Na koupi příručky není nic složitého, dle mě. Zaregistruješ se na stránkách https://epubli.publi.cz/
Vybereš si produkt, a pak Ti to nabídne platbu kartou, převodem atd.... Zaplatíš a pak budeš mít možnost si danou publikaci stáhnout nebo přímo číst. Jestli jsem to teda správně pochopil.
Po zaregistrování máš tento návod v demo verzi zdarma. To znamená že tam je prvních 15 stránek zdarma.
Ahoj,
v Cubase sa da track exportnúť s tzv. "Insert Tempo Definiton". Sú to nejaké metadáta pre tempo, ktoré možno po naimportovaní do nového alebo iného projektu nejak automaticky zosynchronizovať s metronomom/clickom? Ide mi o toto - robím s niekym skladbu na diaľku a teda potrebujeme tie tracky navzájom zosúladiť na časovej lajne. Ako na to presne a bez manuálnej práce?
Vďaka
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat. YouTube | Bandcamp | Spotify
Tuhle specialitu neznám. Ale dělá se to úplně jednoduše. Prostě musíte mít domluvený daný tempo pro celou skladbu. Nebo se samozřejmě dá posílat i soubor .cpr, ve kterém máš různá nastavení, vč. proměnlivého tempa (Tempo Track). Posílané soubory musí samozřejmě začínat všechny na dohodnutém začátku - 1. taktu, nebo na jakémkoli jiném, ale vždy po domluvě, abys věděl, kam track přichytit. Tohle mi přijde celkem přehledný.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
torste, jo, ale to je ta manuálna práca, ktorej sa chcem vyhnúť , ale asi to bude takto najistejšie... len ma zaujímalo, čo to vlastne je ten export s "tempo definiton" - som si myslel, že v tom je nejak intergrovaná možno aj informácia o pozícii na časovej osi atď, ktorú vie Cubase načítať. V návode je to popísané len veľmi stručne bez bližšie vysvetlenia.
EDIT: aha, tak návod k tomu až v plnej verzii Cubase
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat. YouTube | Bandcamp | Spotify
my jsme to dělali vždy takhle. všechny tracky exportovat od zvoleného počátku a každej si je pak musí při importu na ten počátek přichytit. moc práce?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Máš pravdu, v podstate ani nie, len som myslel, že sa to dá aj automaticky - bum a máš tam ten import presne tam, kde patrí... ale ako teraz čítam v návode, nebude to o nič ľahšie
Napadá mě ještě jedna možnost. Uložit jako backup project. Zabalit a přes nějakou úschovnu poslat. Vyexportuje se tam vše, včetně wavů, resp. co určíš před exportem.
Áno, ala ja som Cubase LE (Win) on je Cubase Pro (Mac), takže tam to bude na 99% s problémami, aj keď ten Mac to načítal, ale naopak - neviem, neviem... výskušame aj tak
Sám Steinberg uvádí kompatibilitu projektů Win - Mac. Vyšší verze si nižší otevře. Takže na 99,9% by tam zádrhel neměl být. Ale obráceně, pokud ti tam dá nějaké funkce, efekty z vyšší verze, tak při otvírání projektu ti naběhne hláška, že tvoje verze dané funkce nepodporuje, nemá. Tudíš neprovede.
Ahoj, mám v projekte "Instrument Track" s MIDI notami - dá sa to nejak exportnúť do importovateľného formátu v prípade použitia v novom "Instrument Tracku" v inom projekte? Export/Import MIDI mi nejak na tento účel nefachá.
Dik
Ano, dělám to tak jak píšeš. Dám si SOLO jen pro ten track a pak ve Files export MIDI. Myslím, že mi to šlape dobře.
Kua sedím pri jednom mixe už asi 3 mesiace a čím ďalej tým viac som otrávený... Ako je možné, že miestami sa objaví clipping aj napriek tomu, že pri "solo" v žiadnom tracku clipping nie je? Master v mixe mám na 0. Nižšie s gainom už nechcem ísť, lebo výsledne mi to už teraz príde dosť potichu oproti profi namixovaným veciam, ktoré používam ako referenciu - to je ďalšia vec, ktorú nechápem. DAW predsa ani v profi štúdiu nemôže pustiť vybudenie zvukovky viac ako v domácich podmienkach. Či to sa po exporte ešte nejak mastruje na vyššiu hlasitosť?
Ivan píše:Kua sedím pri jednom mixe už asi 3 mesiace a čím ďalej tým viac som otrávený... Ako je možné, že miestami sa objaví clipping aj napriek tomu, že pri "solo" v žiadnom tracku clipping nie je? Master v mixe mám na 0. Nižšie s gainom už nechcem ísť, lebo výsledne mi to už teraz príde dosť potichu oproti profi namixovaným veciam, ktoré používam ako referenciu - to je ďalšia vec, ktorú nechápem. DAW predsa ani v profi štúdiu nemôže pustiť vybudenie zvukovky viac ako v domácich podmienkach. Či to sa po exporte ešte nejak mastruje na vyššiu hlasitosť?
Ano. S výslednou hlasitostí mastering pohne hodně. Mix ti nesmí jí do clipu.
Ano. A to, že ti neclipuje sólo stopa neznamená, že nebude clipovat suma dvou a více takových stop. Jak píše kolega - na master šavli nesmí být clip, doporučuje se úroveň -3 dBFS max.
P.
Skype: studio_kappka home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Je jasný, že když 1 stopa neklipuje, tak když jich hraje víc a sčítaj se, tak klip vznikne. Diviš se?
Snažím se mít master šavli na 0,0 a stahovat spíš jednotlivé stopy. Někdy dávám master plugin přímo do insertu masteru, ale myslím, že je lepší vyexportovat wav jen mixovanej a masterovat zvlášť.
Ano, divím sa. Lebo ak individuálne stopy s max peakom cca -2dB neklipujú pri gaine 0dB, tak má človek za to, že boli nahraté optimálne bez prebudenia a že nebudú klipovať ani v sume. A predpokladal by som, že master do úrovne 0dB na to nebude mať vplyv. Ale však človek sa učí...
SUK, to je všetko v poriadku, ja nechcem popierať zákony "fyziky", ale je to v rozpore s inštrukciou nastavenia input gainu, napr. priamo z návodu v Cubase: " Adjust the level of your audio source so that the meters go reasonably high without reaching 0.0 dB." Radšej keby k tomu pripísali, že nejaký safe peak level je niekde okolo -3dB, tak by som sa tým riadil, ale vopred predsa nemôžem tušiť, aký bude synergický efekt všetkých stôp. Ale ak to rieši posun master šavle smerom dole, tak OK, len potom to bude treba dohnať masteringom a to je niečo, s čím si už asi neporadím.