Mezi klávesy a zesilovač jsem zapojil zvukový procesor kompresor/limiter Samson S.com plus. Hraje to potichu, a to asi o 7-8 decibelů méně (to jsem měřil), než když tam ten zvukový procesor nebyl a byly ty klávesy zapojené přímo na zesilovač. S tím přístrojem to hraje slabší a nevím proč. Aby jste si nemysleli, že to hraje slabě kvůli kompresi a podobně, tak jsem schválně vyzkoušel ten přístroj nastavit tak, aby se nic neubíralo, nepřidávalo. Na zkoušku jsem všechny čudliky dal do poloh, ve kterých to nic nedělá. A hraje to však o 7-8 decibelů slaběji,než kdyby tam ten přístroj nebyl. Potom jsem ještě zkusil přepnout ty dva čudliky IN/OUT1 a IN/OUT2, pro vyřazení (což funguje jako "obejít"), a i tady je to stále asi o 7-8 dB tišeji, než kdyby tam ten přístroj nebyl.
Nevím, proč to tak potichu hraje. Správně by to mělo hrát naopak ještě o něco hlasitěji, než kdyby tam ten přístroj nebyl. Protože vzadu na tom přístroji mám přepnuté ty dva čudliky pro level do polohy plus 4 decibely. Ty dva čudliky nabízejí dvě polohy: plus 4 dB a mínus 10 dB. Když jsem je zkusil dát na těch mínus 10 dB, tak se to ještě více ztlumilo.
Uvažuji, jestli problém nebude kvůli tomu, že ten přístroj má vstupy a výstupy symetrické, zatímco mé klávesy a zesilovač má výstup (vstup) pouze nesymetrický. Takže vlastně připojuji symetrické na nesymetrické. A připojuji to tak, že z toho symetrického vstupu (výstupu) zapojuji pouze vývod živý (hrot jacku) a zemní, zatímco ten protifázový mám nezapojen a nemám ho ani s ničím skratován. Kabely jsem si vyrobil sám. Na straně kabelu, která se strká do přístroje, jsem použil konektory, které akorát pasují do te zdířky, čili stereo jacky, na kterých jsem zapájel pouze vývod hrot pro signál a vývod pro zemní část, zatímco kroužek pro obrácený signál zůstává bez zapájení. A proto ani při zastrčení koncovky do přístroje nedojde ke skratování nezapojeního vývodu.
V čem je potom chyba? Pomůže mi pořídit si direkt box pro převod nesymetrického na symetrický? Nebo mám snad vadný přístroj jako vadný kus? Nebo je snad ten přístroj takový?
Zvukový procesor hraje potichu
Pravidla fóra
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zvukový procesor hraje potichu
Bude to jak píšeš, musel bys to mít zapojené se symetricky.
Ono to i bývá uvedeno v manuálech třeba k mixpultům, že v případě zapojení TS jacku do TRS výstupu dojde k poklesu hlasitosti.
Ono to i bývá uvedeno v manuálech třeba k mixpultům, že v případě zapojení TS jacku do TRS výstupu dojde k poklesu hlasitosti.
Re: Zvukový procesor hraje potichu
Včera jsem celé odpoledne dělal pokusy s kabelama, a zjistil jsem, že pokud to chci zapojit nesymetricky, tak budu muset ten nevyužitý vývod s protisignálem zkratovat se zemi. To jsem nejdříve udělal jenom na kabelu, kterým ten přístroj připojuji k zesilovači, a pokles hlasitosti už byl menší. Potom jsem to udělal taky i na kabelu, kterým ten přístroj připojuji ke klávesám. Výsledek je ještě lepší. Postupně jsem takto předělal oba mé dělané kabely, a už to hraje bez poklesu hlasitosti a i ty hodnoty v decibelech to už ukazuje normálně. Ale nakonec to vyřeším tak, že mezi klávesy a ten efektový přístroj zapojím převáděč na symetrický (direct box), abych to zapojil symetricky a bez toho zkratování, a jenom výstup, z toho přístroje, který leze do zesilovače, zapojím nesymetricky, a u toho použiju ten kabel, který má ten "přebytečný" vývod zkratovaný se zemi.