To jsme se nepochopili, ja jsem to rozhodne nevydaval za priklad hammondek, ale toho, jak zni dnesni levny nastroj. Hammondy jsou pro me minulost, ke kterym drive narozeni citi jakousi nostalgii, ale me nic nerikaji a nijak zvlast se mi ani nelibi. Vznikly jako levna nedokonala nahrazka klasickych varhan s radou technickych nedokonalosti a zkresleni. Zvukove jsou (jako nahrada varhan) slabe, dnes umime varhany napodobit mnohem lepe. Jejich silnou strankou imho byly moznosti nastaveni zvukoveho projevu. Diky tomu maji nescetnou skalu zvukoveho projevu, protoze neposkytují nejaký konkrétní zvuk, ale celou skalu zvuku. Ale i v tom jsou uz dnesni nastroje moznostmi mnohem dále. Z nedokonalosti a nedostatku hammondu, ruznych technickych problemu a nezamernych ruchu (viz ta yt ukazka, jak mu v tom priserne rachoti
To pak ale nektere jedince vede k tvrzeni, ze tyto stare nastroje jsou lepsi nez ty nove, protoze ty nove je nedokazi verne se vsím vsudy napodobit. Trochu mi to pripomina tvrzeni typu, ze starsi auta jsou lepsi nez ty nova, protoze ta nova je neumi ve vsem napodobit, treba tolik nesmrdi. A chapu, pro milovnika veteranu je i ten smrad spatne spaleneho benzinu podstatny, patri to k tomu. Ale jsou kvuli tomu stara auta opravdu lepsi?
Ja se tim snazim rict, ze dnesni nastroje jsou jine, technicky mnohem vyspelejsi, dokonalejsi, s sirsimi moznostmi, byt nezni jako hammondy.
edit: Hudební nástroje se na principu hammondovych varhan nevyrabi, pokud vim. To samo o sobe uoazuje, ze jde o slepou cestu. Ale zajimalo by me, co by bylo, kdyby se vyrabely. Ne napodobeniny tech starych, ale moderni, technicky vyspele, dokonale, vyuzivajici soudobe technologie, skrz ktere by se zbavily spoustu nedostatku a poskytovaly cistsi zvuk, bez ruznych ruchu a nedostatku. Jak by asi byly prijimany?