Blackstar HT5

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Blackstar HT5

Příspěvek od Bummer »

Myslím, že tam mají spíš chybu. Celestion býval ve starší, desetipalcové verzi bez reverbu.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Betks

Příspěvek od Betks »

Zdar,
Mám takový problém....Zapnu zesík. Nažhavím lampy, pak standby atd... Začnu normálně hrát. Třeba čistý kanál. Všechno šlape jak má. Jenomže cca po 45 vteřinách odejde zvuk už to prostě nehraje vůbec. Tak vypnu standby a chvíli počkám. Zapnu zase chvíli hraje a pak zase zvuk odejde.... Pokud přepnu kanál na zkreslený jde trochu slyšet ale skoro ne. Mám aparát už v takovém stádiu abych vyměnil Lampy a pokud ano kterou nebo všechny??
Díky za reakci
Betks
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Jestli to máš v záruce, šup s tím do obchodu.

Do sluchátek jde zvuk normálně?
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Betks

Příspěvek od Betks »

Do sluchátek jsem to ještě nezkoušel..
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Tak to zkus. Tím vyvrátíš nebo potvrdíš problém v předzesilovači.

Igi

Příspěvek od Igi »

Tak můj Blackstar HT-5 dělá úplně stejný problém. Jak ho zapnu tak cca 10 minut jede v pohodě a postupně se ztrácí výkon, začne zkreslovat až úplně zdechne. Jak ho vypnu a zapnu tak má snahu najed nebo třeba jak přepnu zapnu Stantby tak snaha najed ale hned to zdechne. Jak ho nechám spočnout tak zase najede na 10 min a to samé. Vyměnil jsem Lampy a všechno stejné. Takže hledám opraváře ale asi to bude problém, je tam elektronika plno FETT tranzistoru a operáky. Zkusím proměřit napětí a kondenzátory elektrolyty zda se neztrácí napětí ale jinak jsem v pasti.
Neví někdo o opraváři na Blackstar?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, dle Tvého popisu si dovoluji tipnout na závadu ve zdroji. Schema pravděpodobně už máš, tak si můžeš změřit všechna ss napětí ze zdroje vycházející. Je pravda, že objevující se a mizící poruchy jsou na diagnostiku nejhorší - zaberou hodně času. Nevím jestli si to pamatuji správně, ale žádný teplotně závislý ochranný prvek tam snad není, takže ty filtrační elektrolyty by mohly být správná cesta :? .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Igi

Příspěvek od Igi »

Tak jsem zjistil že na sluchátka to jede normálně. Nevím jak to funguje jestli sluchátkový výstup je před koncovým stupněm ale asi jo. Také nevím jak funguje STANTBY když ho zapnu a zase vypnu tak to má tendenci hrát ale pouze asi 10 sekund a zase to zmlkne. Jo plánek mám takže něco proměřím ve stavu funkčnosti a potom znovu ve stavu nefunkčnosti a porovnám naměřené veličiny. No to mám radost. Také jsem psal Betks ale nevím jestli na starý příspěvek 3. roky bude reagovat :shock:
Igi

Příspěvek od Igi »

No dívám se že tam jsou i tepelně závislé pojistky. Jsou to takové černé válečky a ve schématu jsou označeny jako F2 F3 F4. Pak tam jsou ještě budiče tranzistory TR2, TR3 a FET6, což je celá elektronika koncového stupně. No asi to nebude tak jednoduché :(
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, dostavil se už úspěch? Kdyby náhodou ještě ne, sdělím Vám pár poznatků získaných konzultací s kolegou opravujícím násobně více Blackstar(ů) v USA :) . Celý zesilovač má prý osudně špatně vyřešený odvod tepla, následkem bývá vznik vodivých vlasových zuhelnatělých cestiček mezi vývody tranzistorů TR2 a TR3 (IRF830). Dál obvykle pokračuje destrukce spálením odporu R39 (22kΩ) (a)nebo R38 (22kΩ) a nefungující zesilovač je na světě :( . Této cestě do pekla ještě napomohla vadná šarže plošných spojů z přelomu let 2011/12. Vodivou cestičku mezi piny IRF830 je nutné odstranit (odškrábat, odvrtat) s vědomím, že i 10MΩ je pro MOSFET velký svod (malý odpor). Není to náhodou i Váš případ?
K pojistkám; podle schematu by měly být na pozicích F3 a F4 běžné pomalé pojistky T2,5A tedy žádné tepelně závislé - to "T" je od slova "time" nikoliv "temperature". Ať se daří a černá hvězda opět funguje :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Igi

Příspěvek od Igi »

Tak to je masakr. Vyhodím to a nechám do bedny udělat jeden kanál klasiky a zkreslení vyřeším krabičkou a bude klid. To už Blackstar asi nikdo neopraví. Hrál nádherně. To jsem nevěděl že to jsou takové s****y. :roll:
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Není třeba kvůli jedné závadě zatracovat hned celý jinak asi vyhovující zesilovač. Když "hrál nádherně", proč mu nedat ještě šanci a nepokusit se o opravu?
Igi

Příspěvek od Igi »

Všechny cestičky mezi piny vyčištěny a proškrabány a nic se nezměnilo. Myslím, že na to má vliv teplota. Po prvním zapnutí to k závadě trvá cca 5 min. a potom když aparát zapnu a hned vypnu nebo stantby a zase přepnu tak to na 4.sek.najede a zase konec. Takže už je něco zahřáté tak to vypne rychleji.Odpory jsou v pohodě ale TR2 a TR3 dost hřejí i stabilizátory. Myslím kolem 55´C. Dnes proměřím co se děje s napětím. U TR2 a TR3 je trimr PR2 na nastavení nějaké hodnoty tak možná vyzkouším pootočit do leva a když nepomůže tak do prava a pokud nic vrátím trim do původní polohy. Ale až po měření napětí. Škoda, že v plánku nejsou měřící body.Jak u tohoto zapojení funguje STANTBY? Také se to na chvíli rozjede při přepnutí?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, na všechny otázky najdeš odpovědi ve schematu:
Blackstar HT5-schem.pdf
(272.78 KiB) Staženo 195 x
Měřicí body jsou užitečné, pokud máš servisní manuál, ve kterém jsou uvedeny hodnoty napětí v těchto bodech. Když ho nemáš, musíš sám logicky přemýšlet jak co funguje a změřit si hodnoty, které potřebuješ k opravě.
Ať se daří, to zvládneš. :)
lusmo
Nový uživatel

Příspěvek od lusmo »

Zdravím, rád bych se zeptal, jak to dopadlo. Mám úplně stejný problém. Děkuji!
Igi

Příspěvek od Igi »

Ahoj, já dal nakonec HT5 na opravu frajerovi co je vyhlášený na lampáče v Ostravě. No nebyl nadšený protože HT5 není klasický lampáč ale je to teda už moderní MOSFET potvůrka a zjistil, že můj model má už od novoty špatně nastavené parametry v párovaných tranzistorech a divil se, že to někdy vůbec pracovalo správně. Musel objednat nové kousky tuším, že tady je v Česku nesehnal ale ze zahraničí přišly do 14-ti dnů. Pak upravil nějaké součástky nastavil pracovní body aby se to nehřálo jo a ještě dal větší chladič na budiče a jede to super. No abych pravdu řekl tak při delším hraní jak hodina od novoty už hodně zkreslovalo a opravdu nyní to jede no nádhera třeba půl dne. Jak nastavím poťáky tak to drží no paráda celých 5 let. :-) Hraje to úplně jinak.Takže dobrá volba opraváře. menší úprava a cena tuším něco přes 1000,-kč.
lusmo
Nový uživatel

Příspěvek od lusmo »

Děkuji moc za odpověď. Přemýšlel jsem, že bych koupil HT 20, ale teď teda nevím. Díval jsem se, moje hlava HT5 je "Made in Korea. Teď tedy nevím co s tím. Mohl bych poprosit o kontakt na opraváře (do zprávy), zkusil bych se s ním domluvi?. Do Ostravy to mám daleko, ale moc mne nenapadá co jiného s tím dělat... Děkuji!
Naposledy upravil(a) lusmo dne 19.07.2021 20:02, celkem upraveno 1 x.
lusmo
Nový uživatel

Příspěvek od lusmo »

... trochu jsem googlil a vypadát to na tento problém:
https://youtu.be/-AKAZuHIqus:
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“