Ahoj, zkouším hrát na piano písničky od Ježka a chci se zeptat jestli se dá napsat jaké používal stupnice. Jestli bluesové, nebo nějaké složitější...
Děkuji ZD
Jaroslav Ježek
Re: Jaroslav Ježek
Ehm, je důležité vědět, v jaké stupnici skladba jest, když máš noty a čteš je? Je důležité vědět, v jaké stupnici skladba jest, když noty nemáš, ale skladbu prostě slyšíš a najdeš si ji na klábosnici? Já hrál hodně ježkáren (Osvobozené divadlo) na klasickou kytaru. Věru, vždy mi by bylo fuk, jak se souzvuky jmenují a v jaké stupnici se hraje.
Taky hraju na kytaru, takže noty ještě moc nečtu, ale akordy na piáně sestavím. Jde o to, že hraju třeba Předpokládám, že tpo je od Ddur, ale hned v úvodu se tam hraje Fis, G, Gis, A, a to v Dbluesové není. Hledal jsem si stupnice A JE JICH STRAŠNĚ MOC, pokud je to chromatická tak není co řešit, ale pokud má nějakou speciální, zajímala by mně.
ZD
ZD
Všiml jsem si toho tématu až teď, zjevně je to dávno passé, nicméně Ježkem se zabývám dlouhá léta, tak odpovídám: pokud hovoříme o jeho písničkách pro Osvobozené divadlo, většinou jsou v běžných durových a mollových stupnicích s dost extenzivním použitím chromatiky. Sám údaj o stupnici je, obávám se, irelevantní nebo přinejmenším neužitečný.