Rozdíl mezi keyboardem a stage pianem
Pravidla fóra
Rozdíl mezi keyboardem a stage pianem
Ahoj,
plánuji koupi nového keyboardu, hraji v funk-jazzové kapele a mám i vlastní tvůrčí nápady. Zajímá mě, jaký je rozdíl mezi klasickým keyboardem a například stage pianem nebo workstation, nevím totiž jestli bych druhé dva zmíněné využil. Můj cíl je mít co nejkvalitnější zvuk, široký výběr a možnost si se zvuky hrát a přetvářet je. Naopak bych klidně oželel různé automatické doprovody, výukové programy a předehrané skladby. Ocením Vaše tipy a připomínky.
plánuji koupi nového keyboardu, hraji v funk-jazzové kapele a mám i vlastní tvůrčí nápady. Zajímá mě, jaký je rozdíl mezi klasickým keyboardem a například stage pianem nebo workstation, nevím totiž jestli bych druhé dva zmíněné využil. Můj cíl je mít co nejkvalitnější zvuk, široký výběr a možnost si se zvuky hrát a přetvářet je. Naopak bych klidně oželel různé automatické doprovody, výukové programy a předehrané skladby. Ocením Vaše tipy a připomínky.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rozdíl mezi keyboardem a stage pianem
Obvykle se keyboardem označují tzv. "samohrajky", neboli klávesy s doprovody a případně dalšími věcmi (podsvícení kláves, výuka apod.). Stage piano je zařízení s obvykle lepší klaviaturou a obsahující čistě zvuky nástrojů (povětšinou - logicky - výběr z akustických a elektrických pian, varhan, hammond apod. zvuků). Workstation je něco podobného, ale obvykle obsahuje zvuků více a nadto má vestavěný sekvencer, takže v zásadě lze na nástroji vytvořit celou skladbu i s podklady.
Ber to jako popis v kostce - nepostihuje všechny rozdíly.
P.
Ber to jako popis v kostce - nepostihuje všechny rozdíly.
P.
Nejlepsi by bylo sehnat nejaky hybrid, co ma klavirovy uhoz, plny rozsah, syntetizator, sekvencer, rozsahlou banku zvuku i doprovodu. Neco takoveho jsem hledal a nenasel, nakonec me presvedcil Kawai Es7 - stage piano, ktere ma ale v ramci moznosti velmi slusnou vybavu i nenasilne doprovody, lze s nimi predevsim vyuzivat plny rozsah klaviatury a harmonii detekuje z obou rukou naraz -pro jazzovou produkci myslim velmi dobre. Na samohrajku hrat jazz....asi neee, nebo v nouzi nejvyssi, uz jen kvuli rozsahu.
Naopak, jestli chces vytvaret vlastni zvuky, pak potrebujes syntetizer.
Je to vzdy dilema a clovek vetsinou ani sam dopredu nevi, co vsechno bude a nebude chtit/potrebovat.
Naopak, jestli chces vytvaret vlastni zvuky, pak potrebujes syntetizer.
Je to vzdy dilema a clovek vetsinou ani sam dopredu nevi, co vsechno bude a nebude chtit/potrebovat.
Ladění a opravy pian
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
Základní rozdíl mezi keyboardem a stage pianem je v mechanice klaviatury.
Keyboardy mívají klapky na pružinkách, jejich stisknutí je lehké a odpor stisknutí mírě roste s hloubkou stisku (natažením pružinky), ale stisk je stále lehký.
Stage piana mají vyváženou kladívkovou klavírní mechaniku (na rozdíl od klavíru ale stále produkují zvuk elektronicky, na základě snímačů na klapkách, stejně jako keyboardy). Stisk klávesy kladívkové mechaniky je na počátku těžký, je potřeba do ní uhodit, ale jak klapka získá setrvačnost, tak už potom není potřeba vyvíjet takovou sílu.
Hrát na kladívkovou mechaniku je těžší, ale citlivěji se s ní dá ovládat dynamika (hlasitost jednotlivých tónú) hry. Pro zvuk klavíru je vhodnější kladívková mechanika, protože lépe simuluje hru na klavír a hra zní věrohodněji. Pro zvuk jiných nástrojů ale bývá vhodnější keyboardová mechanika, protože je lehčí a rychlejší.
Keyboardy jsou určeny hlavně pro živé hraní, workstationy jsou určeny spíš do studia pro komponování hudby. Jsou vybaveny vícestopými sequencery, umožňují editovat záznam a podobně. Ale dnes se rozdíl mezi nimi stírá, takový keyboard Pa600 má rovněž sequencer a možnost úpravy skladeb, zvuků a podobně přímo v klávesách a naopak i na pódiích se objevují workstationy.
Co se týče zvuků, možná by tě měla nejvíc zajímat další kategorie, která se specializuje právě na zvuky, a to syntezátory. Ale záleží jak moc a jaké zvuky chceš upravovat. Už ve zmíněném Pa600 je možnost úpravy zvuku velmi bohatá, dá se jim nastavovat desítky až stovky parametrů na spoustě obrazovek a tváří se to složitě jako atomová elektrárna.
Keyboardy mívají klapky na pružinkách, jejich stisknutí je lehké a odpor stisknutí mírě roste s hloubkou stisku (natažením pružinky), ale stisk je stále lehký.
Stage piana mají vyváženou kladívkovou klavírní mechaniku (na rozdíl od klavíru ale stále produkují zvuk elektronicky, na základě snímačů na klapkách, stejně jako keyboardy). Stisk klávesy kladívkové mechaniky je na počátku těžký, je potřeba do ní uhodit, ale jak klapka získá setrvačnost, tak už potom není potřeba vyvíjet takovou sílu.
Hrát na kladívkovou mechaniku je těžší, ale citlivěji se s ní dá ovládat dynamika (hlasitost jednotlivých tónú) hry. Pro zvuk klavíru je vhodnější kladívková mechanika, protože lépe simuluje hru na klavír a hra zní věrohodněji. Pro zvuk jiných nástrojů ale bývá vhodnější keyboardová mechanika, protože je lehčí a rychlejší.
Keyboardy jsou určeny hlavně pro živé hraní, workstationy jsou určeny spíš do studia pro komponování hudby. Jsou vybaveny vícestopými sequencery, umožňují editovat záznam a podobně. Ale dnes se rozdíl mezi nimi stírá, takový keyboard Pa600 má rovněž sequencer a možnost úpravy skladeb, zvuků a podobně přímo v klávesách a naopak i na pódiích se objevují workstationy.
Co se týče zvuků, možná by tě měla nejvíc zajímat další kategorie, která se specializuje právě na zvuky, a to syntezátory. Ale záleží jak moc a jaké zvuky chceš upravovat. Už ve zmíněném Pa600 je možnost úpravy zvuku velmi bohatá, dá se jim nastavovat desítky až stovky parametrů na spoustě obrazovek a tváří se to složitě jako atomová elektrárna.
Naposledy upravil(a) Petr13 dne 28.03.2017 4:31, celkem upraveno 2 x.
Od stage piana bych prostě
- čekal kladívkovou mechaniku, aspoň 88 kláves a vymazlený zvuk klavíru, případně dalších klávesových nástrojů.
- nečekal hlubokou edistaci zvuků, širokou paletu nástrojů, kontrolery
Ale to je jen debata o pojmech, nástrojů je hromada a každý si vybere, pokud ví, co chce.
- čekal kladívkovou mechaniku, aspoň 88 kláves a vymazlený zvuk klavíru, případně dalších klávesových nástrojů.
- nečekal hlubokou edistaci zvuků, širokou paletu nástrojů, kontrolery
Ale to je jen debata o pojmech, nástrojů je hromada a každý si vybere, pokud ví, co chce.
Jo, od čistého asi ne, ale protože se rozdíly mezi nástroji stírají, tak tu jsou věci jako Casio Privia PX-5S, které kromě solidní kladívkové mechaniky a dobrého klavírního zvuku mají hlubokou editaci zvuků (treba speciální šestivrstvý hex režim), spoustu nástrojů a řadu kontrolerů (mj. 4 otočné a 6 tahových programovatelných potenciometrů) pro úpravu zvuku v reálném čase. Tedy vlastně stage piano okořeněné syntezátorem, to celé v uzpůsobení pro veřejné vystoupení (banka pro 100 komplexních nastavení, bez vlastního audio systému).vasekh píše:Od stage piana bych prostě ... nečekal hlubokou edistaci zvuků, širokou paletu nástrojů, kontrolery
Takže věci jako keyboard, stage piano, workstation, syntezátor jsou dnes imho spíše ideová zakotvení a reálné nástroje jsou jejich různě vyvážená směs. A jako hlavní a zásadní dělící rovinu mezi EKN bych viděl provedení mechaniky, keyboardová nebo kladívková.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já bych to rozdělení přeci jen hned tak neshazoval pod stůl. Ty nástroje, které se prolínají napříč kategoriemi a nevěděl bys, kam je zařadit jsou IMHO menšinovým segmentem trhu a většina je bez problémů zařaditelná do škatulky. Stage piano, konzolové dig. piano, klávesy, workstation... každá kategorie má své charakteristické poznávací znaky a musí primárně naplňovat kritéria daná pro tu kterou kategorii. Kdyby to bylo jinak, zákazník by byl zmaten.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak. Stejně, jako "masterkeyboard" není jako terminus-technicus správně pro každý verk s 88 klapkama 
P.
P.
No však, zákazníci jsou zmatení až až a nejen hudební laici, ale mnohdy i zkušení hudebníci, kteří se o tento segment teprve začínají zajímat. Odtud pramení časté a léta opakované dotazy, jaký je rozdíl mezi keyboardem, digi pianem a dalšími EKN a co vlastně zvolit. A situaci neulehčuje, že situace se na trhu mění a co platilo před deseti lety je už dneska trochu jinak. To ideové rozdělení je samozřejmě důležité, ale jednotlivé kategorie se imho v reálných nástrojích 'geneticky' čím dál víc navzájem obohacují a prolínají.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Důležité je v prvé řadě vědět, na co chci nástroj použít, co od toho čekám, že to má umět. Tedy nasměrovat se na určitou kategorii klávesových nástrojů a následně vyhledat vhodný nástroj dle požadovaných sekundárních kritérií (tzn. všechny podružné funkce a vlastnosti, které už nejsou stěžejní). Pokud nejsem schopen si sám zodpovědět již první bod a sám se neorientuji, je spoustu způsobů, jak si nechat poradit (fórum, hudebniny, atd.) a nechat se navést.
Přesně tak. A typický tazatel v tom má naprosté jasno, chce to na hraní a očekává, že to bude hrát a pokud možno to nebude moc drahé. Akorát je zaskočen tím, že v eshopu je těch nástrojů nějak moc a jsou rozděleny do nějakých kategorií jako keyboard, stage piano nebo masterkeyboard, které na obrázku vypadá prakticky stejně a podle popisků často taky, popřípadě jsou vytušené rozdíly nesrozumitelné, ale on by chtěl něco, co umí tak nějak všechno, protože co kdyby.
Mě se na to, co pořídit a kolik by to stálo, ptá relativně dost lidí, hlavně maminek, protože se pohybuji mezi hudebně pozitivně orientovanými rodiči malých dětí, kteří zvažují dát své potomky na hraní na hudební nástroj (nějaký, často hodně mlhavé přání) a sondují u mě, co by to případně obnášelo. A mě se velmi osvědčilo začít vysvětlením jaký je rozdíl mezi keyboardovou a klavírní mechanikou, jaké mají výhody a nevýhody a teprve potom jít do detailů v jedné z těchto sfér o kterou je větší zájem. Myslím si, že je to rozdíl zásadnější, než jestli má nástroj třeba sequencer nebo realtime úpravu zvuků. Hned to dělit na N různých skupin se mi neosvědčilo, tazatel se v nich po chvíli ztrácí, protože na jejich rozlišení už potřebuje spoustu detailnějších informací, které si moc neumí ani představit (jak úprava zvuku, jako hlasitost?) a neudrží je všechny v paměti. Je pak zmatený a odchází s chaosem v mysli. V lepším případě za někým, kdo mu to vysvětlí jednodušeji, v horším případě s pocitem, že je to příliš složité a bude lepší se orientovat na jiné hudební nástroje.
Mě se na to, co pořídit a kolik by to stálo, ptá relativně dost lidí, hlavně maminek, protože se pohybuji mezi hudebně pozitivně orientovanými rodiči malých dětí, kteří zvažují dát své potomky na hraní na hudební nástroj (nějaký, často hodně mlhavé přání) a sondují u mě, co by to případně obnášelo. A mě se velmi osvědčilo začít vysvětlením jaký je rozdíl mezi keyboardovou a klavírní mechanikou, jaké mají výhody a nevýhody a teprve potom jít do detailů v jedné z těchto sfér o kterou je větší zájem. Myslím si, že je to rozdíl zásadnější, než jestli má nástroj třeba sequencer nebo realtime úpravu zvuků. Hned to dělit na N různých skupin se mi neosvědčilo, tazatel se v nich po chvíli ztrácí, protože na jejich rozlišení už potřebuje spoustu detailnějších informací, které si moc neumí ani představit (jak úprava zvuku, jako hlasitost?) a neudrží je všechny v paměti. Je pak zmatený a odchází s chaosem v mysli. V lepším případě za někým, kdo mu to vysvětlí jednodušeji, v horším případě s pocitem, že je to příliš složité a bude lepší se orientovat na jiné hudební nástroje.
Naposledy upravil(a) Petr13 dne 28.03.2017 10:22, celkem upraveno 1 x.
Ano, stručnost a věcnost není špatná věc.