Jcm900 výměna kondenzátorů
Jcm900 výměna kondenzátorů
Ahoj,
protože se mi přenáší rušení ze sítě do reprobedny (a to tak, že mě to už se..), rozhodl jsem se vyměnit oba kondenzátory 2x(2x50uF 500V).
Protože původní mají už odslouženo cca 15-20 let a od značky LCR se nedají sehnat, rozhodl jsem se objednat nějaké německé F&T.
Kondíky jsem objednal přes ebay za nějakých 600,-. Po vyměně je rušení stále stejné.
Cca od 1/3 hlasitosti master volume (na oba kanály) se začíná v reprobedně projevovat silný 50Hz rušivý signál. Hlasitost preampu na to nemá vliv.
Zvlnění na kondenzátorech jsem měřil osciloskopem. Původní zvlnění bylo 0Vpp, 4Vpp a 16Vpp na jednotlivých vývodech. Po výměně je tam 0Vpp, 3Vpp a 15Vpp.
Takže buď byly původní kondy dobré, nebo ty co přišly jsou taky na..vno?
Zkoušel jsem před hlavu předřadit i síťový DC filtr, ale to na stabilizované napětí nemá vliv. Pouze přestalo hlučet síťové trafo.
protože se mi přenáší rušení ze sítě do reprobedny (a to tak, že mě to už se..), rozhodl jsem se vyměnit oba kondenzátory 2x(2x50uF 500V).
Protože původní mají už odslouženo cca 15-20 let a od značky LCR se nedají sehnat, rozhodl jsem se objednat nějaké německé F&T.
Kondíky jsem objednal přes ebay za nějakých 600,-. Po vyměně je rušení stále stejné.
Cca od 1/3 hlasitosti master volume (na oba kanály) se začíná v reprobedně projevovat silný 50Hz rušivý signál. Hlasitost preampu na to nemá vliv.
Zvlnění na kondenzátorech jsem měřil osciloskopem. Původní zvlnění bylo 0Vpp, 4Vpp a 16Vpp na jednotlivých vývodech. Po výměně je tam 0Vpp, 3Vpp a 15Vpp.
Takže buď byly původní kondy dobré, nebo ty co přišly jsou taky na..vno?
Zkoušel jsem před hlavu předřadit i síťový DC filtr, ale to na stabilizované napětí nemá vliv. Pouze přestalo hlučet síťové trafo.
Naposledy upravil(a) Zeratul dne 21.05.2018 16:09, celkem upraveno 1 x.
Re: Jcm900 výměna kondenzátorů
Zdar, filtrační kondy máš v pořádku, rušení se tam dostává vstupem. Příčinou může být neuzemněné stínění k mřížce V1, případně nevhodná "kabeláž" (dlouhé vývody součástek R1, R2, C2) kolem řídící mřížky, nebude-li to úspěšné, pokračuj u následující triody (druhá půlka V1).
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
To je docela zvláštní jev. Co mám zkušenosti, tak v případě, že mi šel brum ze zdroje do signálu, ta to bylo vždycky až do koncového stupně a tedy poloha potu hlasitosti na to nemohla mít a neměla žádný vliv. Brum byl konstantní nezávisle na jeho pozici. Pokud se Ti brum objevuje až při třetině úrovně signálu z preampu, tak bude problém jinde. Možná už odchází nějaká ECC83, či cokoli jiného klidně už kolem vstupu.
Tube Guru mě předběhl.
Tube Guru mě předběhl.
Ahoj,
koukám, že se vyznáte.
Jenom pro upřesnění. Jedná se o model 4100 (100W dual reverb).
Kabeláž je originální. Vývody jsou celkem krátké. Mezi 5-7 cm dlouhé.
Přikládám pro jistotu fotografie:
http://zeratul.wz.cz/marshall/IMG_4479.JPG
http://zeratul.wz.cz/marshall/IMG_4480.JPG
Na studené spoje to nevypadá.
Jak poznám neuzemněné stínění mřížky?
Vyzkoušel jsem takovou věc, nevím jestli se to smí, ale postupně jsem odebíral elektronky V1, V2 i V3. (Vždy při vypnutém zesilovači)
Rušení zmizelo až po odebrání i elektronky V3.
Pak jsem je ještě zkoušel mezi sebou prohazovat, ale to už na nic nemělo vliv.
Rušení se projevuje i u menší hlasitosti než 1/3 master volume. Ale od 1/3 mě to teprve začíná pořádně štvát.
Úplně rušení zmizne při master volume 0.
koukám, že se vyznáte.
Jenom pro upřesnění. Jedná se o model 4100 (100W dual reverb).
Kabeláž je originální. Vývody jsou celkem krátké. Mezi 5-7 cm dlouhé.
Přikládám pro jistotu fotografie:
http://zeratul.wz.cz/marshall/IMG_4479.JPG
http://zeratul.wz.cz/marshall/IMG_4480.JPG
Na studené spoje to nevypadá.
Jak poznám neuzemněné stínění mřížky?
Vyzkoušel jsem takovou věc, nevím jestli se to smí, ale postupně jsem odebíral elektronky V1, V2 i V3. (Vždy při vypnutém zesilovači)
Rušení zmizelo až po odebrání i elektronky V3.
Pak jsem je ještě zkoušel mezi sebou prohazovat, ale to už na nic nemělo vliv.
Rušení se projevuje i u menší hlasitosti než 1/3 master volume. Ale od 1/3 mě to teprve začíná pořádně štvát.
Úplně rušení zmizne při master volume 0.

http://zeratul.wz.cz/marshall/osciloskop.jpg
Tady tyto špičky jsem naměřil na DIRECT výstupu z preampu.
V reprobedně se neprojevuje jako klasický brum, ale jako ostré praskance v kmitočtu 50Hz.
Idealni je asi jit sledovacem signalu nebo osciloskopem od master smerem ke vstupu a objevit misto kde to zmizi,
Jestli mas takovou moznost tedy?
Ze zdířky send už to rušení leze?
Jestli mas takovou moznost tedy?
Ze zdířky send už to rušení leze?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Zdar, z oscilogramu je zřejmé, že rušení se do zesilovače dostává sice z napájecího zdroje, ale přes vstup. Ty jehly s periodou 20ms jsou typické při rušení spínáním a rozpínáním diod v usměrňovacím můstku. Odstranit to lze buď použitím rychlých diod (UF4007 namísto původních 1N4007) nebo paralelními bezindukčními kondenzátory 10nF/1000V ke každé usměrňovací diodě. Stejně tak to mohou způsobovat diody v můstku pro napájení operačních zesilovačů. Odpomoc je stejná - rychlé diody nebo filtrace takto: V případě potřeby obojí. Přestože je perioda rušení 20ms, jelikož jsou to ostré špičky, jedná se o vf rušení. V nouzi nejvyšší by to mohl napravit i kondenzátor řádu pF paralelně ke vstupu. Bylo by potřeba zjistit jaká minimální kapacita odstraní rušení a ještě se neprojeví na úbytku výšek.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Ahoj,
V předzesilovači je můstek W005F.
Ty diody 1N4007 napájí pouze konec.
Můžu na těchto můstcích vidět ty špičky osciloskopem taky?
Dostanu se k tomu zase až večer.
Díky.
V předzesilovači je můstek W005F.
Ty diody 1N4007 napájí pouze konec.
Můžu na těchto můstcích vidět ty špičky osciloskopem taky?
Dostanu se k tomu zase až večer.
Díky.
Zdar, patrné tam určitě budou, i když tvar mohou mít trochu jiný, možná nebudou tak ostré, protože neprocházejí žádnými derivačními RC členy jako je tomu při průchodu předzesilovačem. Nezapomeň na možnost, že tam to rušení proniká i z jiného zařízení. Ty špičky jsou vysokofrekvenční a tak se mohou na vstup dostat odkudkoliv nejen z napájecího zdroje zesilovače, ale jakéhokoliv blízkého zařízení napájeného ze sítě, šíří se stejně jako radiové vlny.
Tak už měřím a jen sem dávám info.
Před odporem R1 (68k) není nic a za ním už jsou ty špičky.
Zkusil jsem i zvednout vstup a vytočit gainy na max a špičky se před odporem neobjevují.
Před odporem R1 (68k) není nic a za ním už jsou ty špičky.
Zkusil jsem i zvednout vstup a vytočit gainy na max a špičky se před odporem neobjevují.
A kdyz pichnes do send kabel, abys vyradil v1 je to slyset?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Ano, strčil jsem tam TRS jack. V reproduktoru je rušení stále.
Zkoušel jsem měřit diody osciloskopem a nic divného tam nevidím. za oběma můstky se objevuje nějaké zvlnění. Ale to je asi v pohodě viz první příspěvek.
Akorát nerozumím, proč je výstup z napájecího trafa takto deformovaný po zapnutí STANDBY.

http://zeratul.wz.cz/marshall/sekundar.JPG
Obdobně vypadají průběhy i na ostatních sekundárních vinutích.
Akorát nerozumím, proč je výstup z napájecího trafa takto deformovaný po zapnutí STANDBY.
http://zeratul.wz.cz/marshall/sekundar.JPG
Obdobně vypadají průběhy i na ostatních sekundárních vinutích.
Dále jsem naměřil průběhy na usměrňovacích diodách 1N4007.
D2, D3

http://zeratul.wz.cz/marshall/D2.jpg
D4, D5

http://zeratul.wz.cz/marshall/D5.jpg
D2, D3

http://zeratul.wz.cz/marshall/D2.jpg
D4, D5

http://zeratul.wz.cz/marshall/D5.jpg
Přesně tohle jsem asi před rokem řešil na hlavě ESH. Vyměnil jsem kondy, diody za UF4007, přidal snubbery, přidal svitky i keramiky na primár i sekundár, a tyhle sviňské špičky tam jsou pořád. Je pravda, že UF diody a snubbery to trochu ovlivnily, špičky jsou kapičku menší a nesymetrické. Jsem zvědav, co vymyslíš. Já nemám osciloskop, tak jsem to vzdal.
Zeptám se možná blbě, ale nedá mi to,
ten zesilovač to dříve nedělal a přišlo to až časem a to náhle nebo postupně?
dělá to všude tzn. že ho s sebou nosíš na různá místa, zkušebna, doma, koncert, nebo je to kus který je třeba pořád ve zkušebně, takže nevíš jestli to dělá i jinde?
ten zesilovač to dříve nedělal a přišlo to až časem a to náhle nebo postupně?
dělá to všude tzn. že ho s sebou nosíš na různá místa, zkušebna, doma, koncert, nebo je to kus který je třeba pořád ve zkušebně, takže nevíš jestli to dělá i jinde?
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Dělají to všechny 3 lampové ampy, co jsem měl doma, žádná jiná audiotechnika. Podobné cvakání, jako dělá přehazovačka při jízdě na kole z kopce. Dělá mi to jenom doma, ve zkušebně a jinde zatím OK. Snažil jsem se to vyřešit ve zdroji stejně jako kmensik a dopadl jsem stejně jako on. Je to citlivé na volume a na to jak jsem v místnosti natočený s kytarou (někdy). Chytá to rušení vzduchem, nezjistil jsem od čeho. TG jednou někomu v jiném vlákně radil, ať zjistí od čeho to rušení jde a zařízení vypne. To je fajn řešení doma, ale někde na koncertě už pokulhává. Je potřeba to vyfiltrovat v ampu. Jsem zvědav, jak tohle vlákno dopadne ...
Ahoj, myslím, že kdysi to nedělal tolik. Používal jsem ho hlavně na zkušebně. Potom asi 8 let stál.
Teď ho mám doma, kde je větší klid a ruší mě to.
Projevuje se to i při čistém kanálu. Na zkresleném by to až tolik nevadilo.
Cvrk na kole je celkem vystihující.
Když koukám na youtube videa, tak to děla asi všem "plexi párplům". Nikdo to neřeší asi.
Já chtěl teď po dlouhé době nahrát nějaké nápady a udělat trochu lepší zvuk do mixu. Proto to řeším.
Teď ho mám doma, kde je větší klid a ruší mě to.
Projevuje se to i při čistém kanálu. Na zkresleném by to až tolik nevadilo.
Cvrk na kole je celkem vystihující.
Když koukám na youtube videa, tak to děla asi všem "plexi párplům". Nikdo to neřeší asi.
Já chtěl teď po dlouhé době nahrát nějaké nápady a udělat trochu lepší zvuk do mixu. Proto to řeším.
Právě proto jsem se radši zeptal, protože třeba v baráku kde jsem měl dříve dílnu byl plynový kotel a když jsem natočil aparát určitým směrem,asi osa vinutí trafa + vedení ve zdi, tak bylo krásně slyšet takové pištění, po otočení do jiné polohy to zmizelo.
Po baráku a okolí může bý spousta elektronických zdrojů a regulátorů co do sítě nebo prostoru cosi vysílají.
Málokdo má bohužel možnost se připojit přes oddělovací trafo nebo zesilovač připojit na externí zdroj nebo si s tím jinak hrát a hledat,
tady, pokud je příčinou zdroj, fakt jen diody, filtry,přehazování vývodů trafa apod.
Když už se v tom šťourá, proměřil bych všude napětí/proudy preventivně...
PS treba pocitac a zesik na jednom z. okruhu taky nemusi delat dobrotu, tam to byva pekne slyset
Po baráku a okolí může bý spousta elektronických zdrojů a regulátorů co do sítě nebo prostoru cosi vysílají.
Málokdo má bohužel možnost se připojit přes oddělovací trafo nebo zesilovač připojit na externí zdroj nebo si s tím jinak hrát a hledat,
tady, pokud je příčinou zdroj, fakt jen diody, filtry,přehazování vývodů trafa apod.
Když už se v tom šťourá, proměřil bych všude napětí/proudy preventivně...
PS treba pocitac a zesik na jednom z. okruhu taky nemusi delat dobrotu, tam to byva pekne slyset
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Ahoj, tak jsem zkoušel postupně odpojovat usměrňovací můstky přímo na sekundárech trafa a špičky zmizely až byly odpojené oba.
Pokud jsem připojil jeden, nebo druhý, špičky se vždy v signálu objevili. Pravidelné a ostré.
Jediné, co nezpůsobuje vznik špiček je žhavení a napájení biasu.
Zkoušel jsem i kompletně bez lamp, ale ty na to nemají vliv.
Zatím to vypadá, že špičky způsobují oba můstky.
Chtěl bych vyzkoušet napájení operačních zesilovačů připojit na baterie a změřit. Nemám laboratorní zdroj.
Pokud jsem připojil jeden, nebo druhý, špičky se vždy v signálu objevili. Pravidelné a ostré.
Jediné, co nezpůsobuje vznik špiček je žhavení a napájení biasu.
Zkoušel jsem i kompletně bez lamp, ale ty na to nemají vliv.
Zatím to vypadá, že špičky způsobují oba můstky.
Chtěl bych vyzkoušet napájení operačních zesilovačů připojit na baterie a změřit. Nemám laboratorní zdroj.
Naposledy upravil(a) Zeratul dne 24.05.2018 21:51, celkem upraveno 2 x.