A jak už tady někdo již výše psal, že je mínus, že se javorový hmatník špiní... tak abych řekl pravdu, já to miluju
Hmatník: javor x palisandr x eben
Pravidla fóra
- OndrejCvrk
Re: Hmatník - Palisandr x Javor
Vlastním kytaru jak s palisandrovým hmatníkem tak s javorovým... Potom co jsem si přečetl tohle vlákno, tak mi to nedalo a zkusil jsem si na ně zahrát... Je pravda, že když jsem hrál na palisandr, tak je to fakt, že mi to přijde takové "přirozenější", že se dotýkám přímo toho dřeva... Pro změnu u javoru mi to přišlo trošku takové "umělé" Po zvukové stránce jsem moc změn nepocítil...
A jak už tady někdo již výše psal, že je mínus, že se javorový hmatník špiní... tak abych řekl pravdu, já to miluju
"vyšahané" části na krku, zašpiněný krk a hlavně po pár letech... krásně žloutne
))))
Ebenový x Palisandrový HMATNÍK
Zdravím, chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi ebenovým a palisandrovým hmatníkem...Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Nějaký specifikace?
Díky 
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ebenový x Palisandrový HMATNÍK
težko sa to porovnáva , ale jeden ebenový mám a ten zvuk je taký ostrý , palisander je taký gulatejší
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
- Hegrik
- Kontaktovat uživatele:
Já bych zase dodal že eben je mi mnohem příjemnější než palisandr při hraní. Je úplně hlaďoučkej 
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
ta to jó , ja som to myslel zvukovo , no a ten eben je fakt tvrdý , pevný , ten krk sa ani nepohne , ani keď chcem na hlave ,,zapákovat"
a je taký hladký fasa sa na nom vypaluje
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Díky hoši
Půjdu do toho ebenovýho 
Re: Hmatník: javor x palisandr x eben
Máte zkušenosti s kytarama s ebenovým hmatníkem? Tedy asi zejména LP Custom. Mám v arzenálu jednu kopii F.S., právě s ebenem. A ono to hraje opravdu zajímavě, měkce, dutě, líně..., Někde dávno jsem čet spojení "uplakaný zvuk LP Customu" Nebo tak nějak ... Že by?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Naopak. Eben je oproti palisandru jasnější, studenější, s větším atakem. Porovnávám na kytarách LP .
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
zajímavý. já to slyšim takhle. Ale máš pravdu - eben ve mě taky evokuje tvrdší dřevo.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Mám ebenový hmatník na PRS (netušil jsem že se v současnosti ještě používá) a zvuk mi spíš připadá jasnější, zvonivý, hlavně když jsou rozpojené cívky snímačů. Nedokážu posoudit jak moc se na tom podílí hmatník, materiál těla příp. snímače. Ať už je to jakkoliv eben mi připadá i vizuálně hodně zajímavý.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
vizuálně každopádně, prostě černý neporézní dřevo, je to něco jiného než na co jseš roky zvyklej. Zajímavá věc, pěknej povrch.... Ale jak píšeš - těžko poznat , zda zvuk dělá zrovna eben, nebo cokoli jiného.
...s vaničkou vylejváš i hmatník 
zřejmě tahle kopie je celá měkká, líná, dutá a je úplně fuk z čeho je hmatník.
zřejmě tahle kopie je celá měkká, líná, dutá a je úplně fuk z čeho je hmatník.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
možná jo. Je to moje nejlehčí nebo druhá nejlehčí kytara. Skvěle se na ní hraje, ale mahagon to nebude.
https://www.music-city.cz/fender-jim-ro ... 11186.html
(snímače pasivní)
https://www.music-city.cz/fender-jim-ro ... 11186.html
(snímače pasivní)
- jirka kyncl
- last.fm: v
Me vic sedi palisandr, ale asi to bude tim, ze jsem mel od zacatku prave tyhle hmatniky. Pak jsem si poridil javor a nejak s tim nejsem srostlej, ale spis je to v hlave bych rekl, na zvuku jsem nic nepozoroval...
Re: Hmatník - Palisandr x Javor
Vítej do party, kámo .... moje poslední basy měly vždy javorový hmatník ... a samozřejmě je mou hlavní kytarou strat sunburst s javorovým hmatníkem. Vše špinavé až hrůza. No a co!!! Jsem rockeři .... auto taky nemeju! Alespoň je vidět, kde hlavně hrajeme .... například strata mám od pátého pražce dolů téměř nedotčeného, 9. - 15. je to jeden velký hnůj! Déčka jsem měl ale vždy s palisandrem, jazzové lubovky také. JB také. Hrálo to všechno.OndrejCvrk píše: 30.10.2011 18:05A jak už tady někdo již výše psal, že je mínus, že se javorový hmatník špiní... tak abych řekl pravdu, já to miluju"vyšahané" části na krku, zašpiněný krk a hlavně po pár letech... krásně žloutne
))))
Ahoj, narazil jsem na popis kytary, konkrétně "levný " originál Gibson LP Tribute a u Thomanna píšou o palisandrovém hmatníku - Fretboard: Rosewood s dodatkem (Dalbergia Latifolia). Opravte mě zda se pletu, někde se píše Pau Ferro. Používá ho více výrobců u levných modelů (např. i Fender) a původem není z Jižní Ameriky, ale z Asie (Indie a pod.) Z nejmenovaného zdroje jsem dostal informaci, že dotyčný asijský materiál, když nic jiného, nedává tak jiskřivý ton, jako jihoamerický originál, i kresba je nehomogenní a celkově je světlejší. Můžete mně někdo potvrdit, že to co jsem napsal je pravda?
Pozn. - pokud potřebuji něco zjistit, základ beru na kytarách.cz. Třeba konkrétně uvádějí i rádius hmatníku a spoustu jiných informací, které jinde nenajdu, ale třeba tuto informaci jsem u originál LP Tribute (za asi 25k), nenašel a rozhodně není zanedbatelná. Pokud tam máte někdo známé, řekněte jim to, mají stránky udělané moc pěkně. Už jsem byl skoro rozhodnutý, že půjdu do origo LP Tribute a po tomto zjištění mě to okamžitě přešlo a kdybych ji koupil a dodatečně to zjistil, tak by mě to nebetyčně s...o!
Potěšil mě "starypard" popisem hmatníku, jsem tady správně
Pozn. - pokud potřebuji něco zjistit, základ beru na kytarách.cz. Třeba konkrétně uvádějí i rádius hmatníku a spoustu jiných informací, které jinde nenajdu, ale třeba tuto informaci jsem u originál LP Tribute (za asi 25k), nenašel a rozhodně není zanedbatelná. Pokud tam máte někdo známé, řekněte jim to, mají stránky udělané moc pěkně. Už jsem byl skoro rozhodnutý, že půjdu do origo LP Tribute a po tomto zjištění mě to okamžitě přešlo a kdybych ji koupil a dodatečně to zjistil, tak by mě to nebetyčně s...o!
Potěšil mě "starypard" popisem hmatníku, jsem tady správně
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já bych údaje žádného prodejce nikdy jako hlavní zdroj informací nebral. V popiscích bývají chyby a nepřesnosti. Tim nemyslím kytary.cz, ale obecně všechny prodejce. Primárně vždy dohledat údaje na webu výrobce.
Dalbergia latifolia je indický palisandr (rosewood), který používá gibson i fender posledních 50 let. S jižní amerikou nemá nic společného a Pau ferro je zas něco jiného, náhražka toho indi RW. Pár hmatníků s brazilským palisandrem udělal gibson v custom shopu v r.2003 a prý letos. U běžné produkce ho už 50 let nenajdeš.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
to grock - děkuji za vysvětlení, už hledám všude podvod. Už jednou jsem si naběhnul a kytaru za 14k vrátil prodejci a tak se kouknu na pěkný nástroj a už si říkám, "kdepak se na tobě ušetřily 3 dolary, aby z tebe udělali šrot"! 
Není to tak úplně pravda na 100%, co se rozdílu ve zvuku týče. Co jsem klepal na hranoly (formátované na stejné rozměry) javoru i ebenu, tak některé na poklep můžou znít rozdílně jiné úplně totožně včetně toniny (skoro kovový zvonivý zvuk). Je to kus od kusu. I ten javor může znít na kytaře stejně jako eben, ale nemusí. Potom je to o tom, co se komu vzhledově líbí.