Propojení 2 DAW pomocí MIDI
Pravidla fóra
Propojení 2 DAW pomocí MIDI
Zdravím všechny... mám tu oříšek
2x ZVUKOVKA PROPOJENÁ MIDI in/out-in/out - LZE OVLÁDAT FUNKCI V DRUHÉM POČÍTAČÍ... TZN SYNCHRONIZOVAT?
Jeden počítač má Ableton druhý má Cubase... jde mi o zapnutí record z jednoho a spuštění v druhém...
Jedna zvukovka Presonus RM16 druhá t.c. electronic konnekt live
Předem děkuji za pomoc a rady... Tohle jsem fakt nikdy nedělal, ale docela by mi to ušetřilo práci... tedy pokud to vůbec jde...
2x ZVUKOVKA PROPOJENÁ MIDI in/out-in/out - LZE OVLÁDAT FUNKCI V DRUHÉM POČÍTAČÍ... TZN SYNCHRONIZOVAT?
Jeden počítač má Ableton druhý má Cubase... jde mi o zapnutí record z jednoho a spuštění v druhém...
Jedna zvukovka Presonus RM16 druhá t.c. electronic konnekt live
Předem děkuji za pomoc a rady... Tohle jsem fakt nikdy nedělal, ale docela by mi to ušetřilo práci... tedy pokud to vůbec jde...
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Propojení 2 DAW pomocí MIDI
Ano, jde to. Cubase nepoužívám, takže ti neporadím, kde co nastavit. Taky nevím, který DAW bude zdrojový?
Obecně:
1) Nastavit zdrojový DAW jako MIDI master
2) Nastavit cílový DAW jako MIDI slave
3) Zapojit jenom MIDI OUT (zdrojový) > MIDI IN (cílový) (je zbytečné zapojovat to i naopak, akorát si tím můžeš zkomplikovat situaci)
Když potom pustíš "Play" ve zdrojovém, mělo by se spustit play i na cílovém. Když potom napojíš audio výstup ze zdrojového PC (zvukovky) do vstupu cílového PC (zvukovky), můžeš nahrávat.
V Abletonu je potřeba nastavit (Options > Preferences > MIDI) Sync/Remote (teď nevím, který z nich to je) u zvukovky (vstup nebo výstup - podle toho, jestli je master, nebo slave).
Obecně:
1) Nastavit zdrojový DAW jako MIDI master
2) Nastavit cílový DAW jako MIDI slave
3) Zapojit jenom MIDI OUT (zdrojový) > MIDI IN (cílový) (je zbytečné zapojovat to i naopak, akorát si tím můžeš zkomplikovat situaci)
Když potom pustíš "Play" ve zdrojovém, mělo by se spustit play i na cílovém. Když potom napojíš audio výstup ze zdrojového PC (zvukovky) do vstupu cílového PC (zvukovky), můžeš nahrávat.
V Abletonu je potřeba nastavit (Options > Preferences > MIDI) Sync/Remote (teď nevím, který z nich to je) u zvukovky (vstup nebo výstup - podle toho, jestli je master, nebo slave).
Hraju na kytary a mašinky
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak. Cubase ovšem nepodporuje Slave režim, pokud se něco nezměnilo (musel bych se juknout do manuálu), takže nastavení synchronizace je celkem nasnadě
za předpokladu, že Abletom podporuje Slave režim. Jinak to nepůjde.
P.
P.
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ableton by se slave režimem neměl mít problém. Více info zde: https://help.ableton.com/hc/en-us/artic ... e-via-MIDI
Jinak mě ještě napadá jeden dotaz: K jakému účelu bude propojení sloužit? Možná by jsme vymysleli lepší řešení. Pokud jde jenom o nahrávání výstupu z jednoho PC/DAW do druhého, tak by bylo lepší udělat klasický export/render a do druhého PC/DAW to přenést na USB/po síti.
Jinak mě ještě napadá jeden dotaz: K jakému účelu bude propojení sloužit? Možná by jsme vymysleli lepší řešení. Pokud jde jenom o nahrávání výstupu z jednoho PC/DAW do druhého, tak by bylo lepší udělat klasický export/render a do druhého PC/DAW to přenést na USB/po síti.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano, taky varianta. Podotknutí je zcela správné - netřeba dělat z komára velblouda. Zatím to ale vypadá, že je potřeba v jednom softu nahrávat podle materiálu z druhého a případný finální mix pak dělat jen na jednom místě (a přenos bude řešen dílčími rendery via USB offline).
P.
P.
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Jinak, Cubase fakt nelze ovladat pres MIDI kontrolery? Predpokladam, ze ano, a tak by mohlo (podle pouziti) stacit poslat to samy, jako by na controlleru stiskl "REC". Koneckoncu, podobnym zpusobem jsem takhle jeden DAW ovladal. Sam ze sebe...
Hodně budem někde...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Pozor - to je něco jiného. Ovládání MIDI kontrolerem je jedna věc a synchronizace 2 zařízení (=platí i pro DAW) je zcela jiná věc, je to jiný protokol (byť po MIDI).
P.
P.
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
pavlii: jo, to si uvedomuju. Jak pisu v zavorce - podle pouziti - tak si dokazu predstavit pouziti (ktery zatim nezname), ktere by pro toto mohlo byt pouzitelne. Napriklad pokud by chtel jenom pustit Ableton a zacit automaticky nahravatt vystup v Cubase...
Hodně budem někde...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No musel by tp být kontroller se dvěma MIDI okruhy tŕebas; pro každý počítač jeden. Ale i tak by šel stejný povel do obou DAW, nicméně určité řešení by to bylo.
P.
P.
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Stačil by obyčejný MIDI kontroler s "MIDI rozbočovačem" - MIDI-thru boxem a potom namapovat oba DAW podle potřeby. Tím ale člověk přichází o synchronizaci tempa. Další možností je, místo kontroleru, použít nějaké jiné zařízení (syntezátor, groovebox, ...), který by se choval jako MIDI master (posílal by tempo) a spouštěl namapovanou akci.pavlii píše:No musel by tp být kontroller se dvěma MIDI okruhy tŕebas; pro každý počítač jeden. Ale i tak by šel stejný povel do obou DAW, nicméně určité řešení by to bylo.
P.
Nicméně... pořád nevíme, k čemu to má sloužit, takže o tom zatím zbytečně přemýšlíme
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak tak - správně. Ale zatím akorát množíme gear okolo
tazatel se bude nejspíš divit 
P.
P.
Dobře hoši 
Já to sledoval celou dobu, ale neměl jsem čas odpovídat a pořád se to nabalovalo a nabalovalo...
Jde nám opravdu hlavně o přehrávání a nahrávání, aby každý PC nahrával své a poté se to "dobře lepilo" Když si kluci něco nahrají na zkoušce doma upraví (stále v tempu a stejným začátkem) a pak mi to pošlou a já to "jen" přilepím... je to jen lenost, ale dost by to ulehčilo prácí, hlavně ten record... to jsem zvědat, jak to v cubase pohledám
Jejich stereo stopu si samozřejmě nahrávám, abych tam měl aktuální pocit z hraní (jamu), ale to finální tvoření abych měl zjednodušené... protože když už nahráváme tolik materiálnu, tak ať se v tom nehrabu týdny a týdny... a hlavně mi to přijde jako hezký oříšek, který bych chtěl ovládat...
Potřebuji, aby kluci s Abletonem... spustili rec a začal nahrávat cubase... to bude primární (pokud to vůbec rozchodím......kdyby šlo posouvat i kurzor... to už bych chtěl moc, že
Já to sledoval celou dobu, ale neměl jsem čas odpovídat a pořád se to nabalovalo a nabalovalo...
Jde nám opravdu hlavně o přehrávání a nahrávání, aby každý PC nahrával své a poté se to "dobře lepilo" Když si kluci něco nahrají na zkoušce doma upraví (stále v tempu a stejným začátkem) a pak mi to pošlou a já to "jen" přilepím... je to jen lenost, ale dost by to ulehčilo prácí, hlavně ten record... to jsem zvědat, jak to v cubase pohledám
Jejich stereo stopu si samozřejmě nahrávám, abych tam měl aktuální pocit z hraní (jamu), ale to finální tvoření abych měl zjednodušené... protože když už nahráváme tolik materiálnu, tak ať se v tom nehrabu týdny a týdny... a hlavně mi to přijde jako hezký oříšek, který bych chtěl ovládat...
Potřebuji, aby kluci s Abletonem... spustili rec a začal nahrávat cubase... to bude primární (pokud to vůbec rozchodím......kdyby šlo posouvat i kurzor... to už bych chtěl moc, že