Elektroakustika vs."lacinější"akustika s kvalitním snímačem

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
vjpt1

Elektroakustika vs."lacinější"akustika s kvalitním snímačem

Příspěvek od vjpt1 »

Zdravím všechny zde na fóru.
Předně se omlouvám, ale podobný dotaz jsem zde nenalezl tak zakládám nový.

Řeším dilema ohledně koupi nové kytary cca do 20 tis. +- 5tis. vč. gigbagu a příslušenství, a nemohu se rozhodnout jestli pořídit elektroakustiku, nebo levnější akustiku a do ní následně přikoupit kvalitní snímač např. L.R.Baggs Anthem.
Jde mi o to, co bude hrát lépe při vystoupení s čtyřčlennou kapelou se kterou čas od času hrajem i akusticky.
Samozřejmě si vyberu kytaru která bude hezky znít akusticky, ale co ten snímač přes který budu hrát z 90%?

Narazil jsem totiž na kytary jejichž zvuk se mi zamlouvá, z nichž ta dražší má snímač Fishman Sonitone a druhá je bez snímače a řádově o 5000,- levnější.
Mám obavu, že to ten "levný piezzo" snímač, který neznám, pokazí a mě se to nebude na podiu líbit.
Zároveň si myslím, že byť levnější nástroj s opravdu lehce horším akustickým zvukem mi poslouží s dobrým snímačem lépe.

Máte někdo zkušenost?
Je má úvaha správná, nebo k čemu se mám raději přiklonit?

Určitě mi někdo poradí abych ten Fisman nejprve vyzkoušel než ho zavrhnu, což určitě ještě udělám, ale dle youtube se mi teda nelíbí.

Předem děkuji za rady, zkušenosti a připomínky.

Nyní elektroakustika LAG, kde právě laciný snímač zvuk kytary przní. Napadlo mě i stávající kytaru vykuchat a dát do ní ten LR Baags. Co by to udělalo?
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektroakustika vs."lacinější"akustika s kvalitním sníma

Příspěvek od hyenik »

piezo snimac ti vzdycky "pokazi" to co se ti libi (levny nebo drahy)
podiovy zvuk je totiž velmi odlisna disciplina proti "zní hezky akusticky", napr. ta tvoje kapela ma bici?
Anthem je vyjimka (protoze je to taky mikrofon), ale stoji urcite vic nez tech 5 litru. Moznosti jsou dnes uz spousty, zkus si odzadu projit
akusticke-kytary/ozvuceni-akusticke-kyt ... 6-240.html
tam je shrnuté veškeré vědění aktuální doby ;)

PS: tvemu LAGu by stopro vyrazne pomohla napr. tahle jednoducha vecicka
http://frontman.cz/tc-bodyrez-spasa-pro-piezo-snimace
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Anthem je super, řekl bych, že to je nejlepší v tomto momentě dostupná možnost, jak ozvučit akustiku. Hrál jsem na nylonku (špičkovou) s Anthemem a bylo to skvělý. Asi netřeba připomínat, že stejně důležité je kvalitní akustické kombo. Nějaké chrastítko za tři litry zprzní i Anthem. Pokud ho nemáš, je třeba s touto investicí počítat (aspoň perspektivně do budoucna, pokud nechceš dusit možnosti svého nástroje, který za dvacku už může být velmi slušný).

Anthem je kombinace mikrofonu a kapacitního kobylkového snímače Element, který je taky technologická špička (před Anthemem to byl top). Oproti piezo snímačům má kapacitní snímač více akustický zvuk, piezo je ostřejší, "električtější".
Co se týče volby kytary, tak pravda je taková, že každé snímání způsobí nějakou ztrátu a ze špatné kytary sebelepší snímač dobrý zvuk nedostane (opačně to funguje :-)). Proto bych se zaměřil primárně na kvalitní zvuk samotné kytary. Větší šance samozřejmě je, že lépe bude za stejné peníze hrát akustika než elektroakustika, kde je v ceně i to snímání, ale nemusí to být pravidlo. Taky je třeba brát v potaz, kolik to snímání stojí. Jenom Anthem (ten levnější) stojí sedmičku (ten dražší desítku), jiné aspoň trochu solidní snímání určitě nebude stát pod 4-5k, s tím je třeba počítat a uvědomit si to při pohledu na cenovku.
Pokud ale máš cenový limit, tak bych to řešil následovně. Vzal bych cenový limit mínus cena Anthemu (pokud se pro něj rozhodneš, pokud by to bylo moc, tak i samotný Element je super řešení) a porovnával akustické kytary v této cenové relaci s elektroakustikami v ceně Tvého limitu. Lze předpokládat, že pokud seženeš akustiku, která hraje stejně dobře jako nějaká elektroakustika na sucho, tak s Anthemem bude hrát líp (nebo ne hůř) než dotyčná elektroakustika "na mokro" (vzhledem k tomu, že v této cenové relaci zřejmě nenarazíš na špičkové snímání v ceně půlky kytary).

Každopádně držím palce.
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Používám ve dvou 6.strunných kytarách L.R.Baggs Element a ve dvou 12.strunných kytarách Fishman Sonitone.
Myslím že ten rozdíl není až takový, kdybych neměl ty Elementy tak klidně šupnu i do šestek Sonitone.
Jak psal hyenik, pódiový zvuk je jiná disciplína než zvuk samotné kytary doma, dokonce si myslím že pro hraní s kapelou je drahý celomasív spíš překážka, náchylnější k vazbě díky rezonanci samotného nástroje.
Superdrahá elektronika taky není samospásná protože jsi stejně většinou "rukojmí" zvukaře který má o zvuku akustické kytary naprosto jinou představu než Ty. :D
Můj názor je: na pódium nějakou polomasívku kolem 10-12 000,- (čím hlasitější kapela tím menší tělo, GC, OM, Parlor) a zbytek peněz bych raději vrazil do pořádného komba pro ak. kytaru, jinak Tě zvuk elektroniky za 10 000,- který uslyšíš z odposlechů (pokud půjdeš signálem přímo do mixu) bezpečně rozpláče. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

tak, tak...priklad za všechny... známý folkař Honza Žamboch má Martina vybiraneho v USA Viktorinem (zvukar studia V), takze vynikajici kytara. Koncerty hraje na svoji starou překližkovou Takaminu.
Ne ze by Martina chtěl setrit, ale na podiu proste levna takamine funguje lip.
Piezo snimac je vždycky kompromis, ale pozor, do hlasite kapely je to obvykle naopak vyhoda.
Je nutne to posuzovat individualne.

pro zopakovani ukázky zvuku mnoha snimacu http://www.dougyoungguitar.com/pickuptests/
vjpt1

Příspěvek od vjpt1 »

Děkuju za názory a rady,
jenom tedy upřesním několik věcí. Kapela jsme spíše zábavová tzn. svatby, oslavy, plesy a občas i nějaké to vystoupení v kavárně což se dá hodnotit jako koncert. Převážná většina akcí je ozvučená, ale pár menších se hraje čistě akusticky. Bicí až na pár výjimek v roce nemáme a složení je akordeon, kytara, housle, baskytara, takže nikterak hlasitý randál. Zvučíme si převážně sami, mixem, který má harmonikář za zadkem na dvou židlích, neboť už samo určení kapely z toho vyplývá. A to je právě ten problém. Když už si to na mixu pěkně doma v obýváku pěkně našteluju a na podiu pak už jen doladím niance, tak bych rád aby z kytary šel alespoň průměrně hezký zvuk a né jako ze "sudu".
K názoru co píše "džetro" jsem také došel, že pro mě bude vhodnější polomasiv už jen kvůli né ideálnímu zacházení s nástrojem.(do auta z auta v zimě v létě vlhkost teplota apod.) navíc jsem si vyzkoušel několik celomasivů a nemohu si pomoct mě přijde ten zvuk takovej hodně tlumenej, sterilní až nevýraznej. Možná jsem jen natrefil na nesprávný kusy. To nechme být. Loni jsem byl na Zelňáku u Furcha a měl jsem velký očekávání, ale nic mě tam vyloženě nezaujalo. Tím nechci říct, že Furch nejsou dobrý kytary, ale prostě to nebylo to co hledám. Snad jen Durango což je tedy právě polomasiv. Co mě tedy oslovuje víc jsou některý polomasivy a zatím pouze jeden masiv Martin D 28. To je zvuk co hledám. Ale to jsme jinde s cenovkou.
Občas hrajem jen ve třech bez basy a tak jsou i basový tóny a rytmus na mě a potřebuji tudíž čas od času vyniknout v basových partiích.
Kombo mě nenapadlo. Jsem standardně píchlej rovnou do mixu což tedy zřejmě nebude ideální.Je fakt, že housle mají kombo basák taky a já nic. To musím popřemýšlet. Když už jsme u toho jaké kombo by jste mi doporučili?
Mám doma pouze lampový k elektrice, ale s tím mě v kapele vyženou, že se nevejdem do auta. Už teď jsme jak stěhováci. Navíc mi něco říká, že pro el. kytaru jsou komba jinak dělaný. Nevím.
Potřeboval bych tedy něco přiměřeně malého. Tady vůbec nevím a je to opravdu nutné?

Tak to jen pro upřesnění.
Děkuju za nasměrování na Bodyrez, neznám to a blíže se na to podívám, takhle na rychlo to vypadá zajímavě.

Co se týká Anthemu, to jsem se dočetl zde na forech a líbí se mi to. Ještě jsem nalezl D TAR, ale ten nějak nemohu nikde nalézt ke koupi. Celkově se mi tyto systémy líbí. Neřeže se do kytary a hraje to alespoň dle youtube a zkušeností lidí na tomto fóru hezky.

Mám tedy předvybrané kytary, jedna se slevou za 11tis.(pův. 14tis.) bez snímače a druhá za 18tis. s Fismanem. Vychází to na stejně. Ta dražší se mi líbí o malinko, ale opravdu malinko víc. Jak říkají Moraváci "Včíl mudruj". Neuvádím schválně značky, aby se diskuze nezvrhla v porovnávání značek. Jsou si zhruba rovnocenné.

Jdu tedy kouknout na ten Bodyrez a přečíst něco o kombech.¨Díky
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Co se akustických komb týče, tak moje aktuální zkušenost (taky teď něco sháním) je taková, v podstatě všechna levnější akustická komba dodrbou zvuk dobré kytary. Záleží samozřejmě na nárocích, někomu to určitě stačí, jinak by se to nevyrábělo. Z těch levnějších hrají celkem slušně Rolandy. Ale pozor, na kytarovém vstupu visí nějaký efekt, který se nedá vypnout, fujtajbl. Pro slušný zvuk je potřeba zapnout kytaru do vstupu pro mikrofon, pak je to relativně ok. Cenově trochu výš je Acus. To už jsou podle mne komba, která snesou profi použití a na to jak hrají nejsou tak drahá. Etalon v téhle kategorii jsou komba AER, kde je ale šílená cenovka. Zcela upřímně si myslím, že Acus a AER jsou kvalitou srovnatelné. Každé hraje trochu jinak, ale ne hůř. Acus je je ale o dost levnější.
V obchodech mi doporučovali ještě Fishman a Marshall, ale vzhledem k celkové erudici doporučujícího personálu bych to nebral moc vážně dokud si na to nezahraju (což jsem zatím nezkusil).
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Mě se podařilo na bazaru ulovit za cca 8500 toto: http://www.guitarpark.cz/parkwood-3/242 ... pw560.html Na sucho to sice není 100% to, co bych si představoval, ale žádný propadák to taky není. Zní hodně cinkavě, výškově, basy jsou trochu slabší. Vhodná spíš na akordový doprovod (strumming). Jako velká výhoda mi ale připadá elektronika Fishman Prefix Premium, kombinuje piezo s mikrofonem. Na integrovaném preampu si to pak můžeš míchat, takže toho piezo "quacku" se zbavíš spolehlivě. Je tam i notch filtr, který omezuje zpětnou vazbu.

EDIT Koukám že řadu Parkwood nahradila řada Cort AS
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Mám Roland AC60 asi 10 let a spokojenost, o žádném efektu který nejde vypnout nevím. Znám Marshally pro ak.kytary, i 50W i 100W můžu doporučit, Fishman taky hraje slušně, Acus jsem nezkoušel a AER je samzřejmě špica ale drahá. Kromě toho Acuse jsem vechny zkoušel takže osobní zkušenost.
Co se týče kytar, Sonitone montujeme za 2000,- i s montáží takže jsou li ty kytary srovnatelné ber tu levnější a Sonitone či jinou elektroniku si nech zamontovat, hodně ušetříš.
Stejně bych Ti na muziku kterou hraješ doporučil nějakou placatku (třeba Yamaha Apx) kombo a časem kytaru třeba bez snímače s plným akustickým zvukem.
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
huxd

Příspěvek od huxd »

Džetro: Nechal bych si Sonitone nebo něco u tebe namontovat do svého furcha. Jen škoda, že jsi z Ostravy :? Takhle budu muset k Humlovi do Nuslí a tam to asi tak levné nebude
Gibson LP Special SC TV Yellowsize=70, Ibanez ARX320, Ibanez AFJ91 JLF - Jet Blue Burst Flat, FURCH D21 SO, Gretsch G9126 ACE Guitalele Natural, CORT Earth 70-12 NS, Kombo Fender G-DEC + Footswitch Fender MS4, DAW Samplitude Se9, Cubase 4 essential, M-Audio ozone, In-tone Guitar pro....
Obrázek
vjpt1

Příspěvek od vjpt1 »

Džetro: ty jsi hlava, vůbec mě možnost placatky nenapadla, nicméně jakou? APX 500,700,nebo 1000. Jde mi o zvuk, design je až na druhém místě. Vůbec nikdy jsem na to nehrál, ale musím uznat, že pro mou potřebu by to bylo asi nejlepší. Malý, skladný, nenáročný na vazbu, a na akustické hraní pak časem koupit nějakého mazlíka. A vešel bych se i do rozpočtu. Když bych vzal 500 tak i s kombem.
No, pěknej brouk do hlavy.
kunec

Příspěvek od kunec »

Hele. Jak mám kombinaci apx500 a Roland AC60. Naprostá spokojenost. Na bazaru jsem to pořídil za 6000 + 9000

Sent from my iPad using Tapatalk
vjpt1

Příspěvek od vjpt1 »

Tak došlo k posunu. Snad správným směrem.
Po prostudování všech vašich nápadů za které děkuji jsem nakonec narazil na snímač LR Baggs Anthem v akci za 5900,- Byl jsem stejně rozhodlej, že až si koupím lepší nástroj bude tam tento snímač, tak jsem ho objednal. Nainstaloval jsem ho tedy do svého LAGA a změna se projevila okamžitě. Původní snímač jsem demontoval a nahradil Anthemem, práce cca na hodinu. Když jsem pak zapojil kytaru do velice starého levného komba, jsem se nestačil divit jak to hezky hraje. Nejvíce mě však překvapila reakce snímače na zpětnou vazbu. Původní snímač vazbil s tímto kombem hned jak jsem se k němu otočil čelem i na vzdálenost 2-3m. Nyní s Anthemem sedím s kytarou metr od komba a nic a nic a nic. Úžasné a zvuk co z toho leze je super. Večer na plese s PA už jsem však poznal, že ke zlepšení sice došlo, ale nástroj tak jak tak budu muset pořešit. Stále to není ono. LAG má poměrně malé tělo a ta plnost a vyváženost tam prostě nejsou. Jsem ale rád, že jsem to vyzkoušel a že to nevazbí. S čistým svědomím tak nyní mohu vybírat kytary, a ta co se mi bude líbit osadím Anthemem a vyřízeno.

Ještě jednou děkuji za rady a tipy, které jsem prověřil a utřídil si myšlenky a posunul se v poznání této problematiky dále.
vjpt1

Příspěvek od vjpt1 »

Abych ukončil toto téma. Zakoupil jsem nakonec kytaru FURCH D 30 SM a nainstaloval zmíněný snímač. Spokojenost veliká, hraje to jak hrom a žádná zpětná vazba. Prostě jsem spokojen.
PetrL

Příspěvek od PetrL »

Jenom, když tady byla zmíňka o kombech, tak sám vlastním už několik let AER (compact 60II), odehráno hodně akcí a musím říct že zase taková úplná špička není, jako samotnej zvuk co z něj jde je velmi kvalitní, ale má takový studený, spíše středový charakter, docela hodně mě tam chybí bohatší lowendový zvuk, z hudebních ukázek se mě zatím nejvíc líbil Schertler jam 400, který mě zvukově připadne lepší než AER, ale naživo jsem jej nezkoušel (sám přemýšlím v budoucnu o jeho koupi).
Furch S24 SR+Fishman Matrix Infinity
AER Compact 60II
AKG D5S
Fender American Standard jazz bass
Roland cube 120XL
johny_r

Příspěvek od johny_r »

PetrL: Zkus Acus. Přijde mi barevnější než AER. A stojí půlku.
PetrL

Příspěvek od PetrL »

johny_r píše:PetrL: Zkus Acus. Přijde mi barevnější než AER. A stojí půlku.
I když jsem Acus neslyšel naživo, tak i v ukázkách mě přijde zvukově velmi povedený, vlastně pouze komba Acus a Schertler mě zvukově přišli jako alternativa k AER, ostatní komba mě přijdou nejmíň o level níž,nebo úplně mimo(naživo jsem zkoušel např. Marshall AS50D a VOX AGA150 a fakt hrůza) , což dokazuje i toto srovnání:
https://www.youtube.com/watch?v=z6K2o8i8dSg

Škoda, že je v ČR k vyzkoušení pouze ten Acus, takhle se asi pro porovnání budu muset vypravit do Německa k Thomanovi. Navíc se mě líbí že oba dva výrobci u vyšších verzí mají více než 2 kanály (což by se mě hodilo pro připojení druhé kytary vč. mikrofonu).
Furch S24 SR+Fishman Matrix Infinity
AER Compact 60II
AKG D5S
Fender American Standard jazz bass
Roland cube 120XL
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jen povzdechnutí...
...taková pěkná kytara ...a za původních 27 tis.(!) je osazená nejhorší a nejlevnější OEM aktivkou od Fishmana, která je zařezaná do lubu - proč? Pochopím to u kytar do 10 tis., ale toto? :roll: :evil:

ALHAMBRA CS-LR CW E1
https://kytary.cz/alhambra-cs-lr-cw-e1/HN167025/
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

cherreda píše:Jen povzdechnutí...
...taková pěkná kytara ...a za původních 27 tis.(!) je osazená nejhorší a nejlevnější OEM aktivkou od Fishmana, která je zařezaná do lubu - proč? Pochopím to u kytar do 10 tis., ale toto? :roll: :evil:

ALHAMBRA CS-LR CW E1
https://kytary.cz/alhambra-cs-lr-cw-e1/HN167025/
Já teda nechápu ani tu cenu :D
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

ja teda nechapu ani ten povzdech
snimac jak snimac, zvlast u nylonky 8)
Odpovědět