NEJLEPŠÍ OVERDRIVE

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
torst

Re: NEJLEPŠÍ OVERDRIVE

Příspěvek od torst »

Odjinud : Opravoval jsem kamarádův Marshall Drivemaster (už jsem ho v minulosti 1x nebo 2x měl). A vždy mi přišlo - kvalitní, ale normální Overdrive, s 3pasmovou korekcí. Tak jsem ho porovnal s mými krabicemi - a fakt ten DM vítězí, byť jsou to jen milimetry a v kapele by to asi zaniklo, tak takhle laboratorně - je to jasně slyšet. Japonskej OD-2 je bezva, ale nemá tu prokreslenost, drobnokresbu. Překvapivě muj novej kůň, Ibanez PL-5 s modifikací je hodně blízko (!). Ani DS-2 (s modifikací) není úplně mimo, ale je z nich nejhorší, nepopírám. A nečekaně mě (po těch letech !)zklamal můj věrný Behr. OD100. :-/ Není to ono, ale v kapele mi funguje dobře ...
A poslední dovětek : Na tranzistoráku ty rozdíly tolik nevyniknou, kdežto kopie JCM800 je nemilosrdná. Překvapení ?
Ve čtvrtek DM vracím ... :(
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

nevím kam to napsat - mám takový dotaz. dá se overdrive efektivně použít i v zapojení jako volume pedál na zesilovač?
aparát ohulit na max a hlasitost ovládat na krabičce? Viděl jsem nedávno jeden rig tour a borec takhle používal zkreslení - aparát na max (peklo!) a hlasitost jen na krabičce..
OD asi v tomto zapojení fungovat optimálně nebude, ale možná se mýlím?
jurator

Příspěvek od jurator »

Některé overdrivy umožňují to co píšeš = signál jimi v podstatě jen prochází bez slyšitelného zkreslení při staženém gainu.
torst

Příspěvek od torst »

kdysi jsem to takhle dělal, ale místo OD jsem měl stavěnou krabku s poťákem a switch přepínal volume/max. Použil bych spíš čistej booster. Ne OD.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

No, tak třeba Ibanezí Tube screamer (nebo jeho klon) by to zvládnout mohl, protože na nízký gain nekreslí a po vytažení volume apec slušně nakrmí. Ostatně proto taky vzniknul :)
Pro Torsta: U Behra je to TO800. A zvládne to, právě jsem to zkusil :) Mám ho v boardu :)
Jo, a ještě, Toste... V tvém podpisu se objevilo "Laney GC30". Těch u nás moc není.. Nemáš ho náhodou po mě? Od Daliho? Jestli jo, tak ho pozdravuj, je to krásnej mazlík.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Volume pedál spočívá v tom, že si můžu během hry plynule měnit hlasitost nohou. Mohl bys vysvětlit jak si toto představuješ dělat "efektivně"? Možná kdybys hrál naboso a točil poťákem prstama u nohy. Nebo mít u nohou bedňáka, který s tím bude kroutit... Jak to vlatně ten borec prováděl?

Tube screamer sice nekreslí, ale zvýrazňuje středy i při staženém gainu (nedělají to všechny OD), proto je pro zesílení na sóla lepší použít čistý booster.
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

Myslel jsem to tak, ze hlava vali plny kule a celkovou hlasitost vlastne ovlada na krabicce (distortion). Zajimalo by me, zda to ma nejaky vyznam takhle delat.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jestli hlava valí na plný kule, tak krabičkou před aparátem jsi schopný řídit akorát gain, ne volume.
noc33

Příspěvek od noc33 »

Hendrek píše:Jestli hlava valí na plný kule, tak krabičkou před aparátem jsi schopný řídit akorát gain, ne volume.
Zkus si na nějaké analogové krabičce volume stáhnout na nulu, veškerý signál je potom v krabičce sveden na zem a výsledek je ten, že ven z krabičky poleze jen "ticho", případně nějaký brum.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Já nemluvím o volume krabičky, ale o volume aparátu, resp. celkové hlasitosti zvuku. O tom, jak funguje volume na krabičce, samozřejmě vím.
Zkus si aparát vyhulit na maximum a točit s volume kytary. Docílíš efektu změny zkreslení aparátu, ne celkového volume.
Mé oblíbené video, co dělá s aparátem změna volume vstupního signálu:
noc33

Příspěvek od noc33 »

Hendrek píše:Já nemluvím o volume krabičky
však ne, ale když nejde ven z řetězce žádný signál, zesilovač nemá co zesilovat.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Víš, co jsem myslel, netřeba vypichovat extrémní nastavení, o které tu nejde.
Samozřejmě, že při volume na krabičce poblíž minima to nejen, že nebude kreslit, ale bude to i hlasitostně jinde.
Klíč k vyřešení problému je ve videu, co jsem postoval. Závisí na nastavení všech Gain/Volume knobů v řetězci.
A ze zadání vyplývá nastavení knobů na kombu (max), čili je jasně definován pracovní bod komba a z toho vyplývající reakce na vstupní signál.
Evzen_Lopatka

Příspěvek od Evzen_Lopatka »

MaveQ píše:Ahoj,
Uvažuji o koupi overdrivu, docela se mi líbí EHX Soul Food. Máte někdo s tímto overdrivem osobní zkušenost?
Prosím, neodkazujte mě na YouTube. Dík..
Ahoj, mám ho a je super. Samostatně jako lehké zkreslení je fajn, já ho ale používám na nakopnutí OD kanálu na kombu, který je sám o sobě docela zahuhlaný a mám občas problém v kapele vyniknout. Soul Food to celé pěkně rozjasní a pocitově jsem slyšet mnohem líp.
torst

Příspěvek od torst »

Kdysi jsem někde zachytil, že MXR Dist+ a DOD 250 overdrive preamp je vlastně totéž od různých výrobců. Blbost?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, tady jsou schemata:
DOD 250 OD.jpg
MXR Dist+.png
Názor si udělej sám :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
torst

Příspěvek od torst »

díky. můj skoro laickej pohled říká, že je to (skoro) totéž.
jastud

Příspěvek od jastud »

Symetrický vs. nesymetrický ořez diodama. Jinak je to opravdu totéž.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Staré DOD měly taky jen 2 diody křemíkové, zatímco MXR měly germaniové.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Way Huge Green Rhino ve slevě za 2,5 ... to je asi docela dobrý ne?
torst

Příspěvek od torst »

Tak jsem včera rozšířil sbírku o Boss SD-2 Dual. Je to rarita a líbí se mi to spojení 2 drivů. Udělal jsem porovnání těch "leadových" zvuků, viz foto. Jak jsem čekal - novější SD-2 je moc navoněnej, takovej ampsimulační, aparátovej. Na první poslech hezkej, kulatej, ale nemá tu hrubost, chroupavost, dist-fuzzovej "bzuk" ve středech, kterej se s apcem dobře pojí a prosazuje. Ty starší krabky jsou jadrnější, dokonce i PL-5. (DS-2 a PL-5 modifikovány). V oblasti slabšího, doprovodneho OD dávno vítězí letitý Behr. OD100 (!). Je správně středový, průrazný. SD-2 i Digitech jsou v tomhle moc medové, hodné. Ale třeba bych si zvyk.
Ono je to hodně věc zvyku. Mám po čase, co používám OD100 a DS-2, ty krabice v uchu a co hraje jinak mi najednou nesedí. Možná znáte ...
Přílohy
krabky.JPG
Naposledy upravil(a) torst dne 27.04.2017 6:39, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“