Zdravim, uz delsi dobu koketuji s myslenkou poridit si nejaky syntenzator/workstation, precetl jsem si spoustu diskuzi i manualu k vyrobkum, ale stale mi neni uplne jasne jak to pripojit a pouzivat. Predem se omlouvam, ale budu to psat, jakkdybych to vysvetloval 3 letemu diteti.
Kuprikladu bych si koupil yamaha mx 49 v2. Neni mi jasne jak "dostat" zvuky z klaves do PC. Procital jsem si manual, pripojeni jsem pochopi (obr 1), dalsi kapitola byla vytvareni songu v pc:
- prvni krok bylo nastaveni spojeni klaves s DAW (cubase) + instalace pluginu yamaha mx/mx voice list v sekci "MIDI Device manager" - instalaci chapu, ale funkci pluginu moc nerozumim
- Dale bylo vytvoreni MIDI tracku + nastaveni + vyber z voice listu- s tim problem nemam
-Dale bylo popsano, jak z midi zapisu dostat audio soubor, jak propijit klavesy s pc (obr 2), dale ze vytvorit audio track v daw, nastavit in/out routing jako stereo in/out a zcit nahravat, je tam napsana poznamka, ze v davice menu nastavit vst tak aby stereo in/out byly in/out z vst - tomu rozumim tak napul, spis neznam nastavovani toho vst od yamahy, stacilo by si "osahat" vst a nastavovani cubase.
Obr 1 - https://ctrlv.cz/P82n
Obr 2 - https://ctrlv.cz/u4eO
otazky:
1) Proc u pripojeni pro midi (obr 1) nemuzu mit vystup pro monitory z PC (zvukove karty)?
2) chapu spravne ze ten plugin mx voice list je vlastne vst plugin, kterym ovladam syntenzator a jeho zvukove banky v midi zapisu? Pokud ano, muzu plugin ovladat hw tlacitky na klavesach?
3) obr 2 - neni mi 100% jasne to pripojeni - takze audio out je zase jen do monitoru, a veskere data potrebne pro vytvoreni audio stopy z midi zapisu taha pouze pres usb? tzn oproti midi pripojeni se nic nemeni?
4) pokud vsemu spravne rozumim, tak prvni cast je stejna jako u jinych sw/vst (napr jako u nexus 2), ze si vyberu z banky nejaky nastroj, zahraju si s nim co chci, v notovem zapisu si muzu upravovat atd, s tim rozdilem ze musim nasledne z midi zapisu vytvorit audio stopu? nebo muzu stejne jako nyni kdyz mam napr jeden zapis od nexusu a druhy od hypersonicu, a rovnou dat export do mp3? (pokud chci nejake demo)
Asi se ptam opravdu jako blbec, ale s takovym hardware nemam zadnou zkusenost, a zda se mi to moc jednoduche, kdby to bylo jen pripojit usb a je to.
Predem diky za jakekoli vysvetleni dane problematiky, a diky i za vasi trpelivost a schovivavost se mnou.
propojeni syntenzatoru s PC (daw)
Pravidla fóra
Re: propojeni syntenzatoru s PC (daw)
zkusim par odpovedi, postupne... jestli bude cas...
Protoze s tim zvukova karta nema co do cineni. vubec. midi data jdou po usb tam a zpet, zvuk leze jen ze syntaku. //Opraveno nizePsychopat píše: 17.05.2018 13:141) Proc u pripojeni pro midi (obr 1) nemuzu mit vystup pro monitory z PC (zvukove karty)?
Naposledy upravil(a) Paris dne 17.05.2018 18:37, celkem upraveno 1 x.
Fyzicky se pravdepodobne nic nemeni - jen tim rozhranim prochazi i audio (a v DAW s tou casti musis zachazet jako se vstupem externi zvukove karty). To "usb to host" je matouci, obycejne oznacuje jen midi rozhrani.Psychopat píše: 17.05.2018 13:143) obr 2 - neni mi 100% jasne to pripojeni - takze audio out je zase jen do monitoru, a veskere data potrebne pro vytvoreni audio stopy z midi zapisu taha pouze pres usb? tzn oproti midi pripojeni se nic nemeni?
Kdyz nad tim premyslis, zkus oddelit MIDI a AUDIO, jsou to dve ruzne veci.
/OPRAVENO (viz nize)
Naposledy upravil(a) Paris dne 17.05.2018 18:34, celkem upraveno 1 x.
Ne. Ja bohuzel neznam ten plugin, takze ohledne ovladani neporadim. Ale (jestli to chapu dobre ja) porad mysli na to, ze zvuk poleze jen z audio vystupu yamahy - a jestli si ho chces nahrat, musis si ho proste odsud nahrat (a nezalezi na tom, cim to nahravas - zde napriklad externi zvukovou kartou, kterou yamaha zrejme obsahuje, a muze to byt treba primo v tom software, ve kterem si hrajes s midi (jen zvuk jde proste jinou cestou)).Psychopat píše: 17.05.2018 13:144) pokud vsemu spravne rozumim, tak prvni cast je stejna jako u jinych sw/vst (napr jako u nexus 2), ze si vyberu z banky nejaky nastroj, zahraju si s nim co chci, v notovem zapisu si muzu upravovat atd, s tim rozdilem ze musim nasledne z midi zapisu vytvorit audio stopu? nebo muzu stejne jako nyni kdyz mam napr jeden zapis od nexusu a druhy od hypersonicu, a rovnou dat export do mp3? (pokud chci nejake demo)
//Opraveno (viz nize)
Naposledy upravil(a) Paris dne 17.05.2018 18:36, celkem upraveno 1 x.
Myslel jsem si to, ale bylo mi divne ze to neni na schematu nakreslene, proto jsem ho sem radsi hodilParis píše: 17.05.2018 15:48 Kdyz nad tim premyslis, zkus oddelit MIDI a AUDIO, jsou to dve ruzne veci.
plus jeste - koukal jsem narychlo, co ta yamaha umi - a vypada to, ze ma integrovanou i zvukovou kartu - takze nektera sva tvrzeni musim opravit... ne sice principialne, ale fakticky ano. tedy napr. ten obrazek je nakonec spravne, jen to "USB to host" vlastne obsahuje dve "nezavisla" zarizeni - midi interface a zvukovou kartu.
trochu se to tim zeslozituje, ale kdyz budes dbat toho, co jsem ti doporucil (myslet na midi a audio cast oddelene), urcite se v tom brzy zorijentujes. jen je rozdil v tom, ze "zvukova karta pocitace" neni zvlast, ale je v ty yamaze uvnitr - a tedy nepotrebujes kabel, abys vystup yamahy propojil do vstupu zvukovky.
ale jinak to zustava stejne - midi je midi a audio je audio
trochu se to tim zeslozituje, ale kdyz budes dbat toho, co jsem ti doporucil (myslet na midi a audio cast oddelene), urcite se v tom brzy zorijentujes. jen je rozdil v tom, ze "zvukova karta pocitace" neni zvlast, ale je v ty yamaze uvnitr - a tedy nepotrebujes kabel, abys vystup yamahy propojil do vstupu zvukovky.
ale jinak to zustava stejne - midi je midi a audio je audio
tohle tedy musim opravit:
Protoze s tim zvukova karta pocitace nema co do cineni. vubec. midi data jdou po usb tam a zpet, zvuk leze jen ze syntaku (a jeho zvukove karty, ktera ma vystup tamtez).