simiruz píše:
Myslím, že nelze popřít, že mezi elektronkami jsou drobné rozdíly v mezích výrobních tolerancí. Dokonalá výroba neexistuje.To stejné platí i o tranzistorech, i když ve zlomcích procent.
Pokud se některá elektronka vymyká tolerancím pro 12AX7, pak to buď není 12AX7 nebo je to zmetek. A věřím, že u elektronek bude zmetkovitost výroby vysoká. Kytarista, který se chce trávit čas hledáním toho nejlepšího kousku napříč značkám, ať to klidně dělá. Ale člověk, který ani neví na jakém principu jeho zesilovač funguje je na opačném konci spektra.
No, Simiruzi, to jsi formuloval krásně! Naprosto s Tebou souhlasím. Ony ty tolerance u elektronek bývají i v desítkách procent, tak jsou samozřejmě při výměnách lamp určité rozdíly. Ty by však šli do značné míry odstranit změnou parametrů v zapojení, tedy hlavně nastavením pracovní třídy, případě změnou anodového napětí, což s tím souvisí. Ale kdo to např, u vstupní ECC83 umí? Ti co to zvládnou vědí, že je to blbost a ti ostatní, kteří tuhle problematiku nechápou, pak věří propagandě prodejců, mění elky jednu za druhou a objevují Ameriku, jak ta a ta hraje úžasně ve výškách, druhá má zase medové basy a pod. Navíc z drtivé většiny se nejedná o aktivní muzikanty ( ti to prostě moc neřeší ), ale spíš o domácí brnkálky, kteří stejně nemají na to, aby lidstvu svou muzikou něco sdělili, takže se baví jinak. Nechme jim to, ale pravda je, že ventilace úsudků podobných znalců na netu může začátečníky akorát tak zmást. Ovšem co mě zaráží nejvíce je, že takřka nikdo neřeší skutečně důležité vlastnosti elektronek, jako je jejich spolehlivost, životnost, náchylnost k mikrofoničnosti, šumění, občasným šelestům a podobné neduhy. Na toto téma tu zřejmě moc úvah žádný nezkušený začátečník nenajde a to je škoda.
Každopádně Štěpán si nakonec poradil docela dobře. Jinak pro všechny podobné s čistým svědomí doporučuji dnes v druhé polovině r. 2017 ( ona se totiž situace dost mění ) používat do předzesilovačů ECC83 MG od JJ ( paradoxně je výrobce doporučuje na hi fi použití ) . Nejlépe přímo od pana Mikuláštíka. Je levná a zatím jsem nenarazil ani na jednu špatnou a za dva roky mi nikdo žádnou nereklamoval a ani si nestěžoval. Do koncových stupňů a zdrojů mi přijdou slušné od ruských výrobců přes TAD. U nás je kupuji v Musicdata. Jednak s nimi lze dobře řešit případné reklamace, druhak je dopravné zdarma ( pod 1000,- Kč snad ani nemá cenu lampy kupovat ) a doma je mívám do 24 hod.
A na závěr tedy ještě pro začátečníky zopakuji co už psal Tubeguru a Simiruz, je nesmysl kupovat elky podle toho, jestli je chci na čistý zvuk, nebo na ultrametal, ať už reklama tvrdí cokoli. Pokud někdo chce experimentovat třeba se vstupní dvojitou triodou, proč ne. Doporučil bych potom, aby si u prodejce, třeba právě u p. Mikuláštíka objednali více elek stejného typu s tím, jestli by nebylo možné je vybrat z různých výrobních šarží. Stejně jako kytary stejného typu stejného výrobce často hrávají různě, tak i ty elky. Ale proč to tak je, už je výše vysvětleno. Je nesmysl tvrdit např. že Sovtek je na metal, EHX na blues a JJ na čistý zvuk, podobné nesmysly občas borci tvrdí.