Overdrive nebo Distortion efekt??

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Overdrive nebo Distortion efekt??

Příspěvek od Hendrek »

Otázka je, jestli to samotné kombo vůbec může vyhovět tvým zvukovým požadavkům i kdybys to zkreslení tahal z něčeho jiného.
innerself

Příspěvek od innerself »

Otázka je jeslti to má efektovou smyčku, když jo hledal bych nějakej distortion kterej kromě zkreslení nabízí i štelování basů středů a vejšek. To bych prostě zapojil do returnu a hotovo, nebo ještě jedna varianta. která vypadá docela prasácky, ale funguje perfektně. Do smyčky send bych připojil právě input toho distortionu co nabíží 3 pásmovej eq. a z distortionu out zpátky do reverbu komba. Takže klasický dání efektu do smyčky. Jenže tentokrát by preamp na tom kombu sloužil jako takový nakopávadlo pro víc tight zvuk, takže středy a vejšky někam nahoru a basy krotit. Popřípadě drive na kombu držet někde při zemi a hlasitostí kanálu určuvat sílu signálu která poleze do distortionu. A čim větší síla, tim větší zkreslení.

Edit: Nebyl jsem línej a podíval jsem se na to kombo jak vypadá a jak tka koukám tak nemá jak smyčku tak ani klasickej eq. V tom případě bych použil distortion, kterej má klasicky tři potáky -zkreslení, level a tone.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
JohnyK

Příspěvek od JohnyK »

Edit: Nebyl jsem línej a podíval jsem se na to kombo jak vypadá a jak tka koukám tak nemá jak smyčku tak ani klasickej eq. V tom případě bych použil distortion, kterej má klasicky tři potáky -zkreslení, level a tone.
To jsem nečekal, že by se našel někdo až takle vstřícnej 8) ,takže děkuji.Každopádně tedy už aspoň vím, kde tak nějak hledat. Btw máte nějaké zkušenosti s Behringerama?
innerself

Příspěvek od innerself »

Já jen s pár modelama a ještě podle netu. A musim říct že co se týče funkčnosti, tak jsem žádnej rozdíl nezpozoroval.
torst

Příspěvek od torst »

JohnyK píše: Btw máte nějaké zkušenosti s Behringerama?
Ano, a velice dobrou. Ty nářky na plast ... :/, ale ještě jsem neviděl rozšlápnutej. Jedná se o věrné kopie BOSS a dalších, zvukově nerozeznatelné a často i líp hrající než originál. Mám OD100 a OD300, kope BOSS OS-2, mají v kombinaci OD a DS rejstříku spojitý, ne tak separovaný zvuk jako originál. Ty drivy a distortiony zněji naprosto věrně. Mět jsem UM100 a UM300 - totožný s MT-2. Ale mám i Behr. GDI21, srovnal jsem s orig. GT-2, který je trochu jiný, kulatější, lepší pro linku, kdežto GDI21 ostřejší, lepší pro apec. Pak jsem měl i chorus, kompressor, opět - totožné s BOSS.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pokud nechceš plastového Behringera, můžej jej mít vylepšeného a v kovu, viz. kytarove-efekty/tc-electronic-nova-rada ... 43987.html.
innerself

Příspěvek od innerself »

Ještě kdybych měl poradit, tak bych koupil v první řadě nějakou tu kopii tube screameru ať už od behringera, razzor/harley benton, nebo nějaká taková no name kopie. Tady než aby to dodávalo zkreslení se to používá spíš jako pomocník pro snímač. A tenhle overdrive má za úkol ořezat basy, který když víc vlezou do zkreslení, tak zahuhlávaj zvuk. Zkrátka pro ten správnej metalovej pumpující zvuk potřebuješ mít signál, kterej ti nedá před zkreslenim moc basů. A jak to udělat jde dneska třema způsobama:
1, dáš overdrive hned za kytaru a zároveň před zkreslení (před aparát, kde jde nakroutit metalovej zvuk, nebo před distortion krabičku). Kromě potenciometru drive jde na tom overdriveru přidat zkreslení i poťákem level, kde vlastně pustíš potom do zkreslení silnější zvuk, kterej se tim pádem o to víc zkreslí. Zjednodušeně řečeno.

2, využiješ preamp zesilovače na způsob overdrive pedálu, jak jsem psal výš. Zapotřebí je mít ale efektovou smyčku plus distortion s korekcema pro basy středy a vejšky.

3, koupit takovej snímač, kterej má zabudovanej overdrive už v sobě. Já osobně znám pouze a jen aktivní Seymour Duncan Metal AHB-2, kterej je ekvalizačně nastavenej tak, že když člověk před něj ten overdrive dá, tak už je to přes čáru. Možná jich je víc, ale nevim o něm.
secretlooser

Příspěvek od secretlooser »

Zdar chlapi , prosím mám dotaz . Mám Orange OR 15 a pár efektů ( delay , chorus , reverb , harmonizer... ) . Příjde mi , ale že druhému kytaristovy s Marshallem ( jcm 2000 ) ty efekty prostě líp lezou z bedny . Chápu , že výkonostně se ty apce nemůžou rovnat . Jen přemýšlím , jestli je Orange uplně vhodný pro tuhle kombinaci efetů ? Mám je celkem dost přebuzené až do spíše ambientní polohy při použití gainu tak na 50 - 60 % .
Pokud máte nějakou zkušenost nebo radu , budu vděčný . Díky.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Na stejnem boxu se stejnou kytarou?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
secretlooser

Příspěvek od secretlooser »

Jj , Marshall 1960 + Gibson lespaul
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

A jakou to má souvislost se zvoleným tématem?
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Zkus zapojit Preamp OR15 -> tvoje efekty -> Loop Return JCM2000 a porovnej se zapojením preamp JCM2000 -> tvoje efekty -> Loop Return OR15. Takhle zjistíš jestli je tvůj problém v koncovém stupni nebo v preampu. Pokud v koncovém stupni, budeš muset zesilovač vyměnit, pokud v preampu, budeš muset před OR15 koupit Ibanez TS9.
Destrukce zesilovačů se bát nemusíš, pokud budou k oběma zesilovačům pořád připojené boxy a na výstupy preampů použiješ Loop Send, ne výstup pro repro!
Pokud píšeš, že EFEKTY líp lezou, pak tipuju spíše nedostatečný výkon konce.
torst

Příspěvek od torst »

napsal jsem kolegovi kytaristovi mail ohledně zkreslovačů a jelikož trpím nezdravým sebevědomím, narcisismem a přesvědčením o své genialitě (3 piva a 2 vodky přispěly také svou měrou), rozhod jsem se to fláknout i sem, aby i dalším nepoučeným laikům mohla spadnout čelist údivem a náhlým prozřením :

Ahoj ještě jednou. Ten true bypass, myslím, že je to trochu móda, že se to přeceňuje. Naopak, čet jsem i názory, že zvuk kurví právě TB, kdežto klasická krabička ne. Ale to jsou názory, nic nenutim.
S tím zkreslením do čistého : Ze začátku jsme takhle hráli, lampy nebyly a kdo měl DOD Metal maniak, připadal si jako Bůh. Mě to tedy neoslovilo, hrál jsem přes OD-1 nebo TS-10 do čistého Soltona a bylo to hlavně konkrétní.
Poslední dobou už víme své, takže jsme dělali poctivej syrovej zvuk na lampách (i tranzistorech - Peavey), protože tak se to musí poslat do PA, aby na konci vylezlo to zdravý maso. Tragedie - mlaďasové a simulace - vyšlechtěji si na combu CD zvuk jako z nahrávek, jenže když to pak sejmeš mikrákem a proženeš mixem a PA, zůstanou nepoužitelný jedovatý žiletky. Známe !
No jo, jenže mě došlo, že poslední dobou hrajem většinou bez PA, jen z comb (a věř, jsou to zvukově výborný koncerty, malej sál, zvučený jen zpěvy!). Takže tam najednou cejtíš, že by sis moh a měl dovolit to zkreslení trošku "načančat", jít za tu hranu přirozenosti, protože ten filtr mikrofon-mix-PA chybí. Tak proto se zas začínám hrabat v distortionech, ač jsem to ještě nedávno zavrhoval. Jen blbec nemění své názory (M.Z.).
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
torst

Příspěvek od torst »

Ve vedlejším tématu byl projeven zájem o ukázku mého nového přírůstku - Edge PM-4 Polymetal. Tak jsem něco nahrál a když už jsem měl zapojeno, přibral jsem i některé ostatní krabky. PM-4 - zajímavá hračka, zvuk 1 - hodně nabušenej metal, takovej Metalzone, prostě se slyšitelnou ampsimulací, ale řek bych, že o trochu lepší než MT-2. Na živo s kapelou už je to dost jedovatý.
zvuk 4 - taky nářez, ale přirozenější, ostřejší, syrovější, distortion, s kapelou lepší
zvuk 2 - klasický overdrive, velice kvalitní, ale s těmi vašimi butiky by se srovnávat asi nemoh
zvuk 3 - totéž, ale přijde mi, že se do zkreslení míchá i čistý signál a kytara zní trochu ´dvojitě´. Předchozí OD je lepší.
Vzal jsem tuhle artilérii do zkušebny abych testnul s kapelou. Použitelný bylo vše, snad krom PM-4 Pos.1, ale nejlepší (srozumitelnost, plnost, průraznost) byl jednoznačně Death Metal ! To jsem mrkal. Docela to zbouralo mojí teorii, že preampy (což DDM více méně je) patřeji do koncáku (returnu), kdežto do normal vstupu vždy spíš obyč OD/DS. A hle, ten DDM převálcoval celou konkurenci. Člověk se stále učí.
innerself

Příspěvek od innerself »

[Taky přidám svojí ukázku. Behrimger um300 (kopie mt-2) co byl nakoplej ještě tskem + koncák 6505 s resonance na 8 a presence na 5. Ještě jsem musel dodatečně dodat boost okolo 2 khz asi o 5db aby to bylo tak kde bych chtěl.
um + 65 85 + 2khz.mp3
(765.63 KiB) Staženo 120 x
EDIT: Jestě teda jsem ubral trochu u 4khz :D
um + 65 85 + 2khz - 4khz.mp3
(767.47 KiB) Staženo 224 x
torst

Příspěvek od torst »

naprosto dospělej zvuk. Bezva. Něco podobnýho už jsi sem dával, co se pamatuju. Já udělal s UM300 taky dost parády, dá se z něj dostat solidní preamp sound. Ale momentálně preferuju ten DDM. Resp. pro demáče výhradně pluginy. Je to pohodlný, odpadaj šňůry, adaptér. Co máš za koncákem? Bednu a mikrák?
innerself

Příspěvek od innerself »

Za koncákem je mesa traditional bedna snímaná mikrákem. Jako ještě by to k tomu chtělo eq, protože to neni vyladěný jako u komplet zesíků kde preamp sedí k tom danýmu koncáku. Začínat s hranim s tim co vim teď, tak bych dost dlouho hrál na tenhle způsob, než bych pořídil něco dospělýho :D
Mahonny
Bandzone: https://bandzone.cz/fan/mahonny

Příspěvek od Mahonny »

innerself píše: 8.12.2018 8:54 [Taky přidám svojí ukázku. Behrimger um300 (kopie mt-2) co byl nakoplej ještě tskem + koncák 6505 s resonance na 8 a presence na 5. Ještě jsem musel dodatečně dodat boost okolo 2 khz asi o 5db aby to bylo tak kde bych chtěl. um + 65 85 + 2khz.mp3

EDIT: Jestě teda jsem ubral trochu u 4khz :D um + 65 85 + 2khz - 4khz.mp3
Jo prima, dobrý tohle!
PRS MT15 (dříve : Peavey 6505+, Engl Fireball, Marshall JCM900/4100, Peavey Classic 100/212)
Line6 box 4x12 V30
Fender Boxer Telecaster (dříve: Dean Guitars Thoroughbred series
: Kramer Neptun)
Tonewheel boost
Maxon OD808
Boss NS-2
TC Electronic PolyTune2
innerself

Příspěvek od innerself »

Neví někdo z vás o nějakym distortionu, co je jako tube screamer ale s tim, že by uměl dodat víc gainu? Proč se ptám. Druhej kytarista má doma na hraní kopii marshalla jcm800, kterýho nakopává mini overdriverem od kokko. Nedostane z něj akorát tak silnej gain jak by potřeboval i když má drive a level na max.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Staci si postavit k tomu,jednoduchý preamp nebo upravit stávající,predpokladam ze jsou tam OZ?
ono zesílení, resp. výstupní napětí se nastavuje jedním rezistorem v zapojení.. pak je ještě otázka napájení, ono při malém napájecím napětí je omezen i výstup, pokud chci pořádný rozkmit, potřebuji pořádné napětí..uvádí se někde jaké napětí je možné z toho vytáhnout?

Nebo když je to kopie, vrazit dovnitř jednu elektronku navíc? a má zasílení habaděj..
Naposledy upravil(a) Trevor dne 25.12.2018 14:01, celkem upraveno 2 x.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“