Mám svojí první Akustickou kytaru ... koupil jsem si i ladičku ...
Otázka... Jak ta ladička funguje? Tedy... když zahraji na strunu příklad "E" Tak se mě na ladičce ukáže A, chvilkama C atp... I když dostanu tu šipečku do zelené na struně "E" tak jí mám v zelené, ale ukazuje mi to pod písmenem "A" což je asi špatně, že ano ? Měla by ukazovat "E" ? hm... ? :/ mám v to zmatek...
A potom.. se chci zeptat, jak moc mohu otáčet s ladící mechanikou ? Může se to přetrhnout, nebo prostě musím otáčet tak, abych dostal na ladičku "E" když zahraji na strunu "E" ?
Zdar.
V prvé řadě, jakou máš ladičku? Věštící kouli tu nikdo myslím nemá, aby to z ní vyčetl.
Za druhé, nastav si ladičku buď do chromatického nebo kytarového režimu (dle návodu k tvé konkrétní ladičce). Já bych preferoval univerzální chromatický režim, ale předpokládá se pak znalost pojmenování tónů, takže pokud o teorii nevíš vůbec nic, zvol kytarový režim.
Za třetí, po shlédnutí videa by ti mělo být vše jasno:
Kámo, pokud jsi úplně hudebně hluchý (není to tak obvyklé, ale možné to jest), pak si na přetržení struny dej pozor. Jde o to, že většina lidí určí alespoň přibližně výšku tónu, resp. zda se moc nebo málo liší od tónu jiného. Pokud tvé ucho nepozná ani oktávu nebo dokonce dvě (rozdíl o mnoho tónů), jsi schopen ladit strunu nahoru tak dlouho, až praskne. Na druhou stranu, kytaru máš z krámu nějak naladěnou, zhruba ve správné výšce, od které by ses neměl moc odchýlit .... Napiš si posloupnost a názvy tónů, kterou většina muzikantů běžně užívá. CDEFGABC nebo CDEFGAHC (vlevo jsou vyšší, vpravo vyšší, B a H jsou názvy téhož)). Takže, pokud ladíš éčko (E) a objeví se ti na ladičce A, jsi pravděpodobně o dost výš nebo o dost níž. Opatrně toč kolíkem tak, až se tam to E objeví. A pak ho jemně došteluj. Až si to trošku ošaháš, nauč se vždy strunu podladit (rozladit dolů) a pak ji odspodu doladit k tomu E. Když to uděláš obráceně, spíše se ti to bude samo rozlaďovat. Pokud jsi opravdu hluchý, vodítkem ti může být i to, že pokud struna opravdu viditelně a hmatatelně plandá, ladička může ukazovat správný tón, ale musíš točit kolíkem nahoru a nahoru, až ho začne ukazovat znovu, pak bude struna správně napnutá. Naopak, pokud tón ztrácí "barevnost a zajímavost" a jen se zvyšuje tah struny (pohmatem zjistíš) je tvrdší a tvrdší, přehnal jsi to s výškou a toč naopak hodně dolů. Až to zas ukáže to správné A nebo G nebo to, co ladíš.
S přetržením strun si starost nedělej, kup si prostě dvě sady navíc, abys měl na výměnu.. Struny jsou spotřebák, praskají i nám, kteří ladit umíme. Profík mění většinou celou sadu, i když praskne jen jedna struna, tobě to bude fuk, klíďo nahrazuj jednotlivé ....
Držím palce ....
Nooo... Ladička JT-07 JOYO ... nejspíš totožná jako na tom videu soudě podle videa... má funkce pod písmeny (C,V,U .. ) struny reagují na funkci "C" pod kterou se mě povedlo dosadit každou strunu na příslušný tón ... až teda na silné E .. tam když podladím, tak se na ladičce ukáže jenom G a nižší tón ne a ne zaznamenat (podle té stupnice v druhé odpovědi) :/
Ostatní funkce V,U, .. ukazují u tónu "E" -> 3C, atp... ale nemění se, když brnknu na strunu a ladím mechanikou... nikde. Takže jsem se to pokusil naladit přes tu první funkci "C" na ladičce.
Jinak jednotlivě slyším.. jak se mění výška každé struny (nahoru X dolů zřetelně) To video rozhodně pomohlo ... zkusím někde dohledat co znamenají ty funkce té ladičky, protože to nikde u toho nevidím napsané.
Děkuji za odpovědi ... jenom to silné E tam nemohu dostat... dle stupnice.. ladička zachytí GABC .. ale jak povolím mechaniku pod G.. už nic nezobrazí ...
V=Violin (housle), U=ukulele, G=guitar, atd. Režimy V a U tedy na kytaru nepoužívat, jelikož jsou pro jinak laděné nástroje, snaží se naladit jen na tóny, na které se a ladí tyto nástroje. Pro standardní kytarové ladění použít režim G, který se bude chytat napevno pouze tónů EHGDAe. Ale jak jsem psal výše, režim C (chromatic) je nejuniverzálnější a lze použít na všechna ladění.
Pokud uz mas naladene vsechny struny krom E, tak i to E muzes naladit podle tech zbylych. Konkretne struna E ma na patem prazci znit stejne jako prazdna struna A.
Kdyz hrajes v kapele, nebo proste kdyz nehrajes sam, tak je dobre mit naladeno dokonale presne, tedy kdo neumi naladit bez ladicky dokonale (k cemuz mam tedy znacne daleko i ja), tak musi podle ladicky, ale to ty ve sve situaci nejspis resit nemusis.
Ale jde . Ne každému totiž naladěná kytara trhá uši jako absolutním sluchařům. Většinové populaci mozek funguje tak, že drobné odchylky v ladění si uvnitř hlavy doladí sám a jede se dál .
No, tentokrát se přidám na stranu Parda (ač se tu řeší zase offtopic téma) - ladit od jedné struny vše přes pražce má fakt špatné výsledky - odchylky se sčítají a sčítají, až na druhém konci hmatníku je člověk úplně špatně a ani neví proč a to i při velké přesnosti ladění (i kdyby člověk ladil zcela přesně, sčítají se nepřesnosti usazení pražců, dohmatu, protáhnutí struny při špatném zmáčknutí...).
Naladit některý pár napříč hmatníkem (e.g., flažolet na 7 pražci A proti prázdnému tenkému e) přinejmenším značně vylepší poměr výsledek/námaha.