Tvrdší struny + tremolo / hybridní struny

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Kubi.M

Tvrdší struny + tremolo / hybridní struny

Příspěvek od Kubi.M »

Ahoj.Na svý kytaře mam od začátku devítky struny.Nejdřív to byly nějaký tovární noname.Teď jsem přešel na trochu lepší značku a zvuk opravdu ožil.Dost mě ale láká zkusit nějaký tvrdší struny.Měl bych v plánu koupit desítky a podladit o půltón.Na kytaře ale mam dvojzvratný tremolo a tak bych se chtěl zeptat,jestli by to nedělalo nějaký problémy.Když podladim současný devítky o ten půltón tak tremolo lehne na tělo kytary a navíc struny plandaj jak prádelní šňůry.Je nějaká šance,že podladěný desítky budou mít podobnej tah jako ty devítky ve standartním ladění ? Přijde mi,že zafixovat tremolo by nebyl až takovej problém,ale pokud možno,rád bych ho nechal pohyblivý.Ještě by mě docela zajímalo,jestli by to obnášelo nějaký větší seřízení kytary neby jestli by jen stačilo trochu přitáhnout výztuhu krku. A ještě by mě zajímal váš názor standartní desítky X hybridní sada. Díky
kytara: Cort G260 ; struny: Dean Markley kombo: Roland micro cube ; kabel: Planet Waves
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Tvrdší struny...

Příspěvek od Nero »

Pokud změníš tloušťku nebo ladění, je nutné tremolo přenastavit, jinak nebude pracovat správně. Někdy dokonce staší změnit výrobce strun a je nutno seřizovat (každé struny mají jiný tah). Ohledně výztuhy krku si myslím, že to není nezbytně nutné, to bys zjistil ael najisto až potom, co natáhneš nové struny.

Ohledně otázky standard vs hybrid... Co chceš slyšet? Každé má svoje plus a svoje mínus...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Kubi.M

Re: Tvrdší struny + tremolo / hybridní struny

Příspěvek od Kubi.M »

Takže Ty myslíš,že když nasadim desítky tak nebudu muset seřizovat krk ? To by bylo jedině dobře ;-) To seřízení krku by asi bylo stejně na dýl,ne ? Řekl bych,že asi chvíli potrvá,než krk začne "pracovat". Co se týče poštelování tremola,tak mě napadá snad jenom změna tahu pružin,který působí proti tahu strun.Ty dvě pružiny mam ukotvený na dvou samořezných šroubech,kterýma by to nejspíš mělo jít.Měl si na mysli tohle ? No a ty struny... Spíš by mě zajímalo,v čem spočívají výhody (popřípadě nevýhody) těch hybridních.Ale řekl bych,že tlustější basovky budou znamenat "hutnější" zvuk.Dalo by se říct,pro jakej styl hudby jsou ty hybridy vhodnější ?
kytara: Cort G260 ; struny: Dean Markley kombo: Roland micro cube ; kabel: Planet Waves
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

na drop se hybridy hodí... ale pokuzd de o styl, tak tam bych ani neřek, je to o zvyku... lidi, který nezvládaj bendovat na tvrdejch, ale líbí se jím víc zvuk tvrdejch strun...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Seřízení krku nebude nutně nutné :wink: Ale může se stát, že ti začnou drnče struny někde kolem 3 - 7 pražce a pak holt budeš muset štělovat. JInak ten krk pracuje poměrně rychle, o no se to nezdá.

Ohledně tremola - hledej tady na foru, bylo toho řečeno už hodně. To tremolo budeš muset přenastavit na 95%.

Hybridy komibujou výhody tvrdšího zvuku na basových strunách a zároveň dobré hratelnosti na strunách tenkých. Jak říká turbo - není to o stylu, ale spíš o způsobu tvé hry.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90

Příspěvek od woro90 »

Co se týče hybridů, ono se dá také dost nahnat sklonem snímačů, já mám jedenáctky a podle toho, jaký zvuk mě zrovna baví, si skloním snímače buď do basů nebo do výšek, možná by to zabralo i u tenčích strun. Nevím jak vy ostatní, ale já tahám tlusté E poměrně často, i když samozřejmě ne tak často jako dráty. Navíc pokud si člověk postupně zvykne na tvrdší struny, může hrát i na tenké, ale naopak to nejde, nemluvě o tom, že i na elektrice z tvrdších strun leze pevnější tón. Mně by hybridy například k ničemu nebyly, ale pokud někdo tuto "berličku" potřebuje, proč ne. Mně by na tom asi vadila nevyrovnanost tahu jednotlivých strun.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

woro90 píše:Co se týče hybridů, ono se dá také dost nahnat sklonem snímačů, já mám jedenáctky a podle toho, jaký zvuk mě zrovna baví, si skloním snímače buď do basů nebo do výšek, možná by to zabralo i u tenčích strun. Nevím jak vy ostatní, ale já tahám tlusté E poměrně často, i když samozřejmě ne tak často jako dráty. Navíc pokud si člověk postupně zvykne na tvrdší struny, může hrát i na tenké, ale naopak to nejde, nemluvě o tom, že i na elektrice z tvrdších strun leze pevnější tón. Mně by hybridy například k ničemu nebyly, ale pokud někdo tuto "berličku" potřebuje, proč ne. Mně by na tom asi vadila nevyrovnanost tahu jednotlivých strun.
No vidíš, a mě zrovna připadá hybridní sada (natahuju D' Adario 9/10, standartní ladění) mnohem vyrovnanější než 9 (na beglajty bláto) anebo 10 (na sóla na "stratovské" menzuře je to pro mě zbytečná dřina)
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

berlička to není, je to zvyk. Já hraju na 11ky laděný klasicky. A je to můj zvyk hrát proti velkýmu pnutí. Neříkám,ž e to ze mě dělá něco víc. a ani tot ak moc nedělám kvůli zvuku jako kvůli pocitu zehry - větší tlak do prstů a líp tu stronu cejtím pod pazourama.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Kubi.M

Příspěvek od Kubi.M »

Takže když koupim hybrifní desítky budou to vlastně desítky s basovýma jedenáctkama ? Jestli jo,tak by mě zajímalo,jestli by jste z přechodu z devítek doporučili píš ty hybridy nebo normální desítky.Přeci jen,místo devítek tam mít najednou část jedenáctek.To brsty dostali asi zabrat :-)
woro90

Příspěvek od woro90 »

turbo_MaCk píše:berlička to není, je to zvyk. Já hraju na 11ky laděný klasicky. A je to můj zvyk hrát proti velkýmu pnutí. Neříkám,ž e to ze mě dělá něco víc. a ani tot ak moc nedělám kvůli zvuku jako kvůli pocitu zehry - větší tlak do prstů a líp tu stronu cejtím pod pazourama.
Tou berličkou jsem myslel právě opačnou věc - hybridy umožňující mít tvrdé spodky ( :D ) a plandavé vršky, také používám jedenáctky, ono jde o to, že u normální sady se všechny struny chovají víceméně stejně, takže můžeš tahat každou stejně snadno nebo těžko, u hybridů tím hůř čím tlustší je. A třeba ty typicky metalové tahané flažolety kolem 5. pražce tlustého E pak moc nejdou. Navíc práce trsátkem je pak nerovnoměrná a vůbec mi to přijde fuj. Ale nikomu to neberu, jen zdůvodňuji, proč na ně nemůžu hrát.

Co se týče toho tlaku do prstů - používám je ze stejného důvodu, na akustice mám dvanáctky kvůli zvuku a na elektrice bych pak s těmi mozoly ty struny pomalu necítil, navíc by mi uhýbaly před prsty při prstolamových akordech a navíc mě nebaví tahat strunu ven z hmatníku kvůli půltónu. Teď hraju na půjčeného strata s devítkami (můj má trochu problém a nechce se mi to teď opravovat) a když jsem ho vezl od kamaráda domů a ve vlaku jsem si na to chtěl zahrát, čuměl jsem jako puk kam až tu strunu musím táhnout... A další výhodou je lepší zvuk díky tomu, že je struna mohutnější a lépe budí snímače. Ovšem uznávám, že s devítkami hraju nepatrně rychleji, protože jim stačí jen lehký dotek.
Kubi.M píše:Takže když koupim hybrifní desítky budou to vlastně desítky s basovýma jedenáctkama ? Jestli jo,tak by mě zajímalo,jestli by jste z přechodu z devítek doporučili píš ty hybridy nebo normální desítky.Přeci jen,místo devítek tam mít najednou část jedenáctek.To brsty dostali asi zabrat :-)
Je to tak. Já jsem asi proti hybridům zaujatý, ale viděl bych to spíš na normální desítky. I když, na druhou stranu, na basových strunách nedostávají prsty tolik zabrat, pokud netaháš. Přece jen se ten tlak rozloží do větší plochy, ovšem síla nutná k přimáčknutí zůstává stejná. Každopádně mezi devítkami a desítkami nevidím nutnost nějakého zvykání si - tak slabé prsty snad nikdo nemá, aby mu to dělalo problémy. Jen se ti možná (snad) vytvoří mozoly, což u devítek nepředpokládám. Zvlášť jestli budeš hodně tahat. Pokud ale nemáš v úmyslu tahat basové struny, kup hybridy, ať tam nemáš takové bláto. Ono to lépe zní, lépe se na to hraje poslepu a zvykneš si na to rychleji než bys čekal.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

nechsi ty struny vyměnit v hudebnínách.mě to dělaj v music city na počkání :-)
tremolo se musí přenastavit (resp. pružiny) pokud měníš tloušťku strun
Už nehraju, pouze poslouchám ...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Rainmaker píše:nechsi ty struny vyměnit v hudebnínách.mě to dělaj v music city na počkání :-)
tremolo se musí přenastavit (resp. pružiny) pokud měníš tloušťku strun
Nechci rýpat, ale jsou věci, které by kytarista se svou kytarou měl umět sám. Výměna strun a dodatečné seřízení tam patří.

PetrPeter 1975 - 2008
Ales2017

Příspěvek od Ales2017 »

Čau,
chtěl bych poprosit o radu. Koupil jsem si devítky struny a chystal se je nasadit, ale v nějakém českém videu o nastavení dohmatu ten člověk říkal, že není dobré devítky používat, kvůli kytaře. Mám je tedy použít? Na kytaře mám zatím struny, které tam byly od výrobce.

https://www.youtube.com/watch?v=8f21mqcAOnk

Díky.
DoktorZ

Příspěvek od DoktorZ »

Na kytaře máš od výroby pravděpodobně devítky, maximálně desítky. V Prvním případě bude tah nových strun totožný a krk si ani nevšimne že se něco změnilo, dohmat i oktavy zustanou stejné. V druhém případě (tj. pokud jsou tam z výroby struny 10) tah strun mírně poklesne (cca 10%) a výztuha krku způsobí větší narovnání. Výsledkem bude nižší dohmat a možná i drnčení strun o pár pražců. Ty budeš muset prenastavit kameny na kobylce tak aby ladily oktávy a pokud se dostavi drnčení bude potřeba i povolit výztuhu krku, na to ti bude stačit imbusový klíč a trocha citu.
V žádném případě ale nedojde k poškození kytary. Tedy za předpokladu ze ti po čas natahování strun nespadne nebo nestrhneš závit na výztuži krku - pokud nejsi Hulk nemáš se čeho bát, takže do toho.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“