Humbucker so zvukom single

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Trevor
Odborník

Re: Humbucker so zvukom single

Příspěvek od Trevor »

Zatizena malo nebo hodne, vytvari pole slabsi ci silnejsi a tim brzdi strunu malo nebo hodne
Nechova se jinak,jen vytvari jinak silne mag. pole
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

Jistě, že silnější mag. pole brzdí strunu víc. Ale chci to mít úplně polopatě: "Permanentní magnet snímače omotaný zkratovanou pasivní cívkou vyzařuje silnější mag. pole a víc brzdí strunu, než kdyby byl omotán touže cívkou nezkratovanou" Je to tak ?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ne.
Ty nectes co pisu ; )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

Máš pravdu. Ty tvrdíš : Magnet se chová stále stejně, také brzdí strunu svým polem (asi největším podílem). Pak je tady funkce cívky, která také vyzařuje (magnetické?) pole a to pole se liší v závislosti na tom, jak je ta cívka zapojená, jestli jí protéká nebo neprotéká proud." Tak je to správně?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ano to uz je lepsi ; )
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

Tak výborně. Chvíli mi to trvalo. (děkuju za nevšední trpělivost, bez ironie) To ten furan ...
Zpět do praxe: Je ten rozdíl, kterej způsobí zkratovaná/nezkratovaná cívka v HB tak podstatnej, aby se vůbec vedle silného mag. pole permanentního magnetu nějak projevil a reálně ovlivnil chování struny? Můj pohled (opět laickej) je tento : Vlastní magnet brzdí strunu svým silným mag. polem. (Není to dobře, ale bez snímačů to nejde.) . Zkratováním jedné z cívek se ještě k magnetu přidá další "brzdný faktor" . Ale domnívám se, že tento vliv pasivní zkratované cívky, jakkoli ho nepopírám, je v tomto poměru malý, zanedbatelný.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Nejlepe to vyzkouset na vlastni kytare, je tam tolik promennych pro posouzeni vlivu
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

Jasně, na dvou to tak mám, zkusim, opravdu si myslím, že ten rozdíl nebude postřehnutelnej.
Ale rád bych se vrátil k původnímu tématu - režimu Power Tap na Ibanezkách a jek vlastně funguje :
torst píše: 2.07.2018 7:12 Tube Guru: Díky moc, obrázek je profi, žádný stud ! Naprosto tomu rozumím, přesně tohle jsem myslel větou : " Ano, jde to i jinak, že se toto spojení obou cívek neuzemní, ale opravdu rozpojí a vývod jen jedné cívky se vyvede na výstup."
Já tedy postupuji opačně a myslím, že to tak dělá i spoustu výrobců. Prostě HB zůstane na tvrdo připojený jako HB, poUze k vývodu mezi L1 a L2 se připojí prostý spínač, který toto spojení cívek zkratuje na kostru (zem). V připadě sepnutí je tedy zkratována L2 a hraje jen L1. Na tvém schematu je to opačně, L1 se odpojí, hraje jen L2. Ale zvuk by měl být totožný. Hraje jen 1 cívka. (Ostatně - jaký by byl tedy jiný rozdíl mezi rozpojenými HB na horních a dolních diagramech na webu Ibanez? Pořád nevím, co chtěl básník říct tou "polotmavou" cívkou).
P.S.: Na rovinu - mám tu Ibanezku zapůjčenou, ale vrtá mi to hlavou. Tak jsem teď udělal poslechový-poklepový test. Zapojená kytara do zesíku a poklepem šroubovákem na jednotlivé póly cívek poznám, která je aktivní. Jako skutečný SC se snímač chová v obou případech jen v pozicích 2 a 4. Po přepnutí na Power Tap jsou v pozicích 1, 3, 5 aktivní OBĚ cívky, byť trochu jinak, pozná se to i na změně brumu zesíku. Klidně si umím představit, že jde o paralení zapojení cívek v humbuckeru. To je běžná záležitost, proč ne. Ale ať mi nikdo netvrdí, že se jedná o "jinou variantu rozpojení HB na SC". Tak to prostě není.
schema-JPG.jpg
Naposledy upravil(a) torst dne 2.07.2018 10:25, celkem upraveno 1 x.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Moznosti je spousta. Treba - 1) ty "polovybarvene" civky jsou zkratovany pres odpor (zkousel jsem, zvuk celeho snimace je pak nekde napul mezi SC a HB, dle velikosti odporu). 2) ty civky maji odbocku z vinuti (zase jiny zvuk, ale nemam vyzkousene), .....
Hraju výhradně na šrot.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jedna z cívek HB má coil tap a když se do série spojí s druhou cívkou HB máš z toho power tap. Nebo ne?
torst

Příspěvek od torst »

Hendrek: Aha. Jestli jsem správně googlil, tak Coil tap znamená, že i klasický singl má oddělený vývod uprostřed vinutí a je tedy možné jeho sílu redukovat na 1/2 (?). No proti gustu..., ale že bych chtěl ztišovat už tak tichý singl ...?
Pak to co píšeš je logické (resp. dává to logiku, jak se dnes hezky česky říká.). Takže jsou aktivní 3/4 HB. No, přijde mi to už na jednu kytaru moc překombinovaný. Víc by se mi zamlouval switch serial/paralel.
José

Příspěvek od José »

Vzhledem k tomu, že na ofiko stránkách píší o tom, že to výrazně podpoří basy, tak bych netypoval na odbočku (mají ty snímače pět drátů?). Vidím to, jak psal Abu, na zapojení druhé půlky HB (nevím jestli série či para) přes nějaký RC filtr. Předpokládám že v kytaře je nějaký krásný plošňák, takže to vysledovat nebude jednoduché, či?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Já bych to hlavně vůbec neřešil. Buď to hraje a zní dobře, nebo ne.
torst

Příspěvek od torst »

kytaru mám půjčenou, dovnitř nepolezu. Power Tap mi přijde zbytečný, základní režim bohatě stačí.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Nedávno jsem slyšel snímače s odbočkou vinutí u p. Macha a je to o dost lepší než klasické zkratování jedné cívky. Není tam ten ''volume drop'' jaké u humbuckeru v single módu.
torst

Příspěvek od torst »

no klasickej SC je samozřejmě tišší. Při přechodu mezi HB a SC na jedné kytaře je to výrazný nepoměr, ale zase máš zaručený +- věrný zvuk singlu.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“