lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Tube Guru
Odborník

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, je mnohem pravděpodobnější, že končí právě koncová elektronka. Kdybys aspoň napsal co tam máš za typy nyní, dalo by se Ti snad poradit. Randall RD1 jsem nikdy na stole neměl, viděl jsem ho jednou u barového klávesisty a ze zvědavosti jsem jen nakouknul dovnitř a byly tam elektronky 12AX7 a 50L6-GT. 12AX7 (ECC83) je běžně dostupná, vyskytuje ve všech lampáčích. 50L6-GT jsem v životě neměl v ruce, ovšem datasheet je dostupný. To 50V/0,15A žhavení je trochu potíž, avšak řešitelná. Chceš-li se dovědět víc, napiš typy elektronek, které tam máš :? .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
kurivoj

Příspěvek od kurivoj »

Preamp 2x RUBY 12ax7c5hg
konec RUBY 12au7c
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, požadavek jsi splnil, tak je řada na mně :) . Máš štěstí, žádná "rarita" se tam nevyskytuje. Potřebuješ 2ks běžných 12AX7 nebo dle evropského značení ECC83 + 1ks 12AU7 nebo "evropsky" ECC82. Mají je všichni dodavatelé. (Např. GES electronic, Bayger, atd) Osobně bych bral ty nejlevnější. Že je za větší peníz vyšší kvalita mně nikdo nepřesvědčil.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Já bych ti doporučil koupit slovenské JJ z Německa od RotoTubes:
https://www.rototubes.com/ECC82-12AU7-JJ.html
https://www.rototubes.com/ECC83S-12AX7-JJ.html
Levněji je v ČR neseženeš. Má to jen háček, že musíš udělat objednávku min. za 25 EUR. Ale pak je poštovné zdarma (v ČR bys při objednávce do 1000 Kč určitě poštovné platil).
Takže bych vzal navíc buď jednu preampovku nebo jednu koncovku jako rezervní. Vyjde tě to úplně stejně, jako bys zaplatil za 3 lampy u GESu (bez poštovného). Anebo místo té JJ ECC 82 vzít nějakou dražší, např.:
https://www.rototubes.com/12AU7-EH.html
S RotoTubes mám dobré zkušenosti. Výborný přístup, když zásilku Česká pošta ztratila někde v depu (posílají tracking kód Deutsche Post, který platí i pro sledování zásilky u ČP), bez problémů to poslali okamžitě znova.
Mají i sety pro jednotlivé modely zesilovačů, kde kromě párování u koncových lamp vybírají i balancovanou preampovku pro phase inverter (to ty nepotřebuješ, máš jen jednu koncovku, proto tam pro Randall RD1 ani set nemají).
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, další možnost je dohodnout se s distributorem fy JJ pro ČR ing. Mikuláštíkem.
Kontakt: Ing. Jan Mikuláštík - HM electronic, Dolní Paseky 1528, Rožnov pod Radhoštěm. Telefon: 571843292 a 604568256, e-mail: hmelectronic.mikulastik@seznam.cz, možná že to bude ještě levnější :wink: .
kurivoj

Příspěvek od kurivoj »

moc děkuji to jsem potřeboval vědět
grinder89
Nový uživatel

Příspěvek od grinder89 »

Čau chlapi nevíte kdo kontroluje v okolí Hradce Králové lampový aparáty?
Neodym

Příspěvek od Neodym »

Tak i na mou RIVERU TBR1 SL došlo s přelampováním, koncové 4x EL34 vyměním za 2X EL34+2x6L6 jsou to dvě sekce, tak to i dle výrobce fungovat bude, je to stereo. Preamp: čistý vzor Fender + zkreslený viz HiGain Marshall.
V preampu je 5x 12AX7, vstupní půjde určitě taky vyměnit.
Odkud kupovat, nějaké už dobře přeměřené a vybrané? Objednat od RotoTubes, Tube-Town nebo potažmo TAD? Nebo jít do slovenských JJ naslepo koupit a vybírat si sám/technikem?
Tu vstupní 12AX7 bych rozhodně nechtěl nechat náhodě, cena u této lampy není podstatná...ale zase ne nějakou EAT Cool Valve ECC803S za raketu $200...
Důležité pro mě je zachovat na čistém kanále dynamiku a headroom, bez náznaků zkreslení při vyšších hlasitostech. Díky
Suhr S3 Pro
Framus Diablo Custom
Encore Strato
RIVERA TBR 1-SL
SOLDANO SLS105 Series II
TC Electronic G-Force
Rocktron Prophesy II
BBE Sonic Maximizer
Carvin stereo 4x12" B 400W
+kabely, pedaly, controlery...a další haraburdí
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, když je pro Tebe důležité zachovat na čistém kanále dynamiku a headroom, bez náznaků zkreslení při vyšších hlasitostech, koupil bych na první pozici (V1) tuto lampičku:
http://www.jj-electronic.com/en/5751
MIran

Příspěvek od MIran »

Tube Guru píše:Zdar, když je pro Tebe důležité zachovat na čistém kanále dynamiku a headroom, bez náznaků zkreslení při vyšších hlasitostech, koupil bych na první pozici (V1) tuto lampičku:
http://www.jj-electronic.com/en/5751
Tak to mohu potvrdid...
Neodym

Příspěvek od Neodym »

Zdravím, děkuji moc...tato lampa má dle přehledu skoro nejslabší parametry, takže i z toho plyne, že nebude kreslit, bude mít plošší křivku. Zbytek vlastností dle popisu výrobce snad tedy bude odpovídat mým potřebám.
Ještě mám dotaz s čím se hodí spárovat dle tohoto schématu, myslím tím, co navrhujete dát do pozice 3 - Pre-Master Gain? Počítám s tím, že jsou už špatné:
rivera.tbrdiag6.gif
rivera.tbrdiag6.gif (4.3 KiB) Zobrazeno 2813 x
2 koncové EL34 buď v sekci A nebo B půjdou vyměnit také a to za 2x 6L6, tam doporučíte jaké? Taky jít do JJ?
Přehled a srovnání lamp
https://www.amplifiedparts.com/tech-cor ... made-tubes
Děkuji moc...
Suhr S3 Pro
Framus Diablo Custom
Encore Strato
RIVERA TBR 1-SL
SOLDANO SLS105 Series II
TC Electronic G-Force
Rocktron Prophesy II
BBE Sonic Maximizer
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pokud tam dáš 5751, tak se Ti aparát bude chovat tak, jako když tam dáš standardní ECC83 a budeš ji provozovat při staženém gainu. Jaký to má smysl? Krom toho právě tahle 5751 z produkce JJ je snad nejnekvalitnější dvojitá trioda, co jsem zkoušel. Tedy měl jsem tři kousky. Jsou mikrofonní a odcházejí do jednoho roku. Pokud se náhodou kvalita v posledních letech nezlepšila. S čistým svědomí Tě od této lampy varuji.
Pokud si seš jistý, že nutně musíš veškeré ECC83 ( 12AX7 ) měnit a trváš na JJ, tak si kup 10 ks ECC83MG a vyber si z nich tu nejlepší na "V1" a zbytek tam nasázej jak Ti to přijde pod ruku. Při nákupu 10 ks dostaneš množstevní slevu a budeš mít z čeho vybírat. Tuhle verzi s písmeny MG za označením sice výrobce doporučuje pro hi fi použití ( nevím proč ), ale mám na cca 25 ks ( ze tří sérií ) ověřené, že je to zdaleka nejspolehlivější lampa z dvojitých triod vhodných do kytarových předzesilovačů, co JJ nabízí. Zatím mě nezklamala ani jedna a prakticky kteroukoli jsem namátkou vzal do ruky, tak šla použít na vstup. Dle mých zkušeností se zrovna tenhle typ svou kvalitou výrazně vymyká JJ standardu. Nebo jsem měl zatím výjimečné štěstí. ECC83S a 5751 naopak nešly pro mikrofoničnost na vstup použít prakticky nikdy. ECC803S jsem také pár ks před lety zkoušel, rovněž mne neoslovily, už si ale nepamatuji, v čem byl problém. Pravděpodobně také mikrofoničnost.
Stejně si ale myslím, že je to hodně zvláštní stav aparátu, kdy je nutné měnit úplně všechny lampy.
Neodym

Příspěvek od Neodym »

Díky za opověď, já práveže vůbec netrvám na JJ, chci na první pozici to nejlepší, co je možné sehnat pro mé potřeby (cena cca do 2000,-) a aby vydržela nějaký čas.
Aparát má teď odborník, P. Dofek, který lampy i proměřuje, které nakoupí dle požadavků, bere všechno možné, hraje sám na JJ, ale momentálně tam zkusí na můj požadavek při zadání nějaké 12AX7 od TAD. Pak se uvidí, má i 5751, kterou zkusíme pro porovnání, jak to bude hrát a budem dále laborovat.
Aparát dlouho cca 2 roky stál a předtím se na něj hrálo bez přelampování několik let...stěhování, rodina...
Takže proto přelampování téměř komplet...
Suhr S3 Pro
Framus Diablo Custom
Encore Strato
RIVERA TBR 1-SL
SOLDANO SLS105 Series II
TC Electronic G-Force
Rocktron Prophesy II
BBE Sonic Maximizer
innerself

Příspěvek od innerself »

Nejlepší lampy jsou čísnký Sino vyráběný firmou Shuguang. Jak koncový tak preampový. Nejlepší jsou v tom, že jsou nejlevnější a hrajou uplně stejně jako všechny ostatní. Stejně od nich odebíraj lampy společnosti jako Ruby, nebo Groove Tubes. Takže je to stejnej výsledek za nejmíň peněz. Jedinej rozdíl jsem zpozoroval tenkrát když jsem měnil preampovky na apci co jsem koupil z ebaye z německa. Frajer byl nejspíš férovej protože tvrdil, že jakmile to koupil do svýho studia nový asi před deseti lety, tak na to nešáhnul. A tam jsem měnil ehx za nový JJ a zvuk se jakoby víc otevřel. Ale s celou kapelou by to stejně nešlo poznat.

EDIT: Ještě teda jsem objevil jednu věc, která při častější výměně preampovek vyšla zaručeně levnějš. Koupil bych tenhle přechodník, abych moh požívat vesle lampy 6N2P který se daj sehnat za 90 korun. Při normálnim měnění by to ale smysl nemělo

http://www.ebay.com/itm/Tube-socket-con ... SwRgJXi6h5
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
MIran

Příspěvek od MIran »

Neodym píše:Díky za opověď, já práveže vůbec netrvám na JJ, chci na první pozici to nejlepší, co je možné sehnat pro mé potřeby (cena cca do 2000,-) a aby vydržela nějaký čas.
Aparát má teď odborník, P. Dofek, který lampy i proměřuje, které nakoupí dle požadavků, bere všechno možné, hraje sám na JJ, ale momentálně tam zkusí na můj požadavek při zadání nějaké 12AX7 od TAD. Pak se uvidí, má i 5751, kterou zkusíme pro porovnání, jak to bude hrát a budem dále laborovat.
Aparát dlouho cca 2 roky stál a předtím se na něj hrálo bez přelampování několik let...stěhování, rodina...
Takže proto přelampování téměř komplet...
Je fakt, že bych tam JJ nedával...já tam mám TAD Highgrade Premium...ale je to spíš pro měkčí vintage zvuk ... záleží co potřebuješ .
xmarox

Příspěvek od xmarox »

innerself píše:Nejlepší lampy jsou čísnký Sino vyráběný firmou Shuguang. Jak koncový tak preampový. Nejlepší jsou v tom, že jsou nejlevnější a hrajou uplně stejně jako všechny ostatní. Stejně od nich odebíraj lampy společnosti jako Ruby, nebo Groove Tubes. Takže je to stejnej výsledek za nejmíň peněz.
Někdo obdobný názor? Zkušenosti - zvukově? Při higainu? Dá se na ně hlavně spolehnout, tím, že to bude spíše II. jakost, než to co dávaj pro přeprodej? Pořizovací cena je samozřejmě super, ale nejsou do měsíce aktivního hraní v kelu? (při podmínkách - dost nahlas, ve 100w hlavně, na jednom až dvou 4x12 boxech - čemuž pro ochranu lamp před rezonancí už nepomůže často ani spodek hardcase mezi hlavou a boxem, plus jako bonus cestování spíše bez case...)

Přemýšlím nad tímto setem https://www.rototubes.com/Soldano-100W- ... e-Set.html v preampu 4x Shuguang v konci 4x TungSol za 100e.
innerself

Příspěvek od innerself »

Sice jsem to celý psal já, ale na shuguang 6l6gcm hraju už přes rok a mám je ve svým Peavey Jsx. Je fakt že mám nejradši maximum cold bias co to jde a šlapou v pohodě. Preampovky má kámoš v aparátu tak 7 let a byly tam jako nový a tovární pro line 6 valve hd. Jediný na co si dát bacha je akorát to značení 6l6gc. Protože tak označovali i klasický 6l6 lampy s anodovou ztrátou 19w. Proto jako konec beru ty co vypadaj jak klasický 6l6gc a většinou jsou značený 6l6gcm. Ale taky nejsou všechny tak označený správný ale měla by jich bejt většina
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

xmarox píše:
innerself píše:Nejlepší lampy jsou čísnký Sino vyráběný firmou Shuguang. Jak koncový tak preampový. Nejlepší jsou v tom, že jsou nejlevnější a hrajou uplně stejně jako všechny ostatní. Stejně od nich odebíraj lampy společnosti jako Ruby, nebo Groove Tubes. Takže je to stejnej výsledek za nejmíň peněz.
Někdo obdobný názor? Zkušenosti - zvukově? Při higainu? Dá se na ně hlavně spolehnout, tím, že to bude spíše II. jakost, než to co dávaj pro přeprodej? Pořizovací cena je samozřejmě super, ale nejsou do měsíce aktivního hraní v kelu? (při podmínkách - dost nahlas, ve 100w hlavně, na jednom až dvou 4x12 boxech - čemuž pro ochranu lamp před rezonancí už nepomůže často ani spodek hardcase mezi hlavou a boxem, plus jako bonus cestování spíše bez case...)

Přemýšlím nad tímto setem https://www.rototubes.com/Soldano-100W- ... e-Set.html v preampu 4x Shuguang v konci 4x TungSol za 100e.
Sino určitě není nejlepší a nehrají stejně jako ostatní, protože každý typ hraje trochu jinak. Pokud bych chtěl fakt kvalitu, tak Winged C, ale ta cena je taky "kvalitní"
Preampovky bych neřešil, resp. bych koupil si rozdílných typů a zkoušel je na první pozici, ten zbytek už zase tak zásadní vliv nemá. Konkrétně u toho Shuguangu se jako dobrá bere tuším "9th generation".

Do konce bych asi dal Sovteky 5881, jsou se Soldanem dodávané standartně. Ta 5881 od Tungsol má maximální napětí 400V, Soldano dává kolem 500V. Mohl byt ti říct, co používám v Soldanu já, ale už jsem ho tak dlouho neviděl, že jsem to asi i zapomněl :)
José

Příspěvek od José »

Ve chvíli, kdy jsou součástky (tedy i lampy) stejně značeny, měly by mít stejné parametry nehledě na výrobce (drobné odchylky jsou jiná věc). Někde si tam musel pozapomínat nějaká písmenka u značení.
Neodym

Příspěvek od Neodym »

Mám komplet přelampováno preampovou část od THD a konec JJ 2x6L6 + 2x EL34 takže bude rozdílný P a L kanál. Hraje to teď samozřejmě víc nahlas, má to citlivější reakce na poťáky a jde to daleko lépe za rukou. Charakterem o hodně plnější...ty staré lampy byly po měření až na jednu úplně slaboučké a nepoužitelné.
Do rezervy jsou nakoupil od JJ 3x ECC83MG gold pin a 3x ECC83MG standard... kdyby něco, lampy se stářím a v suchu nekazí, řekl bych. :wink:
Suhr S3 Pro
Framus Diablo Custom
Encore Strato
RIVERA TBR 1-SL
SOLDANO SLS105 Series II
TC Electronic G-Force
Rocktron Prophesy II
BBE Sonic Maximizer
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“