Zdravím, potřeboval bych poradit. Když se dívám na tutoriál, kde chlapík otočí knobem a povídá: slyšíte tu změnu?, tak žádnou změnu neslyším, a pokud ano, tak velmi nevýraznou. Nebo při práci s equalizérem si také myslím, že neslyším úplně všechny detaily. Celkově mě hodně trápí mastering. Mám teď rozdělaný jeden track a mám tam problém s kickem. Vytvořil jsem si vlastní, ze základního kicku a dvou dalších samplů. Na sluchátkách slyším, dostatečné množství basů, ale když si track pustím na bednách tak mi příjde, že tam ty basy prakticky nejsou. To samý i u basový linky (část basů jako by se vypařila). Na mixpultu to víc vytáhnout nemůžu, protože bych šel do červených. Reprobedny jsou hodně starý(1993), a jako zesilovač používám starou věž značky technika, takže to je fakt katastrofa. Nicméně vím že ty bedny dokážou vytáhnout opravdu hodně basů. Například u některých dubstepových tracků jsou basy opravdu krásně mohutný. Žiju v paneláku, takže bedny používám minimálně a o nových zatím neuvažuji, protože bych je moc nevyužil, kvůli sousedům. Hudbu tvořím na sluchátkách Panasonic RP-HT 160 a v porovnání s jinýma sluchátkama mi příjde zvuk nezkreslený.
V čem je podle Vás hlavní problém sluchátka nebo zvukovka?
Uvažuji o koupi těchto sluchátek:
https://kytary.cz/akg-k240-mk-ii/HN0802 ... GwodRskBUA
Jakou zvukovou kartu, pro tvorbu elektronické hudby by jste mi k nim doporučili? (cena 1500-4000).
Víte o nějakém dobrém cz zdroji, kde bych se mohl dovědět více o masteringu?
Díky