Pomoc s výběrem kytary (Washburn či Cort)

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
jastud

Re: Pomoc s výběrem kytary (Washburn či Cort)

Příspěvek od jastud »

Tak dej vědět jak to dopadlo. Nejlíp přes soukromou zprávu.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Jeňa píše:Zítra zkusím zajít do prodejny sám. Pokud bych se nemohl rozhodnout, tak budu moc rád, když mi příští týden s výběrem pomůže Jastud.
V kolik hodin tam jdeš? Teoreticky bych tam mohl s tebou zajít. Asi by bylo lepší počkat na jastuda, mně se na déčkový kytary obecně hraje blbě. Navíc neumím hrát trsátkem, takže jestli preferuješ tenhle způsob hry, moc ti nepomůžu.
Jeňa

Příspěvek od Jeňa »

Půjdu tam zítra asi v 16 hodin. Spíše bych chtěl koupit kytaru WLO10S, což je orchestra. Tedy pokud bude hrát lépe než WD7S. Já jsem hrával dosud jen na starou španělku, trsátkem nehraji a myslím, že ani hrát nebudu. Kytaru chci na akordové doprovody i hru prsty.
starypard

Příspěvek od starypard »

Jeňa píše:Měla by to být náhrada za 22letou španělku, se kterou jsem chodil do ZUŠ. Protože budu hrát spíše akordové doprovody, nebudu kupovat klasickou kytaru ale akustickou.
Technická poznámka ... spíše dotaz? Klasická kytara, španělka, není akustická kytara? Po 40 letech hraní se ocitám v mučivé nejistotě :D
ekvb

Příspěvek od ekvb »

Nič si z toho nerob, človek sa učí celý život :wink: Stačí pozrieť po eshopoch a zistíš, že invencia je označovať gitary s kovovými strunami ako akustické a nylonky ako gitary klasické :idea:
Jeňa

Příspěvek od Jeňa »

Kytara je doma, je to WLO10S. S výběrem mi pomohl Jester, kterému také zde moc děkuji za mimořádnou ochotu.
jurator

Příspěvek od jurator »

Borci, díky moc za tipy. Jen bych vás rád požádal - můžete napsat něco víc, proč jsi upřednostnil WLO10S před WD7S? Určitě to pomůže v budoucnu dalším lidem v rozhodování.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Mě ta WLO10S velmi mile překvapila. Nechápu, že za ty peníze jde udělat tak příjemně hrající kytara. Jenom doufám, že jsme nešlápli vedle a Jeňa s ní bude spokojený. A proč vyhrála? Neuvěřitelně pohodlná kytara (v hratelnosti se podobala Furchům) - měkký a nízký dohmat, příjemně vyrovnaný zvuk - nevyčnívala v basech ani ve výškách, ale hrála hezky vyrovnaně s příjemnou barvou zvuku. No a já obecně nemám moc rád déčka, tohle bylo příjemně tvarované tělo (na držení). Jako negativum bych viděl to, že ne až dobře ve vyšších polohách ladila - když se hrála kombinace prázdných strun s vyššími polohami na hmatníku, bylo to slyšet.
Jeňa

Příspěvek od Jeňa »

Jester to vystihl velmi přesně. Doma jsem celé odpoledne na kytaru hrál a je fajn, zvukově se mi moc líbí. Pravda je, že ladění by mohlo být lepší: je docela zvláštní, že nejvíce neladí v 8. poloze a dále do 12. polohy se to zase zlepšuje. Škoda, že na prodejně nebyly dva kusy jednoho modelu, možná by jeden z nich byl malinko povedenější. Na kytaru se hraje příjemně, snad jen při důraznější hře akordů malinko drnčí, což patrně souvisí s nízkým dohmatem, který je však opravdu velmi pohodlný. Myslím, že jsem koupil dobře.
jastud

Příspěvek od jastud »

Jeňa píše:Myslím, že jsem koupil dobře.
Pokud ti to posvětil Jester tak s určitě nemusíš bát, že bys nakoupil špatně. Je malé varování. Washburn standardně na kytary dává nějaký Cleartone struny (tuším že tyhle https://kytary.cz/cleartone-7612/HN162854/), který jsou zatraceně dobrý a pekelně drahý. Až natáhneš nějaký jiný (levnější) zvuk půjde trochu dolů.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Dle prodavače by tam měly být Cleartone 11.
jastud

Příspěvek od jastud »

To sedí, totéž bylo na mé Washburn HF11S.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Jastude (případně i někdo jiný) a mohl bys prosím případně porovnat Cleartone vs Elixír? Jestli jsi tedy oba typy strun zkoušel ...
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Mě tedy Cleartone neoslovily, jsou sice levnější, ale myslím že pořád na špici coated strun jsou Elixíry, konkrétně Phosphor Bronze Nanoweb. Zkoušel jsem i Polyweb, ale tam je potah subjektivně tlustější a má trochu mléčné zabarvení, což vypadá dost divně. Hrajou ale taky výborně.
Naposledy upravil(a) Šimkojc dne 20.04.2017 12:38, celkem upraveno 1 x.
Jeňa

Příspěvek od Jeňa »

Na visačce u mé kytary je uvedeno, že má struny značky Cleartone. Zda se jedná o jedenáctky, to se tam nepíše. Ale na webu (http://www.washburn.com/products/acoustics/WLO10S.html) je napsáno, že na kytaře WLO10S jsou dvanáctky, konkrétně Cleartone 7412B light gauge phosphor bronze.
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Cleartone 7412 stojí na Kytary.cz 362 Kč, srovnatelné Elixíry pak 469 Kč.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Šimkojc píše:Zkoušel jsem i Polyweb, ale tam je potah subjektivně tlustější a má trochu mléčné zabarvení, což vypadá dost divně. Hrajou ale taky výborně.
Jsem ani nevěděl, že se Polyweb dělají i pro akustiky (resp. když jsem teď před měsícem kupoval struny, díval jsem se do českých shopů u všude byly jenom Nanoweb), zaregistroval jsem je pouze pro elektriky.
jastud

Příspěvek od jastud »

Jester píše:Jastude (případně i někdo jiný) a mohl bys prosím případně porovnat Cleartone vs Elixír? Jestli jsi tedy oba typy strun zkoušel ...
Já ani jedny nepoužívám.

Elixiry jsem měl na Furchovi když jsem ho kupoval. Neoslovily mě, zvuk není špatný, ale moc mě nebaví. Navíc mě nějak neseděly pod prsty, připadlo mně, že se nedá moc pracovat s tónem.

Cleartony se mi líbily mnohem víc, takový živý zvuk, polomasivního Washburna zvukově vyloženě zvedly. Nedobrý pocit jako z Elixírů se nedostavil. Akorát mě poměrně rychle prasklo háčko. Takže kdybych měl jedny z nich vybrat tak určitě Cleartony.

Akorát, že já už roky na akustiky tahám dvanáctky Martin 80/20 bronz a i když občas zkusím něco jinýho tak se k nim vždycky vrátím. Prvních 14 dní mají nejlepší zvuk z toho co jsem zkoušel. Po cca. dvou až třech měsících je měním.
TWitko

Příspěvek od TWitko »

dovolím si své skromné zkušenosti ... na konci minulýho roku jsem kupoval "Déčko" Washburna HD 10SCE (kytara co můžu vzít někam s sebou, nebudu se o ni extramoc bát, bude se do ní mydlit trsátkem a přeřve bandu opilců). Nevím přesně co tam bylo za struny, ale myslím že Cleartone - moc se mi nelíbily, kdoví jak dlouho tam byly a tak šly dolů a žádný závěry jsem z toho nevyvozoval.

Dal jsem Elixiry 12 FosforBronz, ježto je mám na Taylorce a líbí se mi moc. Jenže s Washburnem si nějak nesedly, a šly dolů druhej den - kytara měla pěkný středy ale naprosto mi chyběly výšky - a u této kytary jsem chtěl aby měla pronikavý zvuk (hlavně ve výškách). Chybu jsem svedl na Fosfor :-) a rozhodl se dál experimentovat pouze s Bronzem. Dal jsem 12tky Cleartone Bronz 80-20 a dobrý (čti: "pro mě dobrý" :D ).

Ty tam vydržely dodneška .. kdy jsem je sundal a namotal Martiny 12 Bronz 80-20. Blbý je, že už si moc nepamatuju když byly ty Cleartony nový, ale právě teď mám pocit že ty Martiny hrajou líp. Pěkný, plný zvuk, výšky možná ne tak moc pronikavý jako CL, ale stále bohatě vyhovují .... jak už tu bylo řečeno ty Martiny mi právě teď přijdou jako dost dobrý. Uvidíme co z nich bude za pár dní ...

(Ještě tu mám na zkoušku nachystaný Elixiry Bronz .. na ty čas teprve někdy dojde)
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Fakt je, že ani Elixíry nejsou všelék, měl jsem kdysi Seagul S6 a na ní vytvářely Elixíry velmi nepříjemný syčivý a syntetický zvuk až se to skoro nedalo poslouchat, naopak pro Taylor jsou podle mě naprosto ideální. Struny, které mě asi zatím nikdy nezklamaly, jsou Martin, ať už nejlevnější Acoustic, nebo dražší Acoustic SP, případně Clapton´s Choice. Hraní moc nedám, takže mě nižší životnost netrápí. Nicméně je to pořád low end s cenami cca 6 - 10 USD (Elixír dejme tomu do 20 USD), ale slyšel jsem i o strunách 100 USD za kus, ale ty (pokud opravdu existují) zase nikdy nevyzkouším....
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“