Overdrive nebo Distortion efekt??

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
qwer
Odborník

Re: Overdrive nebo Distortion efekt??

Příspěvek od qwer »

Tak to ani tak není o těch "ambient" pedálech, ne? Ty můžeš dát do efektové smyčky (což při využívaní většího zkreslení z aparátu doporučuju a jelikož jí OR15 oplývá, tak myslím není co řešit). Spíš je to o tvé potřebě mít dva různé zvuky - což u jednokanálu je buď o práci s volume na kytaře (Orange OR15 na to není zrovna ta nej volba) nebo o pedálech (OR15 není na pedály zrovna to nejideálnější).

Sám Orange mám a vystřídal a zkusil jsem si jich poměrně dost. Jsou to aparáty, které si tak nějak pořád jedou to své (což je na druhou stranu docela dobře). Ideální je necpat tam nic, co má nějakou vlastní barvu - tedy žádné tubesreamery, Bossy téměř všech typů atd. Buď bych to zkusil s nějakým čistým boosterem, který opravdu nekreslí a jen posiluje signál, případně bych volil nějaký pedál s menší kompresí a "rovnějším" eq - z levnějších třeba EHX soul food (u toho nastavit gain třeba jen 1/4 a raději "ohulit" volume).

Efekty tedy hodit do smyčky, booster nebo overdrive před aparát.
M-Rock

Příspěvek od M-Rock »

Zdar, mám nově kytarku s aktivama EMG a zjistil jsem že Distortion od Bosse si s nima uplně neumí poradit, není to jako s pasivana (logicky) . Je nějaká alternativa? Alternativní distortion který by k aktivům pasoval? Když to připojím do Cubase, nedá se říct že by ten zvuk byl byť z dálky podobnej tomu, co jede z reproboxu. Zvukovku mám od M-Audia (Fast track)
Hans
kunec

Příspěvek od kunec »

Máš v cubase nějaké impulsy?

Sent from my iPad using Tapatalk
torst

Příspěvek od torst »

M-Rock: Nepřipojuj před zvukovku žádnou krabičku. Zapoj kytaru na přímo a udělej si zvuk SW simulací. Ideálně s impulsama.
"Když to připojím do Cubase, nedá se říct že by ten zvuk byl byť z dálky podobnej tomu, co jede z reproboxu. Zvukovku mám od M-Audia (Fast track)" Postav si vedle sebe svůj kytarový reprobox a své PC monitory, podívej se na ně a zamysli se.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ivan

Příspěvek od Ivan »

M-Rock píše:Zdar, mám nově kytarku s aktivama EMG a zjistil jsem že Distortion od Bosse si s nima uplně neumí poradit, není to jako s pasivana (logicky) . Je nějaká alternativa? Alternativní distortion který by k aktivům pasoval? Když to připojím do Cubase, nedá se říct že by ten zvuk byl byť z dálky podobnej tomu, co jede z reproboxu. Zvukovku mám od M-Audia (Fast track)
A aký problém vlastne riešiš? Lebo ja čítam dva:
1. "...mám nově kytarku s aktivama EMG a zjistil jsem že Distortion od Bosse si s nima uplně neumí poradit"
2. "...Když to připojím do Cubase, nedá se říct že by ten zvuk byl byť z dálky podobnej tomu, co jede z reproboxu"
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
innerself

Příspěvek od innerself »

Čus. Chci se zeptat těch, co pomocí OD nebo distortionů (i když je to mín pravděpodobný) nakopávaj/přikrmujou svoje apce. Nejspíš většina pokud to dělá, to dělá kvůli ekvalizaci aby potlačila basy před zkreslenim. Problém je pro mě ten, že i když člověk nějaký to OD aktivuje s gainem na 0, tak prostě (díky diodám?) ten zvuk vyleze zkreslenej i když dá člověk vlastně level poťák hodně dolu. Na zkreslenym je to jedno, ale jedná se mi o čistej. když chci přepnout prostě během hraní, tak musim šlapat dvakrát. Jednou z apce na čistej kanál a podruhý vypnout efekt. Asi se to nějak obejít nedá co? Já se to pokoušel obejít teda kvůli jinym důvodum i tak, že jsem pořídil pedálovej parametrickej eq od artecu. Jenže ten signál z toho taky leze zkreslenej když sešlápnete pedál jak z nějakýho toho ODčka i když mám gain na nule a podle hodnocení na amazonu je to asi normální jev. Taky co by člověk chtěl za parametrickej ekvalizér co stojí 800 kč :D Takže při přechodu ze zkreslení do čistýho musim stepovat. Sice si při tom hraní zatančim, ale nějak se mi to nezamlouvá :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
remisa

Příspěvek od remisa »

Zdarec. Che, tohle asi moc dobře nevyřešíš :) Já měl dřív kombo, kde byl footswitch na úplně obyč monojack, trvalej sepnutej pro zkreslenej kanál. Vyrobil jsem si Tube screamer, do krabičky dal o jednu samici navíc, napojil ji na TB spínač a jedním šlápnutím sepnul jak TS, tak kombo. To je u tvého peavey asi nerealizovatelné a jiný způsob mě nenapadá. Já nakonec zjistil, že je zbytečné m*dat se s blbostma, a když chci hrát metal, stačí mi bohatě aktivní snímač...
Ale já si to stejně ve výsledku šmrdlám jenom doma, takže chápu, že pro hlasité "opravdové" hraní tě to může trápit.
Ještě by byla cesta místo vypínání TSka ztlumit volume na kytaře, ale ten zvuk už je pak vždycky horší...
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
innerself

Příspěvek od innerself »

Ono jako i když člověk stáhne volume na kytaře tak tam leze to zkreslení dál protože ten průchod toho signálu neni prostě čistej. Já ani OD nikdy nedal s levelem na půlku. Teď to samý mam s tim ekvalizérem jak jsem psal vejš, ale jsem línej furt někoho oslovit a nějak to celý řešit, jestli by to šlo nějak upravit, aby šlaspal tak jako ty dražší věci :D On samotnej ten snímač určitě silou stačí. Mám ho dokonce i daleko od strun, ale ono mi jde právě o tu ekvalizaci. Třeba v kombinaci s tskem mi to nesedlo a bylo to už až moc tight, proto jsem potřeboval něco kde si tu křivku můžu sám upravit a neni napevno daná. Nejdřív jsem zkusil grafickej eq. Fungoval dobře, ale prostě je pořád pro mě omezenej a nebylo to to pravý. Chtěl jem to teda vyřešit tim artecem ale ten zase nefunguje při aktivování čistě. Asi budu muset někomu fakt říct, ale trošku mam i obavy, protože se mi ted fakt líbí jak ten zkreslenej zvuk hezky pumpuje :D
torst

Příspěvek od torst »

Ty nakopávače se proužívaj jednak pro přidání zkreslení a zároveň i pro zúžení, zahuštění zvuku ve středech. Možná to někoho překvapí, ale kytara je středovaj nástroj. To ale v metloši nemusí být vítané. Nekritizuju. Když jsem ještě hrál na 8mi kilo, těm dvoumstepům jsem se prostě nevyhnul a pochybuju, že je na to nějakej zázračnej návod.
Ale šlo by to třeba takhle: Boss OD-20, kolega ho má, disponuje zdířkou Amp Ctrl, ten by to přepínání kanálu asi uměl. Je to sice digitál, ale ty OD umí dobře, pochybuju, že bys poznal rozdíl od analogu.
http://724rocks.com/pub/media/catalog/p ... 33cfcd.jpg
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Pokud jsi trochu zručnej, není problém vyrobit si krabičku, která zvládne přepínat oboje. Byl by to v podstatě true bypass looper s jedinou smyčkou, ve které by byl zapojen ten OD/EQ. Teď narychlo ze mě nevypadne, zda by šlo v rámci jednoho 3PDT switche, který aktivuje/deaktivuje smyčku, inkorporovat i ten channel switch pro zesík. Pokud je channel switch klasický jen na bázi on-off, asi by mohl být v rámci těch pinů, na nichž visí indikační LED.
Edit: Ale jo, mělo by to fungovat. Je to vlastně stejné řešení, co navrhoval Remisa, jen provedené externě.
Obrázek
V tom obrázku by byl v podstatě ten konektor pro napájení LED nahrazen Jackem pro připojení do vstupu pro přepínání kanálů. Hodnota odporu by měla být podobná jako v channel footswitchi, pokud má indikační LED (bez napájení - napájenou ze zesilovače).
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Ten dvoustep s OD krabkou je věc která mě trápila snad několik let. Zvláštní, že mě nenapadlo se tady zeptat, protože krabička, kterou popisuje Fořt je přesně to, co jsem hledal (případně DIY úprava OD krabky, jako psal torst).
Já jsem to pořešil tak, že jsem upravil JCM800 kanál zesilovače náhradou sledovače za další cold bias stupeň. Zvuk má více gainu a je "kulatější" (nemá ty ostré výšky při sóle na krkovém snímači LP), což dost připomíná vliv TS9 před preampem. Samotné diodové zkreslení je na mě zase příliš "kulaté". Tehda jsem si říkal že ten zvukový kompromis stojí za to, že se eliminují chyby při tancování po PB. Teď už si začínám říkat, že je ten zvuk ještě lepší.
Méně nakreslené zvuky pak řeším buď OD krabkou do čistého kanálu nebo volume poťákem.
Když už začneš mít toho přepínání hodně, je na čase uvažovat o midi.
innerself

Příspěvek od innerself »

torst píše:Ty nakopávače se proužívaj jednak pro přidání zkreslení a zároveň i pro zúžení, zahuštění zvuku ve středech. Možná to někoho překvapí, ale kytara je středovaj nástroj. To ale v metloši nemusí být vítané. Nekritizuju. Když jsem ještě hrál na 8mi kilo, těm dvoumstepům jsem se prostě nevyhnul a pochybuju, že je na to nějakej zázračnej návod.
Ale šlo by to třeba takhle: Boss OD-20, kolega ho má, disponuje zdířkou Amp Ctrl, ten by to přepínání kanálu asi uměl. Je to sice digitál, ale ty OD umí dobře, pochybuju, že bys poznal rozdíl od analogu.
http://724rocks.com/pub/media/catalog/p ... 33cfcd.jpg
Já právě přidání zkreslení u svejch peavey nepotřebuju vůbec. A jak ty krabky při aktivovaání zkrelujou i s gainem na minimum, tak to ten zvuk zúží o to víc. Nevim jestli to bylo tim zkreslenim krabičky, nebo tou ekvalizací a nakopnutejch středů, ale vždycky na ampu jsem ty basy musel přidat alespoň o políčko (basy za zkreslenim).

No tak zase znalej na úpravy nejsem, takže si radši nechám u někoho ten svuj efekt upravit aby z něj lez čistej zvuk a měl bych mít snad pokoj. Sice to mam nastavený na posílení středů, ale celkově ten signál jakoby tlumim na efektu levelem. Takže vlastně v závěru zvuk nenakopávám, ale víc tlumim basy a asi i vejšky.
torst

Příspěvek od torst »

víš, vlastně nevím, proč pokukuješ po krabičkách. Ty tvoje PV-čka jsou nařachaný až na půdu (6505 jsem testoval) a nic víc nepotřebujou. Takže o co ti jde?
innerself

Příspěvek od innerself »

Už jsem to psal. Jde mi o ekvalizaci, ne o sílu zkreslení. U většiny aparátů leze do zkreslení až moc basů, tudíž je ten zvuk zahlcenej a neni tak tight jak by člověk chtěl. Samozřejmě to záleží i na použitym snímači. TSka maj například nakopávat frekvenci 720hz snad o 20db víc než ostatní frekvence. I když on je ten záběr podle všeho dost širokej, takže okolo sebe tahá i ostatní frekvence, ale středová hranice náleží právě těm 720hz, takže ti to vlastně dost ořeže ty basy, což je pro zkreslení to pravý ořechový (hlavně pro dž dž dž hraní). Já si osobně Tsko nenechal kvůli tomu, že s mejma snímačema už to bylo za hranicí normálu a bylo to ořezaný až moc. Proto jsem si pořídil ten ekvalizer, kde si člověk tenhle záběr právě může sám navolit. A čim má člověk širší záběr, tim je menší účinnost. Logicky. Takže i tam je zapotřebí si najít tu nejlepší kombinaci. Jinak bych měl momentálně s tim ekvalizérem posilovat hodnotu někde u těch 700hz, kde přidávám oproti TSku "jen" 6 db. Snad jsem to vysvětlil nějak srozumitelně.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

V poslední době mi v pedalboardu udělala největší radost tady ta věc.
http://www.joyoaudio.com/en/product/show_204.html
Jelikož má 2 smyčky, 2 relé pro přepínání kanálů a midi, reší právě ono tančení po pedalboardu. Z čistého s chorusem na zkreslený s TSkem a Noisegatem jedním vrzem :D
Jinak asi už zmiňované řešení kdy footswitch na kanál sepne zároveň i bypass krabku, levné a jednoduché.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Možná bych to řešil výměnou snímače/kytary. Když druhý kytarista píchne jack do mojí aparatury, je z toho nepouzitelny basový huhlanec. Zkus si někde půjčit kytaru.
innerself

Příspěvek od innerself »

S kytarama a snímačema jsem experimentoval už dlouho a sednul mi vlastně nejvíc ten co mam. Už ten je sám o sobě dost na tight metal oproti emg 81,85, sd ahb1b, ahb1n, a pasivum sh4, sh6, sh5 a vlastně ze všech pasivů zněly stejně nejlíp stock bc rich :D
JohnyK

Aktuální distortion efekty

Příspěvek od JohnyK »

Zdar lidi, chtěl bych se optat jak je to nyní s distortion efektama. Probíhal sem fórum a spoustu efektů co tu lidi doporučovali už nejsou v prodeji. Jeden z mála co má poměrně kladné recenze je Boss DS-1 Distortion, ale zároveň sem se dočetl že nedosáhne až takového "metalového" zvuku :? . Mám kombo Blackstar tranzistor 40 ID Core. Samozřejmě toto kombo má jaksi několik přednastavitelných efektů a kanálů, ale jakmile to zkreslím není z toho moc čistý zvuk :D . Tak bych radši koupil nějaký slušný distortion a zkresloval čistý zvuk, který z toho není vůbec špatný + by mě pedál zůstal i do budoucna až pořídím lampiona. Cenovou relaci bych viděl do 2000,- +- a zároveň by se toto téma mohla využít i pro aktualizaci nynějších distortion efektů. :twisted:
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Sloučeno do aktuálního živého vlákna.
JohnyK píše:Samozřejmě toto kombo má jaksi několik přednastavitelných efektů a kanálů, ale jakmile to zkreslím není z toho moc čistý zvuk :D .
Jestli ono náhodou, když to zkreslíš, to čisté být nemá :). To je účel zkreslení.
Nevím, jestli umím poradit přímo konkrétní efekt, ale co třeba zkusit tahat kompletní zvuk z nějakého multiefektu (ano, všichni víme z kterého) do Aux in vstupu komba? Určitě to nabídne širší paletu zvuků, než tuten tvůj modeling. Tedy z komba použít v podstatě jen koncový zesilovač a repro, když preamp sekce stojí za starou bačkoru.
JohnyK

Příspěvek od JohnyK »

Jestli ono náhodou, když to zkreslíš, to čisté být nemá :). To je účel zkreslení.
Jasně tak jsem to nemyslel :D spíš jsem to myslel tak, že po zkreslení ztrácí dynamiku a není to tak surový :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“