem akustiku yamaha. cena 8700,-. hraje krásně ale mám trochu problém s oktávama na struně bas. E a A. tam je to trošku vedle. D se to vůbec nějak lépe nastavit?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: akustická kytara - ladění oktáv
Vzhledem k tomu, že akustiky nemají kobylky s kameny jako elektrické kytary, nezbývá asi nic jiného než vyměnit kobylku či nultý pražec za kompenzované. Nebo vrátit kytaru a vybrat si takovou, která ladí.
Vem to od začátku - základ je dohmat! Pokud je příliš vysoký, oktáva se nadlaďuje. Takže nejdřív seřídit.bassmurphy píše:zdravím všechny. Koupil sem akustiku yamaha. cena 8700,-. hraje krásně ale mám trochu problém s oktávama na struně bas. E a A. tam je to trošku vedle. D se to vůbec nějak lépe nastavit?
Pokud to nepomůže a je nová, vyměnil bych ji. Pokud nejde vyměnit rak prohlédni sedlový pražec jestli je správně kompenzovaný, případně jestli je možnost ho po výměně vyrobit jinak, aby lépe ladil.
Dál se dá ještě profrézovat širší drážka směrem kam potřebuješ (případně úhlem jaký potřebuješ) - potom se použije širší sedlo.
Výměna kobylky je už náročnější, to bych u takhle levné kytary asi nedělal.
Pro jistotu ještě ověř ladičku flažoletem ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
-
bassmurphy
- Nový uživatel
nojo ale která ladí...
s mojí smůlou. když už mi sedí zvukově tak zase neladí a dohmat tam není vysoký. snížim ho o trošku ale nemyslím si ,že by to mohlo nějak extra pomoct
Možností je mnoho. Vyměnit struny za kvalitní a osvědčené a počkat, co udělají po týdnu hraní. Vyměnit nulák za kompenzovaný. Vyměnit vložku do kobyly za kompenzovanou. Uvážit, zda platba za výrobek neopravňuje zákazníka VŽDY a za všech okolností k požadavku výměny nástroje za jiný, bezvadný.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: akustická kytara - ladění oktáv
Před pár lety jsem koupil Takamine za 36 litrů, a neladily oktávy - byla blbě nalepená kobylka. S omluvou mi vrátili prachy a nashledanou.
I´m wheels... movin´wheels
Co je to trošku vedle? Cent, dva, dvacet? Nad tónem, pod tónem?bassmurphy píše:zdravím všechny. Koupil sem akustiku yamaha. cena 8700,-. hraje krásně ale mám trochu problém s oktávama na struně bas. E a A. tam je to trošku vedle. D se to vůbec nějak lépe nastavit?
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Ladění u nové kytary
Ahoj,
obracím se na vás, jako začátečník, s dotazem: Jak často ladíte kytaru?
Mám novou kytaru, cca tři týdny, BLOND DJO-610-BK. Staří strun neznám, ale od koupě jsem je neměnila. Stalo se mi, že když jsem v neděli naladila, tak jsem ve středu mohla ladit znovu, protože kytara byla úplně mimo. Pondělí, úterý jsem hrála oba dny, tak 20 minut (no, "hrála", pokoušela se o akordy).
Chci se zeptat, jestli je to normální, nebo jestli je problém v kytaře. Před koupí jsem ji kontrolovala podle rad tady na fóru, s prodavačem jsem ji zkoušela, porovnávala, i ladila přímo na prodejně. Je to levnější nástroj, je mi to jasný, a pokud je to holt jeho nevýhoda, smířím se s tím. Ale nerada bych měla doma pokaženou kytaru. Doufám, že pokud by byla vážná chyba, dala by se ještě vrátit.
Případně jestli třeba utáhnout mechaniku, vyměnit struny...?
Snad nebudu ukamenována, podobné téma jsem tady nenašla a moc by se mi hodila rada, i když to je možná pitomý dotaz. Předem díky za jakoukoliv pomoc
obracím se na vás, jako začátečník, s dotazem: Jak často ladíte kytaru?
Mám novou kytaru, cca tři týdny, BLOND DJO-610-BK. Staří strun neznám, ale od koupě jsem je neměnila. Stalo se mi, že když jsem v neděli naladila, tak jsem ve středu mohla ladit znovu, protože kytara byla úplně mimo. Pondělí, úterý jsem hrála oba dny, tak 20 minut (no, "hrála", pokoušela se o akordy).
Chci se zeptat, jestli je to normální, nebo jestli je problém v kytaře. Před koupí jsem ji kontrolovala podle rad tady na fóru, s prodavačem jsem ji zkoušela, porovnávala, i ladila přímo na prodejně. Je to levnější nástroj, je mi to jasný, a pokud je to holt jeho nevýhoda, smířím se s tím. Ale nerada bych měla doma pokaženou kytaru. Doufám, že pokud by byla vážná chyba, dala by se ještě vrátit.
Případně jestli třeba utáhnout mechaniku, vyměnit struny...?
Snad nebudu ukamenována, podobné téma jsem tady nenašla a moc by se mi hodila rada, i když to je možná pitomý dotaz. Předem díky za jakoukoliv pomoc
Re: akustická kytara - ladění
Ahoj, držení ladění má dost faktorů, jako co s kytarou děláš, v jakém prostředí ti leží (změny teplot, vlhkost), stáří strun (měla bys dát po nákupu nástroje automaticky nové), atd atd. Každopádně já dolaďuji průběžně několikrát během jednoho cvičení a nevidím nic divného na tom, že se kytara za tři dny rozladí. Jsem amatér, tak snad to někdo zkušenější potvrdí. Mimo dotaz doporučuji zvýšit čas strávený denně cvičením 
Harley Benton Fusion-II HSH, Cort m200, Mooer ge150, jbl flip 3, Lexicon alpha
Jestliže zůstáváš klidný, zatímco ostatní ztrácejí hlavu, je to neklamná známka, že jsi problém nepochopil
Jestliže zůstáváš klidný, zatímco ostatní ztrácejí hlavu, je to neklamná známka, že jsi problém nepochopil
Nové struny nedrží ladění protože se vytahují a usazují na mechanikách. Takže při prvních laděních je dobrý vždy trochu vytahat, doladit, vytahat, doladit dokud ladění alespoň trochu nedrží. Pokud jsou struny už usazeny vydrží ladění podle zatížení třeba i týden. Ale věř tomu že první týden po natažení nových strun budeš nejspíš dolaďovat denně. Ps struny bych hned neměnil škoda peněz zvlášť pro začátečníka. Ať tě to baví.
Zdravim,mohl by mi nekdo poradit/vysvetlit...chtel bych prejit na sedmu. Ted hraju na sestku lazenou do H. Jak ny se ladila ta sedma, jde to vubec?
Diky za odpovedi
Diky za odpovedi
- Disasterpiece
- Kontaktovat uživatele:
Ladilo by se to uplne stejne jako v pripade tveho prvniho dotazu zde elektricke-kytary/vse-o-7strunne-kytare ... ml#p718806
K dotazu na častost ladění (je sice starší, ale třeba se to někomu hodí). Když jsem si to přečetl, tak jsem se musel smát, pak mi ale došlo, že je to možná tak samozřejmá věc, že se o tom fakt nikde nepíše a začátečník je možná překvapen. Takže, kytara není piáno, které se dá v domácích podmínkách neladit klidně roky a pořád plus minus hraje, na druhou stranu, koncertní piána se ladí před každým koncertem. Kytara prostě ladění dlouhodobě nedrží. Stačí změna teploty, vlhkosti, čehokoli a ladění se rozhodí. Je úplně normální dolaďovat každých pár minut (pokud je člověk perfekcionista) nebo aspoň před každým hraním. Buďme rádi, že nehrajeme na harfu, tak se taky ladí před každým hraním a strun má 47
. Pokud máte slušnou kytaru ve stabilních podmínkách, tak samozřejmě není problém ji po měsíci vytáhnout z obalu a zjistit, že je naladěná, určitě to ale není pravidlo.
Co se týče výměny strun, tak profesionálové je často mění před každým koncertem. To si naše peněženka obvykle nemůže dovolit, takže pokud se na kytaru hraje (teď se bavíme o amatérovi, který si hraje doma, ne o někom, kdo hraje koncerty), tak bych struny měnil aspoň tak 4x do roka. Taky záleží na typu strun. Třeba Elixiry s nanopotahem vydrží výrazně dýl, protože se nezanáší špínou z ruky, cena tomu ale odpovídá. V domácím prostředí nenáročného amatéra vydrží klidně půl roku. Vyměňovat struny až v momentě kdy prasknou, tak to řada amatéru dělá, není dobrý nápad. Kytaře to sice neškodí, ale asi všichni chceme, aby nám to pěkně znělo a to ohrané struny prostě nikdy nebudou.
Co se týče "usazení" strun, tak kovové struny si sednou docela rychle. Klidně se dá natáhnout nová struna během koncertu a hrát dál (s nutností nějakého dolaďování mezi skladbami). Naproti tomu, nylonové struny se vytahují hodně a "slejzají" klidně ještě pár dnů.
A co se týče tvrdosti kovových strun, tak obecně platí, že tvrdší struny mají lepší zvuk, ale vyžadují větší energii k rozeznění. Na tvrdé struny se tedy hůř vybrnkává (hraje to potichu), ale při hře trsátkem zní líp. Tvrdé struny samozřejmě taky víc "bolí", takže pokud někdo ještě nemá dostatečné mozoly na levé ruce, je lepší začít s měkčími strunami. Pořád je lepší hrát potichu než nehrát vůbec
.
Co se týče výměny strun, tak profesionálové je často mění před každým koncertem. To si naše peněženka obvykle nemůže dovolit, takže pokud se na kytaru hraje (teď se bavíme o amatérovi, který si hraje doma, ne o někom, kdo hraje koncerty), tak bych struny měnil aspoň tak 4x do roka. Taky záleží na typu strun. Třeba Elixiry s nanopotahem vydrží výrazně dýl, protože se nezanáší špínou z ruky, cena tomu ale odpovídá. V domácím prostředí nenáročného amatéra vydrží klidně půl roku. Vyměňovat struny až v momentě kdy prasknou, tak to řada amatéru dělá, není dobrý nápad. Kytaře to sice neškodí, ale asi všichni chceme, aby nám to pěkně znělo a to ohrané struny prostě nikdy nebudou.
Co se týče "usazení" strun, tak kovové struny si sednou docela rychle. Klidně se dá natáhnout nová struna během koncertu a hrát dál (s nutností nějakého dolaďování mezi skladbami). Naproti tomu, nylonové struny se vytahují hodně a "slejzají" klidně ještě pár dnů.
A co se týče tvrdosti kovových strun, tak obecně platí, že tvrdší struny mají lepší zvuk, ale vyžadují větší energii k rozeznění. Na tvrdé struny se tedy hůř vybrnkává (hraje to potichu), ale při hře trsátkem zní líp. Tvrdé struny samozřejmě taky víc "bolí", takže pokud někdo ještě nemá dostatečné mozoly na levé ruce, je lepší začít s měkčími strunami. Pořád je lepší hrát potichu než nehrát vůbec
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz