Seřízení krku, dohmatu, a tak dále

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Seřízení krku, dohmatu, a tak dále

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Zdravim,

hledal sem, hledal sem, ale nenašel. Potřeboval bych seřídit krk na svý kytaře, trošku je nakřivo a trošku ... No potřeboval by trošku podložit, seřídit pořádně prohnutí, dohmat a tak dále. S prohnutim je problém, protože šroub má zespoda, a nejde se k němu jinak dostat, než sundat krk a poštelovat to, takže pak tam zase ten krk dám a musim ho zase narovnat, vypodložit trsátkem aby nebyl nakřivo a spodní E struna nešla skoro mimo. No prostě taková zajímavá hračka to je :-) :D
Tak se chci zeptat, jestli někdo nemáte tip, co by takováhle (řekl bych i jednoduchá) operace mohla stát a hlavně kde? Našel sem pár kytarářů, jako Procházka apod (v Praze), ale nějak z toho nejsem moc moudrej. Díky za rady ...
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Dubla
last.fm: http://www.last.fm/user/janvondra
Kontaktovat uživatele:

Re: Seřízení krku, dohmatu, a tak dále

Příspěvek od Dubla »

Cort KX5 (RM Pickups RH+ & RH-) * Jolana Galaxis (2x Kent Armstrong P90)
Zoom G1Xon * EHX Double Muff * Behringer DD400
VHT Special 6
* home made 212 box (Celestion Classic Lead & Celestion V30) * kabel ProCo
real_dead_one

Příspěvek od real_dead_one »

Já sem si teď dával kytaru na seřízení krku i se srovnáním. je posazený mimo osu. Pak napíšu co mě to stálo.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Kompletní seřízení za 250 - 500 většinou, záleží na kytaře a množství práce, co se musí udělat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Dark Fender

Příspěvek od Dark Fender »

Zdravím všechny.
Jen se chci zeptat na jednu věc, kterou jsem zde nenašel. To, jak se seřizuje Floyd je tu podrobně popsáno, ale s tím krkem to trochu vázne. Možná, že odborníci zde usoudili, že je to lepší nechat na odborníkovi, tak potom se omlouvám. Napíšu co mám za problém. Pořídil jsem si teď na domácí hraní Cort EVL K-4. Dle mého názoru za ty peníze zcela super kytara (materiál i HW). Tremolo jsem seřídil snadno. Problém asi nastal, když jsem vyměnil 10-tky struny za devítky. Hraju na ně na všech kytarách, tak proč ne na téhle. A teď ten problém. Pouze když zmáčknu struny na prvním pražci za zámky, tak struny drnčí. System tremola co je na tom si myslím, že nemá výškové nastavení kamenů, ale pouze posun směrem k nulťáku a zpět. Kameny se zvedají pouze v okamžiku pohybu tremola směrem ke krku, což je logické. Vzadu jsou šrouby, kerými lze doladit ton, ale pochybuji, že by se měnila výška struny. Tak doufám, že princip FR jsem asi pochopil. Jeslti ne tak klidně uznám, že jsem pako, ale myslím, že v mém případě asi bude buď řešení v nastavení krku, nebo úpravě prvního pražce za nulťákem za vyšší. No a teď k problému:
Může mi někdo zasvěcený napsat tedy pro mě blbce například:
"Krk je přepjatý, a to tak, že při zcela povolené výztuze má tendenci o průhyb směrem za kytaru a utahováním výztuhy se narovnává a vlastně naklání směrem dopředu, což zvyšuje výšku strun nad hmatníkem, nebo je to naopak."
Vím, že se teď asi budete všichni smát, ale nikdy jsem si s krkem nehrál a neměl jsem tyhle problémy. Je taky možné, že mě poradíte tu první variantu s pražcem. Každopádně budu moc rád, když mi někdo poradí. Všem krásný den. :( :? :cry:
Gibson Les Paul Custom Wine Red GHW, Fender Stratocaster Deluxe Fat Strat HSS Black Rosewood, VHT Classic 6, Peavey ValveKing 212
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Zkus první ten krk, tedy výztuhu. Ve většině případů platí, že se po směru hodinových ručiček výztuha utahuje (a krk se více rovná) a proti směru hodinových ručiček se výztuha povoluje a krk se působením tahu strun více prohýbá. Pokud jsi tam měl struny 10 a teď jsi přešel na 9, tak se samozřejmě snížil tah těch strun a krk se více narovnal, je tedy potřeba výztuhu povolit, aby se krk o něco více prohnul. Postupuj pomalu, vždy toč třeba jen o 45 stupnů a výsledek pak hned zkontroluj, většina krků reaguje na jinak nastavenou výztuhu okamžitě (nějaké nuance se pak třeba ještě projeví do drhého dne, ale to už je detail). Prohnutí krku doporučeje skoro každý jiné, já seřizuju podle manuálu fendera - když zmáčkneš tlusté E na prvním a posledním pražci, tak by v cca polovině krku (kolem 7-9 pražce) měla být mezera mezi SPODKEM struny A VRCHOLEM pražce cca čtvrtina milimetru, což je cca stejná míra jako tlouštka 9 nebo 10 struny (éčka), můžeš si tedy vzit do ruky kousek éčka a můžeš to podle toho změřit - dělá se to dost blbé, musíš si najít vhodné světlo, dělat to pod správným úhlem a pokud trpíš nějakou oční vadou, tak si vem určitě brýle, hehe...

Jinak se mi moc nezdá, že by nešla nastavovat výška kamenů u té kobylky.. pokud nejdou kameny, tak musí jít určitě nastavit alespoň výška celé kobylky. První se ale určitě vrhni na ten krk. Hodně štěstí :) Jo a moc s tou výztuhou nešroubuj, zkus třeba max 3-4 otáčky o těch 45 stupnů, kdyby to nepomolo, tak sem třeba napiš, co to dělá (nedělá).
Dark Fender

4 qwer
Díky moc. Takže jsem to napsal přesně naopak. Když utahuju výztuhu tak se rovná krk a snižuje se výška strun. Takže já musím povolit. Fakt díky za radu. Hned jak budu mít čas, tak se na to vrhnu. :D
Gibson Les Paul Custom Wine Red GHW, Fender Stratocaster Deluxe Fat Strat HSS Black Rosewood, VHT Classic 6, Peavey ValveKing 212
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Dark Fender píše:4 qwer
Díky moc. Takže jsem to napsal přesně naopak. Když utahuju výztuhu tak se rovná krk a snižuje se výška strun. Takže já musím povolit. Fakt díky za radu. Hned jak budu mít čas, tak se na to vrhnu. :D
jj napsal jsi to opačně, ale stane se :) ta výztuha je tam právě proto, aby krk podepřela a tlačila jakoby proti dřevu (krku) když na něj působí síla strun a dřevo se přirozeně ohýbá, ta síla strun je třeba 35-45 kg, podle strun... pokud na ten krk působíš silou třeba o 5 kilo nižší nebo naopak větší, než byla síla, kterou působila předešlá sada, tak se to samozřejmě musí projevit a krk se buď více zohne a nebo se více narovna (popř. je výztouhou hnán i jakoby "dozadu").
Dark Fender

4 qwer
Hele kámo, tak fakt díky. Pomohlo to uplně super. Otočil jsem asi o 60% tzn. ani ne o čtvrt otáčky a slabounkých 10% zpět jako pro zpětné dotažení. Zvedlo se to přesně o to, cojsem potřeboval teda o minimum, protože si myslím, že rozdíl mezi 10 a 9.tkama není zas tak velký. Předtím jem malinko jemným diamantovým smirkem srazil ten druhej pražec a výsledek je fakt super. Nikde to nedrnčí a hraje to skvěle. Takže seš opravdu odborník a máš můj obdiv.
Jinak k tomu tremolu a k těm kamenům. Vzadu mám ty šrouby co utahujou ukotvení struny do tremola a z vrchu jsou ty šrouby co s nima dolazuješ. Přitom možná dochází k posunu kamenů nahoru a dolu, ale hele to je tak nepatrný, že s tím se nedá počítat a navíc je to logický, protože primární funkce toho je dolazení, takže po každym dolazení honit krk je kravina. No a ze předu jsou další srouby, které pohybují s kameny a mění menzuru tzn. že dle mého názoru je to na doladění oktáv. Někde tady někdo psal, že to tremolo ala FR v Cort EVL K-4 je asi Schaller nebo Shaller teď nevím, ale ty asi budeš vědět co je to za typ. No faktem zůstává, že další šrouby, co by zvedaly či snižovaly kameny ve vertikální ose bez dalších vlivů v tom tremolu nejsou, měl jsem ho celý venku, když jsem vylepšoval system dolazení pnutí pružin, aniž bych musel povolovat ty šrouby zašroubovaný v těle kytary. To mi přišlo dost riskantní, když vezmu v potaz, že bych měnil často typy strun a neustaále povoloval či přitahoval, tak se to z toho dřevěnýho těla vymele a pak při nějakým vzetí za páku by se mohlo tremolo potkat s mym loktem, což bych se asi radostí udělal mít zaseklý tremolo v lokti s ohledem jaký tah drží. :D :shock: :shock:
No nic ještě jednou díky a hodně štěstí při hraní
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Nastavení výšky kobylky ti dělají ty "špunty" co jsou v kytaře, ty o které se opírají břity tvořící osu otáčení. S těmi šroubuješ nahoru a dolů, což kobylku zvedá, snižuje či naklání. Funguje to stejně jako u Tune-O-Matic.
Solstice

Příspěvek od Solstice »

Obrázek
Mám přesně tento typ kobylky a vadí mi při hře ty šroubky, které určují výšku ladících kamenů, tzn. vzdálenost struny od těla. Vadí mi, že z toho ladícího kamenu vyčuhují, protože mají dost ostré hrany. Když budu chtít tedy zvýšit výšku ladicích kamenů tak, aby z toho nevykukovaly, musím to rozebrat celé? Tudíž vyšroubovat i ladící šroub z kobylky a rozhodit tak oktávy? Je totiž dost blbý, že ty šroubky co drží ladicí kámen nemají hlavu, takže nejdou nějak pořádně chytit, takže kdybych chtěl, aby zůstaly v kobylce, tak bych je musel pižlave otáčet kleštěma, což sice trochu jde, ale dost blbě. A nebo ty vyčuhující kousky upilovat, aby mě neštvaly. Což je taky prasárna.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

ja bych to upiloval...ne radikalne, ale proste tak aby to nemelo ostre hrany ale zaroven to bylo porad funknci...zvysovat si dohmat jen kvuli par ostrym hranam mi prijde jako prasarna :)
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Hele já bych zkusil ty šroubky co nemájí hlavu zkontrolovat z jejich spodní strany. Mohl to tam nějaký ožralý číňan našroubovat opačně. Rozhodně ty šrouby musí nějakou hlavu mít... To je prostě nutnost. Co to je kytaru? Myslím výrobce a model.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Solstice

Příspěvek od Solstice »

Ona je to vlastně baskytara - LTD B-155. Ale ta kobylka je v podstatě skoro to stejný, jako na obrázku výše. Stejnej princip. Doufám teda, že všichni myslíme to stejný. Jsou to ty šroubky o trochu výš, než ukazuje ta šipka. Na tom obrázku taky žádná hlava šroubu není. A u mě není ani zespodu :)
Asi to fakt nějak šetrně upiluju, protože měnit dohmat, ani to celý rozebírat se mi vážně nechce.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

On myslí ty červíky, které určují výšku kamenů. Poslušně hlásím že je to o zvyku, také mi čouhají a nějak už mi přestaly vadit.
Solstice

Příspěvek od Solstice »

No jasně, tak samozřejmě záleží na kvalitě provedení, tohle je basa odněkud z Číny nebo jiných spodních končin Asie, jinak se sice zatím jeví jako moc fajn nástroj, ale s tímhle si tam asi moc starostí nedělali a ty šroubky opravdu nejsou moc příjemný na dotek, když k nim sklouzne ruka...
No nic, upiluju a bude to :D
pap

Příspěvek od pap »

Zdravim, kytaru mám seřízenou, brousil jsem i pražce, takže dohmat hodně nízkej, ale stejně mi pořád přijde, že ten dohmat je "tvrdej". Prostě se na to nehraje moc pohodlně. Blbě se to popisuje. Už mě nenapadá co s tím. Neví někdo co s tím ? Mě už napadaj jen struny nebo vintage pražce, ale to je podle mě blbost.
American Vintage '52 Telecaster, MIJ 62 Telecaster Custom, Mexiko Standard Telecaster, Classic Vibe Telecaster, šrot Telecaster, Rickenbacker 330, Fender MIJ Traditional '60s Jaguar, CV Starcaster, Fender Cyclone, Fender MIJ Traditional '60s Mustang, Danelectro 59 korea, Epiphone Dot, Classic Player Jazzmaster, Vintera 70s Telecaster Deluxe, Eastwood Classic 6, Mascis Jazzmaster, CV Jazzmaster, Bach Les Paul (DM SD), Fender Newporter, Hondo II Professional Bass (1980), Paranormal Super-sonic, Paranormal Cyclone, Vox AC100 CPH halfstack, Blackstar HT 40, Line6 Spider Valve MK II atd.
torst

Příspěvek od torst »

co řešíš? že se na kytaře musej zmáčknout struny silou? Hrál si na jiné, které takovou sílu nevyžadovaly? Mimo jiné - extrémně nízký dohmat kazí zvuk, struna nemá rozkmit.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
pap

Příspěvek od pap »

torst: Přesně tak jak píšeš. Nehrál jsem asi nikdy na nic, co by mi takhle drtilo prsty. Ať tu vezmu do rukou cokoliv v jakýkoliv cenový relaci, tak se na to hraje jak po másle. Tadyta jedna konkrétní dává mějm prstům zabrat. Dohmat je nízkej, nultej pražej pražec taky není vysoko. Konkrétně okolo prvního a druhýho pražce už je to fakt síla na "domáčknutí", což bych pochopil, kdyby byl vysokej nulťák, ale není. Nic nikde nedrnčí, tak nevim. Mam tu kytaru rád, tak bych to rád vyřešil.
American Vintage '52 Telecaster, MIJ 62 Telecaster Custom, Mexiko Standard Telecaster, Classic Vibe Telecaster, šrot Telecaster, Rickenbacker 330, Fender MIJ Traditional '60s Jaguar, CV Starcaster, Fender Cyclone, Fender MIJ Traditional '60s Mustang, Danelectro 59 korea, Epiphone Dot, Classic Player Jazzmaster, Vintera 70s Telecaster Deluxe, Eastwood Classic 6, Mascis Jazzmaster, CV Jazzmaster, Bach Les Paul (DM SD), Fender Newporter, Hondo II Professional Bass (1980), Paranormal Super-sonic, Paranormal Cyclone, Vox AC100 CPH halfstack, Blackstar HT 40, Line6 Spider Valve MK II atd.
torst

Příspěvek od torst »

to teda nechápu. Není delší menzura? Pak musí být struny napjatější. (Fendery jsou tvrdší než Gibsony).
O jaký typ jde konkrétně?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“