Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
torst

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Příspěvek od torst »

Trevor píše:, proč ale ještě přidávat bednu ke kombu? má to pro tebe smysl? neni lepší tu bednu prodat a koupit si případně do komba za to pořádné repráky?
Smysl to má, hraju taky tak, combo 1x12 + box 1x12. Je to skladnější, lepší na transport, stěhování, na menší akce můžeš vzít jen combo a td. Na pódiu mám bedny na sobě, ale combo pootáčim, aby hrálo do kapely a box do lidí a td.atd.
Ale zvukově to je kompromis, bez diskuse. Pořádnou bednu 4x12 nebio aspoň 2x12 ničím neočůráš.
Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi. (Tomáš Garrigue Masaryk)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

No, to už se asi nikdy nedozvíme, myslím že čekal odpověď jasnou a ihned a ne za měsíc až se nějakej "strejda" rozhodne, že začne filosofovat o impedanci : ))
No třeba se ještě ozve už s nějakou zkušeností ...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
vasheg

Lampove kombo - zapojeni repra

Příspěvek od vasheg »

Zdravim vsechny,
mam lapove kombo George Dennis The Blue a potrebuju vedet, do ktere zdirky zapojit reprobednu?
Repro je Celestion G12H-100 https://reverb.com/item/1467679-celesti ... ar-speaker
12", 100 watts, 8 ohm, takze nastavit na 8 a do te leve?
Ptam se, protoze kdyz jsem jej koupil byl zapojen do te prave, tak at neco neodpalim a at to dobre hraje.. :D
Diky za odpoved..
kombo.JPG
torst

Re: Lampove kombo - zapojeni repra

Příspěvek od torst »

levá, pravá, to je jedno. Jen měj správně přepnuto na 8 Ohm. Ty zdířky jsou uvnitř propojené, takže jsou rovnocenné. Když přepneš na 4 Ohm a zapojíš 8 Ohm repro, combu neublížíš, bude hrát potišeji nebo hůř. Hlavně nesmí být 4 Ohm repro do 8 Ohm výstupu.
Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi. (Tomáš Garrigue Masaryk)
José

Re: Lampove kombo - zapojeni repra

Příspěvek od José »

Ty díry jsou s největší pravděpodobností paralelně spojený, takže je to jedno. Jen když máš jedno 8 ohm repro, tak je rozumný to mít v 8 ohm modu-> páčka nahoru.
!Ovšem jestli připojuješ další reprobednu a bude ti hrát i repro v kombu (zapojený do tý druhý zdířky), tak páčku dolu!
EDIT:torst byl rychlejší
vasheg

Příspěvek od vasheg »

Diky!!
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

torst píše: 16.10.2017 11:04 hm, zajímavý, opravdu Mishmasový. 1 případ ještě chápu, 2. méně, ale měl jsem to na hlavě ESH právě tak. Zdířka 16 Ohm byla popsaná i 4 Ohm. jak to zesík zvládá netuším.
ESH tam má standardně zapojený 16Ohm výstup z trafa a ten 4Ohm drát je uvnitř hlavy schovaný v bužírce a na přání ti ho mistr přeletuje místo toho 16Ohm. Měl by na štítku aspoň fixem označit tu zrovna zapojenou variantu, jinak je to fakt matoucí.
torst

Příspěvek od torst »

to rozhodně !! Takhle je to podraz !!
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, snad Ti pomůže manuál:
Příloha Manual Blue 60-100.odt je dlouhodobě nedostupná.
Manual Blue 60-100.odt
(255.52 KiB) Staženo 220 x
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
José

Příspěvek od José »

Zajímavé, v návodu má že běhá až do dvou ohm. Jen na to nemá vzadu výstup.. Divné.
Každopádně jakou minimální impedanci má repro v kombu tam už taky nenapíšou..
Harris
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Harris »

Tak vám všem díky za rady, vznikla tím zajimavá diskuze. Podle výrobce by se měly repráky zapojovat takto -
1x16 Ohm do 16 Ohm - základ
dvě bedny 16 Ohm do obou zdířek 8 Ohm
dvě bedny 8 Ohm do obou zdířek 4 Ohm
jedna 4 Ohm do jedné 4 Ohm
Takže, když budu chtít další bednu, pořídím si 16 Ohm a základní vypojím a oba pak strčím do obou 8 Ohm zdířek
Teoreticky můžu ten samotný 16 Ohm základní reprák zapojit do jakékoli zdířky, akorát si snížím výkon zesilovače.
Nikdy nepropojovat různé repro současně. Souhlasíte....???
Trace Elliot Club #4

Fender - Precision Bass
Trace Elliot 1210 Combo, Trace Elliot 1215 Combo, Trace Elliot 4x10 combo, Trace Elliot 4x10 box, Boss Micro BR,
Hraju v kapele Iron Maiden revival http://bandzone.cz/ironmaidenrevivalhk
Hraju v kapele Chupacabra http://bandzone.cz/chupacabra
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Harris píše: 8.05.2018 6:34
Teoreticky můžu ten samotný 16 Ohm základní reprák zapojit do jakékoli zdířky, akorát si snížím výkon zesilovače.
Tim je mysleno jako co? Vyrobce primo tuto moznost neuvedl.
Sovič

Impedance pomoc!!!

Příspěvek od Sovič »

...zdravím borci!našel ksem na puďe tak 25let starý bedny.jsou tam 4 repraky od tesly:-) patrně ksou zapojeny zasebou.Mohl bych je zapojit do zesilovače-hlavy,co ma vystup na 8 ohm a 16 ohm.ty repraky v te bedně maji každý 8 ohm.poprypadě ty bedny jsou 2 a kdybych je nejak svedl do jednoho jacka a pichl do zesaku? Mam fotky ale sem asi nejdou dát,tak je zkusim nekam dat a dam odkaz.jde mi o to jakou impedance bude ta bedna mit s temy 4 repro,každý 8 ohm.dik
IMG_20180731_135038.jpg
torst

Příspěvek od torst »

s největší pravděpodobností bude mít bedna 8 Ohm. Nejlepší by bylo změřit měřákem celou bednu. Měřák nemáš? Do jednoho jacka je svedeš dvěma způsoby: Sériově - celkem 16 a paralelně-celkem 4 Ohmy. Jestli máš kytarovou hlavu 50-100W, když jí víc okouříš, pravděpodobně to repra nepřežijí. Každopádně použij 8Ohm výstup z hlavy. Bedna vypadá jako hi-fi, na kytaru se moc nehodí, ale pro experiment, proč ne.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Záleží na zapojení těch repro. Pokud víš, jak jsou zapojeny, pak si to snadno spočteš, viz. titulní strana.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Pokud jsem to z rozmazaneho obrazku spravne precetl, tak tam jsou paralelne dva stredobasaky Tesla ARN 668, kazdy 20W 8ohm, takze dohromady 4 ohmy a max 40W. K tomu jsou pres primitivni vyhybku zapojeny dva vyskace ARV 168, takze je to poravdu sirokopasmova "hifi" bedna, na kytaru ne prilis vhodna

(ikdyz v roce 1984 jsem hral na neco podobneho, nez jsem zjistil, ze po odpojedni tech vyskacu to hraje o neco lip... a pak mi diky bohu shorely ty stredobasaky ).
Hraju výhradně na šrot.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Rozhodně odpojit ty výškáče, pokud bych do toho chtěl rvát kytaru. Pak to na čistý a lehce nakřáplý zvuky může být zajímavé
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Sovič

Příspěvek od Sovič »

Ok.dik moc:-)
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Zdravím páni, potrebujem radu skúsenejších:

Grandmeister 40 Deluxe a hranie na izbovej hlasitosti - použitie výkonovej brzdy na 5W, prípadne 1W.

Mám to zapojené na 2x12 V30 box a mám pocit, že pri tejto izbovej hlasitosti tento box nedokážem vybudiť, ten zvuk je pieskový, sypký, atď...

Moja otázka znie: Pomohlo by použitie 1x12 boxu s V30? prípadne pomohlo by použitie reproduktoru s nižším výkonom, napríklad Greenback?
marekmarus

Příspěvek od marekmarus »

Zdravím, ja mám cez brzdu (4rockers) zapojeného 100W Marshalla + 2x12 V30. Brzda má dva módy - normálny a bedroom. U normal je pri extrémnom "brzdení" cítiť zhruba to čo píšeš. Pri tom druhom sú posílené (kompenzované?) nejaké frekvencie a ten zvuk je výrazne lepší. Niečo podobné majú aj drahšie atteunátory. Asi bude lepšie vyskúšať inú brzdu, bohvie jak je v tvojom zosilovači riešená. Nemyslím si, že keď použiješ jeden a prípadne slabší reprák, že to vyriešiš. Furt tam bude výrazný nepomer medzi výkonom čo do toho púšťaš a možnosťami toho repráku. Tak či tak ho nevybudíš. Za mňa určite inú brzdu :wink:
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“