ART Tube MP nebo Behringer MIC100 (200) Tube Ultragain

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Dr. Willhouse

ART Tube MP nebo Behringer MIC100 (200) Tube Ultragain

Příspěvek od Dr. Willhouse »

Zdravím. Zajímá mě, který z těchto předzesilovačů je lepší pro nahrávání zvuku s kondenzátorovým mikrofonem.

Předem děkuji.

https://www.thomann.de/cz/art_tube_mp.htm
https://www.thomann.de/cz/behringer_mic ... preamp.htm
torst

Re: ART Tube MP nebo Behringer MIC100 (200) Tube Ultragain

Příspěvek od torst »

žádný. tyhle "profesionální přihřívátka" ničemu nepomůžou, spíš přidají šum. Kvalitní zvukovka s fantomovým napájením stačí. muj názor.
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já bych to jen malinko rozvedl. Torst má samozřejmě v zásadě pravdu, ale je třeba dodat i to, že preamp (obecně) má nějaký charakter; jak ve zvukovce, tak i jako samostatný HW. Stejně jako o mikrofonech s určitou nadsázkou platí, že není lepší/horší, ale jen vhodnější/méně vhodný, tak podobně to platí samozřejmě i zde. Aneb je jen na uživateli, aby posoudil (ideálně osobně, ale klidně i na základě doporučení/poslechu ukázky apod.), zdali mu daný prvek bude vyhovovat a splňovat nějaké jeho požadavky nebo ne.

Zhusta platí, že low-end věci (typicky lampové) moc extra práce navíc neudělají; jde v praxi o návrh toho preampu a zdali se tím pádem příslušná lampa nějak na zvuku projeví.

Na typu mikrofonu zase až tam nezáleží, teda pokud se budeme bavit o "vhodnosti" spolupráce s preampem. Je třeba mít jen na paměti, že každý mikrofon má také svůj charakter a výsledný zvuk je z drtivé většiny utvářen právě mikrofonem a preampem. Takže zkoušet, zkoušet a ve finále vyzkoušet 8) Co vyhovuje jednomu, nemusí sedět druhému a naopak.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Oba jsou +/- stejné kvality, je možné, že Behringer okopíroval ten Art. Někde jsem ale četl něčí názor, že v MIC100 jsou lepší operáky. A má navíc limiter. Rozdíl v ceně, ty cca 3 kila, asi není pro tebe rozhodující.
Zda má pravdu torst, si můžeš poslechnout na konci tohodle videa, kde je slyšet rozdíl s a bez MIC 100.

Po zapnutí ztratil zvuk na brilanci, takže jestli je tohle ono očekávané "oteplení" ... Podle odborníků jsou tyhle rádoby "lampové" preampy šidítka, lampa jede na nízkém napětí a to, co by měla ve zvuku pozitivního dělat, prý nedělá.
Nicméně MIC 100 je skvělý pomocník, za ty prachy. Já ho teď narychlo kupoval za účelem přizvučení kopáku přes basové kombo (levným Behringerem XM1800s), a ocenil jsem jak limiter, tak možnost převrácení fáze (bez toho bral mikrofon doznívání ostatních bubnů). Zvuk byl překvapivě dobrý, a to bez ohledu na improvizaci.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Já jsem ho kdysi měl a byl jsem spokojen. Akorát ten limiter mi teda nevyhovoval.
Nicméně v dnešní době, kdy mají zvukovky v pohodě preampy a Hi-Z vstupy, už bych to asi nepořizoval.
Výhoda je, že se dá použít jako luxusní di-box nebo třeba preamp pro basu, když je nouze.
Dr. Willhouse

A co byste mi tedy doporučili?
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Co chceš dělat a co už máš?
torst

Příspěvek od torst »

.. a jak si dospěl k rozhodnutí zapojovat předzesilovač?
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
Dr. Willhouse

Mám mixpult a mikrofon. Preamp bych potřeboval, abych docílil lepší kvality zvuku při domácím nahrávání.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No tak to je celkem hloupý předpoklad; neříkám, že tomu tak někdy není, ale nedá se k tomu přistupovat takhle a-priori. Normální mixpult preamp přece má, jinak bys nemohl mikrofon použít. Jde jen o to JAKÝ má charakter - a už jsme zpět u mého příspěvku ;-)

Preamp samozřejmě důležitý je, ale zase není dobré dělat blbosti. Zásadní změnu dosáhneš......ale u několikanásobně dražšího HW. Taky by nebylo od věci si uvědomit, jestli ti náhodou případně hezký zvuk externího preampu "nezabije" mixpult, který hraje napytel..... Signálový řetěz je dost komplexní a obvykle jeden kvalitativně vybočující komponent nic nepřinese.

Ale to jsou zase jen kecy jednoho internetového pisálka ;-) osobní zkušenost je nenahraditelná (jen se občas těm nevěřícím Tomášům krapet prodraží, ale oni maj koneckonců peněz dost.....).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“