Výměna HB + poťáky (les paul)

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna HB + poťáky (les paul)

Příspěvek od bubucci »

volfi píše: 24.05.2018 7:58 Tak nakonec je to trochu jinak. Chtěl jsem objednat BKP, ale jelikož se musí platit kartou a já měl nedávno smůlu na to, že jsem měl zneužity údaje od karty, tak na to kašlu. Ale objednal jsem od thomanna set EMG 57/66. Chtěl bych se zeptat, koukal jsem na video montáže snímačů od EMG na YouTube. Z původních snímačů odletoval zem z Hardwaru, ale na elektroniku EMG to už nepřipojoval. Koukal jsem, že ta elektronika od EMG má 2 vstupy na GND, do jedný pozice připojil zem od přepínače snímačů a druhou nechal prázdnou. Co by se stalo kdybych do té prázdné zapojil tu zem od HW a od vystínění šachty? Nebo se to u EMG dělat nemusí?

Set který jsem objednal: https://www.thomann.de/cz/emg_57_66_set_c.htm
Video na YT: https://www.youtube.com/watch?v=_F8h457SUMU
EMG se uzemňovat nemusí.
Nevím, které BKP jsi měl v plánu koupit, ale určitě by to byla lepší volba než 57/66. Navíc BKP se dájí koupit i u nás.
https://imusicdata.cz/inshop/scripts/sh ... erId_1=385
volfi

Příspěvek od volfi »

Chtěl jsem chromový nailbomby, ale uvidíme třeba se mi ty EMG budou líbít. V nejhorším půjdou dál.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
volfi

Příspěvek od volfi »

Tak zítra by měli dorazit EMG, ještě bych měl doplňující otázku. Hodlám odstínit dutiny samolepicí měděnou fólií. U normálních pasivu bych to stínění uzemnil. U EMG teda nemusim uzemňovat nic? Taky by mě zajímalo proč se u nich nemusí uzemňovat?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

pokud stínění neuzemníš, pak nebude fungovat, to je jasný. Nejsem machr přes aktiv, ale obecně je tenhle systém odolnější proti ruchům. Pasivní signál, to je subtilní záležitost, s tou se musí v rukavičkách. Extrémní příklad : Kabely od zesíku k boxům taky nestíníš, protože to už je defacto vysoké napětí.
P.S.: vidim, že už máš několik EMG osazených jinde. Inspiruj se tam.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Aktiv vs. pasiv je o tom, že z pasivu ti leze Hi-Z signál, který klade zvýšené nároky na kabel (nízkou kapacitu). Aktivní signál je již bufferovaný, Lo-Z, takže "proleze" beze ztrát i šitovým kabelem. Z toho vyplývá, pokud máš kvalitní kabel, nebo používáš vysílačku, nepotřebuješ principiálně aktivní elektroniku.
Odolnost proti ruchům je spíš o tom, jak dobře máš stíněný kabel.
volfi

Příspěvek od volfi »

Tak už mám zapojeno, díky za odpovědi :-)
innerself

Příspěvek od innerself »

Čus. Nemáte někdo zkušenosti s potenciometrama alpha D500k? Kámošovi jsem měnil snímač v kytaře a řikal, že tam má divný poťáky, který zabíraj hned apak to jde víc pozvolna. Něco jako reverzní značený C. Na netu jsem naopak našel, že ty D by měly jít ještě víc zvolna ze začátku, podobně jako logaritmický A. Někdo nějaký zkušenosti s tim značenim D?
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Bud je to linear nebo logaritmicky, dej ho do poloviny drahy, kdyz bude 250k je lin když ca 30% je to ten volnejsi log
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, D500k je skutečně ten "volnější" logaritmický potenciometr 500kΩ. Těžko se shání. :wink:
Edit 19:40: Jelikož jsem v tom chtěl mít taky jasno, pátral jsem dál. Ani moje "bible" Radiotron Designers Handbook mi však odpověď nedala našel jsem však nakonec i grafy závislosti výstupního napětí na úhlu natočení hřídelky.:
Průběhy potenciometrů.pdf
(6.88 KiB) Staženo 125 x
Kolega si asi bude ještě muset zkontrolovat zapojení potenciometrů, protože při správném zapojení bude opravdu nárust hlasitosti z počátku velmi pozvolný a asi od 50% otočení se začne téměř shodovat s logaritmickým jak je zřejmé z grafů. D500k lze bez problému nahradit A500k. Ve většině kytar jsou jako "volume" použity logaritmické potenciometry.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
innerself

Příspěvek od innerself »

Kytaru jsem mu už vrátil, ale zkoušeli jsme to ve zkušebně a vypadalo to spíš asi jako lineární. Skok tam byl docela hned zezačátku, ale kámoš řikal, že takhle to je v pohodě. Předtim tam měl totiž emg 81 s tim 500k potenciometrem a řikal, že tam byl nástup okamžitej. Neni se čemu divit, když tam byl poták silnější 20x, než jakej by tam měl správně bejt :D
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

innerself píše: 16.05.2020 20:30 Neni se čemu divit, když tam byl poták silnější 20x, než jakej by tam měl správně bejt :D
Stejně blbý termín jako "220 silných voltů v síti", blahé paměti... :) Tedy polopatisticky: co to je silnější poťák ? :roll:
innerself

Příspěvek od innerself »

Každej by to pochopil 25k vs. 500k :D Výstup byl zkrátka silnější 20x, než by měl bejt :D Tak teda vyšší hodnota potenciometru no, ať tu nikdo nepláče :D
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

20x ?? Pises totalni nesmysly. Precti si prosim neco o elektronice, jak funguje odporovy delic, co je vstupni a vystupni odpor a jak se to vsechno ovlivnuje. Jsou to jednoduche vzorecky, scitani a nasobeni na urovni ZS....
Hraju výhradně na šrot.
innerself

Příspěvek od innerself »

20x25 je 500. Nebudu tady nahlížet co jak funguje nebo ovlivňuje. Prostě k emg 81 patří 25k. Když tam byl 500k chovalo se to divně a výstup byl silnější. Nevim kolikrát, neměřil jsem ho a je mi to jedno jestli to bylo tolik nebo tolik. 500 je 20ti násobek čísla 25. Tim to pro mě končí. U aparátu, kde u lead kanálu mám gain 1M a u crunche 50k, tak vim, že to matematicky taky nesedí a gain u 50k na max mám s lead někde okolo 4/10 (kde je ten 1M). Hlavně jsem se ptal na potenciometr D a ne jestli se takhle počítá odpor. Na ZŠ se probíralo dost hovadin, ale na tohle si nepamatuju. Asi proto, že jsem to k životu nikdy nepotřeboval.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

No vidis a ted kdyz to potrebujes tak radsi pises hovadiny. A podobne je to s tema grafama frekvencnich charakteristik, s kterejma se porad zaklinas asi ve 4 tematech. Ono merit frekvencmi charakteristiku u NElinearniho obvodu (zkreslovaci krabicky) je z principu nesmysl a vysledky jsou vetsinou hodne diskutabilni. :roll:
Hraju výhradně na šrot.
innerself

Příspěvek od innerself »

Ne. Furt to nepotřebuju ;) Neřešim tu kolik to dávalo a jak nebo proč. Prostě to hrálo jinak, divně, protože se tam použilo něco, na co ten snímač nebyl konstruovanej.

Ty charakteristiky krabiček určujou charakter zkreslení, když se používáj před high gainem, takže pro mě to smysl má. Je teda pravda, že rozdíl někdy v reálu slyšet neni, když se graf nějak zásadně neliší, ale tahle malá kravina posouvá zvuk za mě nejvýraznějš. Jestli to lidi pohoršuje, začnu si to ukládat klidně jinam.

A napiš teda o kolik to bude silnější a oprav mě teda ať je to tu správně a nejsou z toho lidi rozhozený. Místo 25k poťáku tam bylo natištěný 20ti násobně vyšší číslo a to 500k. Hotovo.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Pokud chceš fórum tapetovat svými "moudry", měl bys rozumět alespoň základním termínům z oblasti elektroakustiky, zejména:

- Co to je zesilovač
- Jaké napěťové, proudové a výkonové úrovně signálu se vyskytují v řetězci od kytary k reproduktoru
- Ohmův zákon
- Co to je impedanční přizpůsobení
- Jak zvuk ovlivňuje nastavení ovládacích prvků v celém řetězci včetně "knoflíků" na kytaře

A také používat správnou terminologii a nezaměňovat příčinu a důsledek... :roll:
innerself

Příspěvek od innerself »

Já tu nejsem ale od toho, abych řikal co se jak opravuje, nebo co jak funguje a proč. Je to fórum i od toho, aby se tu psalo z pohledu muzikantů, nebo těch co si na to hrajou, co, proč a jak má na zvuk vliv. Ne jenom jak vzniká a jak má bejt správně, nebo jak to funguje. To jak to funguje je mi prakticky nějak úplně buřt, až do chvíle, kdy se snažim pochopit, co udělat proto, aby se to vydalo směrem, jakym si představuju posun ve výslednym zvuku.

A tak se snad neposeru ne? Napsal jsem z pohledu fyzika termín blbě, to popírat nechci, tak ale stačilo akorát napsat: Odpor se ale počítá jinak a neznamená to, že když 25x20 je 500, takže je i 20x silnější výstup. Napsalo by se číslo a hotovo. Jako k čemu to je tady nějaký útočení, když výsledek byl stejnej a to ten, že to hrálo hrozně a výstup byl silnější, než měl správně bejt. Nám u kytary to bylo jedno o kolik byl silněší. Věděli jsme, že tak silnej bejt prostě nemá a proto to hrálo tak, jak nemělo. Tak mě opravte kolik to mělo teda bejt ať máte klid a je na fóru správnej údaj a ne blud, když vám to tolik pije krev.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Napis jaka je vystupni impedance toho aktivniho snimace a jaka byla vstupni impedance toho kam to bylo zapojeny (asi primo do zesiku, jakyho? nebo efekt, jakej?). Staci odporova slozka a priblizne, na jednotky kiloohmu. Bez toho to nejde spocitat. A taky jestli byl potak hlasitosti porad naplno nebo se s nim tocilo.
Hraju výhradně na šrot.
innerself

Příspěvek od innerself »

Napíšu řetězec. Kolik to mělo na místě jsme neměřili, ale snad se to dá na netu všechno dohledat.

Emg 81 (volume na max a potenciometr alpha D500k) → Joyo JF-01 Vintage Overdrive → Boss NS-2 → Peavey JSX → Peavey Triple XXX box.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“