Reproboxy na high gain metal
Pravidla fóra
Re: Reproboxy na high gain metal
"Mě teda se nikdy nepodařilo sejmout i stejnej reprák po druhý totožně (když jsem po prvním snímání hnul se stojanem) a to jsem měl dokonce na boxu značku. " Naprostej souhlas. Ty rozdíly v jednom boxu mezi různými repry stejné znažky při malém posunu mikráku jsou obrovský. Opět přikládám svojí demonstračku, snad už s ní nejsem moc prudnej : https://www.youtube.com/watch?v=Y2ql-9kWTgc
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Přečti si ještě jednou, co píše Cherreda. Je to naprosto logická úvaha a já s k ní dovoluji přiklonit. Pokud Ti nestačí hrnout metl přes to co máš a potřebuješ donekonečna řešit nějaké čáry máry, tak Ti doporučuji pochopit z čeho se skládá takový primitivní reproduktor s výrobními náklady tak mezi 100 až 200,- Kč, jako je V30 a jak funguje. Potom Ti samo dojde, že tam není kde co ladit a upravovat. Nehledě na to, že tyhle V30 jsou zrovna co kus, to originál, jak to u aušusu bývá. Už jsem tu někde příslušná měření zveřejňoval. Ten rozptyl je dán tím, že holt Číňan na noční nastaví dávkovač buničiny jinak, než méně ospalý kolega na denní směně a některé membrány tedy mají o nějaký gram více, jiné méně. Stejně to bývaloinnerself píše: 9.08.2018 5:52 Pokud nebudeme mít informaci přímo z celestionu tak se tu můžeme dohadovat donekonečna jak chceme. Každopádně jsou v30 pro mesu a marshall značený odlišně ať už to má jakejkoliv důvod.
Edit: A nebyl dokonce i důvod proč VHT přešli na eminence kvůli tomu, že jim celestion nepřistoupil podobně jak mese a marshallu na OEM repra? Ty totiž taky tvrdili že jim současná čínská výroba nevyhovuje atak když to u celestionu nevyšlo, radši přešli na eminence.
u reproduktorů Tesla vyráběných na Valašsku. Zvláště v období před Vánocemi, kdy se hulilo z komínů Valašských palíren 24 hodin v kuse. Zapomeň na to, že by u subdodavatelů membrán ( prostě lisovaný papír naimpregnovaný bakelitem s výrobní cenou tak 5,- Kč / ks ) někdo nějak zvlášť kontroloval jakost. Mají jakousi toleranci, do které se nějak vlezou, nebo nevlezou, on to nikdo moc nezjišťuje. K tomu obsluha, která pak v jiné továrně membrány osazuje. Tedy zkompletuje s cívkou a středičkou a usadí do koše s magnetem. Kolik která obsluha napustí laku na cívku a pak na závěs membrány je zase dáno tím, jak nastaví dávkovač ten který technik. A že se pořád jedná o levný spotřební materiál, nikdo to zas tak moc neřeší.
Jakákoli změna třeba výšky pólového nástavce, cívky, změna materiálu kostřičky cívky, typu středičky, způsob vinutí cívky a podobné změny by z V30 udělali úplně jiný reproduktor a nesouhlasily by výrobcem garantované parametry. No, oni už takhle moc nesedí. Pokud by si tedy výrobce, potažmo jeho dodavatelé dali takovou práci s vyladěním daného reproduktory, bylo by naprosto jasné, že by se to promítlo v názvu, třeba V30 ultrapila gold gott extreme a v tu ránu by navýšili cenu a ne že by ještě něco ladili v procesu pro toho kterého odběratele. Ti to používají jen pro to, že je to neskutečně levné a je tu celkem silná komunita zákazníků, kterým to nevadí a ještě jsou ochotni věřit Hansu Christianu Andersenovi.
Buď Ti používání tohohle materiálu vyhovuje, tak to neřeš, nebo nevyhovuje, tak hraj na něco jiného. A nebo máš třetí možnost, nauč se a pochop tuhle technologii a nech si tedy ty své V30 upravit na míru podle svých představ. Není na tom vůbec nic těžkého, pokud to svěříš do rukou aspoň průměrně zručnému odborníkovi na tuto problematiku, tak tady opravdu není co pokazit, ovšem možnosti jsou celkem omezené. Potom to můžeš donekonečna zkoušet nahrát různými mikrofony a telefony a následně se tu rozepisovat. Jen nezapomeň, že hudební nástroje a jejich příslušenství jsou a vždycky bývaly hlavně a především určeny k tomu, aby přes ně muzikanti tvořili a rozdávali lidem radost.
No já o tom vím - jak říká s oblibou kolega z kaclu - ku*ndu s mákem.
Prostě jenom mám skeptický sklon za tím kódováním V30 vnímat spíš nějaké obchodně/logistické vopičiny, než technické.
Prostě jenom mám skeptický sklon za tím kódováním V30 vnímat spíš nějaké obchodně/logistické vopičiny, než technické.
| Cruel YT | Cruel sptf
Já do toho nešťourám a je mi jedno co v tý bedně je, zkrátka hraje dobře a víc mě nezajímá. Ani jsem neřek nic, že mi to nevyhovuje nebo něco podobnýho. Je to mesa, jedna z nejlepších beden co trh nabízí a nevim co víc bych měl chtít.
A co když právě pro tu mesu je to právě ta v30 co by se mohla jmenovat třeba ultra gold? Běžně se vyrábí pro odběratele nějaká specifická věc, která pro běžný lidi neni určena a nejde jí koupit. Já si myslim že je to prostě trochu jinej reprák kterej z v30 vychází. A že to jejich značení znamená, že se tam dělá něco jinak, než na standardní. Je to muj názor. Vy tu informaci nemáte nijak oficiálně potvrzenou stejně tak jako já, takže to může mít jakejkoliv důvod, jak už jsem psal. Což teda neznamená, že jediná vaše teorie je správná a ostatní jsou s****y. Až to bude oficiální tak je to potom úplně něco jinýho.
A co když právě pro tu mesu je to právě ta v30 co by se mohla jmenovat třeba ultra gold? Běžně se vyrábí pro odběratele nějaká specifická věc, která pro běžný lidi neni určena a nejde jí koupit. Já si myslim že je to prostě trochu jinej reprák kterej z v30 vychází. A že to jejich značení znamená, že se tam dělá něco jinak, než na standardní. Je to muj názor. Vy tu informaci nemáte nijak oficiálně potvrzenou stejně tak jako já, takže to může mít jakejkoliv důvod, jak už jsem psal. Což teda neznamená, že jediná vaše teorie je správná a ostatní jsou s****y. Až to bude oficiální tak je to potom úplně něco jinýho.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Nekolikrat jsem mel repro s firemnim popisem treba vyrobce komba a byli to uplne normalni modely celestionu,ev apod. Jen s jinou nalepkou napr. pochybuju ze zrovna v30 by byla vyjimka....ale dneska asi neni problem nekam poslat mail nebo zavolat a zeptat se.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Ale tak svým způsobem to vcelku zajímavé je.
Mmjuzi, Trevore - a jak náročné je nějaké měření hotového repra, příp. řešení nějaké vyšší pečlivosti rovnou při výrobě?
Ptám se proto, zda by nebylo možné, že Mesa či Marshall po Celestion požadujou nějakou určitou "přísnější" toleranci parametrů, než je běžný "rozptyl" při výrobě? Přece jen si umím představit, že zrovna těmhle "molochům" by i "moloch" Celestion vyšli vstříc.
T.j. je možné, že když mají připravit "várku" pro Mesu/Marsh., tak by:
a) repra přeměřovali na výstupní kontrole a vyřazovali?
b) je reálné, že by skutečně dokázali "zpečlivět" už přímo výrobu?
Mmjuzi, Trevore - a jak náročné je nějaké měření hotového repra, příp. řešení nějaké vyšší pečlivosti rovnou při výrobě?
Ptám se proto, zda by nebylo možné, že Mesa či Marshall po Celestion požadujou nějakou určitou "přísnější" toleranci parametrů, než je běžný "rozptyl" při výrobě? Přece jen si umím představit, že zrovna těmhle "molochům" by i "moloch" Celestion vyšli vstříc.
| Cruel YT | Cruel sptf
- Mahonny
- Bandzone: https://bandzone.cz/fan/mahonny
Jo taky si myslím, že tohle je dot možné. Mesa/Marshall jsou velký hráči na trhu a umím si představit, že výstupy pro tyhle velký ryby by mohli být přísnější...a proč? Prostě jen proto že to že je to Mesa/Marshall.cherreda píše: 9.08.2018 11:31 Ale tak svým způsobem to vcelku zajímavé je.
Na druhou stranu jsou to jen doměnky a jak píše innerslef, může to být tak i tak...
PRS MT15 (dříve : Peavey 6505+, Engl Fireball, Marshall JCM900/4100, Peavey Classic 100/212)
Line6 box 4x12 V30
Fender Boxer Telecaster (dříve: Dean Guitars Thoroughbred series
: Kramer Neptun)
Tonewheel boost
Maxon OD808
Boss NS-2
TC Electronic PolyTune2
Line6 box 4x12 V30
Fender Boxer Telecaster (dříve: Dean Guitars Thoroughbred series
: Kramer Neptun)
Tonewheel boost
Maxon OD808
Boss NS-2
TC Electronic PolyTune2
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jelikož trefit se do nějakých přísných norem je problém i u luxusních hi-fi, či studiových repro, tak v takovém případě se pro VIP odběratele repra
párují, podobně jako lampy. Aby ty monitory ve studiu, či PA v nějaké koncertním sále Londýnské filharmonie hrály na obou stranách stejně.
Co se týče velkoodběratelům jako je třeba Marshall, či Mesa, tak ti si můžou nadiktovat to, že jim výrobce na to obří množství, které odebírají, klidně nalepí obrázek s věncem vuřtů, či cokoli jiného. Vybírat repra podle nějakých vlastností v tomto případě absolutně postrádá smysl. Mnohem logičtější by bylo, kdyby si nechali třeba navinout cívku o 1mm delší, tím se jim zvýšil zdvih membrány, zvuk by se lehce posunul do basů a oni by si na těch několik tisíc kusů repro, co ročně odeberou, nechali napsat Special Design Speakers for Mesa, jak se to v minulosti běžně dělalo. Nebo by si nechali udělat ten svůj spešl typ, jak jsem už nadhodil. Např. JBL dělali v 60. letech slavné repro JBL D120. Leo Fender si vymyslel, že chce dát místo papírové kopule kolečko z hliníkové folie, JBL mu ochotně vyšli vstříc a typ označili jako JBL D120F. To F pochopitelně znamená Fender. Stejně tak později dělali EV pro Fendera speciální verze EVM 12L, které také měli tu hliníkovou kopuli a jmenovaly se kupodivu EVM F12. Na tohle lidi slyší. To jsou ty speciály, po kterých jdou. Kdyby v Celestionu skutečně pro kohokoli něco nějak upravovali, či přebírali, tak si to nechají zaplatit a ten který odběratel výrobce aparátů by si takovou specialitu řádně nechal označit svým viditelným označením. Protože by se mu to lépe prodávalo. Opakuji, že V30 je konstrukčně natolik laciný a jednoduchý reproduktor, že nějaké čarování ztrácí smysl. Nehledě na to, že třeba Marshall repra ve svých boxech běžně zapojuje do série. Což je prasárna a znamená to, že stejně každé repro díky činiteli tlumení hraje jinak. Proč by si nechal něco vybírat, když to pak ve svých škatulích takto zazdí? Ale kdo chce, může věřit i pohádkám. Proč ne?
párují, podobně jako lampy. Aby ty monitory ve studiu, či PA v nějaké koncertním sále Londýnské filharmonie hrály na obou stranách stejně.
Co se týče velkoodběratelům jako je třeba Marshall, či Mesa, tak ti si můžou nadiktovat to, že jim výrobce na to obří množství, které odebírají, klidně nalepí obrázek s věncem vuřtů, či cokoli jiného. Vybírat repra podle nějakých vlastností v tomto případě absolutně postrádá smysl. Mnohem logičtější by bylo, kdyby si nechali třeba navinout cívku o 1mm delší, tím se jim zvýšil zdvih membrány, zvuk by se lehce posunul do basů a oni by si na těch několik tisíc kusů repro, co ročně odeberou, nechali napsat Special Design Speakers for Mesa, jak se to v minulosti běžně dělalo. Nebo by si nechali udělat ten svůj spešl typ, jak jsem už nadhodil. Např. JBL dělali v 60. letech slavné repro JBL D120. Leo Fender si vymyslel, že chce dát místo papírové kopule kolečko z hliníkové folie, JBL mu ochotně vyšli vstříc a typ označili jako JBL D120F. To F pochopitelně znamená Fender. Stejně tak později dělali EV pro Fendera speciální verze EVM 12L, které také měli tu hliníkovou kopuli a jmenovaly se kupodivu EVM F12. Na tohle lidi slyší. To jsou ty speciály, po kterých jdou. Kdyby v Celestionu skutečně pro kohokoli něco nějak upravovali, či přebírali, tak si to nechají zaplatit a ten který odběratel výrobce aparátů by si takovou specialitu řádně nechal označit svým viditelným označením. Protože by se mu to lépe prodávalo. Opakuji, že V30 je konstrukčně natolik laciný a jednoduchý reproduktor, že nějaké čarování ztrácí smysl. Nehledě na to, že třeba Marshall repra ve svých boxech běžně zapojuje do série. Což je prasárna a znamená to, že stejně každé repro díky činiteli tlumení hraje jinak. Proč by si nechal něco vybírat, když to pak ve svých škatulích takto zazdí? Ale kdo chce, může věřit i pohádkám. Proč ne?
Jo to se dělá běžně, jenže ve většině přelepí tu nálepku zezadu a někdy dokonce tak okatě, že pod ní pořád je ta original. Jenže ten malej štítek je stejnej a od toho jsem například poznal u prvního aparátu line 6 že ty custom repra jsou celestion seventy 80. Jenže na to nemaj speciální fabriku v anglii jako mesa s marshallem. Ale to je už jedno jestli to má nějakej vliv nebo ne. Stejně většinou člověk koupí mesu už s reprákama a nic tam montovat nehodlá.Trevor píše: 9.08.2018 10:56 Nekolikrat jsem mel repro s firemnim popisem treba vyrobce komba a byli to uplne normalni modely celestionu,ev apod. Jen s jinou nalepkou napr. pochybuju ze zrovna v30 by byla vyjimka....ale dneska asi neni problem nekam poslat mail nebo zavolat a zeptat se.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
A na co že mají Mesa a Marshall v Anglii speciální fabriku?innerself píše: 9.08.2018 13:13 repra jsou celestion seventy 80. Jenže na to nemaj speciální fabriku v anglii jako mesa s marshallem.
Prosím, nešiř tady takové bludy. Na tvém místě bych si 10x pořádně přelouskal Sýkoru a pak bych teprve šířil moudra ohledně reproduktorů do světa.Nehledě na to, že třeba Marshall repra ve svých boxech běžně zapojuje do série. Což je prasárna a znamená to, že stejně každé repro díky činiteli tlumení hraje jinak.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jaké bludy? Činitel tlumení, či damping factor, je záležitost prokazatelně existující, ať už si Sýkora myslí co chce. Ve chvíli, kdy dáš mezi zesilovač a reproduktor do cesty další reproduktor, tedy zapojíš repra sériově, je jasné, že u každého se vliv činitele tlumení projeví jinak a tím ovlivní funkci každého reproduktoru jiným způsobem. Proto je v celém audio světě zapojení reproduktorů do série nepřípustné. Používá se to pouze u kytarových beden. Vzhledem tomu, jakým způsobem je kytaristi používají ( zkreslený zvuk ), tak to není taková tragédie. Zmínil jsem se o tom jen proto, aby bylo zřejmé, jak naivní je představa, že na konci linky někde v továrně Celestion bude stát týpek, který každý vyrobený kus upevní do ozvučnice, pustí do něj nějaký signál a bude měřit parametry a podle toho reproduktory třídit.
No nic. Přijde mi ujetý kvůli tomu mít teda otevřenou továrnu v anglii a dělat "to samý" co v Číně jenom pro dva speciální výrobce. A ještě dát štítky pro mesy a marshall plus nápis made in England.
Jenom uvedu, že jsem měl v 1960A 2x China a 2x England (staré, vyhrané nebo už z výroby lepší) a byl to fakt rozdíl. Žádné placebo, doloženo nahranými ukázkami. Ty China byly jedovaté ostré, EN barevné, prokreslené. Když jsi na ně sah, stisk membránu, poznal si, že u EN má membrána znatelně hlubší rozkmit než u China. Taky se směju všem duchařinám o kabelech a snímačích, ale tohle jsem si osobně ověřil a stojím si za tím.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Teď budu dost OT ale rozdílný snímače maj na zvuk minimálně stejnej vliv jako třeba odlišný bedny nebo repra ne? Alespoň z mojí zkušenosti. Nicméně jsem se dočet že marshallovský v30 by měly vycházet z nějaký raný fáze v30 která se vyráběla okolo roku 1986 a mesa by měla bejt z období devadesátek. Rok 97. Jak moc se měnila výroba nevim. Je to jenom další neověřená informace co jsem se dočet na netu, tak ať se tu někdo toho zase nechytá jak h***o košile cože je to zase za nesmysltorst píše: 9.08.2018 16:16 Jenom uvedu, že jsem měl v 1960A 2x China a 2x England (staré, vyhrané nebo už z výroby lepší) a byl to fakt rozdíl. Žádné placebo, doloženo nahranými ukázkami. Ty China byly jedovaté ostré, EN barevné, prokreslené. Když jsi na ně sah, stisk membránu, poznal si, že u EN má membrána znatelně hlubší rozkmit než u China. Taky se směju všem duchařinám o kabelech a snímačích, ale tohle jsem si osobně ověřil a stojím si za tím.
Torst:
Já jsem už tehdy slyšel tyto Tvé ukázky, jednu chvíli se to přece hodně řešilo tak nějak globálně celosvětově a na YT je mraky ukázek... jak jsem skeptickej, tak nevidím důvod, proč by to nemohlo být stářím.
Vede mě k tomu také osobní zkušenost - podobné rozdíly mi totiž vykazovaly EVM12L - měl jsem onehdy 2 staré, pak mi jeden odešel a koupil jsem 2 fungl nové - byl mezi nima rozdíl, nové byly taky ostřejší. Měl jsem je v 1x12" kostkách, jezdil jsem s nima přes 2 roky a pak už jsem rozdíl nepoznal. Později jsem si nechal jen ty 2 nové, mám je přendané v Mesa vertical.
Já jsem už tehdy slyšel tyto Tvé ukázky, jednu chvíli se to přece hodně řešilo tak nějak globálně celosvětově a na YT je mraky ukázek... jak jsem skeptickej, tak nevidím důvod, proč by to nemohlo být stářím.
Vede mě k tomu také osobní zkušenost - podobné rozdíly mi totiž vykazovaly EVM12L - měl jsem onehdy 2 staré, pak mi jeden odešel a koupil jsem 2 fungl nové - byl mezi nima rozdíl, nové byly taky ostřejší. Měl jsem je v 1x12" kostkách, jezdil jsem s nima přes 2 roky a pak už jsem rozdíl nepoznal. Později jsem si nechal jen ty 2 nové, mám je přendané v Mesa vertical.
| Cruel YT | Cruel sptf
Jistě, může to být stářím. Ty EN jsem koupil už ooxidované, jak prošly kdejakou zkušebnou a koncertem. fakt byly "relic". Kdežto ty China jsem koupil nový z Danceflooru a přesto, že se píše, že po čase "zahoří", tak ty původní anglány nikdy nedohonily.
cherreda
ohledně toho testování to mmjuz popsal si myslím dostatečně, taky bych čekal že když sakra speciál tak že to bude vidět na nálepce a na penězích cítit,existují dneska relativně jednoduché testery citlivosti, charakteristiky apod. ale pochybuji že to nějak moc řeší, spíš kontrola v každé serii několik kusů, jak to bývá zvykem, případně nějaký rychlotest funkčnosti na konci linky.
Předpokládám že výroba v anglii se udrzuje pro dobré jméno aby bylo jakož možno sáhnout i po něčem lepším než po číně, když si připlatíš, ale co přesně má být to lepší nevím...
Moc se tím nezatěžuju, co to změní..?
Ohledně EV máš určitě pravdu, prošlo mi jich rukama celkem dost a vždy si několik kusů držím u sebe, stáří resp. vyhranost se na zvuku hodně podepíše, myslím že když porovnáš nový a třeba dvacet let starý je to sakra rozdíl a nějakej vždy zůstane, na úrovni detailů, nic tak velkého, ale jsou lidi co hledají i tam...
Torste kabely, snímače atd není duchařina, pořádný kabel proti levnému krámu prostě slyšet je, stejně jako snímače a repro atd. to přece musíš vědět, už na to máš věk : )
ohledně toho testování to mmjuz popsal si myslím dostatečně, taky bych čekal že když sakra speciál tak že to bude vidět na nálepce a na penězích cítit,existují dneska relativně jednoduché testery citlivosti, charakteristiky apod. ale pochybuji že to nějak moc řeší, spíš kontrola v každé serii několik kusů, jak to bývá zvykem, případně nějaký rychlotest funkčnosti na konci linky.
Předpokládám že výroba v anglii se udrzuje pro dobré jméno aby bylo jakož možno sáhnout i po něčem lepším než po číně, když si připlatíš, ale co přesně má být to lepší nevím...
Moc se tím nezatěžuju, co to změní..?
Ohledně EV máš určitě pravdu, prošlo mi jich rukama celkem dost a vždy si několik kusů držím u sebe, stáří resp. vyhranost se na zvuku hodně podepíše, myslím že když porovnáš nový a třeba dvacet let starý je to sakra rozdíl a nějakej vždy zůstane, na úrovni detailů, nic tak velkého, ale jsou lidi co hledají i tam...
Torste kabely, snímače atd není duchařina, pořádný kabel proti levnému krámu prostě slyšet je, stejně jako snímače a repro atd. to přece musíš vědět, už na to máš věk : )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Trevor: No, trošku to bylo ode mne v nadsázce, ale myslím, že snímače a šňůry se hodně přeceňují. Netvrdím, že to nemá žádný vliv, jen ne takový, jak se tu často píše. Ale zpět k reprákům.
Prisaham na kabel z bezkyslikate medi, ze jsem to nemyslel zle!
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ