Problémy se zvukem na 12 pražci

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
oximoxi

Problémy se zvukem na 12 pražci

Příspěvek od oximoxi »

Zdravím. Mám takový zvláštní problém. Týká se pouze struny E. Tak tedy, když zahraji ton na 12, 13 a 14 pražci struny E, z komba se ozve velice nepříjemný zvuk. Těžko se to popisuje. Zní to asi jako bych neuvěřitelně rychle točil s potenciometrem ovládajícím hlasitost. Je to takový klepavý zvuk. Pouze se zkreslením, když hraju clean, tak tento problém nemám. Vím jistě, že je to v kytaře. Zkoušel jsem hrát na kamarádův efekt, problém přetrvával, taky jsem zkoušel vyměnit kabely a jiné kombo. Pořád stejný klepavý zvuk. Víte co myslím? Co s tím mám dělat? :(
Flajtr

Re: Problémy se zvukem na 12 pražci

Příspěvek od Flajtr »

První věc, vyměň struny, to je základ, ikdyž tam třeba nemáš zrovna starý.
A řekni co je to za kytaru, akustická elektrická, v jakém stavu jsou pražce.
Pokud elektrická, zvedni kobylku, jestli akustická tak to raději nechci radit, nebyla by to jistá volba :)
Max. můžeš zkusit poklepnout pražec dolů jestli drnčí ( může i "klepat" ), další možnost zbrousit lehce pražec, pokud jsi to nedělal raději kytarář.

Edit: až teď mi došlo, že píšeš o kombu takže je jasný, že jde o elektrickou, sorry, nevšiml jsem si :oops: :wink:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Trochu přitáhnout výztuhu a nepatrně zvednout kobylku - pokud to nepomůže a začne to drnčet ještě uprostřed hmatníku, máš na pytel konec hmatníku a je potřeba nechat přebrousit pražce.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

To co popisuješ není drnčení o struny o pražec. Je to takový to tremolo, jakoby zázněje, ale dělá to struna sama o sobě. Děje se to když jsou starý nebo poškozený struny. Možná má na to vliv i seštělování kytary, hlavně oktáv. Na čistej zvuk to dělá taky jen to není tolik slyšet, zkreslení to zvýrazní.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

woro90-1 píše:Trochu přitáhnout výztuhu a nepatrně zvednout kobylku - pokud to nepomůže a začne to drnčet ještě uprostřed hmatníku, máš na pytel konec hmatníku a je potřeba nechat přebrousit pražce.
Woro, nekončí "funkčnost" výztuhy někde kolem 7 pražce ? :wink:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Flajtr píše:Woro, nekončí "funkčnost" výztuhy někde kolem 7 pražce ? :wink:
By ses divil, co ten kus železa umí :wink:

Pokud to není drnčení, může to být také příznak "stratitidy" - snímače moc vysoko. Nebo to může být rezonance pružin tremola, pokud máš tremolo. Ale hádal bych spíš tu stratitidu, ta se objevuje nejčastěji u struny E.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jestli to není choroba zvaná Stratitis, moc silné snímače moc blízko ke strunám. Tahem magnetu vytvoří na struně "uzel", který způsobí falešné harmonické. Se zkreslením to hezky vynikne.

E: Sorry woro, jsem opožděnej.
Naposledy upravil(a) kmensik dne 31.10.2010 13:56, celkem upraveno 2 x.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

woro90-1 píše:Pokud to není drnčení, může to být také příznak "stratitidy" - snímače moc vysoko.
kmensik píše:Jestli to není choroba zvaná Stratitis, moc silné snímače moc blízko ke strunám.
Čteš předchozí příspěvky? :lol: Jinak nejde ani tolik o uzel jako o nepravidlenost kmitání v různých módech, a tím způsobený vzájemný nesoulad vyšších harmonických. Prostě struna neladí sama se sebou. "Overtone stratitis" je až těžší forma, to je právě ten uzel.
invaderus

Krk

Příspěvek od invaderus »

Ahoj,
Přestal mi znít dvanácty pražec tlustým éčku...Seřídil jsem krk a pořá nic...Nevíte někdo čím by to mohlo být?Děkuji moc za rady :-)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pomohlo by, kdybys rozvedl, co to znamená "přestal mi znít" a "seřídil jsem krk". Jak přestal znít? Jak seřídil?
invaderus

Příspěvek od invaderus »

Zdravím,jasné.No když to éčko zahraju tak brutálně drnčí... Vím že to bývá většinou tím že dřevo pracuje tak jsem si hrál s krkem.Seřídil jsem ho tak, že jsem dal kapo na první pražec,zmáčkl poslední a na dvanáctým na tenkým E má být viditelný dohmat,klasika...Krk je malinko do spodního luku,tudíž si myslím že je seřízený správně...Na kobylce jsem to ještě zvedl,takže celkově je dohmat si myslím výš než se patřilo (dohmat chceme mít samozřejmě všichni co nejnižší :-))) a stejně to nepomohlo...Omlouvám se, tak snad jsem už byl konkrétnější :-)
911

Příspěvek od 911 »

Jak jsou staré struny? Co trochu přizvednout na kobylce,případně trochu srovnat pražce,příčin může být více,zaběhl bych za kytarářem,nebo za nějakým kytaristou,harcovníkem,budou hned vědět.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Na jedenáctém to taky trochu drnčí a na třináctém už ne? Vysoký 13. pražec, přebrousit.
José

Příspěvek od José »

Vzít pořádné pravítko (ideálně ocelové, žádný zkroucený plast ze školních lavic), položit na pražce podél jednotlivvých strun v oblasti, kde to drnčí. Krásně pak uvidíš jestli ti tam něco trčí..
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“