Pedálová ladička

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
cherreda
Rádce

Re: Pedálová ladička

Příspěvek od cherreda »

Buffer je normální - počítám, že "super" je to, že ho můžeš vypnout nebo zapnout. :)
Je od nich vcelku pěkné, že kvůli takové blbině zásadně nezvedli cenu ladičky - určitě mohli. :)
M-Rock

Příspěvek od M-Rock »

Když tu byl zmíněn Behriger, konkrétně TU300. Máte také tu špatnou zkušenost s vybíjením baterky i při vypnutém režimu nebo je to vada kusu?
Při ladění bere ladička asi 52 mA, při stavu zapnutí bez ladění 33mA a vypnutá až 30mA....tzn při 9V 800mA je za nějakých 20 hodin a něco, grogy.
Hans
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jakýkoliv proudový odběr nad 10mA je pro devítivoltovku příliš vysoký.
Alkalická: http://data.energizer.com/PDFs/522.pdf
Lithiová: http://data.energizer.com/PDFs/la522.pdf
Nejvhodnější řešení je napájení externím 9V zdrojem (adaptérem) jak uvádí manuál:
http://www.mcmelectronics.com/content/P ... -12480.pdf
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

No s těmi 10mA bych to zase tak nepřeháněl, to by pak na ně nejelo skoro nic, ale je pravda, že nad nějakých 50mA je lepší to řešit adaptérem. Nějakých 25mA, do čehož se vleze většina krabiček včetně analog delay, je ještě naprosto v klidu. Jedu už na JEN na baterky cca pátým rokem a i ty analog delay s odběrem kolem 20mA vydrží fungovat cca 25 hodin hraní.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

M-Rock píše:Když tu byl zmíněn Behriger, konkrétně TU300. Máte také tu špatnou zkušenost s vybíjením baterky i při vypnutém režimu nebo je to vada kusu?
Ladička zřejmě odebírá pořád, většinou stačí odpojit vstupní jack a napájení se přeruší.
M-Rock

Příspěvek od M-Rock »

qwer píše:No s těmi 10mA bych to zase tak nepřeháněl, to by pak na ně nejelo skoro nic, ale je pravda, že nad nějakých 50mA je lepší to řešit adaptérem. Nějakých 25mA, do čehož se vleze většina krabiček včetně analog delay, je ještě naprosto v klidu. Jedu už na JEN na baterky cca pátým rokem a i ty analog delay s odběrem kolem 20mA vydrží fungovat cca 25 hodin hraní.
A pokaždé vše vypojuješ? Nepochybuji o tom že každá krabička se takto samovybíjí.
Hans
M-Rock

Příspěvek od M-Rock »

rotten77 píše:
M-Rock píše:Když tu byl zmíněn Behriger, konkrétně TU300. Máte také tu špatnou zkušenost s vybíjením baterky i při vypnutém režimu nebo je to vada kusu?
Ladička zřejmě odebírá pořád, většinou stačí odpojit vstupní jack a napájení se přeruší.
Díky za postřeh, nedošlo mi to. Mohl jsem nevyhodit 150 za novou.
Hans
M-Rock

Příspěvek od M-Rock »

Tak mě Behringer TU300 nic nežere, ale za to se mi pár týdnů od koupě objevil jiný problém. V ladičce cosi posílá rušivý zvuk dál, něco mezi šuměním a občasným písnkáním. Když šáhnu na napájecí konektor, změní se tón, někdy to přestane, ale pak se to zas objeví. Ruší to samozřejmě zvuk, protože to dělá při bypasu kdy je "vypnutá". Setkal jste se s tím někdo?
Hans
José

Příspěvek od José »

Napájení? Dělá to i s baterkou?
M-Rock

Příspěvek od M-Rock »

José píše:Napájení? Dělá to i s baterkou?
Dělá to jen s baterkou, poté co jsem vyměnil jednu nabíjecí z číny za druhou. Poté se ten probém objevil. Jelikož zatím nemám druhou přípojku od zdroje abych mohl zapojit dist. a ladičku na jeden zdroj tak nevim zda při připojení ze sítě nezmizí.
Hans
José

Příspěvek od José »

Nabíjecí kousky nebývají do efektů úplně dobrá volba. Jestli je to lithiovka může mít plně nabitá jen 7.2 voltu (s ostatními je to podobně, když už do efektů -> musíš se tím zabývat) a to už asi nedává buffer.
TWitko

Příspěvek od TWitko »

Mohla by mi nějaká dobrá duše vysvětlit k čemu je v ladičce dobrý buffer, notabene nějaký speciální typu "Bonifac Buffer", co se jim honosi PolyTune ? Nejde o sarkasmus ani trolling, fakt mi vůbec není jasný k čemu může být buffer (což si volně překládám jako vyrovnávací paměť) v kytarové ladičce ... předem díky :wink:

H.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

TWitko: To je trosku jiny buffer :D https://en.wikipedia.org/wiki/Buffer_amplifier

(digitalni efekty a ladicky (tedy i TCE PT) samozrejme pouzivaji i buffer, o kterem pises, nicmene ten neni pro bypass ale pro fungovani)
Hodně budem někde...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jak píše SUK, nejde o buffer v IT smyslu slova.
Buffer zajistí převedení Hi-Z kytarového signálu na Lo-Z a tím pádem pak v následujícím řetězci, kde je moderní mít vše TB nedojde tolik k ovlivnění kytarového signálu (příliš mnoho TB krabiček v TB módu dokáže pěkně nepěkně ovlivnit signál). Předpokladem je, že samotný buffer ti ten signál nedoprčí, což by mělo být u toho Bonifáce a TC obecně asi OK :).
Navíc pokud jej z nějakého důvodu použít nechceš, můžeš jej vypnout a mít tu ladičku TB.
Mi jako buffer slouží neustále zapnutý EHX Silencer na začátku řetězce hned za ladičkou. U kytar s aktivní elektronikou se buffer tím pádem už neřeší, jeho funkci má preamp v kytaře.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Ono to není moderní (mít TB krabky), ale logické. Mohu pak umístit buffer tam, kam potřebuji. Mít deset krabek s bufferem trochu postrádá logiku a je to imho vyloženě o neznalosti něco takového provozovat. Ten signál pokaždé musí projít tranzistorovým zesilovačem a nastává nejen degradace signálu, ale taky se zvyšuje šum. To, co pak nakonec vyleze, nemá s původním signálem naprosto nic společného a můžu si koupit namísto kytary za padesát tisíc kytaru za tři, protože to bude znít skoro stejně... TB je svoboda, není to móda. Dát dobrý buffer ideálně za zkreslovací krabičky třeba před pedály s modulací. Mezi buffery jsou taky dost podstatné rozdíly - ono udělat zesilovač 1:1, který navíc neupravuje eq, není tak jednoduché, jak to vypadá.

Buffer může pomoci, ale dojde díky němu k jakémusi přerušení vazby snímače na kytarový zesilovač. Prostě s bufferem to bude hrát vždy hůře než kytara->aparát. Díky tomu se dělalo třeba tohle:

https://www.premierguitar.com/articles/ ... es_Z_Cable

Jde o to najít nějaký rozumný kompromis, dá se říct, že s dnešními kabely ujde signálová cesta i v délce 10m (kdo potřebuje víc???) a žádný buffer se používat nemusí. Krabičky jdou obejít různými TB lištami, spínat se mohou do řetězce jen když je tam chci, nemusím je tam mít furt se všemi těmi propojkami, koncovkami atd.

Kvalitní signálová cesta je základ. Znám x lidí, kteří neustále řešili to, že jim to "nehraje" a měnili snímače, kytary, elektronky, aparáty, pak si udělali za pár tisícovek pořádek v signálové cestě a zjistili, že to najednou všechno krásně funguje, je tam ten pocit propojení kytary s aparátem, hraje to příjemně s dostatkem výšek, jsou slyšet veškeré nuance atd. Je neskutečné, kolik desetitisíců jsou lidi schopni utratit za kytary, aparáty a tuny krabiček, ale dát pár stovek za pořádný kabel je jim líto... No, to jsem trochu odbočil od té ladičky, nedalo mi to ale nereagovat na Hendrixův post o "moderních" TB krabičkách.
TWitko

Příspěvek od TWitko »

Díky všem za odpovědi ... tak tohle je něco opravdu něco jiného, než jsem předpokládal ... no upřímně, pořebuju to pořádně pročíst a promyslet/ "strávit" :wink:
Hendrek píše:... příliš mnoho TB krabiček v TB módu dokáže pěkně nepěkně ovlivnit signál ...
Pokud si rozumíme, že TB=TrueBypass, pak tohle je pro mě další novinka ... z mýho laickýho pohledu jsem měl pocit, že TB je naprosto neškodný .. naopak, "že čím víc pruhů, tím víc Adidas". A vono asi tak úplně ne .. no jak jsem psal, jdu to všechno pořádně pročíst a pochopit ...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Musíš si uvědomit, co to TB fyzikálně vlastně znamená. Jsou to pro každou krabičku kontakty 3PDT přepínače (nebo DPDT relé), které přímo vedou signál bez toho, aniž by byl ovlivněn aktivními nebo pasivními prvky obvodu efektu. Tedy každý kontakt rovná se přechodový odpor. Ten ale není sám o sobě takový problém, nebude moc velký. Mezi krabičkami ti ale narůstá délka kabelu v propojkách (parazitní kapacity + odpor) a další přechodové odpory (konektory). Když dáš takto za sebe nějakých 10 až 20 krabiček, už to může být znát. Proto se pro velký počet krabiček místo zapojení za sebou do série používá spíše nějaká chytrá TB lišta, která aktivuje smyčky jen požadovaných pedálů pro daný preset.

PS: a toto je můj 4600 příspěvek, jsem rád, že je spíše užitného charakteru, ne moderátorského :)
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Hendrek: no, a ta TB lista ma co? Pravdepodobne nejaky relatka :D Takze jsme si az tak nepomohli... :)
Hodně budem někde...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Však o ty ale nejde, výše píšu, že to není takový problém (ten přechodový odpor). Jde o to, že TB lišta ti ze smyčky vypojí nepoužívané efekty VČETNĚ kabeláže k nim (tzn. odpadnou nějaké parazitní kapacity, které s odporem vytváří RC článek, tzn. dolní propust, jinými slovy utlumují vyšší frekvence).

Lze jednoduše vyzkoušet, zda pro konkrétní případ buffer potřebuješ, nebo ne. Zapojit celou efektovou smyčku do jednoho TB přepínače, mít všechny efekty v TB stavu, a pak jen TB přepínačem zkoušet, zda slyšíš rozdíl ve zvuku, či nikoliv.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Chci si pořídit novou pedálovou ladičku. Mám Polytune Mini (první provedení). Chci větší resp. viditelnější displej, takže mini provedení ne. Ve výběru mi zůstaly: https://m.thomann.de/cz/korg_pitchblack ... 1511086982
Nebo
https://m.thomann.de/cz/tc_electronic_p ... 1511087950
Polytune2 za tyhle peníze se zdá být superkauf. Proti té co mám má vetší displej. A údajně i “viditelnější” (Retina). Měl někdo možnost porovnat Polytune 1 versus Polytune 2 a Polytune 2 versus Korg Pitchblack Advanced nebo Poly? Kterou byste doporučili?

Na poly módu netrvám, u TC mi trochu vadí, že displej se velmi snadno poškrábe (alespoň u první generace, s dvojkou nemám zkušenosti). Jde mi hlavně o čitelnost a rozumnou přesnost.

Dík. J.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“