jurator píše: 8.11.2018 10:33
mmjuzi, tak nás prosím pouč, co je u bedny/komba důležité. Protože mě vždycky všechny publikace a i zdravý rozum učili, že bedna by měla být co nejvíc tuhá a co nejméně ovlivňovat zvuk repra. A taky by měla být udělaná tak, aby se po deseti koncertech nerozpadla a to lepená borová deska moc nesplňuje
Juratore, bylo by snadné svést se na Tvém tvrzení o "zdravém rozumu", stejně tak zabývat se "všemi publikacemi" kterými myslíš asi Amatérské Rádio 80. let. Nic proti, já ho také hltal. Samozřejmě, co jsi výše napsal je úplný nesmysl a tím odhalená nevědomost dost vysvětluje Tvé výpady.
Nechce se mi tu matlat nějakou slohovku na teoretické téma, tak začnu příkladem, jak dělám dlouhodobě korpusy já.
Používám hoblovanou spárovku měkkého dřeva - borovice, smrk v tloušťce 15 mm. Klížím na tupo, boky vložené, půda a dno naložené. Disperzní lepidlo,
tři vruty ( klidně i konfirmáty ) na spoj stačí, lze kombinovat s kolky, ale to už jsem kvůli pracnosti opustil. Ovšem co je důležité. Do přední části korpusu na boky upevním svisle dvě lišty. Žádný rám! A na tyto dvě lišty pomocí čtyř šroubů M 4 přidělám přední desku s reproduktorem / reproduktory.
Je dobré, aby tato deska byla co nejslabší. Tak, aby prostě repro udržela. U komb se mi nejlépe osvědčila 12 mm překližka, stačí ta nejlevnější, což je bříza. Pochopitelně vycházím vždy z filosofie otevřené ozvučnice a škatule by měla být co nejméně hluboká, prostě jen tak, aby se tam vše potřebné vlezlo, ne více. Podotýkám, že nejsem žádný génius, který by tento systém vymyslel, pouze s úctou přejímám to, co už dobrých 70 let funguje. Teď
jak to funguje. Fachší to tak, že přední deska se musí rozrezonovat, to dá zdravý rozum a potom následuje efekt "dýchání aparátu". Ono to samozřejmě není tak jednoduché. Sklepnu škatuli, přední desku dám tenký papundekl, na to mrsknu nejlevnější reproduktor, do toho píchnu Engla a ...
... A zázrak se nekoná. Docílení tohoto jevu, kterému se na západ od nás říká headroom ( opět slovíčko v tuzemsku běžně používané úplně blbě ), u nás se hezky česky říká, že aparát dejchá, je záležitost dodržení určitých pravidel a zmíněná konstrukce ozvučnice je jedna z podmínek, jak mít tuto vlastnost v co nejvyšší míře. Z renomovaných výrobců uvedu firmu Fender, tam to dělají opačně, než já. Mají tenkou přední desku upevněnou v horní
a dolní části kabinetu a boky mají volné, pružné. Kopíruje to tak vlastně celá řada boutique firem, byly takto řešeny i aparáty Gibson z 50. let ( měl jsem tu dva různé modely ). Mně to konstrukčně lépe vychází, jak jsem popsal, ale princip je stejný.
Je mi jasné, co asi teď prožíváš, rozlilo se Ti mlíko. Samozřejmě vystartuješ s nějakými konstrukcemi beden Orange 4 X 12´´ a s dalšími nesouvisejícími záležitostmi, proto mám pro Tebe návrh. Dva dny jsem nad tím uvažoval. Tedy, shodou okolností jedno takto řešené kombo ( dělám tak všechny ) si minulou neděli odvezl člověk tu z fóra. Jednak je to skvělý muzikant, což není důležité, ale hlavně je to hodný kluk a navíc tu zastává
pozici moderátora, tak se od něj nedá očekávat nějaký podvod, díky kterému by Ti chtěl jakkoli ublížit, či Tě podvést. Vzhledem tomu, že jsi z Brna a on z Prostějova, nevidím problém v domluvě, kdy ho požádáš o svou návštěvu na zkoušce jeho kapely. Tam si na zmíněný aparát, kterýžto je vyroben v rozporu s Tvým zdravým rozumem a všemi publikacemi, prostě zahraješ. Budeš mít k dispozici i kombo Engl Sreamer s V30, které je jistě v souladu se všemi zdravými rozumy, co jen supermarket nabízí a srovnání Ti jistě bude umožněno. Tahle část pokusu bude jistě zajímavá. Teď tedy
zbývá prozradit jméno. Je to Rotten 77 a doufám, že se na mě nebude zlobit. Buď frajer a kup mu aspoň dvě piva!
Tahle cesta mi připadá konstruktivní a jediná možná, abychom mohli dál tuto konstrukční vychytávku jakkoli hodnotit. Tedy po zkoušce se ozvi a budeme v debatě pokračovat.