Slušný kombo do 10k

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
torst

Re: Slušný kombo do 10k

Příspěvek od torst »

Kouk jsem na bazar jak vypadá Laney cub 12 a co stojí. A pak i do E-shopu, na parametry a td. Bazar je na nákup samozřejmě bezva.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
MIran

Příspěvek od MIran »

RiffmanCZ píše:Nechal jsem si to trochu projít hlavou a už to mám. Laney cub 12.
1.Údajně to má výbornej zvuk
2.Je to docla levný
3.15 W na doma stačí, a na hraní by se na to dal mikrofon, a je po ptákách.
Viděl jsem ho na bazaru za 5k.
Za ty peníze je to super .... Jenom poznámka :

Na doma je i ten 1W dost ( zaplaťpánbu za něj že je tam ) :-)
Na hraní 15W ok....stejně se většinou přizvučuje
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Mám doma kopii Marshalla 1974x (18W potvora - v konci dvě EL84 v AB třídě). A díky pár vylepšením (PPIMV a do budoucna i snížení napětí koncových lamp), se lze dostat i na panelákovou (resp. kolejní) hlasitost a v pohodě cvičit bez rušení okolí.

Jinak, ze zkušeností bych řekl že těch 15 - 20 W je takový optimum do zkušebny i na koncerty, případně i na to cvičení. Zkušebna s bicíma je v pohodě i na čistý zvuky, menší kluby taky nedělaj problém. U větších stage bývá stejně nějakej zvukař, kterej si to sejme mikrofonem a díky výkonu není problém zesilovač natočit bokem (do kapely) a udělat si "odposlech" pro sebe. Ono ta hlasitost není taková, aby to spoluhráče nějak výrazně rušilo. Naopak, pokud hraješ doprovodku, budou rádi, že tě uslyší, aniž by ses jim musel přimíchávat do odposlechu.
torst

Příspěvek od torst »

Mě na tom fascinuje ta současná tragedie : Aby zesilovač pokud možno nezesiloval, ale zeslaboval. ještě že se toho Hendrix nedožil ...
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Já bych řekl, že to s tím hraním v dřevních dobách - všechny čudly doprava na 100 W lampáči - zas nebude tak horké. Hendrixův zvuk měl poměrně dost velký headroom, přestože hrál na sss strata, nemohl jet naplno, taky měl prý celou dobu zapnutý Fuzz Face (v období, kdy ho používal) a stahoval volume na kytaře. Navíc mezi 50 W a 100 W Marshallem už moc rozdíly v maximální hlasitosti nejsou, jde spíš o ten headroom pro čistý zvuk.
Nedokážu si představit, jak by hráli naplno např. na malých pódiích, v klubech, PA i odposlechové systémy byly tenkrát mnohem slabší, byť tehdejší poctivě udaný výkon se s dnešním asi nedá srovnávat. Ale museli se přece nějak slyšet na pódiu, a jak by řešili zpětnou vazbu mikrofonů, kdyby to na pódiu bylo takové peklo? A co třeba Ted Nugent a jeho hraní na lubovku Gibson Byrdland?
myslím, že bylo daleko míň pokojíčkových hráčů, kteří by řešili na doma zvuk vyrovnající se pódiovému.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Problém je hlavně ve dvou věcech:

1. 15-20W (klasicky 2xEL84 nebo 2x6V6) nikdy nepřenese zvuk tak mohutně jako výkonější zesilovače. Vždy to bude hrát oproti 30-100W aparátu tak trochu "tence". Troufám si to tvrdit, protože jsem 15-20W zesilovačů vlastnil opravdu hodně, včetně těch dražších, které stály třeba i tolik co 100W handwired plexi od Marshalla... Existuje pár vyjímek, které sice mají nízký výkon, ale ten zvuk je fajn - třeba Vox AC15 nebo Fender Deluxe Reverb a Tweed Deluxe, při srovnání s většími "sourozenci" ale zní taky tak trochu tence.

Největší tragédie je ale snaha dostávat třeba plexi Marshall sound z těch různých 15-20W mrvítek s dvěma EL84 v konci. To samé si myslím třeba o Orange aparátech - ty EL84 v nich prostě nefungují tak, jako třeba EL34. Nemocí jsou pak různé verze Soldano, Peavey 5150 apod. "velkých" aparátů v EL84 provedení...

Přitom rozdíl v hlasitosti je mezi 15W aparátem s 2x EL84 a 30W aparátem s 2x EL34 zanedbatelný. Jde jedině o to, že se nás výrobci těchto mini-rádoby-napodobenin snaží podvědomě nacpat něco, co je podle nich "bedroom friendly", ale ve skutečnosti jde jen o to, že jsou tyto zesíky o mnoho levnější pro výrobu. Taky jim samozřejmě "pomáhá" ten současný "trend". Trafa pro ty EL84 totiž vyjdou tak na polovinu toho, co ta pro EL34/6L6. Navíc je tam další úspora v elektronkách samotných - EL84 stojí opět polovinu. Stačí se podívat na to, s čím přišel teď Orange. Před pár lety "zarazil" kombo Rocker 30 - 112 s Celestion Vintage 30, 2xEL34, vyrobeno v UK. Teď přišel s Rocker 15 - 110 s jejich levnou firemní desítkou, 2xEl84, vyrobeno v Číně. Cena toho nového kombíčka je úplně stejná jako toho většího staršího bráchy, který se jim už ale asi "nevyplatil" sekat, tak si dali na pár let pohov a přišli s tímto. (PS: pokupte z bazarů ty Rockery 30, které se tam válí za 13-15 tisíc. Lepší aparát teď v obchodě do 30 tisíc nekoupíte ani náhodou...).

2. Hlasitost, při které se vystupuje. Ano, teď jsme se opravdu dostali k té největší tragikomedii. Dnes je pomalu problém vytavit na podiu 5W lampu. Kde jsme se to dostali??? Jakési propojení kytary a bedny vznikne jen díky hlasitosti - pak kytara krásně funguje s aparátem a celé to "žije". S 15W 112 kombem se mi tohle nikdy podařilo "zprovoznit" jen doma, ve větších prostorách už to nefunguje. Ono je ale celkem zbytečné se o nějaké zprovoznění snažit, protože by vás při téhle hlasitosti z toho podia stejně sundal pořadatel...

A tak se dostáváme do jakéhosi smutného kruhu, kdy nás nutí hrát potichu na slabé předražené hůř a hůř vyráběné aparáty, které se sekají za pár korun, ale prodávají draze (teď není řeč zrovna o tom Laney Cub12). Je vtipné, že dřív to mohlo fungovat a všichni tak nějak přežili ve zdraví a snad si to i užili. Neříkám, že by všichni mlátili od rána do večera do 100W hlav přes 412 bednu, ale nějaký rozumný kompromis by fungovat mohl...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Heleď, měl jsem čest zahrát si na tři aparáty s EL84 v konci.

1. Homemade 5W aparátek, dva kanály (jeden alá AC15, druhej alá plexi). Z charakteru byl cítit Vox AC15 (na oba kanály). Nehrálo to špatně, ale ten charakter mi moc nesedl.

2. Vox AC15... to zepojení má prostě svůj zvuk. Hrál jsem na to pár koncertů, poměr zkreslení - hlasitost lze v pohodě ukočírovat tak, aby sám ozvučil menší kluby, ve větších klubech se snímal mikrofonem. Nikdy mi zvukař ani kapela neřekla, ať si to ztlumím.

3. Homemade Wattkins Dominator - 18W Marshall. Provedl jsem tam pár vylepšní oproti původnímu zapojení. Ten aparát hraje přesně tak, jak jsem to chtěl. Po týhle konstrukci jsem šáhnul ze dvou důvodů. První je ten, že jsem doma měl bednu s G12H30 70th Anniversary a potřeboval jsem tedy něco s výkonem do cca 20 W, druhej ten, že se mi podle ukázek na youtube zvuk líbil. Ano, nehraje to jako typickej Marshall, je to takovej Marshall-Voxoid, ale zvukově mi to sedlo, jak zadel na hrnec :D. Navíc se pomocí PPIMV dá krásně měnit charakter zvuku od cca JTM45 do cca JCM800 (porovnávám svůj zvuk s youtube, takže brát s rezervou)... ale to už odbočuju. Mám s tím za sebou 4 koncerty a několik zkoušek. A nesetkal jsem se s tím, aby mi někdo říkal, ať si to ztiším nebo přidám, když jsem si tam nastavil zvuk, kterej se mi líbí.

A proč to říkám... ono pokud je aparát navržen tak, aby v konci byly jistý flašky, může to hrát skvěle i když jsou tam třeba tebou proklínaný EL84 nebo 6V6. Pokud však vezmeme preamp např. z plexiny a dobastlíme k tomu nějakej jinej konec, tak to pravděpodobně bez dodatečných úprav jako plexina hrát nebude. Otázkou je, jak moc se ten zvuk komu bude líbit (každej máme jiný preference). Je to jen o tom si danej aparát vyzkoušet a rozhodnout se, jestli ho chci nebo ne, pokud kupuju už něco hotovýho. Ale paušalizovat a říkat, že malowatážní aparáty hrajou na prd, bych si já netroufnul.

Kvalitu součástek bych netahal do toho, jakej typ flašek v aparátu je. Když použiješ šméčkový součástky a trafa do aparátu s EL34 nebo 6L6, bude to hrát stejně šméčkově, jako kdyby byly v něčem s EL84 nebo 6V6. A naopak, pokud výrobce nebude na součástkách šetřit, může udělat suprovej aparát o výkonu 5W, tak o výkonu 100W (byť ty SE aparátky jsou krapet limitovaný - A třída se na výsledným charakteru zvuku podepíše).

Nicméně, z mých zkušeností... 5W je na doma stejně moc, do zkušebny tak akorát, na koncerty většinou málo, pokud tam není zvukař.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Já EL84 neproklínám, mám je ve dvou ze čtyř aparátů a nedám na ně dopustit, ale na něco se prostě nehodí - na to dělat z velkých plexin malé plexiny, z velkých Orangů malé Orange atd., tak jak se to dnes děje.

Asi jsem stejně OT, spíš jsem tak nějak reagoval na Torsta, který to napsal možná až moc "přehnaně", ale v jádru věci má pravdu...
torst

Příspěvek od torst »

qwer píše:spíš jsem tak nějak reagoval na Torsta, který to napsal možná až moc "přehnaně", ale v jádru věci má pravdu...
Dík, náčelníku, že ses mě zastal.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

qwer píše: 2. Hlasitost, při které se vystupuje. Ano, teď jsme se opravdu dostali k té největší tragikomedii. Dnes je pomalu problém vytavit na podiu 5W lampu. Kde jsme se to dostali??? Jakési propojení kytary a bedny vznikne jen díky hlasitosti - pak kytara krásně funguje s aparátem a celé to "žije". S 15W 112 kombem se mi tohle nikdy podařilo "zprovoznit" jen doma, ve větších prostorách už to nefunguje. Ono je ale celkem zbytečné se o nějaké zprovoznění snažit, protože by vás při téhle hlasitosti z toho podia stejně sundal pořadatel....
Pěkný názor, souhlasím. :) Ale pamatuju si jako dnes, když jsem se tady rozčiloval vlastně ohledně úplně stejné věci, že přijdu na pódium se svým 15 watt Orangem, nastavím si "svůj" zvuk, který potřebuju a pak mě zvukař zdupe jak nejsem hlasitý a ať to dám dolů. Za patřičný zasloužený výsměch zvukaři jsem pak od zdejších dostal facku druhou za to jaký jsem arogantní bezohledný zvukový bastard. :) Proto jsme tam kde jsme.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
RiffmanCZ

Příspěvek od RiffmanCZ »

Hele lidi, já jsem rád, že jsem vůbec našel LAMPU(pozor!), která stojí 8apůl klacku a je použitelná na doma(přes 1w vstup) i do nějakýho menšího kulturáku. Taky jsem nemusel najít nic.
P.S. Co je sakra "OT"? YOLO, OMG nebo LMFO ještě pochopim, ale co je tohle?
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Hodně budem někde...
torst

Příspěvek od torst »

Snad to vzhledem k výše probíranému nebude moc O.T., když zmíním čerstvou zkušenost : V pátek jsem hráli ještě s 3ma kapelama v klubu Dr. Voják, Praha-Motol. Malej protáhlej klubík. Zvukař zvučil pouze zpěv, jinak zbytek jen z nástrojovky. U nás JCM800 copy+1960A, 100W tranz. combo Peavey a bass conbo. Hlasitost malinko nižší než ve zkušebně. Další parta (Rocket engines, suprovej r´n´r) podobné obsazení, hlavy Orange 50 a nějakej Laney. Zvuk naprosto bezvadnej, syrovej ale zrozumitelnej, prostě D.Y.N.A.M.I.K.A !!! <-> <==3
Znova říkám - drtit kompletní PA za každou cenu v každém lokálku je absurdní.
kunec

Příspěvek od kunec »

Jej souhlas. Léta jsme hrávali po hospodách a malých sálech jenom s nastrojovkou a zpěvem. A šlo to

Sent from my iPad using Tapatalk
RiffmanCZ

Příspěvek od RiffmanCZ »

Tady v tom videu na to ten chlápek hraje ZZ Top a AC/DC a zní mu to dost dobře.
Tady je odkaz.
https://m.youtube.com/watch?_e_pi_=7%2C ... 8405023398
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Pokurvils odkaz
Hodně budem někde...
RiffmanCZ

Příspěvek od RiffmanCZ »

Prostě zadejte do YT 'laney cub 12 ' a pak najděte video, kde hraje někdo na žlutýho Les Paula. Myslim si, že se to jmenuje 'Laney Cub 12 + epiphone les paul part II'.
Na fejk to nevypadá.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Zrovna tohle mě nepřesvědčilo vůbec o ničem.
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

RiffmanCZ píše:Prostě zadejte
Prostě to uprav. Zase tak těžký to není...
Hodně budem někde...
RiffmanCZ

Příspěvek od RiffmanCZ »

Proboha nebuzerujte mě kvůli odkazu.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“