Simulace reproboxu pro LIVE (stompbox a rack)

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Re: Simulace reproboxu pro LIVE (stompbox a rack)

Příspěvek od SUK »

Čím chceš bez paček v malých klubech honit věci jako zpěvy a kopák? ;) Kolik znáš zpěváků, co ukřičí pár vyhulených 412? ;)

Zrovna za 10 dní zvučím akci, kde bude pravděpodobně partička tinitusáků s 2x 412 + nějaký basový monstrum. A ano, pokud budou stát za tím, že to pojedou na full, maj prostě v tom betonovym pekle smůlu ;)
Hodně budem někde...
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Pokud pojedou na full, tak to nezachrání ani svěcená voda, ale nevím z čeho pořád odvozuješ, že já to takto dělám, podporuju, obhajuju a schvaluju. :wink: To, že se tady na něco ptám a diskutuju, neznamená, že to tak v reálu dělám.

Opravím tedy své vyjádření takto: Kombinace malého klubu, slabých PAček a zvukařova striktního dodržování úzusu, že zvučit se bude všechno, protože aparatury nesmí "řvát" z pódia ven, je velmi nerozumné vytváření problému pro všechny zůčastněné :)

A už končím. Sorry za nejspíš OT v tématu o simulacích reproboxu :)

A v tvém případě tedy basu a kytaru nezvuč, s borcema se rozumně dohodni (když budou příčetní) ať hrajou tak akorát, a nazvuč jen zpěv a bicí abys nezahltil PA. Věřím, že je to technicky proveditelné :)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ale to už jsme trochu odběhli od tématu simulace repra pro live. Zvučení přes PA vs. na vlastní aparáty je spíš do sekce zvučení.
Pakliže zde řešíme simulaci repra na live, je jasné, že aparáty nebudou zvučeny a pokud vůbec budou přítomny, pak jen jako odposlech.
José

Příspěvek od José »

A mohl bych poprosit o oddělení? Tahle debata není nezajímavá, a myslím, že argumentace z obou stran spektra rovněž není marná.
DejmiEtOH: Já vím, jaký je náš zpěvák netechnický a nešikovný pako (to neznamená že ho nemám rád), a je schopnej majk švihnout kamkoli a držet ho jakkoli a pak jsem moc rád, že nemáme všechno vyhulené do aleluja. Ale samozřejmě na tom co říkáš, něco je..
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Pardon za OT, taky mě to zaujalo a jsem pro oddělení, dík.
Demilich píše:Zajímavý postřeh, se kterým se ztotožňuju, je to, že jsou dneska PAčka v mini klubech spíše na škodu a zbytečně. Pak se to chudák zvukař snaží honit přes laciné dva RH Soundy na stranách, buzeruje všechny na pódiu jak to nejde ukočírovat, když mu do těch shitek jde všechno najednou (aby taky ne) a ještě ke všemu to nabere mikrákama za litr co dá na visáka před komba. To je reálný příklad toho nejhoršího co se mi stal vlastně už dvakrát.
Tak PA samozřejmě nikdy není zbytečně a na škodu, i se šitem lze obvykle něco kompromisního sprovodit.
Co se týká kvality arapátů, buď rád, žes tak mlád :wink:, žes nehrál po klubech v 90. letech :) (i když to zas aspoň chodili lidi).
Jednoznačně se kvalita zvyšuje.
Demilich píše:Je jasné, že když tam pak přijde kapela co hraje rock se dvěma kytarama a basou, a zvukař se zuby nehty drží svého postupu že zvučit se nutně bude všechno, dojde k problému. Samotné kytary jet z pódia nenechá, protože by porušil svůj axiom o tom že aparatury nesmí hrát z pódia do lidí (ačkoli vlastně neví proč). Všechno najedou nenazvučí, protože na to kvalitou nemá použité vybavení klubu. A pak se ty ztišené aparatury dohání nejlépe lacinýma odposlechama, které ve výsledku vazbí víc, než kdyby se strunobijci slyšeli z vlastního (mnohočetná zkušenost). :)

To, že by někdo používal nějaké filly na akustické vyplnění hluchých míst, o tom slyším naprosto poprvé a za cca 30 koncertů co jsem odehrál, jsem to jaktěživ neviděl. Taky je dobrá zmínka o tom, že by měla být nějaká rozumná domluva zvukař vs. kapela na tom, co od toho obě strany čekají - konstruktivně. Naprosto souhlasím. To se mi taky ale nestalo. Nejčastěji mám pocit, že zvukař je nasraný už od startu akce a věci kapele pouze odsekává nebo sděluje oznamovacími větami, nejlépe neosobně přes mikrák od pultu do odposlechu na zemi, ze kterého je slyšet poloprd. Nejvíc nám pomáhal onen kámoš, který právě zašel za zvukařem a tu domluvu s ním udělal a řekl jak hodláme znít.

Rád bych jen dodal (ačkoli to tak nevypadá), že jsem ale zažil dost akcí, kde z nějakého záhadného důvodu problém nebyl . Nikdo mi nepřišel říkat jací jsme hlasití a co máme jak poztlumovat, prostě se daly mikrofony, technika fungovala, odposlech nepískal a zvuk lidi snesli bez problému.
Záhada? Ani ne :)
:) No, upřímně - jestli to máte vážně nejčastěji takhle "Nejčastěji mám pocit, že zvukař je nasraný už od startu akce", tak se mi zdá, že error nemusí být tak úplně ve zvukařích a zamyslete se, co nejprve udělat jinak na svém pískovišti. Vážně je mi to divné, protože my nepochybně obrážíme podobné, ne-li ty samé kluby a se zvukaři obvykle navazujeme úplně normální spolupráci bez jakékoli vzájemné tenze. Ani si nevzpomenu, kdy jsme za poslední dekádu narazili na někoho, s kým by vůbec nebyla řeč a byl takový předem nas*raný ko*kot, kterého popisuješ ve svém dramatickém scénáři. Fakt. :)

Nicméně obecně.
Komunikace se zvukařem se dost často podceňuje a všímám si toho. Vstřícný zvukař je půl úspěchu. Jsou to jen lidi, kteří se snaží o to samé, o co kapela - aby to hrálo co nejlíp. Když vidím některé kapely, které neumí pozdravit ani zvukaře, ani ostatní kapely, ale zato čekají full servis a obskakování a ještě k tomu nedejbože remcaj, říkám si co to s těma lidma je. My už roky praktikujeme zásadní rituál, že jako první akci po příjezdu na místo se pozdravíme se zvukařem, pořadatelem, barmanem a vůbec s lidma, který ke klubu patřej. Po koncertu každému zvukařovi vždycky poděkuju, zeptám se jak to hrálo vepředu, jestli bylo všechno v pohodě - buď hned při balení, nebo za ním pak zajdu. Nikdy se na to nevybodnu, na pár vět se najde čas vždycky. Když tam pak přijedeš znova, je už to naprosto o něčem jiném. A to jsme všichni introverti, nejradši bysme si někam zalezli a odvrzali si svoje zádama do lidí. :) Jenže je strašně důležité nebejt za namyšlené k****, kterážto role jde neskutečně snadno, když nikdo s nikým pořádně neprohodí větu. Chce to se zvukařem mluvit, on vám do květáků nevidí. Že pošlete kamaráda je fajn, aspoň někdo...

( :wink: to jsem se rozpindal s večerní Bowmorkou, už budu brzdit... dobrou)
dArtagnan

Příspěvek od dArtagnan »

Zpátky k Mooeru - nejspíš ho koupím, doma hraju přes Bias FX, zvuk úplně v pohodě, ale štve mě, že musím zapínat komp, pak než naběhne Reaper, který mi vypne zvuky woken, občas si i spadne... to bere chuť do hraní. Chci jen píchnout kabel do kytary a do zásuvky a hned hrát.
Samozřejmě na koncerty do PA je to super, jak už píšete. Ale je to použitelné i do zkušebny? Kolik bych cca musel vrazit do nějakého aktivního odposlechu, abych se prosadil vedle druhého kytaristy s ohuleným lampáčem?
Jako kdybych díky dvěma čínským minikrabkám za pár litrů mohl prodat těžký aparát a mít stejný zvuk doma, ve zkušebně i na koncertě, to by bylo neskutečné, ani se mi tomu nechce věřit. Na houby je, že pak už bych fakt nemohl svádět na jiné, když mi to zní blbě :-)
torst

Příspěvek od torst »

Tak zas trochu torstovské skepse :
Nemusíš pouštět celej Reaper, stačí VST Host, ve kterém zapneš IR Loader.
Tu potřebu "píchnout do zásuvky a hned hrát" znám. Už mám píchnuto. Trand combo a pár krabek, můžu přidat i všeuměla ZOOM G1on. Vše do jednoho "psa" s vypínačem, takže v jedné vteřině se mi spustí celej systém a hraju. A že by mi na domácí cvičení a jamování chyběl IR Loader s dokonalým zvukem? Fakt ne.
Přeřvat lampovej apec samozřejmě dokážeš, ale viz výše - oceníš to ve zkušebně? (a vlastně i na koncertě?).
To by pak měl mít Radar i 2. kytarista a nejlépe i basák. Prostě celá kapela linkou. A když už jsme u toho, na co monitory? In-eary pro celou kapelu! Jenže co s bubnama ...? Elektrické bicí? Pak by šlo zrušit i PA a diváci v hlediště by mohli dostat taky In-eary. Suchý článek, mámo! kde se to zastaví? Kde se to zastaví?? Fuj, to jsem se zas rozepsal !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

No mě by třeba zajímalo, jak muselo vypadat zvučení, zvlášť pro klubové hraní třeba v 60.-70. letech. Vždyť PA v té době nebyla tak silná, i když tehdejší poctivé watty se s těmi dnešními asi nedají srovnat. Jasně, že se aparáty většinou nezvučily, ale stejně ... Mrkněte třeba YT na záznamy z živáků třeba takových Free ...
dArtagnan

Příspěvek od dArtagnan »

No ten BiasFX má i přímo svojí aplikaci, ale startuje mi asi stejně dlouho jako Reaper, tak radši pouštím rovnou ten, ať si k tomu můžu pustit i nějaký jamtrack nebo EZdrummer. Jasně, že můžu na doma pořídit tranzistorové kombíčko, ale ty Mooery zřejmě stojí cca stejně a hrajou líp.
A do kapely bych to myslím ocenil dost, kolikrát musím na zkoušku/koncert rovnou z práce busem, takže mobilita je zásadní. Ve sdílené zkušebně lampáč nenechám, ti pankáči z jiných kapel by ho oddělali. Kdybych sehnal dostačující ne moc drahý monitor, tak ten jo. Mám tam pro tyhle potřeby levný tranďák a lampu z domova beru jen když to jde, takže bych si myslím polepšil.
Kolik by asi stál ten monitor?
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

dArtagnan píše:Samozřejmě na koncerty do PA je to super, jak už píšete. Ale je to použitelné i do zkušebny? Kolik bych cca musel vrazit do nějakého aktivního odposlechu, abych se prosadil vedle druhého kytaristy s ohuleným lampáčem?
Jako kdybych díky dvěma čínským minikrabkám za pár litrů mohl prodat těžký aparát a mít stejný zvuk doma, ve zkušebně i na koncertě, to by bylo neskutečné, ani se mi tomu nechce věřit. Na houby je, že pak už bych fakt nemohl svádět na jiné, když mi to zní blbě :-)
Jo, do zkušebny je to taky v pohodě. :) Já už se dál nebudu doblba vypisovat na téma hraní s impulsem, věřte všichni čemu chcete. :) Úplně nechápu ty pochyby - když si to každý zkusíte doma s impulsem a hraje to dobře, proč by to samé mělo na koncertu do 5-10x silnější dobré bedny najednou hrát nějak blbě? :)
No nic. :)

Momentálně se dá koupit RCF 710A mk2 pod 10 tis. v doprodejích, až mě to se*re. :) Už jsem psal, že obstojí vedle 4x12". Vlastně je spíš zbytečně předimenzovaná výkonem, jsem přesvědčený, že by k plnohodnotnému životu stačila 708A, což je solidně nařvanej mazlík. Pokud chceš slušný zvuk, tak nějaké levnější číny bych nedoporučoval ani zkoušet, nemá to smysl. Obstojí samozřejmě i další aktivky z tohoto levelu, ale RCF to teď trochu gumuje dobrýma cenama. Při případném výběru jakékoli aktivky doporučuju nejít pod SPL cca 123-4 dB (raději víc), to je takové sice plovoucí vodítko, ale aspoň nějaké vodítko.
torst píše:Přeřvat lampovej apec samozřejmě dokážeš, ale viz výše - oceníš to ve zkušebně? (a vlastně i na koncertě?). To by pak měl mít Radar i 2. kytarista a nejlépe i basák. Prostě celá kapela linkou. A když už jsme u toho, na co monitory? In-eary pro celou kapelu! Jenže co s bubnama ...? Elektrické bicí? Pak by šlo zrušit i PA a diváci v hlediště by mohli dostat taky In-eary. Suchý článek, mámo! kde se to zastaví? Kde se to zastaví?? Fuj, to jsem se zas rozepsal !
Plácáš. ;)
Fořt píše:No mě by třeba zajímalo, jak muselo vypadat zvučení, zvlášť pro klubové hraní třeba v 60.-70. letech. Vždyť PA v té době nebyla tak silná, i když tehdejší poctivé watty se s těmi dnešními asi nedají srovnat. Jasně, že se aparáty většinou nezvučily, ale stejně ... Mrkněte třeba YT na záznamy z živáků třeba takových Free ...
Zvukaři dělali to samé jako dneska, akorát to nahnali objemem... viz hradby beden ještě v 90. letech na každé vesnické tancovačce.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Jasně, já měl spíš na mysli, jak krotili kytaristy, když 100 W nonmaster hlava se 4x12 byl standard. Kossoff nepoužíval ani žádné nakopavadlo, snímače taky poměrně slabe PAF. Jeho zvuk není žádný hi-gain, ale stejně ta hlasitost musela být značná...
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Táto diskusia sa začína podobať už na zborník vedeckých prác :mrgreen:
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
jirkatol

Příspěvek od jirkatol »

Ivan píše:Táto diskusia sa začína podobať už na zborník vedeckých prác :mrgreen:
Jsou tu,ale i vyjimky. :wink: Jinak velice zajímavé téma,doufám,že se dočkáme první vlaštovky.
torst

Příspěvek od torst »

cherreda píše:Plácáš. ;)
Uznávám.
Ale přesto : Jestli budou v kapele 2 kytaristi, jeden s tradičním apcem a 2. se simulací do širokopásmoveho monitoru, nebude to znít na zkouškách moc dobře. Ale je to zas otázka - kapely využívající samply, třeba i kytarové, slyší z odposlechů taky tento "hotový" zvuk. Vadí to? Tohle nerozsoudíme.
A zas odjinud : Jsou klávesáci a foukací harmonikáři, kteří hrají raději přes combo (Leslie a td.), přestože by mohli taky rovnou do PA. Omluva za fylosofické přesahy. S pozdravem Václav Bělohradský.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

To Ti můžu rozsoudit razdva. Kolega má většinou pedalboard s Pangeou doma, na zkouškách hraje přes svůj lampový apec (ESH+2x12), k tomu já do RCF přes Pangeu a je to co? Ano, opět fuk. :wink:

Heleďte, dobrý impuls hraje dobře, tam není co řešit, dneska to už asi akceptujou i úplní neználci.
Ale správné vyřešení osobního poslechu je stejně důležité.
Každý jsme ochotní za kyt. bednu dát 10-20 tis. (nebo víc) a aktivka za 4-5 tis. nemůže hrát adekvátně, to dá rozum.
Ty RCFka jsou dneska etalon a jsou ok. Máme ve zk. i nějakou Proel a omg RHsound. Říkám jim Nouze a Bída :), těm samozřejmě naše kytarové bedny natrhnou řiť, jak jinak. Taky mám suprovou Mesu s 2xEVM za 20+. :) Ale 710A už s přehledem obstojí, necítím se nijak omezený a výsledkem je, že Mesu+VHT jsem už rok nezapnul a na Mese stojí to RCFko. :) Osobně bych si nejraději pořídil RCF NX 10SMA, protože prostě hraje ještě líp než ART 710A (i když ne 2x líp a je "slabší"). Ale není to nutnost, jen takové občasné cuky po upgradu. Značkové slušné aktivky kolem 10, 15 tis., to je pohoda.

Každopádně, až si víc lidí koupí Radar na to domácí žvýkání a zkoušky apod. "podřadnější" procesy, jsem zvědavý, jak dlouho bude trvat, než s nima začnou hrát naplno. 8)
Ono jet na koncert s 12 kg 10" bedničkou a pidikrabkou místo 60 kg 0,8 m3 aparátu má fakt něco do sebe a i kdyby někomu nějaké to lampové mojo chybělo, uživatelský komfort to pravděpodobně vygumuje. :)
torst

Příspěvek od torst »

CHERREDA: Věřím ti, osobní zkušenost nemá smysl zpochybňovat. Myslel jsem, že ty dva přístupy nebudou spolu fungovat. Ale asi předsudek. Do impulsů mě agitovat nemusíš. jsem jedním z praotců ! :) Ale beru je především jako dokonalou věc pro nahrávky (i když i tam jsem se ze začátku ošíval !).
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Fořt píše:Jasně, já měl spíš na mysli, jak krotili kytaristy, když 100 W nonmaster hlava se 4x12 byl standard. Kossoff nepoužíval ani žádné nakopavadlo, snímače taky poměrně slabe PAF. Jeho zvuk není žádný hi-gain, ale stejně ta hlasitost musela být značná...
Myslím, že se nikdo nemusel nějak extra moc krotit, protože se ještě nehrálo v "sálech" zvíci obýváku jako dneska a větší množství návštěvníků fungovalo jako docela účinné vytlumení prostoru. :)
torst píše:Ale asi předsudek.
Bude to podobný mýtus, jako že lampáč vygumuje z podia tranzistor - a přitom je to hlavně o tom, jak si kytaristi nastaví zvuky (hlavně středy) a může se snadno stát, že výsledek bude opačný.
torst

Příspěvek od torst »

cherreda píše:Bude to podobný mýtus, jako že lampáč vygumuje z podia tranzistor - a přitom je to hlavně o tom, jak si kytaristi nastaví zvuky (hlavně středy) a může se snadno stát, že výsledek bude opačný.
Chacha ! Trefa do černeho ! Začal jsem hrát na tranda Peavey, protože meho lampoveho Engla vygumoval v kapele kámoš s noname tranďákem (kvalita cca Van Horn, Tesla a pod).
Placka

Příspěvek od Placka »

Ono jet na koncert s 12 kg 10" bedničkou a pidikrabkou místo 60 kg 0,8 m3 aparátu má fakt něco do sebe
Čoveče, jak jsi psal, že RCF710 se dá nová koupit pod 10k, tak jsem na to začal koukat (doma mám k dispozici 310), ale hmotnost píšou na profi-dj.cz 18,5 kg a na Muzikeru 11,2 kg. Teď babo raď:-) To jsou různý verze s feritem a neodymem? Myslel jsem, že je všechno v neodymu...

Jinak můj cíl je právě hned s Radarem hrát normální koncerty. Samozřejmě po předchozím nedůvěřivým porovnání s klasickým aparátem (mám tu Mesu F-30 a Egnater Renegade k porovnání)
José

Příspěvek od José »

Já nevím, že někdo věří údajům obchodníků. Manuál říká 13,5 kg pro 710a MK-II, 710a MK-4 14,4 kg.
O existenci 3. gen jsem nic nenašel..
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“