Dřevo na kytaru
Pravidla fóra
- hardcore guitarist
- Kontaktovat uživatele:
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
- hardcore guitarist
- Kontaktovat uživatele:
- Trao
- last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
- Kontaktovat uživatele:
No tak já mam tělo mahagon,krk indonéskej javor a palisandrovej hmatník,mahagon dobře vede zvuk,jednou si chci udělat tělo z Swamp Oak(bažinej dub) ten má taky dobrý zvukový vlastnoti.Plánuju koncem února přinést si k nám do dílen kus javoru a udělat si na mašinách vlastní tělo,plánuju buď Véčko nebo superstrata,ale detaili budu dělat přímočarkou,páč nemáme kopírky a u takových oblin jako mám právě ten superstrat snadno sjede ruka a všechno je ...jediný co jeěte musim domyslet je jak udělat rozvod na snímače,ty kotlinky na něj vyfrézuju,ale jak dál to bude oříšek,zkusim omrknout youtube nebo googlit,až bude hotová se všim všudy tak pošlu foto...
jo a jestli tu je někdo kdo si dělal vlastní tělo tak mi písněte na co dávat pozor atd...
- *Twisted.Brother*
- Kontaktovat uživatele:
- Trao
- last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
- Kontaktovat uživatele:
Vidíš, já třeba zase do mahagonu nepudu (asi) nikdy...
Jednak mi, co se týče krku, přijde zbytečně tvrdej, neohmatam ho tak, aby mi perfektně vyhovoval v hraní, na tělo je hrozně těžkej (a už tak se dost hrbim a nejen u kytary) a zvuk je vzhledem k součastnosti průměrněj (každej průměrnej kytarista má mahagon a ten zvuk je dost často nezajímavej - teda z hlediska zvuku dřeva)...
Mimoto je to drahý a abych měl na svědomí globální oteplování z důsledku kácení tropickejch pralesů, to bych nepřenes přes srdce...
Jednak mi, co se týče krku, přijde zbytečně tvrdej, neohmatam ho tak, aby mi perfektně vyhovoval v hraní, na tělo je hrozně těžkej (a už tak se dost hrbim a nejen u kytary) a zvuk je vzhledem k součastnosti průměrněj (každej průměrnej kytarista má mahagon a ten zvuk je dost často nezajímavej - teda z hlediska zvuku dřeva)...
Mimoto je to drahý a abych měl na svědomí globální oteplování z důsledku kácení tropickejch pralesů, to bych nepřenes přes srdce...
Die Hard or Die Home
No u toho mahagonu se mýlíš,jeho tvrdost a váha se liší podle místa původu,nejtvrdší se vozí z Kuby a nejměkčí ze západní afriky zejména z Nigérie,např. Africkej mahagon je mnohem tmavší než tvrdší dřevo z oblastí východní Ameriky atd...Je vysoce odolnej a hlavně ho nenapadaj dřevokazný škůdci,takže si můžeš bejt jistej že když kupuješ mahagonovej masiv že bude po týhle stránce nedotčenej,taky se nekřiví a dobře snáší vlhkost,mahagon je kolikrát lehčí jak javor,javor má vysokou hustotu podobně jako buk,zato je napadanej škůdcema jak sviň,dobře se ohejbá,což může bejt nežádoucí,my sme na dílnách mněli javor,na katru ho rozřezali na fošny a latě,pár dní byl ve vlhku a hned se zkroutil do vrtule,javor neni zdaleka takm odolnej jako mahagon a musí se hodně ošetřovat,což mahagon se většinou voskuje,v případě kytar lakuje neo se použije šelaková politura...jinak javor má taky ideální zvukový vlastnosti,mimo kytar se zněj dělaj i klavíry...
- Stanley
- Kontaktovat uživatele:
Krky a hmatníky jsou kapitola sama o sobě. Javorový hmatník má víc výšek a hůř se udržuje, páč bejvá lakovanej. Palisandr je mi teda celkově příjemnější do ruky, jsem na něj zvyklej, má víc basů a nevodrbe se tak rychle.
Ale zajímá mě jiná věc: Mám basu ze značně nestandartního dřeva, z cedru. To se spíš používá na vrchní desky u akustik, ne? Setkali jste se někdy s celomasivní basou, či elektrikou z takového materiálu? Na zvuk si nemůžu stěžovat, ale zajímá mě, co do toho celkového zvuku dává to dřevo, abych pak vybral vhodné snímače na výměnu
Ale zajímá mě jiná věc: Mám basu ze značně nestandartního dřeva, z cedru. To se spíš používá na vrchní desky u akustik, ne? Setkali jste se někdy s celomasivní basou, či elektrikou z takového materiálu? Na zvuk si nemůžu stěžovat, ale zajímá mě, co do toho celkového zvuku dává to dřevo, abych pak vybral vhodné snímače na výměnu
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
2 Stanley:Zkus zjistit co to je konkrétně za cerd,cedr je brazilská dřevina ale exporuje se do celý Evropy,pak je americkej cedr-cedrala,to ovšem ve skutečnosti neni cedr,páč patří do třídy dicotyledonus angiosperm,pak je ještě cedr himalájský,často zaměňovanej s tim americkym,ale patří do stejný čeledi jako borovice,což u ní myslim nemá cenu vypisovat její vlastnosti,jinak cedr je poměrně lehký dřevo,rychle vysychá a někdy má velkej obsah pryskyřice,což je u cedrů jako takovejcg individuální...po vyschnutí je to stabilní dřevo,pevné a lehké...snadno se taky opracovává,přesto cedr patří do kategorie měkké dřevo...ale pevnej je,většinou se z něj dělaj překližky,nábytek nebo závodní čluny(teď nevim jak se jim nadává)...schválně,kolik váží ta tvoje basa?musí bejt celkem lehká,je-li z cedru...ale jak říkám,zjisti co je to přesně za druh a jeho výskyt,měl by to bejt Brazilskej nebo Mexickej....
pak je tu ještě možnost že je to cedr virginský,ale o tom celkem pochybuju, ten se dováží z USA a východní Asie,je středně tvrdej a docela těžkej,nicméně se u něj využívej skoro jenom kořeny,samotný dřevo je hodně sukovitý,což je u masívu nežádoucí...jinak je to dřevo snadno opracovatelný a asi i drahý,nevim jak kmeny ale kořeny sou,používaj se na luxusní nábytek,dřevo spíš na šindele atd...jestli máš tu basu jenom lakovanou,přírodnim lakem kterej moc neskresluje,popř matnym,tak sem hoď fotku a já ti možná řeknu co je to za cedr,páč mezi kresbou dřeva jednotlivých kusů sou docela rozdíly,klasickej cedr má bělový dřevo růžovou barvu,jádrový dřevo hnědě růžové s fialovym nádechem..je trochu strakatej,sou v něm černý póry,tvoří jakýsi krátký čárky a tečky,mně to trochu připomíná korek,myslim tou strakatostí...za to virginský má bělový dřevo nažloutlý a jádrový šedavě hnědý,pod širým nebem dost mění barvu,jinak je to dřevo čistý a pokuď tam sou suky,jakože u toho virginskýho bejvaj,tak připomýná vzor leopardí kůže,ale na base nebudeš mít sukovku,to je jasný...

- Stanley
- Kontaktovat uživatele:
Drobák: dík, ale bohužel mám lak transparentní modrý. Měl by to být indický cedr, píšou to v muzikusu v recenzi: http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-tes ... eten~2004/
Takhle, zatím jsem jí nevážil, ale na to, že ten korpus nijak zvlášť velkej ani silnej není, tak celkem váží
Takhle, zatím jsem jí nevážil, ale na to, že ten korpus nijak zvlášť velkej ani silnej není, tak celkem váží
- Stanley
- Kontaktovat uživatele:
Právě, já taky nikdy předtím neslyšel o celomasivních nástrojích z cedru. Proto se ptám, co z toho zvuku dělá to dřevo a co zbývá na snímačích, abych věděl, po jakých snímačích mám koukatDrobák píše:Tak to je 100% Virginský,ten se dováží z jižní asie a usa...jak říkám je středně tvrdej,ale že by se používal na hudební nástroje,to sem nikdy neslyšel,používaj se hlavně kořeny.jestli je to virginský tak bude i težkej...
zdravim všechny mám menší problém ve výběru dřeva na korpus. A to lípa nebo mahagon. Někdo mi říkal, že je to prej skoro úplně to samý, tak se chci zeptat jak se to má. Jinak mělo by to bejt dřevo na kytaru na nu-metal a trash-metal, jako třeba Slipknoti a ti mají mahagon. Tak nevim zkuste poradit pls. dík!
Guitar: Ibanez RG550 Made in Japan Limited Edition
Preamp: Mesa Boogie V-Twin
Amplifier: Peavey Valveking 112
Effects: Boss DS-1, Electro-Harmonix Small Clone
Picks: Dunlop
Cabels: Klotz, Proel
Preamp: Mesa Boogie V-Twin
Amplifier: Peavey Valveking 112
Effects: Boss DS-1, Electro-Harmonix Small Clone
Picks: Dunlop
Cabels: Klotz, Proel
- Stanley
- Kontaktovat uživatele:
Lípa má hafec basů. Mahagon taky dost, ale je asi celkově zvukově barevnější než lípa. Mahagonu je taky několik druhů a akustické vlastnosti se dost liší. Pokud si nenecháváš dělat kytaru na zakázku za 20 talířů, nebo neměníš snímače na své původní kytaře a chceš vhodné snímače k dřevu, tak to tolik řešit nemusíšnazaret píše:zdravim všechny mám menší problém ve výběru dřeva na korpus. A to lípa nebo mahagon. Někdo mi říkal, že je to prej skoro úplně to samý, tak se chci zeptat jak se to má. Jinak mělo by to bejt dřevo na kytaru na nu-metal a trash-metal, jako třeba Slipknoti a ti mají mahagon. Tak nevim zkuste poradit pls. dík!