Ardour
Pravidla fóra
Ardour
Pokud znáte náký triky tipy ,nebo užitečný rady popřípadně hodnocění ohledně tohodle programu ,sem s nimi...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ardour
Nardar. Koupil jsem mini PC s Win 10 a jelikož na něm nefičí Cubase (slabý HW, uložiště jen na SD kartě), zkouším to s Ardour. Kdysi jsem jej zkoušel na Linuxu, ale to byl jen test, zda funguje čtyřstopé nahráváni s Lexicon Omega. Od té doby jsem na něj nešáh.
Nyní si to tedy zkouším na novém PC a narazil jsem na problém při exportu nahraného materiálu do wav souboru. Vše proběhne v pohodě až na to, že mi po spuštění wavky hraje jen levý kanál. Zkoušel jsem to několikrát s různě naroutovanými výstupy, ale nějak mi to zatím hlava nebere. Hlavně narozdíl od Cubase je Ardour pro mě zatím složitější co se týče pochopení routování vstupů a výstupů. Odhaduji, že tam by mohl být zakopaný pes. Tuší někdo, kde mám co nastavit, abych měl export stereo? Díky moc.
Edit: teď mě napadá, že se to vlastně chová správně. Mám nahrané dvě mono stopy, obě z levého kanálu zvukovky, takže se to asi smíchá opět do levé stopy master.
Teď jen, jak to přimět, aby se to smíchalo do obou výstupních kanálů. Tzn. pokud mám nahrány mono stopy, aby mi je to rozhodilo rovnoměrně do sterea.
Edit 2: výše zmíněný Edit je nesmysl, mono stopa má mono vstup, ale z ní je již stereo výstup, musí se akorát správně propojit se stereo sběrnicí (viz. níže).
Nyní si to tedy zkouším na novém PC a narazil jsem na problém při exportu nahraného materiálu do wav souboru. Vše proběhne v pohodě až na to, že mi po spuštění wavky hraje jen levý kanál. Zkoušel jsem to několikrát s různě naroutovanými výstupy, ale nějak mi to zatím hlava nebere. Hlavně narozdíl od Cubase je Ardour pro mě zatím složitější co se týče pochopení routování vstupů a výstupů. Odhaduji, že tam by mohl být zakopaný pes. Tuší někdo, kde mám co nastavit, abych měl export stereo? Díky moc.
Edit: teď mě napadá, že se to vlastně chová správně. Mám nahrané dvě mono stopy, obě z levého kanálu zvukovky, takže se to asi smíchá opět do levé stopy master.
Teď jen, jak to přimět, aby se to smíchalo do obou výstupních kanálů. Tzn. pokud mám nahrány mono stopy, aby mi je to rozhodilo rovnoměrně do sterea.
Edit 2: výše zmíněný Edit je nesmysl, mono stopa má mono vstup, ale z ní je již stereo výstup, musí se akorát správně propojit se stereo sběrnicí (viz. níže).
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Hmmmm....stejně jako v Cubase nebo i kdekoli jinde: MONO stopa není nikdy naroutována jen do jednoho kanálu, ale je na středu.
Takže zatím popisuješ chování, kdy nahráváš MONO signál do STEREO stopy.
P.
Takže zatím popisuješ chování, kdy nahráváš MONO signál do STEREO stopy.
P.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Mám ty stopy vytvořeny jako mono a také je slyším při monitoringu mono, tedy z obou sluchátek. Problem je až při exportu.
No, ono hlavně kdo je zvyklý na Cubase, tak Ardour je úplně jiná vesnice. V Cubase bych samozřejmě problém neměl, tam je to routování signálu celkem primitivní. Ne tak v Ardour. Asi si přečtu ten několikaset stránkový manuál, bude se to hodit.
No, ono hlavně kdo je zvyklý na Cubase, tak Ardour je úplně jiná vesnice. V Cubase bych samozřejmě problém neměl, tam je to routování signálu celkem primitivní. Ne tak v Ardour. Asi si přečtu ten několikaset stránkový manuál, bude se to hodit.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ahhaaaaaaaaa!!!!!
No tak potěš koště
P.
No tak potěš koště
P.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem na to přišel. Pomohly mi tyto stránky: http://brunoruviaro.github.io/ardour4-tutorial/tags/, konkrétně http://brunoruviaro.github.io/ardour4-t ... g-routing/.
Problém byl v divně pojmenovaných kanálech L a R, kdy v mé verzi Ardouru se to jmenuje "Zam" a "N" (WTF?). To by zmátlo asi každého
.
Jinak, Ardourem se teď budu asi zabývat častěji, dnes mi došla trpělivost s noťasem s Windowsy (XP
) a nainstaloval jsem Ubuntu. Takže co jsem uměl jednoduše v Cubase se budu znovu učit v Ardour.
Problém byl v divně pojmenovaných kanálech L a R, kdy v mé verzi Ardouru se to jmenuje "Zam" a "N" (WTF?). To by zmátlo asi každého
Jinak, Ardourem se teď budu asi zabývat častěji, dnes mi došla trpělivost s noťasem s Windowsy (XP
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Jako prvni vec, kterou udelej, ze si to prepni do anglictiny. Jestli neumis anglicky, bude to trosku tezsi, ale cestina by nemela byt u SW vubec legalni...Hendrek píše:"Zam" a "N" (WTF?).
Jinak na cokoliv ohledne Ardouru bych asi dokazal odpovedet, pouzivam to jako primarni DAW, takze klidne sazejte otazky
Hodně budem někde...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
J, ingliš bude asi jednodušší i vzhledem k různým tutoriálům na webu.
Včera jsem trochu testoval procesory (pluginy), brzy plánuji vyzkoušet klasické VST, které jsem používal v Cubase a na které jsem zvyklý. Vzhledem k tomu, že provozuji Ardour na Win10 by neměl být problém, jak jsem se dočetl, ale nechám se překvapit.
Dík, zdar.
Včera jsem trochu testoval procesory (pluginy), brzy plánuji vyzkoušet klasické VST, které jsem používal v Cubase a na které jsem zvyklý. Vzhledem k tomu, že provozuji Ardour na Win10 by neměl být problém, jak jsem se dočetl, ale nechám se překvapit.
Dík, zdar.